Extremdiet?

Jag och Anna visste att vi skulle få en del smällar när vi startade projektet SkaldemansLCHF. Vi visste att om det slog igenom så skulle det bli fart i lådan! Och nu har vi fått oss några käftsmällar under de dagar som gått. TÄNK att det kan bli så argt bara andra dagen in i projektet! Därför tänker jag nu kommentera i ett öppet blogginlägg som jag och Anna refererar till hädan efter.

 

”Ni rekommenderar en extremdiet”

 

Nej det gör vi inte. Att äta enligt Skaldeman är att go-back-to basic. Det är han som är roten i LCHF. Det var så LCHF såg ut från början. Jag åt såhär i 3 års tid och mådde megabra. Det är det sista året jag har lagt över till mer liberal LCHF och börjat gå upp igen – och mått mindre bra. Margareta har ätit såhär i 10 år. Skaldeman i 15 år. Tommy sedan -09. Och de mår allihopa bra och trivs – ingen har dött av näringsbrist än. Du håller inte på med en extremdiet i 15 år, eller hur?

 

”Jag tror på grönsaker”

 

Vi har aldrig påstått att man inte får äta grönsaker. Dock förespråkar vi grönsaker som står för mycket näring per kolhydrat: som broccoli, blomkål och vitkål. Du kan äta grönsaker och ändå hamna under gränsen vad som definieras som strikt.

 

”Jag tror inte på att trycka i sig fett”

 

Det tror inte vi heller på. Vi skulle ALDRIG rekommendera våra projektmedlemmar att äta fett tills dom mår illa, däremot är det bra att inte snåla på de feta tillbehören.

 

”Det är okej att äta såhär under en kortare period”

 

Ja – det är okej. Men det är också okej att äta såhär resten av livet – om man vill. Titta på Skaldeman, Tommy och Margareta igen. Dom mår bra, lever livet och trivs som fisken i vattnet. Anledningen att vi har sagt 98 dagar är att det är ett projekt – ett projekt som behöver start- och slutdatum.

 

 "Ni triggar ätstörningar"

 

Konstigt nog är GI-NOLL det enda som kan hålla min ätstörning i chack. Vi uppmuntrar ingen att väga, mäta eller på något sätt ladda maten. Genom att komma ner i så låga kolhydrats% så blir maten inte lika laddad. Dessutom är det så att det går att det går att misshandla sig själv med alla typer av kostupplägg. Människor som har fallenhet för det (som jag själv) behöver komplettera sin viktresa med KBT. Detta poängterar jag genom hela min blogg.

 

Anledningen att vi startade projektet är att vi vill hitta tillbaka till den sorts LCHF vi gick och förälskade oss i. Att vi är så evinnerligt trötta på att våra flöden fylls med saker som ”LCHF”-bakverk. Att min maillåda fylls med mail av desperata människor som inte går ner på LCHF – bara för att de äter på tok för liberalt. Och vi tycker det är väldigt tråkigt att det blir så sura toner av det. Vi tvingar ingen att gå med i vårt projekt – om det inte är något för någon, så finns det andra grupper på Facebook som kan fylla det syftet istället för vår grupp. Vi rekommenderar inte heller någon att hetsbanta – vi rekommenderar människor som provat allt att prova något nytt, där de både får resultat OCH får gå och lägga sig mätta.

 

LCHF ska inte vara krångligt – äter du den kost din kropp är gjord för, kommer du att få den kropp du är avsedd för att ha. Och tyvärr är det så – många av oss klarar inte högre kolhydratskoncentrationer än 3%-5%. Men kalla oss inte för extrembantare för det!

KÖSS 

 

 
26
Margareta

Tänk så här My, det gör alltid jag när jag bedömer åsikter från olika håll.

Vem förlorar pengar på att tycka så här?
Vem tjänar pengar på att tycka så här?

I de frågeställningarna har jag hittat många svar.
Nu vet jag inte vem/vilka du syftar på och jag ligger själv av olika skäl lite lågt i läsandet, men det så jag vet faktiskt inte. Därför är mitt inlägg till dig här och nu inte riktad till något håll alls. Bara allmänt skrivet om hur jag själv alltid tänker!

Kram och bra kämpat gumman. Ingen kan ta av dig att du gått ner mer än vad många människor någon gång i sitt liv kommer att väga. Det gör dig till Queen i sammanhanget

Go for it

Ewa

Nu måste jag stötta er!! Ni ska göra det som fungerar för er och om folk vill ha er som draghjälp så är det en fin möjlighet. Vill man inte hänga på så är det också ok! Jag äter tämligen lågkolhydratkost och har hittat en bra balans för mig utan socker, mjöl, potatis (rotfrukter) och ris. För mig räcker det för att må fint (eller finfint!!) och satsar därför inte på en striktare nivå. Tycker det är skönt att ha kunskap om hur kroppen reagerar på kolhydrater så att jag kan göra mina egna val. Det intressantaste jag har upptäckt med att äta på detta sätt är hur smaklökarna förändras. Först hur potatis och dyl börjar smaka sött och sen hur sönderprocessad mat börjar smaka "dåligt".
Kör på rosa ingenjören!!!

Åsa

Bra skrivet, My! Jag är också oändligt trött på människor som "vet" att kroppen behöver kolhydrater och att man faktiskt går ner i vikt på pasta och pizza. Och att socker är energi, och energi behöver man. Alltså... Jag orkar inte predika för andra, och det är även lönlöst för de som ändå har bestämt sig för vad de ska tro. Och framförallt är jag oändligt trött på LCHF'are som predikat att kh är det enda som räknas, så fritt fram att dricka lightläst och äta alternativa kanelbullar. Så jag tycker att ert projekt är jättebra! Men att komma med påhopp för att man inte tycker likadant? Det är så dålig stil!

MarieJ

Hej jag är 67 år och började med LCHF jan 07 det har gått upp och ner men jag har aldrig gillat grönsaker åt det inte innan LCHF heller och inte nu jag mår utmärkt går ner i vikt när jag äter strikt efter skaldemans metod annars inte har ni som klagar inte kollar vad ägg innehåller? så tycker jag ni skall göra det.

Jessica Högberg

Länkar till den här=))

jeanette sandelin

Avundsjuka, fettskräck och sockerberoende! Där har vi svaren.
Heja heja mig och dig, Anna och ALLA som vill ha ett friskt liv med vacker hy, lägre vikt och botade infektioner. LCHF is da shit!
KRAM <3 fr sö Dalsland.

Sandra

Håller med föregående talare! ;D
Jag är så glad att jag äntligen fått med mor och syster här hemma på LCHF. Vi är sockerberoende och mor är uppväxt med att fett är dåligt. Det ska bli kul att se våra resultat, och vi följer och hejjar på er! ;)

Ulrika

Trigga ätstörningar? Att dagligen gå och sukta efter socker. Hela tiden. Varje timme. Non stop! Att hjärnan inte kan må bra förrän min kropp är sockerstinn och fått sitt rus. DET är en ätstörning! Attjag då hittat nått som hjälper mig ur mitt missbruk... ska jag behöva höra att jag gör "fel" då? Att min hanteringsmetod är farlig och ohälsosam. Nej, livsmedelsverket triggar ätstörningar. Men justeja. Jag är för fet... inte för smal. Så jag räknas int. Blir ledsen av det här. Hejja My och Anna som vågar tala klarspråk!

josefina

Jag har kört lchf nu i ca 4 år och har gått med i erat "projekt" nu, kroppen känns redan på topp utan en massa mejerier och sockersuget är obefintlig. Skit i alla negativa kommentarer, det är vi som vinner i längden utan all skitmat!!!

Lottsky

Heja My och Anna! Ni gör helt rätt. Det som jag reagerade på är att det är andra LCHF:are som kommer med de här konstiga påståendena om extremkost, trigga störningar och allt annat konstigt. Som om de GLÖMT hur det började med Skaldeman och hur hans metod hjälpt så många. Redan Skaldeman skrev ju att alla är OLIKA och måste testa sig fram. Och för vissa är det under 5 gram/100 som gäller för att de ska fungera...

Minja

Ni behövs verkligen!
Började själv med Skaldemans LCHF 2010 pga sockerberoende. Höll väl på sådär 2 år ganska strikt å mådde kanon, pigg å började träna å trivdes med livet. Sen började jag köpa allehanda lchfkokböcker och började mixtra. Wow man kunde ju baka allt möjligt gott å göra pizza mm. Mitt sockerberoende smög sig långsamt på igen utan att jag tänkte på det, jag blev tröttare, orkade inte bry mig så mycket, gick upp nåra kg, slutade träna... Men nu j-r ä jag trött på att va trött. Har hystat ut alla mejerier å nötmjölar ur skåpen liksom kokböckerna. Det funkar inte för mig. Men härligt om det funkar för andra. Var och en måste lyssna på sin kropp! Men nu ska här ätas riktig mat, jag är med! Heja er!

Margaretha

Började med lchf 2006 gick ned 15 kilo och kunde sluta med metformin stått still ivikt har 40 kvar att gå ned. Har åckså gått på dessa bakverk det var det var då som viktminskningen avstannade har gått tillbaka till strikt och nu börjar jag gå ner igen. Mycket tack vare dig My.

Lilly

När du skriver att LCHF-bakverk är bullshit spär du också på det krig som finns inom LCHF-världen. Onödigt. Vi alla strävar väl efter samma sak - att denna kost som gjort oss smalare och friskare ska kunna rekommenderas av vården och ses som vanlig kost, inte konstig diet?

Själv äter jag vissa dagar liberalt, andra dagar väldigt strikt. Efter dagsform liksom. Igår bara ägg, majonnäs och kött. I fredags salta mandlar och rött vin. Har gått ner 5 kg i år och har bara 5 kg kvar till mål. Att det går "långsamt" stör mig inte, för jag är mätt och äter GOTT. Så vad är problemet med att jag äter sådant "bullshit" som LCHF-bakverk? Ja, jag äter ibland egengjorda bakelser på grädde, nötter, bär och lite fiber husk och ser det som LCHF. Vissa skulle säga att dina färdiga köttbullar med massa kemikalier och dåligt kött inte är LCHF för det är inte "tillräckligt clean". Så vi kan alla dömma ut varandras kost men varför ska vi göra det? Varför inte bara stötta och sluta provocera "den andra sidan"?

Jag gick med i er fb-grupp för att få lite recept för de dagar jag vill äta väldigt få kolhydrater. Inte för att trakassera er med bilder på bär och nötter (har inte gjort några inlägg men antyds ju vissa saker om de som ej är strikta alltid). Jag tycker gruppen är bra, idén är bra alltså, för ni är vuxna som ger varandra råd om kost som efterfrågas. Ingen skada skedd egentligen. Det enda som förstör gruppen är helt ärligt alla medelålders kvinnor som kommer med bittra och syrliga kommentarer som platsar in på familjeliv.se bättre men jaja, det är en helt annan story...

Tycker ni kan köra på med er grej! Men akta er för att falla in i kriget. Det gynnar varken oss grädd-ätare eller er smör-drickare. ;)

Svar: Sant! men tyvärr är det ju så att LCHF-bakverk är bullshit för oss Skaldemanskolade LCHFare och sockerberoende. Då byter man bara ut något mot något annat. Så där är man väll lite skaldemanskadad ;) KRAAM!
My

Maria Ahlgren

Nä nu... jag ska skaffa Fäjsboock BARA för att kunna gå med i gruppen!!!

..

...jag ska bara samla lite mod först, och kanske ta några djupa andetag, men jag SKA göra det.

Svar: TYCKER JAG <3
My

Penny

Vad baserar du påståendet på aitt det är medelålders kvinnor som är problemet problemet?

Svar: När jag skrev "sant" på hennes inlägg så menade jag ju SÅKLART sant att mitt uttyck "bullshit" va lite att ta i - jag instämde inte med medelålderskvinnor - det har jag ingen aning om xD :) KRAM!
My

Lilly

Penny: det är bara att gå in och titta i gruppen så ser man tydligt vilka som kommer med snäsiga kommentarer och leker admin. Tror inte de är lika vana vid god nätetikett som yngre personer. Synd.

My: jo det kan jag förstå, men ändå ganska hård ton att kalla det bullshit när det funkar för väldigt många. Jag kallar inte "fettbomba" för bullshit för förstår att det funkar för vissa medan för mig orsakar det bara extrema magproblem och att jag tröttnar på kosten och lägger net helt istället. Olika kroppar, olika behov liksom..

Svar: jag bytte ut "bullshit" mot saker :)
My

Lottsky

Den här medelålders kvinnan vet att inte slänga ur sig dumheter eller utgå från saker och ting... Det finns gott om unga människor som tror de vet och kan allt också. När det snarare är så att vi alla kan lära oss av varandra, oavsett ålder...

Jennifer

För egen del har jag aldrig ätit så mycket grönsaker och ekologiskt som jag gör sedan jag började med LCHF. Innan levde jag på pasta och vitt bröd 24/7.

Rode

Bra och välformulerat inlägg. Tror tyvärr att få av de som attackerar kommer läsa men det är deras problem. Vi andra känner vad som är rätt för oss och följer det som får oss att må bra oavsett hur många som tycker att en pizza och 1liter cola till sön-fm-baksmällan är bra grejer och att äta varierat som vi är gjorda för att göra...

Nette

Hej och hå vad vissa ska hålla på ;)
För mig kom det här så perfekt att jag knappt tror det är sant. Efter en helg i goda vänners lag med mer "HCHF" än vad jag trodde att jag var kababel till, var det här precis vad jag behövde för att komma på banan igen. Har en resa till Italien i sommar att se fram emot och tänker verkligen komma i mina fina rosa kapribrallor tills dess så nu ger vi järnet!
Kram!

sophie

Dumt sagt att säga att det triggar ätstörningar, när man får tips om att äta rätt förängångskull. Den som skrev så, jag har haft ätstörningar i 7 år, men när jag började äta LCHF har jag inte haft en enda dag med ätstörning. SÅ det så.

Micke

undrade om vad för nivå på protein som är bra per dag?

Svar: antal gram per önskad kroppsvikt :)
My

Malou G

Hej My.
Tror detta inlägg hamnar rätt.
I det fastnålade fb-inlägget står inte vad som är ufo,fakir,noll osv. Eftersom det hänvisas dit i trådarna skulle jag vilja veta gränserna (allmänbildning).
Jag skulle också önska slutdatum (Snyft) på 98dagar då jag stressar liite över detta.
...tack för ett trevligt initiativ då ingen fb-lchf grupp hittilss blivit vad jag sökt <3
.....

Svar: va fin du är <3 tja, man får ju lägga nivån där man vill! Men Skaldeman har tre olika grupper: 9g, 18 g & 27g kolisar per dag :) KRAAAM <3
My

Marianne.

Hej! Ny med Lchf. Kan du hjälpa mig med detta. Om en hel dags kolhydratintag är 3,4% hur får jag då reda på antal kolhydrater. Tack för hjälpen.

Tony Strignert

Jag läste Skaldemans böcker och började 2007. Har i år varit på läkarkontroll igen (2ggn sen start)och alla mina värden är fortfarande bra...sommarslarvet i år har dock gjort att jag får börja om på min vällevnadsresa och plocka bort de extrakilon som kommer direkt av för många % kolhydrater....Må väl ni också...I höst blir jag 63 år.

Madde

Apropå det här med att ni skulle trigga ätstörningar, bullshit. Nu vet jag att jag är ett enda exempel och att det inte går att göra några generaliseringar utifrån ett så litet sample men jag tänker dela med mig av min historia.
Jag är ätstörd. När livet kaosar letar min hjärna efter en enda liten sak att kunna kontrollera, det tenderar att landa i maten. Jag har ett självskadebeteende. Den ultimata självskadan för mig har alltid varit maten. Det är lätt att straffa sig genom att inte äta/äta det absolut minsta som går utan att någon reagerar på minimalt intag och sedan kräkas. Så har mitt liv sett ut sedan barnsben. Jag började få kontroll över störningarna för några år sedan men sedan kaosade livet totalt och jag upptäckte att min hjärna instinktivt började kontrollera födointag för att jag alls skulle kunna uppleva att jag hade någon kontroll alls. Det gjorde mig livrädd. Så jag åt. Och åt. Och åt. Och åt. Jag åt allt det där jag har sett på film att folk äter då de mår dåligt. Ni vet, glass, choklad, chips, läsk, vin, öl, snabbmat…osv. osv. Allt, utom det som är nyttigt för min kropp. Jag hade på flera åt inte haft några sunda hunger- eller mättnadskänslor och var livrädd för att bli sjuk igen.
Sedan jag började med LCHF har jag upptäckt mer och mer hur mina hunger- och mättnadskänslor kommer tillbaka. Jag märker hur jag blir mer och mer bra på att tolka om det är sug, törst, trötthet, saltbrist, rädsla, tristess eller faktisk hunger som gör att jag vill stoppa något i munnen.
Jag vågar ÄNTLIGEN ha kontroll över mitt matintag utan att vara skräckslagen inför att bli sjuk igen. För jag vet att min kropp får den näring den behöver, annars säger den ifrån och jag har lärt mig att lyssna.
LCHF handlar om att vara snäll mot kroppen, att ta hand om den och att låta den vara trygg i att den får den näring den behöver för att må bra. Det handlar inte någonstans om att trigga ett ätstört beteende, däremot går det utmärkt, om en vill, att fortsätta ha ett ätstört beteende även om en säger sig äta LCHF. Men för mig innebär det att en inte äter LCHF då, för för mig är grunden i LCHF att lyssna på sin kropp och om en lyssnar till kroppens signaler så går det inte att göda en ätstörning.

Med detta långa inlägg vill jag säga TACK! Från bottnen av mitt hjärta, tack.