Mindfulness

Varför ska man utöva mindfulness? Ger det någon effekt?
 
Vissa mer eller mindre valida studier visar på att mindfulness påverkar livet i massor av positiva inriktningar!
 
- Färre sjukdagar (Länk här)
- Gladare humör (Länk till artikeln)
- Större empatisk förmåga (Länk till studien)
- Färre humörsvängningar (Länk till filmklippet)
- Ökat välmående (Länk till studien)
 
Så mindfulness är något bra, som kan påverka livet i en lyckligare riktning. Man har observerat att hjärnan förändras i strukturen av mindfulness och delen som hjälper oss känna lycka, blir mer aktiv.
 
Min egna erfarenhet:
 
Jag lägger mellan 5-15 minuter om dagen på mindfulness. Jag märker ingen WOW förändring, utan små, små incitament hur det hjälper min överätning. Ett exempel var i förrgår när vi hade källsmöte och jag inte var hemma förän 23.00. Då blev jag plötsligt jättefixerad i att jag skulle ha mat, fast jag hade ätit ordentligt hela dagen. Jag kunde då automatiskt stanna upp och inse att jag var trött som bara attans och det jag egentligen ville ha var sömn. Det hjälper mig också när jag blir förtvivlad. Jag sa en riktig groda till chefen här om dagen och fick ångest som fasiken och bara gick och ältade. Då kunde jag stanna upp och känna efter i ångesten. Jag tillät mig att känna efter och låta den komma. Jag fick älta den hur mycket jag ville och den var helt okej. Då försvann den och jag blev handlingskraftig och bad om ursäkt. 
 
Det finns många små saker man kan göra i vardagen för att bli mer i nuet. Smaka på maten, känna efter när man har sex, lyssna på bilarna när man promenerar. Mindfulness är inte komplicerat, det handlar om att vara fokuserad på en sak som händer just nu. Det händer 1000 saker omkring oss hela tiden. Just nu tillexempel, så sitter jag framför datorn. Ser hur mina fingrar rör sig på tangentbordet, tittar hur bokstäverna växer fram på skärmen och hör hur tangenterna smattrar. Utanför mitt fönster åker bilar. Bakom mig snarkar min man. Mindfulness är att välja ut ett intryck och fokusera på det. Vilket intryck hjälper mig mest just nu? Inte att titta på bilarna. Inte att lyssna på när min man snarkar. Nä, det är såklart att se vad jag skriver på skärmen. Där lägger jag min fokus. 
 
Det som stör vårt fokus och att leva till fullo är våra inre tankar och föreställningar. Kan vi hantera dessa med hjälp av acceptans (dvs. mindfulness) så får vi mer fokus och tid att njuta av livets goda. Det hjälper oss då även att hantera sug och impulser.
 
Mitt bästa tips är att lägga några minuter varje dag på mindfulness. Det leder automatiskt till en mer ångestfri och medveten tillvaro.
 
(Här hittar du en bra app). Finns både för android och IOS.
 
KÖSS
 
 
1
Tackan

Kloka tankar, ska nig försöka anamma tankesättet

Svar: :D <3
My