Självkänsla vs. självförtroende

Jag är så jäkla bra! Jag skriver 5:a på min tenta förra veckan, jag lyckades få sommarjobb i år och jag har redan tränat 5 ggr i denna veckan. Bla, bla, bla…. Suck. Vad är det för feeeel på oss människor? Inte fasen älskar du som läser detta mig mer bara för att jag presterar massa bös. Inte fasen älskar du din kompis mer bara för att hon har lyckats skriva en bra uppsats. Men du älskar dig själv mer när du presterar.

Bara jag får det där befodringen, bara jag börjar träna, så kommer allt bli bra.

 

Känner du igen dig? Då liter du av vårt samhälles vanligaste sjukdom. Duktighet. Vi värderar oss själva utifrån vad vi gör, inte vilka vi är. Inte för att vi värderar våra nära och kära efter det, men oss själva, då jävlar duger vi ingenting till om vi inte utför mirakel varje dag! Till och med på en regning tisdag ska vi prestera! LÄGG NER!! Du är älskad för dina fina egenskaper, inte för att du blir befodrad!

 

Det finns ett kraftfullt verktyg mot denna horribla folksjukdom, Bra-boken! Denna uppfinning är direkt stulen från Mia Törnbloms bok Självkänsla nu! och jag kommer prata mycket om denna bra-bok framöver. Imorgon kommer ett inlägg om vafasen det är för något. Det är det, utan tvekan, kraftfullaste verktyget du har på din viktresa!

 

Skillnaden mellan självkänsla och självförtroende är simpel. Självförtroende handlar om det vi gör, självkänsla om det vi är.

Vi ska börja bygga din självkänsla, du och jag tillsammans, och det kommer vara det bästa du har gjort. En god självkänsla är A och O när det blåser upp till storm. En god självkänsla kommer skydda dig när du ramlar tillbaka i ett ätmönster och när motgångar kryper sig på längst livet.

En god självkänsla är den bästa rustningen du kan äga!

 

KÖSS

(Jag med kvinnan som föddes med god självkänsla, Jannie! Själv får jag jobba på det, varje dag)

 
 
 

 

5
O

Oj, stort ämne det! För att jag måste ju ha en määäängd självkänsla för att kunna få vara jag. Trycket från omgivningen är ju enooormt om jag inte följer de gängse reglerna. Det måste vara hur lätt som helst att falla till föga för hur människor i ens omgivning tycker man ska vara. Kan tänka mej att många människor gör eller har gjort försök att fälla dej i dina försök att bli en mindre människa, å det värsta är att jag tror inte de vet att de gör det, de gör det av gammal vana

Svar: OJ va jag håller med dig!! Det ligger nog ingrott i människor! Svenskar är nog överlag ganska kuvade av Jante dessvärre!! Men TUR att sånna ovanor går att öva bort! Och tur att man kan skaffa sig en självkänsla som skyddar mot sånt! Stora kramar <3
My

O

Fin bild förresten :) glömde att skriva det

Svar: TACK!! Va fin du är!!!
My

Johanna

Jag har oxå läst Mia Thörnblom, det finns så många knep som jag tror skulle kunna fungera, tyvärr har jag aldrig lyckats med det själv. Jag vet att ett av mina största problem för vikt och ätstörningar är just självkänslan. Problemet är att jag inte har tillräckligt med självförtroende för att jobba med självkänslan om du förstår hur jag menar då. Jag ser fram emot att se om dina tips här på bloggen kan hjälpa mig vidare =)

Svar: hmm... Jag tror faktiskt inte riktigt att jag hänger med här! Hur menar du med att ditt självförtroende sätter krokben för jobb med självkänslan? :) blir nyfiken på hur du tänker! :D Va kul att du också har läst om Mia, jag tycker verkligen hon är toppen :D Va kul att du tycker så, å jag tycker det är så kul att du kommenterar och engagerar dig <3
My

Charlotte

Viktig punkt där! Jag har haft turen att växa upp med en mamma med ett ordentligt lass skinna på näsan och jag tror det bidragit till att jag redan från början hade en grundmurad självkänsla. För den har jag och därifrån kommer min inställning; passar jag inte som jag ÄR så kan du dra liksom. Självförtroendet är det värre med. Man kan ha stark självkänsla och ändå inte ha något vidare självförtroende. I mitt fall är det självförtroendet i frågan om relationer som spökar. Jag har långt om länge kommit fram till att jag ÄR bra men kanske dålig på att förmedla det så omgivningen förstår. När det gäller jobb och kunskaper har jag däremot ett grundmurat självförtroende som jag ibland måste jobba med åt andra hållet, arrogans är ingen mysig egenskap! Ändå, trots god självkänsla så känsloäter jag, tråkäter främst. Det mänskliga beteendet är komplext... Sedan vill jag också säga till er alla som kämpar: DU ÄR bra! Låt ALDRIG någon förminska sig och ta inte skit för att du inte passar alla - DU duger oavsett vad andra påstår, inklusive den där lilla rösten som försöker överrösta din känsla av att DU är BRA!

Svar: TACK för din häääärliga respons!! Ja herregud, snacka om komplexitet!! Det är inte lätt, vi alla har ju saker vi måste träna på!! Stora kramar och ATTANS va bra du är!! Kram!!
My

Charlotte

Men det var värst vad mina fingrar snubblar! Låt aldrig någon förminska DIG skulle det ju stå!