Viktnojja

Hur handskas man med viktnojja då? Att gå omkring och tänka på sin vikt varje dag – timme ut & in. Det tar extremt mycket tid och energi. Dessutom blir hela dagen nedsunkad då det tar så mycket kraft från allt annat. Dessutom är det svårt att känna tacksamhet över allt annat i livet då vi nojjar så mycket över vikten. Att inte kunna njuta av familj, vänner eller en härlig tillvaro bara för att vi tycker att vikten tar så mycket kraft. Då finns det ett bra sätt som jag själv arbetar med.

 

1. Acceptera att du tänker mycket på vikten
- Du ska inte förbjuda dig att tänka på vikten, då får du först ångest av viktnojjan och sedan ångest av att du inte får tänka på det, men gör det ändå.

 

2. Avsätt en tid då du får viktälta
- Om du tänker på det varje dag, avsätt 10 minuter varje kväll där du får älta hur mycket du vill. När du har ältat dessa 10 minuter får du inte älta en enda sekund till. Kommer du på dig att älta över det en annan tid på dygnet, tänk att du får älta det hur mycket du vill – men inte just nu  Börja sedan slussa ut tiden, till varannandag, var tredje och tillsist en gång i veckan. Livet är ju så mycket mer än bara vikt.

 

3.Flytta aktivt fokus
- Tänk på något som gör dig glad istället, som du känner dig tacksam över. Tacksamhet är den bästa medicin mot negativitet och gör att negativt bös känns mindre i jämförelse.
Jag själv kommer i perioder då jag viktältar som fasiken. Då tänker jag såhär när jag lägger märke till att jag är inne på fel spår:

”Det är helt okej att jag tänker på vikten. Jag får tänka på vikten, men inte just nu. 10 minuter på fredag morgon får jag älta huuur mycket jag vill!”

Och sedan börjar jag aktivt tänka på bröllopet, på att jag har ett sparkonto, på att jag just nu jobbar på mitt drömjobb. Att jag har gått ner 79 kilo. Att vi har bil. Att det är sommar och att jag har en guldgruva till klänningsgarderob. Saker som gör mig tacksam i mitt liv.

Ibland känns det hopplöst, men kom ihåg: du är inget offer i ditt liv. Du kan ta kontroll över dina tankar! Du förtjänar att må bra!

 

KÖSS

 
 
 
 
5
Lottsky

Så jättekloka råd som vanligt! =) För mig har det varit en jättehjälp att släppa vågen och vikten och istället använda måttbandet och det senare inte mer än max 1 gång per vecka, helst mindre ofta.

Att tänka på vikten får så lätt motsatta effekter - jag blir hjälpt av att tänka på annat! Det har gett ett lugn i mig som gjort att jag för första gången på över tre år kunnat komma in i bra matrutiner och utan att våndas sparkat ut allt fusk med godis och annat dumt.

Det har börjat ge resultat! =D

Gunilla

Ja, att vara viktnojig tar bort mer av värde i livet än man tror. Ha det bra idag vackra My :)

Gunilla

Ja, att vara viktnojig tar bort mer av värde i livet än man tror. Ha det bra idag vackra My :)

Jennifer

Oj jösses... Jag började läsa detta inlägg och kände direkt att det var kanske något för mig... Sen läste jag att ditt tips var att man fick tänka max 10 min om dagen. (vilket känns omöjligt lite) Så nu är jag övertygad om att det är något för mig ;)

Jag kommer börja med 10 min morgon, middag och kväll, sen trappa ner ;)

Frida D

Bra My.
Funkar på andra problem än vikt också.
kram