Lunettcup

Som du vet så pluggar jag till civilingenjör, men det du kanske inte visste är att jag pluggar min master inom hållbar innovation. Det innebär att miljön spelar en central roll i produktframtagning i alla steg i värdekedjan.
 
På sista tiden när vi har fått det litet bättre ställt här hemma försöker vi göra kloka prioriteringar. Köpa bra mat och konsumera hållbart. Vi kvinnor kan göra oerhört mycket för vår miljös skull. Det handlar mycket om anndra inventioner än de vi är vana att konsumera.
 
Och nu snackar vi intima grejor. Jag fattar själv inte grejen med att inte prata om intima besvär och åkommor. Det ligger något fult och laddat i det. Som att vi tjejer (jag har aldrig varit man så där kan jag inte uttala mig) aldrig har problem där nere. Det har vi och det kan hjälpas med att byta till en smartare lösning.
 
Dina p-piller kan du byta mot en p-termometer från Natural Cycles. Då slipper du proppa din kropp full med syntetiska hormoner och få de besvär som kan uppstå. Obalans i kroppen, humörsvängningar, minskad fertilitet osv. Du mäter tempraturen på morgonen och ser om det är säkert att ha sex eller inte. KLART! Där gör vi en enorm besparing på naturen. Vi kissar nämligen ut massor med hormoner som påverkar djurlivet i vattendragen. Men det är klart. Det marknadsförs inte lika hårt. Företagen tjänar inte lika mycket pengar på dig om du byter till P-termometer. Men du tjänar på det. Du och naturen.
 
Och nu till det lite känsligare ämnet: Lunettecup. Jag klickade hem min för ngn vecka sedan och har nu provat den en vecka! HERREGUD vilken skillnad! Jag märker inte av att jag är i den tiden på månaden ALLS! Det är så många kvinnor som lever med obalans i underlivet pga bindor och tamponger HELT i onödan! Alltså detta är nog en av mina bästa investeringar hittills! På min Instagram kom det in drösar med kommentarer som tyckte likadant. Och innan ni frågar: nej den ploppar inte ut varken när man tränar, går eller cyklar. Och man behöver inte tömma den mer än morgon och kväll. Så den är verkligen hur bra som helst! Dessutom är det en enorm besparing för både miljö och plånbok. Denna håller i år! Då slipper vi belasta sopbergen i onödan och lägga 100 kr/månad på intimitetsprodukter. Glöm infektioner, kliande underliv och obehaglig känsla: detta är verkligen lösningen!
 
 
 
Så ja. Det finns mycket vi kan göra för att göra vår morderna leverne mer hållbart. Bekvämare lösningar som är mer hållbara för oss och för naturen. Win-win! 
 
KÖSS
 
 
12
Ragna

Jag har haft min sedan 2007 nu - bästa köpet någonsin! Funkar oavsett hur mycket/litet man blöder utan att torka ut slemhinnorna som tamponger lätt gör.

Att jag sparar pengar är bara en väldigt trevlig bonus; att den knappt känns, är hur smidig som helst och är bra för miljön är ändå det viktigaste.

Frida

Har också en. Haft min sen 2011. Lätt ett av mina bästa köp. Man märker inte av att det är den tiden precis som du säger. Man kan träna, bada, rida utan några som helst problem. Bra att du tar upp å skriver om det. Fler kvinnor borde skaffa sig en och märka skillnaden!! :)

Malena

Å dessutom är det ju sååå mycket fräschare med en menskopp! Inga äckliga tamponger eller bindor! Bara skölja ur o så e det klart! Har dessutom inte haft en svampinfektion sen jag skaffade min "kopp"!
Sparar miljö o mängder med pengar! Man slipper ju också alla farliga ämnen som finns i vanliga tamponger och bindor. Funkar klockrent! Förstår inte varför jag inte skaffat en tidigare! =)

mikaela

Jag har också haft min sen 2007! Tror jag ska köpa en ny nu men man blir ju lite snål för den gamla funkar ju fortfarande...Bra att du uppmärksammar detta för det är inte så många som vet om menskoppens existens ens!!

Madde

För den som av olika skäl inte kan eller vill använda menskopp så funkar tygbindor bra. Naturligtvis inte lika praktiskt och bekvämt som menskopp (om man inte får asont av den som jag fick då), men bättre än engångsbindor och tamponger i alla fall.

Karin

Menskopp är helt fantastiskt. Hade problem i början med att den skavde och tryckte på, men fick tipset om att vända den helt ut och in och vips så blev den ännu mindre. Perfekt för min storlek!

LottaJ

Menskoppen kan vara guds gåva till kvinnorna, älskar den, är inne på min 3:e... Köper mamicup då jag fått barn. Jag kör kopparspiral, inga hormoner här inte (lutade med det långt innan vi planerade barn, jag var ju bara deprimerad av dem!).
Köp en menskopp, prova, passar inte den, köp en annan, de finns i så många olika storlekar och mjukheter. Vi är alla olika!
Lycka till!

Ellyler- 18 år och gravid

Jag tycker det verkar väldigt osäkert sätt.. Spermier kan ju överleva väldigt länge i kvinnan.

Längtar tills jag kan testa min menskopp. Köpte den i vintras men hann aldrig testa den och har inte haft mens sen februari av naturliga skäl.

Frida D

@ Malena
Angående "alla farliga ämnen som finns i vanliga tamponger och bindor"
Vad menar du?

@ My
Hoppas du skriver mer om hur du mår på Ionosil, ibland är personliga erfarenheter från levande och erfarna människor mer värda än laboratoriestudier. Jag är väldigt nyfiken.

monica

Sådana menskoppar fanns att köpa för ca 40 år sedan . De försvann ur handeln. Provade aldrig.

Emma

Älskar att man kan simma med den!

Wici

Hej! Jag ville bara berätta att igår när jag vaknade läste jag detta inlägget. Jag hade en tid till att sätta in en spiral, men efter att ha läst det här så bestämde jag mig för att avboka tiden och klicka hem en p-termometer istället! Nu väntar jag otåligt på att den ska komma i posten! Det känns verkligen som att det är ett mycket bättre alternativ! Även om det var en kopparspiral jag skulle ha, varför ska jag behöva göra inbrott på min stackars kropp när det finns helt naturliga metoder som p-termometer!
Det enda jag hoppas är att den fortfarande fungerar även om jag inte har haft en menstruationscykel på över ett år...
Tack så hemskt mycket för att du skriver om sånt här!