Fettfasta

Förra våren var ju verkligen olika sorters fastor på tapeten. Det var 5:2 och 16:8. Jag själv körde 16:8 i några månader, men trivdes nog aldrig superbra på det. Då kom det en ny grej: fettfasta! Och det gillar jag mer! Efgter min 16:8 period gillar jag inte att äta på morgonen. Jag känner mig seg i kroppen och får en jobbig känsla. Jag trivs helt enkelt inte med att äta på morgonen, även fast frullen bestod av 0 kolisar. Därför började jag dricka fettkaffe på morgonen, för att möta behovet att slippa äta frukost, men ändå inte vara hungrig. Jag tyckte faktiskt det sög väldigt i magen utan frulle. 
 
Sedan utvecklades det. Jag tappade lusten för lunch. Eftersom jag pluggar så får jag gå hem och äta och jag ooorkar inte laga mat! Så då började jag dricka fett-te istället. Sedan började Martin jobba jättejobbiga tider, typ kväll och dag om varannat. Och det är sååå tråkigt att laga middag till mig själv! Så därför unnar jag mig en dag i veckan då han jobbar, med att dricka fett-te till middag också om jag inte får lust till mat.
 
Jag trivs så himla bra på fett-dryck. Det gör mig alert, fräsch i kroppen och hjälper mig prestera optimalt i träningen. Jag känner mig också slimare i kroppen dagen efter en fettfaste dag. Men när jag jobbar äter jag lunch, jag tycker det är så jobbigt att släpa med mig mixern till jobbet och då är det enklare att äta skinka med smör. 
 
Nu vill inte jag hetsa någon att sluta äta och bara dricka fett. Men som en variant av 5:2 så tycker jag detta är super. Men blir mycket fräschare i kropp och knopp, och om du har fastnat på en platå, kan det vara ett sätt att kicka igång det igen. Vill du prova fettfasta någon dag, så förbjud dig aldrig att äta om din kropp verkligen vill ha mat. Tänk på att det också kan vara jobbigt den första tiden, men tro mig, du får belöning när din kropp är i full ketos! Mina fettdrinkar ser ut såhär om någon är nyfiken:
 
30g smör
2 msk Brain Octane  (LÄNK) (Jag började med 2 tsk och ökade succesivt på)
Kaffe eller te
 
Mixa i mixer och servera! Jag orkar inte vänta på att det ska svalna utan häller i lite is för att snabba på avkylningsprocessen.
 
Att bara börja dagen med en Bulletcofee (som det heter i "facktermer") buffrar kroppen mot kolhydrater och hjälper den minska ner negativa effekter. Så det är ingen dum idé att prova på!
 
Men som sagt, föbjud dig aldrig eller tvinga dig själv aldrig att bara dricka fett. Lyssna på din kropps signaler. Det är ju så, vissa av oss trivs bäst på liberal kost, andra på strikt. Jag tillhör den senare kategorin och vill gärna dela med mig av min egen positiva upplevelse!
 
KÖSS
 
23
Alexandra

Sååå snyggt hår! Fettkaffe fungerar inte för mig på morgnarna (tyvärr!). Jag har testat många gånger, men jag får alltid rejäl hjärtklappning! Jag har sett på en del forum att det finns fler än jag som får det, men jag vet inte varför.

Svar: taack! Antagligen är inte din kropp van vid de mänderna fett. Börja med bara ngn msk smör och gå sen uppåt. Annars kan man få hjärtklappning och illamående! kram!
My

w Cattan@live.se

Vad gör detta med ätstörningen? Jag har förstått det som, att du precis som jag, lider av ätstörning. Jag menar att tänka på att minska maten successivt för att till slut bara dricka fettkaffe och fett-te.

Svar: Absolut! Men på ngt sätt har detta smugit sig in så naturligt i min kost nu. Inget jag tvingar mig på, utan jag tycker det är bekvämt. Så länge man inte förbjuder sig utan väljer det, så triggar det inte. Tack för din omtanke <3 kram!
My

monica

5:2, det är att äta mindre 2 dagar i veckan. Men 16:8..har jag aldrig förstått. Och inte heller googlat på. Är det att man ska få äta 8 timmar och fasta 16 timmar per dygn. Kan man inte dricka olivolja?

Svar: Jo, du har helt rätt! Men då inkluderas sömnen i de 16 timmarna :) om man vill, klart man kan dricka olja! fast det är nog till och jag lite för klen för xD kram!
My

Angelica

Jag är som du, jag älskar fett-te (dricker inte kaffe), men det är ju hemskt osmidigt att göra när man inte är hemma för man ska ha mixer med sig. Men det lät på dig som att du hade hittat på något bra till lunch? ;)

Svar: eller hur!! Ja, jag tar en skinkabit och lägger klick smör i det. Äter la en 5-10 stycken och håller mig mätt länge :D kram!
My

Lisa

Hej My! Tack för en grymt bra blogg! Jag kör fettkaffe varje morgon och har ökat på smöret rejält för jag är hungrig redan innan lunch. Nu är jag uppe i 50-60 gram (!!) och det kurrar i magen redan vid elvatiden. Jag har varit förkyld ett tag så jag har inte rört på mig mycket vilket jag tycker bör göra att jag inte ska ha lika stort behov av mat heller. Har du några erfarenheter av detta eller är det någon annan som vet mer?

Svar: Åh jag förstår precis! Ibland lägger jag också i typ 50 g, speciellt om det är långt till lunch. Det som jag gör är mindfullness, där jag lyssnar in vågen av hunger. Jag har insett att vara hungrig ibland en kortare period inte är ngt farligt, men min gamla ätstörda hjärna gärna signalerar det. Ha med dig en babybell för att döva den värsta hungern fram till lunch :) kram!
My

HelenaB

Kul när man hittar ett sätt som funkar just egna behovet. En liten varning i all välmening kommer här. Det kan vara svårt att täcka upp behovet av vitaminer och mineraler om man byter ut för många av veckans dagar mot fettdagar en längre tid. Fettet ger energi och mättnad men inte så mycket övrig näring. Så det är en typ av näringsfasta.

Är man medveten om problemet kan man säkert kompensera för det övriga dagar som man äter "vanligt".

Svar: Nu för tiden äter jag vitamintillskott eftersom 5 år av studier mot hållbar produktion, inser att maten idag är så näringsfattig att det är väldigt svårt att få i sig alla nutrienter. Grönsakerna och köttet är så massproducerat och därmed onaturligt att det ungefär är lika naturligt som vitamintillskott :) En dag utan proteiner är inte heller någon fara. :) förr i tiden kunde folk gå flera dagar i sträck utan att äta. Våra kroppar är liksom gjorda för att fasta då och då :) Och dagarna efter äter jag rejält med mat, precis som du säger! kram fina du
My

Birgitta Höglunds mat

Jag håller med HelenaB. Glöm inte alla viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen, My.
Vårt immunförsvar behöver alla dessa ämnen i maten, annars drar vi lätt på oss infektioner och inflammationer, som också kan bli långvariga.
Proteiner är också väldigt viktigt så du inte tappar för mycket muskelmassa istället för fett.

Svar: Nu för tiden äter jag vitamintillskott eftersom 5 år av studier mot hållbar produktion, inser att maten idag är så näringsfattig att det är väldigt svårt att få i sig alla nutrienter. Grönsakerna och köttet är så massproducerat och därmed onaturligt att det ungefär är lika naturligt som vitamintillskott :) En dag utan proteiner är inte heller någon fara. :) förr i tiden kunde folk gå flera dagar i sträck utan att äta. Våra kroppar är liksom gjorda för att fasta då och då :) kram fina du!
My

Fröken Duktig

Jag jobbar tre dagar i veckan så jag brukar dricka fettkaffe de två dagar jag är hemma. Det gör jag för att jag inte vill att mina barn ska undra varför jag inte äter riktig frukost. Jag vill inte att de ska bli fixerad vid vikt som jag alltid varit. Därför äter jag vanligt (LCHF) när som är med och lite mer extremt när jag är ensam. Det funkar för mig.

Svar: Vilken medveten mamma du är ! Du är grym! kram!
My

Petra

Så fin frisyr!!!

Svar: <3
My

Sara

Ska man vänta till det kallnat? Ska det inte vara varmt? :) måste testa låta det kallna då ju! :)

Svar: joo, men jag orkar inte vänta på den punkt där man inte bränner tungan av sig xD
My

Matilda

Jag dricker fettkaffe varje morgon av anledningen att jag inte orkar/vill äta frukost. Så jag kan förstå hur man hoppar över måltider och dricker fettkaffe/te istället. Men jag vet inte om jag gillar idén att man inte ska äta på en hel dag för att bara dricka flytande fett (och på så sätt hålla sig mätt, få i sig näring). Det känns som exakt samma störda beteendemönster som när man dricker nutrilett för att, som du uttrycker dig, känna sig slimmare i kroppen. För mig blir det en massa varningsflaggor med det här inlägget. Jag är inte emot att fasta egentligen, men det känns som samma inte-äta-mat-hets som all annan. LCHF är för mig något som handlar om att vara hållbart länge och en sund inställning till mat.

Svar: Jag skriver att det är en positiv bieffekt, men läser du resten av inlägget så ser du att jag lägger huvudfokus på mitt välmående. Jag tycker det är skönt att då och då ta sig en sån dag, men det är inget jag vill pusha på andra utan bara berätta om.
My

Citrin

Just nu har jag dragit ner på frukost och försöker köra fettkaffe/fett-té. Blev helt svimfärdig av fettkaffe, men med té går det bra. :) Jag gör det mest för att jag inte behöver få i mig så mycket, är väldigt stillasittande. 16:8 funkade sådär för mig, och 5:2 var en katastrof - jag var ashungrig och mådde sjukt dåligt!

Det värsta var när jag i höstas provade Tim Ferriss metod enligt boken 4-timmarskroppen, den är rätt lik LCHF men med linser och bönor typ. Han rekommenderar en fuskdag per vecka och det gjorde mig tyvärr helt fucked up. Efter det började jag hetsäta och försöker nu komma ifrån det sjuka beteendet. Arg på mig själv att jag började krångla med maten när min vanliga LCHF egentligen gick så bra! Iaf, på grund av detta skulle jag nog inte ge mig på en sådan fettfasta du kör, tror det hade gjort mer skada med mina just nu lite störda ät-tankar...

Svar: Jag tycker du låter klok i den självinsikt du har. Man ska aldrig fasta om man känner att man nu mår dåligt av det. Är jag i en jättejobbig period i livet funkar inte fasta alls för mig, för då kan ätstörda tankar komma in. Men om jag mår bra, så trivs jag utmärkt på en måttlig fasta! kram!
My

Hanna

Jag tycker att det här verkar rätt onaturligt och stört. En hållbar livsstil är väl ändå ett naturligt förhållande till mat och en varierad kost. Att bara dricka fett i jakten på en (tillfälligt) slimmad kropp låter inte särskilt hållbart...

Svar: Om du läser texten igen så ser du att det inte handlar om en slimmad kropp. Det är nog din egna tolkning. Det handlar om hur vissa kroppar mår bra av att ta sig en fettfaste dag ibland.
My

Kari

Fette(inget bra namn) med 30 g smör + 30 g kokos gör jag iordning och tar med i termosen. Efter prommisen till jobbet som tar ca 40 min, så smuttar jag på mitt goda te i ca 1 timme... mumsigt.

Svar: låter ljuuvligt!
My

Niklas

Min variant är fettet vid sidan. En kopp kaffe och 80gr av den fetaste ädelosten. Några gr protein blir det men jag pallat inte smaken av fettkaffe så det får bli min "kaffefrukost". 2 dagar i veckan med 16:8 och moderat intag av mat samma dygn ger dig även 5:2 samtidigt. Jag får mycket bra viktnedgång så just nu. Minus 4,5 kg på två veckor. Äter 80% fett och under 10gr kolhydrat just nu också vecka efter vecka.

Svar: Låter som ett grymt upplägg tycker jag!
My

Alexandra

Ok, tack för tipset om att "trappa upp" fettmängden i kaffet!

Svar: :D <3
My

Linda

Jag är så glad för fettkaffet, det hjälper mig mycket! Fixar varje morgon och tar med mig en liten termos till jobbet så att det räcker hela dagen. Slipper mixa och slipper "Har du smör i kaffet?!?!" ;) Har aldrig gillat att äta frukost men blir hungrig - check! Tar mitt eget kaffe till fikat och kan då låta bli frallor, kakor osv utan att få frågor - check! Tar en liten mugg istället för annat när jag blir sötsugen, vilket bryter både sug och beteendemönster - check! Fettkaffet gör att jag verkligen lyckats lyssna till kroppens signaler (hunger vs beteende) och släppa fokus på ätandet. För mig har alltid ökat fokus på kosten lett till mer och tokstört ätande så flyt utan för mycket tanke betyder massor. Äter lchf mer eller mindre strikt lunch och middag men känner ofta att kaffet skulle räcka vissa dagar hunger- och hjärnmässigt. Vitaminer och mineraler tänker jag gärna extra kring när det behövs eftersom fokus på det inte triggar tokiga beteendemönster. Prio är ärlig knopp och kropp. För mig. =) Tack fina My för din blogg som inspirerar och väcker tankar. Du gör skillnad!

Svar: <33333
My

Denize

Hej, läste här i kommentarerna att du tar kosttillskott. Skulle du inte kunna tipsa lite inom området? Jag har svårt att veta vad jag bör ta och inte. Svårt att se igenom vissa bluff grejer vissa bara vill sälja. Äter D-vitamin som kostdoktorn tipsat om.

Svar: jag köper de produkter Kostdoktorn tipar om, D-vitamin och multivitamin tillskott :) kram!
My

Maria

Tycker inte att man behöver klanka ner på näringsinnehållet. Inte får man i sig mer näring om man går lös på chips och Gorbys-piroger som man kanske skulle göra om man inte höll hungern i schack. Viktigt att tänka på vad alternativet är, inte bara klanka ner på att man inte är tillräckligt duktig med vad man äter. Fett-dryck är ju ISTÄLLET FÖR pasta, lösgodis och glass sju dagar i veckan, och istället klara av att "bara" äta riktig mat. På så sätt är det ju en fantastisk näringsmässig vinst! Bra jobbat, skönt att du har hittar ett sätt som fungerar för dig!

Svar: <3
My

Alexandra

Hej.
Äre brain octane oil du använder? Är de istället för cocosolja?? Du är grymt snygg å himla dukti förresten.
Kram

Svar: jajajmensan :D tusen tack <3
My

Sussie

Tack för inspiration och kloka tankar. Varför använder du just Brain Octane? Funderar på vad det är för skillnad på MCT, XCT och Brain Octane.

Svar: den är 18 gånger mer koncentrerad så den ger bättre effekt!! kram!
My

J.G

Jag brygger kaffe dagen innan och ställer in i karaff i kylen över natten, så får jag kallt kaffe lagom till frukost. Har dock inte testat det här med fettkaffe, kanske behöver vara varmt för att smälta smör och oljan? Jag har kört med mjölk och grädde innan, ska testa en fettdag imorgon, tror jag smälter fettet på plattan istället och mixar.

Tack för alla tips, jag kör nog på kokosolja istället för brand name som du kör på, känns enklare och billigare.

Svar: ja, varmt behöver det nog vara faktiskt! annars får man nog mixa som bara attans :)
My

julia

Hej, tror du det fuknar att göra iskatte med fettkaffe? Alltså man lägger i smör/kokosolja när det är varmt och mixar men sen gör man det till iskaffe. Stelnar smöret och sicktar sig då tror du?