MejerifriLCHF

Jag försöker äta så lite mejerier som det bara går. Varför? Kanske du undrar. Ja, först och främst är det egentligen inget som ingått i mänsklighetens normala kost under evolutionen särskillt länge. Det kan man bland annat se på att 80% av jordens befolkning är laktosintoleranta. Kroppen skall egentligen inte kunna tillverka laktas när vi är vuxna. Laktas är enzymet som bryter ner laktosen.
 
Jag upplever mig också bli svullen och sockerbakis av för mycket mejerier. Och nu kanske det har fått sin förklaring. Enligt civilingenjören High Fat Fitness beror detta på att kroppen reagerar med insulinpåslag vid intag av mejerier. Traditionellt mäter ju vi LCHFare glukos i blodet och det pratas om GI som innebär glykemiskt index. Det finns även ett mindre vedertaget index som är intressant: II som innebär insulinindex. Där så ser vi att vi får samma påslag insulin av mejerier som vid intag av bröd. Och insulin vill vi ju undvika.
 
Därför försöker jag minimera intag av mejerier. Ibland går det inte, som när jag är på resande fot. Som allergiker är det svårt med fettkällor annars, när man får ta det restaurangerna erbjuder. 
 
Man behöver inte klippa mejerierna helt, men har du en viktplatå kan det vara värt att skära ner på mejerierna rejält.
 
KÖSS
 
 
3
Anna

Ja det stämmer helt in på mig. Äter strikt LCHF men unnar mig ost ( och lite nötter) på fredag-lördag. Känner att något gott måste man väl kunna äta när det är helg. Efter en bra vecka så är det vips upp 2 kg och jag vet att det är osten och nötterna. Min plan är alltid att försöka hålla i över helgen men på fredag kväll blir det som vanligt…..alldeles för mycket OST!!! Känns så orättvist när man inte äter en enda kolhydrat ! Och så börjar man om……och om…och om….

Svar: eller hur!! Hållr helt med dig!!
My

Sofia

Tror man kan skylla väldigt mycket på för höga insulinnvåer. När man har svårt att känna sig riktigt mätt, när man inte lyckas komma i ketos, när man inte får till viktnedgång trots övervikt. Smartast för att lösa dessa problem är nog helt enkelt att sikta på så lite insulinutsöndring som bara är möjligt. Man tar bort mat med högt insulinindex och man ser till att äta lagom sällan, gärna periodisk fasta. Men helst inte så man blir FÖR hungrig eftersom större måltider också triggar insulinet. Ofta fokuseras det kanske lite väl mycket på just ketos och för lite på det faktum att ketos hänger samman med lågt insulin... Förbaskat att det ska vara så gott med mejerier, för jag tror de ställer till med mycket besvär egentligen.

Svar: WORD!!!
My

monica

Håller med My och de vettiga kommentarerna. Att äta socker är som att kissa på sig. Varmt och skönt först.....Denna visdom har jag knyckt ur något annat sammanhang. För mig gäller smör kött ägg. Lite ost, lite grädde. Men inga nötter mandkar solroskärnor. Gått upp 2 kilo i feb-mars.

Svar: såå sant!! kram!!
My