Ketopower

Jag har inga ketostickor. Ingen ketonix eller något annat mätinstrument. Aldrig haft och kommer aldrig att ha. Däremot känner jag så brutalt väl i hela kroppen när jag hamnar i ketos.
 
Det dröjer ungefär en vecka för mig efter en liberal period eller ett avsteg att hamna i ketos. Då känner jag det i varje cell hur min kropp hamnar i detta energirika tillstånd.
 
Ketos innebär en hög halt av ketoner i blodet - vilket är en restprodukt när fett förbränns. Det innebär att din kropp är fettdriven och bränner fett sjukt effektivt. Det sägs även att den bränner mer fett än utan ketos, du har alltså lättare att gå ner i vikt. 
 
För 4,5 år sedan när jag började med LCHF så hamnade inte jag i denna känslan förän efter flera veckor. Nu tar det ca 1 vecka för mig på strikt LCHF att hamna här. Det diskuteras bland experterna hur snabbt kroppen kan återgå till ketos om man är LCHFare och glider ur tillståndet. Jag själv är övertygad om att det går snabbare än när man precis lägger om. För det känner jag av. Dock tränar jag ju mycket - i snitt 4 gånger i veckan plus promenader och joggingturer - och då jäklar i dalen glider man in i ketosen snabbt som attans!
 
Jag tycker ketos är både positivt och negativt. Mest postivit. Jag blir så galet effektiv när jag är inne i Ketos. Min första ketosupplevelse kommer jag ihåg så väl. Det var våren-10 och jag var hemma hos mamma&pappa. Blev helt galet varm i kroppen och den började nästan vibrera av energi! Så jag tog skurhink och trasa och skurrade av hela deras kök. Drog ut spisen och var en riktig städmaniac.
 
Idag är det likadant. Jag gör gärna fysiska saker när jag är i ketos. Mitt hem är i topptrim och jag skurar minsta detalj som jag har hemma. Det ger en enorm tillfredställelse.
 
 
År 2-3 på min civilingenjörsutbildning var absolut värst. Vi läste extremt tekniktunga kurser, som flervariabelsanalys, transformteori och elkretsteori. Samtidigt vägde jag 130 kg och kunde inte springa, så min träning bestod av långa tidskrävande promenader. Jag och Martin hade precis flyttat ihop och jag var upp över öronen förälskade (vi skrev på hyreskontrakt bara någon månad efter vi blev tillsammans, varför vänta liksom? xD). Så tiden var knapp helt enkelt. Men ketosen gjorde att jag var som en high-speedad duracellkanin och klarade kurserna med lite effort och toppbetyg! 
 
På ketosen klarar jag att multitaska som bara tusan! Häromdagen städade jag alla prydnadssaker, planerade bröllop, bloggade, rensade ut kyl och frys och prata i tele samtidigt som jag gjorde nya träningslistor på Spotify. Men fullständig skärpa. Det är fantastiskt!
 
Det jag tycker är negativt med ketosen är 2 saker. Den första är min sömn. Jag behöver så extremt lite! Vaknar efter 6 timmar istället för 8 och är speedad till tusen. Och det är sjukt bra på vardagar, men på helgen suger det verkligen. Jag äääälskar att sova meen det finns liksom inget som heter sovmorgon när jag är i ketos! Jag älskar att vakna lugn och utsövd, men på ketos vaknar jag seriöst som en duracellkanin i hightopspeed. Jag kan inte ligga å dra mig utan vill upp nuu,nu,nuuu! 
 
Det andra jag tycker är neggo på ketosen är om livet är lamt. Typ att vi läser en tokenkel kurs i skolan eller jag har ett trist jobb. Då har jag ingenstans att kanalisera energin och vill typ dö självdöden. Då får jag gärna neggokänslor och saker känns meningslöst. Det blir inte så jäkligt om livet är trist och jag inte är i ketos.
 
Men. Ketos är ett grymt vapen för prestation. Jag älskar ketosen!
 
Hur mår du när du är i ketos?
 
KÖSS
 
 
12
Tine

Kul att läsa hur du upplever ketos!
Jag har väl ungefär samma upplevelse.
Hemskt varm, otrolig energi, dålig andedräkt, lite sömn. Dygnar mkt i extrema ketos perioder.
Men efter kanske 7-10 dagar i ketos så kraschar jag. Då måste jag ta en dag med betydligt mkt mer kh, så mår jag bra igen. Sen mer strikt efter en dag mer kolisar. Funkar fin fint😊

CJ

Jag upplever ketos ganska exakt som du gör. Eftersom att jag har barn och inte får sova länge på helgen oavsett så njuter jag av att vakna pigg halv sex med mina tok pigga barn:o) Nu är frukosten avklarad (omelett och bacon chips ) och jag har en hel dag framför mig,, funderar på om det ska bli en mil idag,, ja så får det bli! Tack för ett trevligt lopp i lördags och tack för att ni tog tag i skaldemans gruppen som har gett mig massor med inspiration!

LottaJ

Jag fick de där berömda utslagen på ryggen som kliar och sviiiider, speciellt när jag är lite svettig, som jag blev inatt (är också varmare i ketos). Men främst känner jag det på smaken i munnen samt att jag är torr i munnen. Jag har stickor jag testar med ibland, men de är ju inte så tillförlitliga. Tycker också att det går ganska fort att komma in i ketos, lite fasta och träning så går det på 3-6 dagar.
Den där maniska energin känner jag inte riktigt igen... Jag har alltid haft mycket energi, men kanske att jag är mer skärpt, har lätt för att koncentrera mig lääääänge.

monica

Jag har aldrig haft nån energi utan lunkat fram hela livet. Men känner metallsmak i munnen och beläggning på insidan framtänderna.

Emmy

Jag får svårt att sitta still och har massor av energi som måste ut! Jag började morgonen med att plocka bär och göra massa marmelad, städar samtidigt som den kokar och rensar i källsorteringen. Snart blir det långpromenad och kompishäng! Ketos är grymt, det kanske är det naturliga tillståndet för oss?
Kanske är det ketosbristen som leder till depression osv?

Sofia

Känner igen mig i det där med sömnen. Kan bli att jag vaknar 04-05 och känner mig superladdad inför dagen, men det är liksom FÖR tidigt! Kroppen vill mer än hjärnan liksom. Misstänker dock att det är en vanesak/psykologisk grej precis som hungerkänslorna som kraftigt avviker från det normala när man kommer i ketos. Hjärnan vill äta oftare än kroppen, typ. Men om man håller ut ett tag så kommer det säkert att balanseras så småningom. Denna gång ska jag hålla ut och acceptera "konstigheterna" med ketosen eftersom jag är övertygad om att det är övergående.

Sofia

Känner igen mig i det där med sömnen. Kan bli att jag vaknar 04-05 och känner mig superladdad inför dagen, men det är liksom FÖR tidigt! Kroppen vill mer än hjärnan liksom. Misstänker dock att det är en vanesak/psykologisk grej precis som hungerkänslorna som kraftigt avviker från det normala när man kommer i ketos. Hjärnan vill äta oftare än kroppen, typ. Men om man håller ut ett tag så kommer det säkert att balanseras så småningom. Denna gång ska jag hålla ut och acceptera "konstigheterna" med ketosen eftersom jag är övertygad om att det är övergående.

Anonym

Hur kommer man i ketos?

LottaJ

Anonym: _MYCKET_ fett och lite kolhydrater, dra även ner lite på proteinet. Kan ta några dagar, upp till en vecka beroende på hur mycket kolhydrater du ätit senaste tiden.

Mattias

Jag skriver en blogg om att vara i ketos. :-)
http://keto.nu

Det var rätt häftigt att dra ut och springa 33 km på 18:e dagen i full ketos. Tidigare har jag laddat med bananpannkakor innan lopp, alltså fortfarande haft glycogen i musklerna. Inte denna gången. Jag kör med en Ketonix. Tycker det är riktigt bra att blåsa i den morgon och kväll, för att se om man gjort något fel.

Min har alltså blinkat rött 3-4 ggr. i nu 20 dagar. Mer än så har den aldrig gått. Grönt = Lite. Orange = medium. Rött = Mest.

Anna

Jag har ätit LCHF i 3,5 år och jag är faktiskt osäker på om jag någonsin varit i ketos :-(

Jag har testat både liberal LCHF och strikt LCHF utan mejerier under två månader tillsammans med ganska mycket träning.
Jag har aldrig fått uppleva den där känslan du beskriver. Har testat Ketostix för skojs skull, men bara fått "spår av ketoner".
Min man som är MYCKET mer liberal än jag får lila sticka på två dagar.

Kan det vara så att vissa aldrig kommer in i ketos?

Mattias

Anna, nej det ska gå för alla. Men äter du för mycket protein till exempel, så görs det om till glukos vilket kan sabotera dina försök. Det kan även vara att du missat något?

Sen är det så att dom flesta behöver "keto-anpassa" sig. Det kan ta 4-5 veckor innan kroppen verkligen fattar att nu ska den leva på ketoner och inte på glykogen. Sen fuskar du med något och då åker du tillbaka flera dagars anpassning.

En annan sak som kan få ur dig från ketos är kortisol! Alltså, stresshormonet. Stressar du mycket kan det leda till att du åker ur ketos. Så det kan helt klart vara problematiskt. :-)