Belöning

Jag pratar ofta om hur viktigt det är med belöningar. Det är verkligen superviktigt att belöna sig själv i en viktresa. Annars är det svårt att göra den helt och hållet hållbar!
 
Men. Du vet ju. Den största belöningen för oss fluffisar. Ah. MAT. Em-Ah-Te. "Nu har jag varit så dukig så jag förtjänar en semla" eller "jag klarade presentationen på jobbet idag, jag förtjänar lite choklad".
 
Grejen är den att vi är ju uppfostrade så. Jag har spenderat 24 år på denna jord. Det tog mig 20 år av skitätande att bli så fluffig som var. MINST 162.7 kg fluff. 20 års skitätande och 4 års bra ätande. 20 år där jag formades av ett visst betéende och tankemönster och 4 år slitande att bryta dessa mönster. Och med tanke på att jag inte ens spenderat en fjärdedel av livet med bra betéenden så är det ju inte konstigt att ibland halka in i banor som jag ägnat 20 år av mitt liv att utföra. Att belöna sig med mat. 
 
 
Att bryta vanor är det absolut jobbigaste som finns. Speciellt belöningsvanan. Det är ett jäkla slit. Jag ser faran i ett belöna sig med mat även när det gäller LCHF. "Jag förtjänar en LCHF-semla och mörk choklad idag, det är ju ändå fredag och jag har jobbat hårt". I helvete att jag gör. Jag förtjänar att må bra. Att unna mig saker som går tvärt emot mina gamla usla betéendemönster. 
 
Så jag har satt mig ner och skrivit en lista på saker jag tycker om att göra som jag belönar mig med när jag förtjänar det. En av mina favvisbelöningar är att tvätta håret! Jag tvättar nämligen håret med shampoo två gånger i veckan, eftersom det sliter så fasligt på kvalitén annars. Övriga dagar sköljer jag bara ur det noggrannt. Men jag ääälskar att tvätta håret, så därför gör jag det någon gång extra om jag gjort ngt riktigt bra.
 
Något annat jag älskar är att sova mitt på dagen. Lägga mig en stund under täcket och snusa till. Iaf blunda och låtsas sova. Det är för mig rena rama lyxen. Så det har jag belönat mig själv flera dagar i veckan med sedan jag slutade snusa. Att ta mig den tiden.
 
För mig är det även lyxigt att krypa upp med min man i soffan mitt på dagen framför en film. När vi inte har tid egentligen. 
 
Du kanske ser ett mönster i mina belöningar? Ja. Jag unnar mig saker som inte är jättebra för mig och som jag egentligen inte har tid med. En belöning ska ju vara sån. Ngt som inte är helt bra i det sunda förnuftet, men som är ljuvligt njutbart. Jag får (nästan) samma kick av att tvätta håret två dagar i rad som att möla choklad. Nästan.
 
Vanor tar lång tid att bryta. Tänk att du har belönat dig med mat hela livet. Därför är det inte konstigt att det är svårt att byta ut det mot en dusch liksom. Men för varje gång du faktiskt gör det, ju enklare blir det nästa gång!
 
KÖSS
 
(nyduschad)
 
 
7
sussi

Åh vilket bra inlägg. :)

Svar: <3 STORA kramar!
My

Tinadin

Jag tycker det är svårt med belöningar. Både att hitta rätt belöning och att sätta bra mål för belöningar. Jag vill passa på att tacka dig My för att du har hjälpt mig att få perspektiv på tiden när det gäller målsättningar. Det tar ju tid att bryta vanor och då gäller det att målsättningarna ligger i linje med detta.

Mitt förhållande till choklad har alltid varit komplicerat (läs: mycket och alltid), och nu när jag omstartat var jag tydlig mot mig själv att det minsann inte blev en chokladbit eller en kaka förrän tidigast på midsommar (dvs en högtid då man inte äter så mycket socker ändå). Just nu känns det inte troligt att jag ens då kommer att vilja ha en bit, men mål om ca 6 månader känns bra för mig.

Jag kunde inte i förväg föreställa mig hur skönt och befriande det faktiskt är att ta ett sådant beslut. Största vinsten är att jag inte längre går in i förhandlingsläge med mig själv…dvs en förhandling som sällan slutar till min hälsas fördel. Dessa förhandlingar existerar inte längre. Dessutom har jag kunnat vara tydlig mot min omgivning dvs det blir ”Nej, tack!” till alla tårtor och semmelparty på jobbet och alla vet att jag gärna är med och dricker kaffe och snackar en stund, men att jag inte äter av godsakerna.

Anna Hallén (denna klocka kvinna) skriver också gång på gång i sin bok att allt som vi stoppar i oss utöver våra regelbundna måltider gör att vi saktar ned viktminskningen. Visst har jag vetat om detta tidigare också, men det är också så bra att läsa detta mantra på pränt, så att man kan ta det till sig.

Det bästa med LCHF för mig är att jag är mycket mer i kontakt med mina känslor och jag äntligen har kontroll över mitt ätande. Jag måste inte längre äta en viss sak så fort som möjligt, jag kan vänta. Är aldrig vrålhungrig och okontrollerad.

Efter midsommar åker familjen och jag till Sicilien för två veckors avkoppling och träning. Att köpa en ny semestergarderob (inkl nya träningskläder) till resan är min planerade belöning till mig själv. Jag har också redan bestämt hur jag skall äta under resan (det blir LCHF som vanligt, men jag kommer unna mig att dricka lite rödvin vid utvalda tillfällen). Visst, kan det kännas onödigt att köpa nya kläder när man inte är ”i mål”, men för mig är det viktigt att känna mig fräsch och njutningen av att shoppa loss är en bra belöning för mig på vägen mot slutmålet. Dessutom är det ju så att livet är det som pågår medan man planerar för framtiden – så Carpe Diem. Lycka till med dina belöningar! Kram Tinadin

Svar: uuunderbart å höra kära fina du!! <3 STORA kramar!
My

Nils

Besök gärna min blogg med!

Svar: :)
My

Lottsky

Kloka tankar och så rätt du har! Jag jobbar ständigt med att komma bort från "belöning i form av mat" till att börja tänka annorlunda. Varför inte belöna mig med att måla naglarna i en fin färg? Ta en lång dusch och sedan läsa en stund - gärna med brasdvd:en på för att riktigt komma i mysläge. Det finns så många sätt att belöna sig utan att behöva tugga... Och vi ÄR värda att ta hand om oss, på sätt som ökar välbefinnande mer än bara de korta minuter det tar att tugga i sig chokladen...

Svar: <3 STORA kramar!
My

Jessica Seger

Jag köper gärna lyxsaker till mig själv som belöning. Nya örhängen, ny tvål från Lush, en fin blomma att sätta i köksfönstret, mina fötter har krympt så nu kan jag ha stl 41 igen. Så skor har jag fått dille på.

Svar: underbsrt :D <3 STORA kramar!
My

Lucia

Hej, först främst vill jag berätta hur sjukt imponerad jag är över dina framsteg.

Det är personer som dig som får mig att kämpa lite extra varje dag..Och precis som du skriver....KAN JAG SÅ KAN DU...!

Massa kramar // Lucia

Svar: <3 STORA kramar!
My

Mange

Gud, jag är så kär i dig! Du skriver så mycket klokt och när man har en dålig dag så whoop så mår man 10 gånger bättre när man läst din blogg :)

Svar: ååh va söt du är Magnus!! Du gör mig varm!! STORA kramar!!
My