Verktyg #16: Impulskontroll

Jag sprang på ett superbra verktyg på Maria Helanders blogg häromdagen! En verktyg som hjälper oss lägga band på impulser!
 
Har du någon gång upplevt att suget kommer i 110 deluxe? Att helt plötsligt vill du ha en chokladkaka nuuuuu och plötsligt står du där med din rosa mage full i socker? Då finns det ett bra sätt som gör att du lättare lägger band på dig själv.
 
När vi är apsugna på något så är det vår bakre del av hjärnan som tjuter. Den delen av hjärnan vill ha tillfredställese NUUU! Den främre delen av hjärnan däremot, står för logik och eftertänksamhet. Detta verktyg kopplar ihop dessa båda delarna, så att du inte helt plötsligt bara står där med en tilltufsad självkänsla.
 
När du känner sug, lova dig själv att utföra en ritual. Typ som att andas 3 djupa andetag, göra 3 benböj eller knyta näven hårt 3 gånger. Då kopplar du på medvetenheten i hjärnan och du får tid att bemöta suget istället för att direkt söka tillfredställelse. Fyll i följande mening:
 
"Varje gång jag känner sug kommer jag att....." och fyll på med en egen ritual som du lovar dig själv upprepa varje gång du blir sugen.
 
Ritualen tar inte bort suget, men den tillåter dig själv att resonera och inte falla pladask för första impuls. Riktigt bra tycker jag!
 
KÖSS
 
 
2