SkaldemansLCHF: utvärdering

Idag var det 98 dagar sedan som jag och Anna startade SkaldemansLCHF-projektet. Egentligen skulle det bara vara ett projekt, men eftersom grupper blev så omåttligt populär så bestämde vi oss för att göra om projektet till en bestående grupp. Men iaf, idag så var planen att projektet skulle vara slut egentligen så därför tänkte jag köra en utvärdering på denna typ av strikt LCHF.
 
I början av projektet gick det väldigt bra att äta såpass strikt. Motivationen var på topp och jag och många andra körde all in! Kilorna rasade av i skramlande fart och allt gick på räls. Jag var hög på ketosen och energifull som bara attans! Presterade på topp på gymmet och kände mig stark: inifrån och ut. SkaldemansLCHF blev den nya flugan: tidningarna skrev om projektet och medlemmarna rasade in. Superkul!
 
Sedan började sommaren. Och då började det riktigt tuffa. Jag och Anna hade nog inte förstått riktigt vad vi gav oss in på: denna kost krävde motivation och ett grymt starkt mindset. Jag kände hur kostupplägget började inkräkta på min livskvalle otroligt mycket. Alla andra sommrar brukade jag tillåta mig själv att relaxa i min femåriga viktresa. Tillåta mig själv att dricka vin på uteserveringarna. Att äta jordgubbar med grädde. Men inte denna: denna sommarn skulle jag strikta till det. Och denna sommaren hände mer roliga event än någonsin förr. Jag fyllde 25, och firades under en hel vecka av olika kompisgäng. Vi hade även mösexa och gick på massa roliga konserter. Det blev tufft och jag lättade på tyglarna: det var okej att dricka vin å smaska på en jordgubbe på helgerna, men på veckorna åt jag strikt.
 
I slutet av sommaren fick jag även ett återfall. Livet drabbade och jag var djupt nere i sockerträsket. Jag antar att alla missbrukare får återfall. I mitt fall dröjde det 4,5 år. Men jäklar va tufft och svart det var där nere på botten. I skrivande stund är jag på väg ur det - jag har tur som är utrustad med starka mentala verktyg, stöttning från både min livscoach, mina nära och kära och er; fantastiska läsare! Just nu känner jag mig starkare än någonsin. Jag har bestämt mig för att detta återfall är det bästa som har hänt mig. Det stärker mig och lär mig saker om mig själv.
 
Vi bestämde även att göra om projektet till en grupp därför att mailen dröste in av förtvivlade människor som tappat bort sig själva i denna typ av strikta LCHF. De hade fastnat i sitt sockermissbruk igen och kände sig totalt misslyckade. Kände sig pressade av tidspressen. Kanske är det så. Att liksom periodisk fasta inte är något för människor med ätstörningar så är inte superstrikt LCHF det heller. Att förbjuda så mycket kanske triggar den gamla ätstörningen igen. Till och med Sten Sture Skaldeman vittnar om att det var tufft i sommar: de första veckorna gick bra men sen kröp bären och vinet in i kosten igen.
 
Jag är ändå väldgt tacksam för att jag började med SkaldemansLCHF. Som du vet så har jag kastat vågen. Jag blev helt uppslukad av den och kände att den tog upp en stor del av livet. Så jag har ju gått omkring å trott att jag blivit superfluffig. När jag var hos sömmerskan som syr min brudklänning så fick hon lägga in den 4-6 cm överallt från tidigare mått, så då vet jag att även fast det har fuskats så har de strikta veckorna gett grymma resultat! Dock känner jag att mitt face har blivit lite carbface, men det ger ju med sig också. JAg svullnar alltid i facet av kh.
 
Nu äter jag superstrikt igen efter sockerträsket och det känns jättebra. Denna gång ska jag ge mig mer förståelse: en köpesallad på lördagen när man är ute och far är ingen synd! OCh jag tror att det är receptet på att lyckas i denna extremt tuffa kost: att göra det bästa man kan utifrån dagens premisser. vissa dagar funkar det skitbra med bara kött och fett. När man är ute på stan eller ute och far, då måste vi ge oss förståelse att kosten snuddade på liberal LCHF just den dagen. 
 
KÖSS
 
 
9
Maria Josefine

Alla trillar vi nog dit nån gång, tänk på hur långt du har kommit.
Ta en titt i helkroppsspegeln och fråga sig själv vart man vill :-D
Tack för igår, fick extra inspiration till att ta tag i resten av kilona <3

K

Jag tror, precis som du skriver, att strikt LCHF, periodisk fasta o alla andra varianter som utesluter, förbjuder och krånglar till, är en gratisbiljett på ett helt nytt tåg som går rakt ner i nästa ätstörningsträsk.

Ibland har jag önskat att jag aldrig hade upptäckt LCHF alls. Min mage mår bättre, men jag fixar inte att äta strikt och då går jag upp i vikt. Mer än jag gjorde på normalkost.

Jag fortsätter i alla fall med LCHF, just nu ganska strikt för att bli av med några kilon och sedan fortsätter det livslånga (?) försöket att hitta en balans på lågkolhydratkost.

Du hamnar i hetsätningsattacker utan kräkning(?), jag börjar kräkas igen, kan inte ha glass i frysen, måste slänga bort resterna av barnens lördagsgodis o.s.v Det vill säga= Mår skit!

Jag kan inte tänka mig ett liv där jag måste avstå ALLT jag tycker är gott. Bröd kommer jag aldrig att kunna äta, men att aldrig få äta bär, någon frukt ibland eller något bakat (om så LCHF) när det är kalas, det sliter på mig gräsligt. Jag får ju redan nu ALLTID tacka nej på vartenda fredagsfika, kalas, festefterrätter, caféer och så vidare och det ställer mig utanför, såhär 4 år efter att jag började med LCHF.

monica

Så duktig du är som går igenom allt detta och skriver om det! Som jag ser bilder av dig som barn och tonåring , så förstår jag att du alltid får slåss mot socker-och vinspöken. 100 rostbiff och 100 gram smör på lunch verkar förfärligt strängt. Sen har vinkulturen tagit så stor plats i människors liv nu för tiden. Tycks inte finnas fester , träffar utan bilder på vinglas. Önskar dig all lycka! Nu ska jag gå ut till grannen och plocka till mig 15 körsbär från trädet. Tidigare krusbär. Snart äpplen! Jag har gått ner 4 kg sedan Lchf eventet i Säffle. Känner att lite guldkant ger livskvalitet även om jag inte druckit mer än 2 glas vin sen dess.

Lindha Vikström

Åh, fina My du är så duktig och har gjort en makalös resa. Du har så mycket härligt att se fram emot, bröllop. Vilken dag gifter ni er? Kram

Jennie

Heja dig!

Susanna L

Enligt min åsikt passar riktigt strikt LCHF bäst under vintermånaderna, eller när vädret är dåligt. Jag blev själv också nyfiken att testa på att äta strikt och i början av sommaren gick det riktigt bra, eftersom vädret ännu var så pass dåligt. :D
Men ack, när värmeböljan kom... Då ville jag bara äta massor med fetaostsallad med kyckling eller fisk, samt jorgubbar med vispgrädde och vitt vin. Tack och lov har vikten i alla fall hållits på ungefär samma nivå hela sommaren fastän jag ätit ganska liberalt och inte tränat alls. Höstens mål är nu att komma igång med träningen igen. :)

Sara

Så grym du är, bara att fortsätta att kämpa :)

Christina

Hej!
Har hamnat på din sida och tycker att du är superduktig, så inspirerande att läsa om dig och din resa:-) Själv har jag provat lchf i två veckor och gått ner 2kg men tycker det går sakta. Är också sockerberoende men inte ätit godis dessa två veckor alls. Hur ska man äta om det är strikt lchf? Jag äter periodisk fasta 16/8, första målet 11.00 och sista 19.00, inga mellanmål. Kul att ha bröllop att se framemot, lycka till med all planering inför det.
Kram

Citrin

Hur har det gått för Anna på annaslchf???