Häxjakt

Alltså jag har pratat förr om ett LCHF-krig. Hur det gnabbas och tjafsas om hur vida det ena eller det andra får klassas som LCHF och vad som är sunt eller inte. Speciellt efter vi startade SkaldemansLCHF. Herreminattans vad det blåst hårt i knutarna!
 
Vi har anklagats för det ena och det andra. Extrembantning hit. Ätstörning och näringsbrist dit. SUCK..... Det har änna blivit en häxjakt där jag och Anna ska brännas på bål (du vet att jag gillar att svänga mig i dramatiska termer ;) )! Jag undrar vad som egentligen upprör folk. Det är som att vi svär i kyrkan. 
 
Detta är dessutom inte riktitat från icke -LCHFare. Detta är LCHFare som kritiserar andra LCHFare. Som tur är har man ju extra hård hud - man har ju blivit jagad förr - fast då av kolisätare. Jag ser inte särskild stor skillnad nu från då. Inte heller någon stor skillnad mellan argumenten. 
 
Det trista är att jag och Anna hela tiden får lägga oss i försvarsposition. Vi har aldrig gått ut och sagt att liberal LCHF är skit. Tvärtom - vi är AVUNDSJUKA på de människor vars kroppar faktiskt tappar vikt på liberal LCHF. Vi tittar suktande efter bär, nötter och Alvestaglass. Våra kroppar TÅL helt enkelt inte de höga halterna av kolhydrater. Vi är kolisintoleranta för att sammanfatta hela upplevelsen.
 
Såhär skriver kostdoktorn i en kommentar:
"När det finns goda skäl att prova strikt LCHF överväger i min bedömning de bevisat goda effekterna de mer spekulativa och eventuella biverkningarna."
 
 Han anser också att strikt LCHF är ett värdefullt verktyg, men att det är onödigt att gå så långt om man är frisk och välmående - vilket jag och Anna såklart håller med om. Varför skippa allt det där goda om man inte MÅSTE? Hade jag aldrig gjort.... Men nu MÅSTE jag det för att tappa mina sista kilon. Jag liksom många andra koliskänsliga med mig.
 
Vi har också blivit påhoppade för att hetsa i tävling om "vem som äter minst kolisar". Det är inte sant. Jag eller Anna har varken skrivit eller läst en enda kommentar i gruppen som ens kommer i närheten av det påståendet.
 
Vi har blivit påhoppade om att hetsa människor att inte äta grönsaker, och OM de ska göra undantag så ska de inte äta grönsaker med mindre än 3% kolisar i. Det är heller inte sant. Jag äter brocccli och blomkål varje dag - det är ju koliskoncentrationen i maträtten som helhet som är viktig. 
 
Vi tycker det är sjukt tråkigt att bli påhoppade av människor som varken tagit sig tid eller ork att sätta sig in i vad gruppen handlar om. Varför gruppen finns till. Den finns till som en stöttepelare för oss som måste lägga sig i så låga kolis% för att få resultat. Vi dömer ingen. Varken liberal LCHFare, normal LCHFare eller kolisätare. ALLA är såklart hjärtligt välkomna!
 
NU är det slut på det negativa! Det spelar ju egentligen igen roll vad alla andra tycker eller säger - det spelar roll vad som händer i gruppen! Å där snackar vi löööööve! LÖÖÖVE blandat med härliga resultat! Och det väger bannemej upp varenda negativ kommentar från andra supersura LCHFare! 
 
MER tolerans inom LCHF! MER acceptans inom LCHF! MER rosa fluff inom LCHF!
 

TÄNK vad mycket vi LCHFare kunde vinna på att agera stöttande mot varandra. Åt båda håll! Är det inte dags att lägga ner stridsyxan och faktiskt hjälpas åt?
 
KÖSS
 
 
 
31
Eka

Bra sagt, tack!!!
Kämpa på flickor! :)

SGK

Alltså, dina klänningar, så fina, och särskilt på dig!

Sen undrar man ju vad det är för "fel" på den mänskliga naturen, behovet av att liksom alltid hitta fel i det andra tycker, tänker och gör.

Kan det vara så att människor uppfattar det som en kritik mot det egna sättet att vara när någon annan redogör för sitt sätt att vara? Men som du skriver, det är ju inte alls er poäng.

Jag kör inte jättestrikt själv, men unnar verkligen er som gör det framgångar i er strävan.

Lottsky

STRUNTA i de där trista typerna som lider av en sjuka som är alltför vanlig (kanske finns det på andra hålla med men det är hur det är i det här landet jag har erfarenheten...) i Sverige - att man tar på sig rätten att styra ANDRA människors än sig själv - val. Det må vara kosten, val av partner, ålder,kön, yrke på partnern, val av livsstil, hobbies, intressen, klädstil o s v i alla oändlighet. Ett exempel - jag föredrar yngre män i mina romantiska kontakter och det står jag för, men jäklarna vad jag fått höra av både män och kvinnor för det - här ska rättas i leden, kvinnan får inte vara högre i status någonstans inte... Det finns FÖR många som går omkring med attityden "men jag vet och då ska alla andra göra så för det jag vet är bäst." TRÖTTSAMT! Det kommer alltid finnas personer som inte kan hantera kost och ätande och det spelar fasen i mig INGEN roll vad det gäller för typ av kost. Jag som är feminist tar till en slogan som egentligen rör andra företeelser men som passar in här också: DIN kropp, DITT val. Man ska inte vara våldsam men ibland skulle jag vilja ge alla som tror de har rätt att tala om för sin nästa hur h*n ska leva en fet käftsmäll. Åtminstone verbalt... Som sagt, strunta i alla viftande ajabajafingrar. Gå inte ens i polemik med dem, vänd dem ryggen och käka på som du mår bra av! DU vet så mycket bättre än NÅGON annan vad du mår bra av!

Petra

WORD Sister!
<3<3<3

Annas LCHF

Kunde inte skrivit det bättre själv! Du är bäst som vanligt :-) <3

Narendra

*Feministhatten på*
Två snygga, unga, blonda tjejer. Som tar upp en massa plats. Säger saker som sticker ut. OCH pratar om viktminskning.

Ni hade aldrig en chans att undvika the shitstorm, tyvärr. Unga, snygga blondiner som tar plats, det stööör ;)

Så, bara fortsätta fullt fram, så det kan bli ändring på det :)

Sherman

Jag tillhör de liberala LCHF-ätarna som tycker GOOO SkaldemansLCHF!
Trångsynta skitskallar finns i alla läger, LCHF tyvärr inget undantag. Men vi finns ju också, som hejar på er (o tackar vår lyckliga stjärna att vi klarar liberalt med kolisar sjäv..) o säger kör för tusan :)
Rid ut skitstormen med huvena högt, för ni kommer att vinna diskussionen på poäng.
Best of luck :)

Kicki

Jag vill säga TACK för att ni skapade SkaldemansLCHF
För äntligen tog jag mig i kragen på riktigt och gjorde en nystart
Gruppen var som en spark i baken. HERREGUD jag kan ju det här, det vet jag. Men det har varit så himla svårt komma till skott igen.

Blir uppriktigt ledsen över hur vissa bloggare beter sig (men sån är ju bloggvärlden tyvärr)

Vill bara skrika HALLÅ VI ÄTER ALLA LCHF, HÅLL IHOP, SLUTA MOBBA!!!!!!!

Jenny

Jag vill absolut inte kliva någon på tårna. Jag anser att människor får äta och lägga upp sin kost precis hur de vill. LCHF eller inte. Jag äter inte själv enligt LCHF. Mitt ex gjorde däremot det, så lite insatt är jag i alla fall.
Däremot så kännas det som att just inom LCHF så är mycket påhopp av olika slag.
Sedan kan jag också tycka att många (jag har stött på) som lever efter LCHF är otroligt fördomsfulla mot oss som väljer att inte äta enligt de "reglerna". Något jag kan tycka mest är pinsamt.
Jag tycker om att inspireras när det gäller matlagning. Jag plockar det bästa från allt. Sedan om det blir ett LCHF inriktat recept, en klassisk husmansrätt, eller varför inte Per Morberg, kvittar. Jag väljer att plocka det som faller mig i smaken.

Människor lägger för stor del av sitt liv till att vara elaka, bittra, griniga och dömande. Oavsett vad det gäller.
Så fortsätt med det ni gör så länge ni tycker att det är roligt. Man ska inte ta åt sig. Folk kommer alltid snacka, oavsett.

Hoppas ni får en fin dag!

Jill Wallentin Wollberg

Tycker att du skrev det så bra i ditt inlägg förut också, att på samma sätt som att ni inte kan ansvara för att vissa personer missuppfattar konceptet och utesluter alla grönsaker eller äter extremt lite etc. så kan inte heller jag vara ansvarig för att folk bakar och äter LCHF-efterrätter varje dag, bara för att jag har sådana recept på min hemsida.

Vi kan bara försöka leda folk på vägen. Vissa behöver äta väldigt strikt (fast med grönsaker med lågt kolhydratsvärde ;)och vissa, som du också säger, som är lyckligt lottade kan faktiskt baka glutenfritt bröd eller äta söta bakverk bakade med mandel-, kokos- eller sesammjöl då och då utan att må dåligt eller gå upp i vikt.

Vi är alla olika! Vet inte hur många gånger man ska behöva säga det. Men det vi har gemensamt är att ingen mår bra av att äta vetemjöl, socker eller hårt besprutad och processad mat etc. Det är där det största budskapet ligger. Resten är bara nyanser (av rosa ;).

Det värsta är att folk verkar tro att VI är osams vilket är så jäkla dumt. Vi båda vill allas bästa men har olika erfarenheter, förutsättningar och utbildningar bakom oss som gör att vi kanske inte håller med om allt vad den andra tycker. Men hur ofta händer det i livet?!

Men det är enligt mig väldigt viktigt att kunna diskutera saker öppet. Utan påhopp eller andra tråkigheter. För som sagt, vi alla vill ju åt samma sak. Vara friska, pigga, glada och inte vara överviktiga :)

KRAM! <3

Lelle

Påhoppen på de som vill äta strikt kan mycket väl ha ekonomiska förtecken. Livsmedelsindustrin tjänar mer pengar på "liberal" än på strikt LCHF. Bakom den välmenande attityden kan mycket väl dölja sig troll som har fått betalt för att vidga LCHF-konceptet till att gälla snart sagt allt som går att äta.

Helen F

Hej My!
Tack för ett bra inlägg. Jag kände lite dålig stämning när jag berättade i forumet att jag åt tomat. Det är väl ganska mycket upp till mig och mina 60kg att äta hur mycket tomat när jag vill om jag klarar det.

Tyvärr blir det åskväder ibland och jag önskar att alla vore öppna glada ödmjuka och mer rosa.

Annw

Helt sjukt att kokboksfortattarna, som endast verkar vilja tjana massa pengar pa lchf-konceptet, alltid ska hoppa pa enskilda individer for hur de ater, dessutom utan kunskapsgrund. Och att dessutom satta diagnoser pa andra manniskor, som endast bygger pa projeceringar av ens egna problem, ar oerhort oproffessionellt och oansvarigt. Vad har de overhuvudtaget med en ensklid individs matvanor att gora? Det framgar tydligt att det ar EKONOMISKA INTRESSEN som styr dessa kokboksforfattares/"kostradgivares" standiga haxjakter. Extra trakigt ar att de alltid valjer att
ge sig pa andra kvinnor, speciellt unga kvinnor.
(Har aldrig sett dem driva denna typ av haxjakt mot en man, t.ex. Kostdoktorn eller Tommy tappar.)

Annw

Helt sjukt att kokboksfortattarna, som endast verkar vilja tjana massa pengar pa lchf-konceptet, alltid ska hoppa pa enskilda individer for hur de ater, dessutom utan kunskapsgrund. Och att dessutom satta diagnoser pa andra manniskor, som endast bygger pa projeceringar av ens egna problem, ar oerhort oproffessionellt och oansvarigt. Vad har de overhuvudtaget med en ensklid individs matvanor att gora? Det framgar tydligt att det ar EKONOMISKA INTRESSEN som styr dessa kokboksforfattares/"kostradgivares" standiga haxjakter. Extra trakigt ar att de alltid valjer att
ge sig pa andra kvinnor, speciellt unga kvinnor.
(Har aldrig sett dem driva denna typ av haxjakt mot en man, t.ex. Kostdoktorn eller Tommy tappar.)

Ann

Bra sagt! Håll tätt i leden, finns så många icke lchf:are som klankar på oss, gnäller och ifrågasätter så det räcker med dem. Ät och må bra och gnäll mindre säger jag bara, det mår alla bättre av :)
Keep up the good work som det heter :D

Eskil

Visst Jill. "Nu kan jag inte vara tyst längre". Håll inte på och jamsa, stå för vad du drog igång för bövelen.

Eskil

Visst Jill. "Nu kan jag inte vara tyst längre". Håll inte på och jamsa, stå för vad du drog igång för bövelen.

Åsa

Jag förstår inte varför man inte kan få göra som man vill. Passar inte gruppen, ja går ur då istället för att bråka.

Tine

Håller med i mångt och mkt. Kan bli en hel del påhopp.
Lite tråkigt också att när man ifrågasätter nåt för att få mer info eller bara reda ut i olika begrepp så blir man lite "påhoppad".
Alla är olika med olika förutsättningar. Vissa klarar liberalt, andra inte. Vissa klarar mer grönsaker eller mejerier, andra inte. Vissa räknar och mäter, andra inte.
Man kan köra strikt ändå, och alla kör strikt på det sätt de mår bra av.
Jag tycker om skaldemansLCHF gruppen på fb, trots att det blivit en del hets i det sista. Men jag kan i alla fall få svar på frågor (oftast) och flika in med mina åsikter ibland oxå.
Fast jag måste medge att jag nu väger mina svar och frågor mer än jag gjorde i början.
Alla är vi olika, och tur är väl det. =o)

Tine

Håller med i mångt och mkt. Kan bli en hel del påhopp.
Lite tråkigt också att när man ifrågasätter nåt för att få mer info eller bara reda ut i olika begrepp så blir man lite "påhoppad".
Alla är olika med olika förutsättningar. Vissa klarar liberalt, andra inte. Vissa klarar mer grönsaker eller mejerier, andra inte. Vissa räknar och mäter, andra inte.
Man kan köra strikt ändå, och alla kör strikt på det sätt de mår bra av.
Jag tycker om skaldemansLCHF gruppen på fb, trots att det blivit en del hets i det sista. Men jag kan i alla fall få svar på frågor (oftast) och flika in med mina åsikter ibland oxå.
Fast jag måste medge att jag nu väger mina svar och frågor mer än jag gjorde i början.
Alla är vi olika, och tur är väl det. =o)

Jill Wallentin Wollberg

Annw: Vilka, vem är dessa kokboksförfattare som bara vill tjäna massa pengar som du talar om och som alltid hoppar på enskilda individer utan kunskapsgrund? Det låter väldigt obehagligt i alla fall...

Eskil: Vad JAG drog igång? Jag står för varenda ord i mitt inlägg om du nu syftar på det. Snälla, förklara för mig vad som är så kontroversiellt i att råda folk att äta grönsaker?

Frida D

Yeah.
Postar typ samma sak här som hos kostdoktorn:

Vilket jädra det blivit tjat om detta. Om vi inte 100 % enhälligt får ihop material till ett par stentavlor (med LCHF-regelverk!)så får väl var och en spika upp sitt eget LCHF-manifest på dörrn till närmaste VC... ;)

Frida D

D.v.s.
Gör DIN grej och låt andra vara i fred, huh?

Eskil

Jill, det känns som du gör en kovändning nu och försöker gjuta olja på vågorna, att du egentligen inte menar att peka ut någon, alla får göra som de vill, osv. Det var väl knappast därför du publicerade inlägget "att du inte kunde hålla tyst längre". Man tappar sin trovärdighet bland de sina om man vänder kappan efter vinden vettu.

Malin

Galet att det blir så hysteriskt kring något så enkelt.
Hejja dig och Anna och alla andra som kämpar!

Jill Wallentin Wollberg

Eskil, det verkar som att du försöker skapa ett gräl mellan mig och My som aldrig existerat. Om du läser mitt inlägg ordentligt så kanske du förstår varför jag skrev "att jag inte kan hålla tyst länge". Jag har aldrig pekat ut någon och skulle aldrig göra det heller för den delen. Speciellt inte My som jag träffat flera gånger och har en god relation till. Jag ville enbart lyfta det som jag anser är ett problem som vuxit sig större den senaste tiden, att vissa personer väljer att ta bort ALLA grönsaker för att snabbare gå ner i vikt. Om det sedan har någonting alls med Mys och Annas grupp att göra har jag ingen aning om. Det enda jag vet är att efter ha pratat med My tidigare vet att hon inte heller tycker att det är en bra idé att ta bort grönsakerna. Sen får och ska ju givetvis folk äta exakt vad de vill men jag ville ändå ta upp detta och ge min syn på saken för dem som var intresserade. Som utbildad kostrådgivare inom lågkolhydratkost så anser jag mig nämligen ha rätten till att skriva ett sådant inlägg på min egen blogg. Om inte du eller någon annan vill läsa om vad jag skriver, håll dig då gärna borta från mina hemsidor och sociala medier i fortsättningen...

Malin

Det som är bra för den ena individen är inte alltid bra för den andra. Det får vi acceptera och låta varandra leva det liv som vi tror är det bästa. Detta så länge det inte skadar någon annan. Hur man nu skulle kunna skada varandra när det gäller mat......... Att diskutera allting är inte alltid det bästa enligt mig, låt oss leva våra egna liv och tro på det. Tack för en fin blogg!

Eskil

Just det Jill. Om du inte håller med eller gillar vad oliktänkande skriver så håll dig borta från dessa bloggar od. Men nu skrev du ju på Mys blogg och den läser jag.

Sofie

Tack My för din blogg och för gruppen du och Anna startat på facebook! Du är en så stor inspiration att jag knappt kan förklara. Jag tänker ofta att: Kan My, kan jag. Å de funkar jättebra. Tack!

Diana

WORD! Kan inte annat än hålla med, sen jag började med fakir i veckorna och strikt på helgerna mår jag bättre än någonsin. Inget sug på nått, jag går ner i vikt, jag orkar mycket mer och slipper avtändningen jag får av mejeri. jag är mätt för första gången sen jag började med lchf..

Annw

Jill Wallentin Wahlberg:
Jag syftade ej pa ditt inlagg, utan pa nagon som borjar med fornamn A och efternanmn H, som jag sag skrev ett oehrort obehagligt inlagg med implicita personangrepp och projeceringar, och som ocksa bedvivit, i alla fall implicit, haxjakt och personangrepp mot andra (unga) lchf-kvinnor tidigare.

Jag laste nu ditt inlagg och tyckte det var riktigt bra och nyanserat. Dock syftar det val ej pa My-s grupp hoppas jag, eftersom den ju bestar av oerhort kunniga och erfarna lchf-are (ej nyborjare), och dessutom inte alls bannlyser gronsaker? (Se bara My-s matbilder.) Om du syftar pa att ge en kanga at My-s grupp ar det ju dock sjalvklart fel och missriktat. My, som lidit av fetma i storre delen av sitt liv och vill hjalpa likasinnade med hog kolhydratkanslighet, har ju sjalvklart inget ansvar for att "oinvigda", eller dina eller andra "kostradgivares" presumtiva kunder, kan "missuppfatta" nagot i den mer specialiserade lchf-diskussionen som finns inom lchf-communityt.

(Dessutom tycker jag att man i forsta hand borde jobba med att utveckla sitt kritiska och logiska tankande om man hamtar sin information om varlden fran kvalls- och veckotidningarna. En sadan person maste ju vara oerhort hjalplos i livet, och borde i forsta hand fa hjalp med att lara sig lasa bocker, kritiskt granska texter och orientera sig kognitivt i varlden... Det ar ju ett demokratiproblem om det finns personer som koper "kunskap" och "rekommendationer" sa rakt av fran kvallstidningarna. Tank bara hur dessa personer maste gora nar de gar och rostar...)

(Dock innehaller ju f.o. gronsaker ocksa mest i princip c-vitamin och folsyra, som man eventuellt ej ens behover om man endast ater animaliskt, men det ar in annan diskussion...)

...Oj, det har blev visst langt...