Jag slutar med LCHF!

Nu tror du väll att jag är tokig. Ska LCHFingenjören sluta med LCHF?!?! 
 
Haha, lugna muggar! Det är inte så dramatiskt som det ser ut! 
 
Jag har alltid tyckt mitt förhållande med mat var knepigt. Inte fattat att jag inte kan äta lagom trots att min portion innehöll 0 kolisar. Fattat nada. Skyllt på min karaktär och gråtit över att när någon ställer en stor LCHF-tårta gjord på mandelmjöl oh vispgrädde så kunde jag inte känna mig nöjd förän fatet var rensat. Jag har tittat avundsjukt i mitt instaflöde på alla bakverk som fullständigt exploderar om man söker på #LCHF. 
 
Nu är det färdig gråtet för den delen. Nu är skammen utbytt mot kunskap. Nu skäms jag inte längre. Nu äntligen har poletten trillat ner. Och jag vill så gärna dela det med dig. Du som också inte bara kan äta en bit och känna dig nöjd.
 
För du och jag kan inte äta LCHF. 
 
Jag har lagt om min plan helt. Från och med i fredags slutade jag banta och började medicinera istället. Jag bytte ut fyra bokstäver mot Abstinent Mat
 
Vad är skillnaden mellan LCHF och abstinent mat? Skulle du titta på min tallrik så skulle den stämplas med Strikt LCHF. Det är kött, smör och grönsaker. Inget konstigt. MEN. Abstinent mat är ett dektetivarbete. Det handlar om sk. triggers. Abstinent mat handlar om total öppenhet och ärlighet mot sig själv. Vi ska ställa oss frågan: Vad överäter jag utav? Vilken mat väcker sockertrollet i mig? Vilken mat tvingar mig att kämpa mot sockerdjävulen?
 
DEN maten ska vi utesluta från vår kostplan! Och DEN maten är högst individuell för oss. Det är farligt för oss sockerberoende att äta LCHF ur den mentala aspeken. Ja menar, hur många gånger har man inte vrölat upp 5 dl turkisk yoghurt med bär? Det är ju ändå LCHF! Att läsa listor på vad vi kan äta och inte äta triggar sockerdjävulen. Man KAN ju äta mörk choklad. Man KAN ju äta vispgrädde. Man KAN ju äta hallon. Men kan JAG det?! Nej. Jag kan inte äta vispgrädde, mörk choklad och hallon. Det sätter igång en spiral med sockertankar, kli i kroppen och överätning deluxe. 
 
Därför tycker jag att du borde sätta dig ner och lista följande:
 
Vilka livsmedel triggas jag utav?
Vilka kombinationer av livsmedel triggas jag utav?
Vilka konsistenser och former triggas jag utav?
 
Skillnaden? Jag kan inte äta tacoköttfärs ihop med tacotillbehör. Jag äter tills jag rapar köttfärssås. Men jag kan äta tacoköttfärs med enbart grönsaker, då går det bra. Jag kan äta vanlig hårdost, men jag kan inte äta fluffiga ostar. Då äter jag tills det sprutar mozzarellabollar ur öronen på mig. Jag kan äta "rå" hårdost, men jag kan inte äta det i ostchips. Det funkar inte. Den konstistensen funkar inte. Jag kan inte heller äta något som liknar en kaka, det spelar ingen roll om det är gjort på smör och köttfärs. Det triggar mitt gamla ätbetéende.
 
Skillnaden mellan LCHF och abstinent mat är att jag utesluter vissa livsmedel och kombinationer som inte jag klarar av, trots att det går att äta inom ramarna av LCHF. För varför ska jag gå omkring sugen och fightas om jag inte behöver?
 
Och du. Sörj dina darlings. Jag har gråtit floder över min kvarg. Den innehåller ju bara 2,8% kolisar, men jag klarar inte den. Sörj. Var förbannad över att livet är orättvist. Och sedan acceptera. Det är okej att gråta över créme fraiche. Livet är extra tufft som beroende människa!
 
KÖSS
 
(PS! Jag kommer fortsätta kalla mig LCHFingenjören, hashtagga med LCHF och fighta mig blodig om MER LCHF i samhället! Jag är en stolt LCHFare! Och jag äter strikt LCHF. Men inte ALLT som ingår i strikt LCHF!)
 
 
 
33
Matilda

Vad rädd jag blev när jag läste rubriken! Tänkte "men oj herregud, vad hände här?!". Men sen läste jag och det låter superklokt. Jag och min sambo äter LCHF på det sättet. Vi är supermedvetna om vad vi klarar av att äta och inte äta. Vi båda triggas av kakliknande saker, gratängrätter, ost i maten, när det är mycket grädde eller andra mejerier i maten, kvarg, mörk choklad osv. Han triggas också av köttfärsbiffar och jag av Pepsi max/cola. Jag kan äta ostrullar med smör, men det kan inte han.

Jag önskar dig all lycka, verkligen! Det har krävts en del återfall för oss för att komma till botten med vad vi ska och inte ska äta. Just nu är vi inne i ett jättetufft återfall vi kämpar oss ur, det ska bli så intressant att läsa om hur du hanterar ditt missbruk. Håller tummarna för dig!

monica

All denna låtsasmaten med kakor,efterrätter, mandel, kokos, chiafrön.........när det är smör, ägg, kött, som gäller. Ingen alkohol och Zerodryck heller.

Gladan

Du har hamnat i samma kloka kunskap som Anna Hallén skrev om häromdagen: http://www.annahallen.se/varfor-lyckas-vissa. Det är nog just det man får inse, att mat i vårt samhälle står för så mycket annat än "energi till kroppen" - tröst, njutning, belöning osv. Det är svårt att ta sig ur!

Cissi

Alla har vi våra triggers att kämpa emot 👿
Måste fråga....när du/om du äter frukost vad äter du då?
Tycker det är svårt när man inte tål ägg och har mejeriprodukter som en stoooor trigger.

Madde

Jag är på samma väg som dig. Det här med att unna sig är farligt, för som du skriver så "unnar" vi oss lite för mkt av det goda ibland. Lycka till nu :)

irene

Jamen precis!
Ta tex smör/ostrullar. Jag kan äta 1000 sådana. Blir inte mätt eller nöjd. Och det är ju såååå lchf. Däremot är en chiapudding inga problem för mig.
Funderade på det häromdagen. När LCHF kom var det ju lösningen på alla viktproblem. Men inte för mig. Onej. Jag gick upp. Trots att jag höll mig till mina 20 g kolhydrader per dag. Men sen börjar man analysera, vad äter jag egentligen. Hur äter jag. När äter jag. Varför äter jag. Jag tog min gamla matproblematik och översatte den till LCHF. Och hur bra gick det? OK. jämnare blodsokcer. kanske jag bromsade viktuppgången något, men gick jag ner något av mina +30?

Lycka till på din resa, det här klarar du galant!

Sahra

Vilka kloka insikter!
Jag har läst Åse Falkman Fredrikssons (56kg) böcker och också nyligen kommit till insikten att det är mina triggers som gör det. Jag är inte i sockerberoende, men däremot kan jag överäta och hamnar lätt i dåligt matbeteende. Sötsaker triggar lätt mitt överätningsbeteende. Söker och utvärderar mina triggers och sörjer dem, måste jag erkänna. Det viktiga är att våga möta sig själv och vara ärlig. Kram på dig, du kommer fixa det!

Rode

Detta låter jätteintressant! Och härligt att höra att du fått nya insikter om dig själv, jag vet att du kommer lyckas. Du är redan en lyckad, underbar, härlig och inspirerande person. Och välkommen hem till Göteborg när ni flyttar, om jag ser dig på stan kommer jag springa fram och säga HEJJJ!!!!

Tinadin

Åh, vad spännande! Jag funderade också på att gå kursen i Arlöv, men kunde inte få till det tidsmässigt denna gång. Det låter som en omvälvande upplevelse och en personlig utmaning.

Just nu jobbar jag själv med att lita på mig själv. Alla andra kan lita på mig, men jag kan inte lita på mig själv. Jag har så lätt att bryta löften som jag ger men själv, men jag skulle aldrig bryta ett löfte som jag ger till någon annan....hur kan det komma sig?

Jag gick ju upp efter en tidigare bra viktminskning med LCHF...det som var så lekande lätt innan är nu så otroligt svårt och jag förstår inte varför. Jag letar, testar och provar mig fram. Vågen pekar långsamt, långsamt nedåt...så jag får vänja mig vid att inte ha så bråttom. Det är svårt i vissa stunder, men känns OK i andra. Kram och Lycka till! Tinadin

Effie

Jag får erkänna att jag inte förstår det här inlägget. LCHF måste vara individanpassat. LCHF är ett grundtänk - men sedan måste man kolla hur man ska äta det, och rensa bort allt som inte funkar, oavsett kolhydrat- och fettnivån, oavsett hur mycket "LCHF" det är. Det är ju inget nytt! (sedan hander det ju att man vet saker och ting, men det dröjer innan man verkligen tar det till sig och inser vad det innebär!)

Tackan

Låter klokt och spännande. Jag har ju bara kört lchf 4 mån men känner igen tankarna.
Jag försöker utesluta mina triggers även om de är ok enligt lchf.
Det är ju lite som att identifiera det man är allergisk emot.

Stort lycka till

Frida D

Ja vaffan det är ju LCHF - troligtvis den BÄSTA varianten. SMART MY!
kramkram

Fröken Nilsson

Så kloka ord! Att hitta dit du är är starten på Ditt bästa liv ❤

Gullan

Jag är som du, klarar inte att äta lite av kakersättningar etc. Jag har hittat en grupp som endast äter kött och dricker vatten. Till kött räknas naturligtvis ägg, kyckling, smör, fisk, skaldjur etc ev också ost och grädde om man tål det. Kaffe, te och vin kan också funka. Det fungera bättre för mig, suget försvinner.

Efter 6-7 år på LCHF med ständiga dikeskörningar och viktuppgång, fungerar detta bättre för mig. Det är befriande, man slipper tänka på mat och recept och suget försvinner.jag rekommenderar att du tittar in på Zeroing in on Health. On Facebook.

Katarina

Kommer du att utesluta vindrickande framöver? Det verkar ju vara en trigger det också.

Ulrika

Kommer i morgon börja samma resa. I kväll börjar jag en kurs med " sockerskolan" .Har precis som du ätit LCHF i många år men inte klarat den mentala biten. Har också flera "godkända" trigges. Ska bli spännande att följa din resa samtidigt som jag startar min .

Titti Thenander

Klokt! Jag är så hjärtligt less på allt som sägs ingå i LCHF men som inte är riktig mat. Som skall imitera det vi åt oss sjuka på. Det är bara att lura sig själv. Att någon sätter en LCHF-stämpel på något betyder ingenting för mig.

Precis som du kan jag inte äta allt som ingår i LCHF och ingenting utanför det. Vem som kan äta vad är olika men det blir väldigt lätt alldeles för mycket kolhydrater på sånt som inte är riktig mat.

Vi ska äta riktig mat gjord av rena råvaror. Vi ska äta oss friska och inte sjuka. I alla fall jag har inte tid att ägna fler år åt att äta skräp min kropp inte mår väl av. Det är dags att ta det på allvar.

SockerAddict

Åh,så jag känner igen mig. Bra skrivet och grymt bra kämpat! Det underlättar så mycket när man har all denna kunskap om hur beroendehjärnan fungerar. Kram

Nette

Oj, vad glad jag är att jag läste detta före lunchen. Gick ett ärende och på min väg tillbaka till jobbet på Packhusplatsen passerade jag anrika Brogyllen på V Hamngatan. De har en kaka gjord på dadlar och nötter, toppad med turkisk yoghurt. Jättegod! Och helt ok i en liberal LCHF. Jag var sååå nära att snedda gatan och köpa med mig en kaka. Men ditt inlägg fick mig att ta ett par djupa andetag och analysera behovet. Fanns inget egentligt behov, bara ett lömskt hjärnspöke som lockade med hur mysigt det skulle vara att sitta vid datorn med te och kaka. Hjärnspöket fick tji :)Det bidde ingen kaka.Ser mig inte som en som en sockerberoende, men har så lätt för att unna mig lite här och där av ren och ohejdad vana.
Lycka till!

Veronika

Åh gud jag vill gråta. Det är så sant som du säger. Jag överäter allt nästan. Och gråta vill jag göra för att jag känner "hur faan ska jag klara detta" - att inte heller få äta lchf kakor och annat lchf gott för att det faktiskt triggar men som ändå gjort att jag kan hålla mig ifrån själva sockret som jag nu klarat i en månad!!! Jag är glad för det men ja.....jag har gått upp i vikt. Jag måste köpa mig en lchf kokbok med recept på strikt MAT och endast MAT. Men vilken eller vilka kokböcker ska man välja? Att googla recept på nätet triggar mig för det finns för mycket gottigt också. Så känner jag.

Busmamman

Du är klok som en bok. Och jag bara suger i mig dina klokheter.
Så nu måste jag också tänka om här. Men hur många gropar ska man falla i innan man hittar rätt, liksom? Det är sånt som är så svårt att veta. Och ibland skulle det vara så mycket lättare om det bara fanns ETT val. Ett piller, som var anpassat för mig... och att jag slapp allt den sociala samvaron som förekommer tillsammans med mat och annat intag av dryck/tilltugg.

HannaKJonsson

Jag kom fram till exakt samma sak nu i helgen! Känns skönt men ändå lite lost då jag hela tiden måste lita på mig själv på vad jag ska och inte ska äta istället för "det är lchf"!

Åsa

Känner igen mig! Jag älskar din blogg och allt du delar med dig av. Du är så klok, jag tror på dig!

Camilla

Så fantastiskt skrivit o vilken insikt du kommit till.
Pepp o lycka till!

Elisabeth

Åh... Så sant som det är sant ...har oxå tokätit turkisk yoghurt m hallon och efter tips dessutom lagt till grädde ... Gott som tusen men triggade igång allt ... Så inga mjölkprodukter mer ...tråkigt nog ... Du är en inspiratör ... Kul att följa dig o läsa dina inlägg

Helen F

Hej My,

jag har själv en rätt stark radar för vad jag, inom LCHF, kan äta eller inte. På listan av "oätliga" produdkter finns alls om innehåller sötningsmedel.. det slår bakut och jag blir än mer sugen på godis, plus att jag tycker det är äckligt.

Jag kan reagera ganska mycket på turkisk yoghurt och nötter, men ändå så lyckas jag ofta begränsa mig. Kanske för att jag inte gillar att bli för mätt. Här är vi alla olika och jag har aldrig haft motsvarande beroende av socker som jag läst mig till du haft.

Jag är väldigt känslig för socker och om jag någongång äter en liten bit frukt eller vanlig kaka, mår jag i regel illa och blir yr. Så rent fysiskt är det lätt att stå emot. Noterade detta långt före jag började med LCHF, att tårta och kaka inte gör sig bra alla dagar.

Men en fråga, det här med mejerier och att mycker mejerier kan driva sockersug och stanna upp viktnedgång, visste du inte det sedan tidigare? Du läser ju Kostdoktorn och Martinas blogg. Eller fick du inte ihop alla delarna förrän du var iväg i helgen?

Kram och lycka till!

Annette

Tack för att du delar med dig av dina tankar och erfarenheter!
Efter att ha gått ner i vikt under drygt 18 månader har jag plötsligt börjat gå upp igen. Och när jag läste din blogg så slog det mig plötsligt: mörkchoklad och vispgrädde! Jag ska göra en lista under helgen så kanske jag kan få bort de sista 10 kg tillslut.
Kram

Sabina

Heja dig!!! Vilken frihetskänsla!

Lisen

skulle vara intressant om du kunde skriva ett inlägg vad du tror att ditt beroende beror på. det kanske du redan har gjort men jag är en ny läsare ;) är det, utöver ett fysiskt sug, även något psykiskt? skulle du bli "bättre" om du gick i t.ex. terapi? hmm funderingar bara, eftersom jag själv inte har ett mat/sockerberoende men gärna vill lära mig mer. trevlig helg!

iAnna

LCHFingenjören for president!
Jättebra skrivet, du satte ord på det jag har haft dimmigt och fluffigt i bakhuvudet.

Kristina

:) vilket bra inlägg!!! Jag har också insett att jag är sockerberoende, och började m lchf för 6 mån sedan, men det blev katastrof i början när jag inte kunde låta bli att hetsäta ostar, grädde, mandelmjöl. För ett tag sen hittade jag en site om folk som endast äter kött, eatmeatdrinkwater o testade, o då blev d skillnad! Skillnad på vikten, humöret o ffa fick jag äntligen ett inre lugn. Äter inte så strikt hela tiden, men några veckor i stöten när jag börjar glida för mycket åt mina fällor.
Tack för en stöttande blogg!! Du hjälper!!

Martin

Jag känner igen det där, vet att jag ibland testar gränsen för LCHF med diverse bakverk och sötningsmedel. Det jag har lärt mig är att, det då bara är några veckor till ett sockeråterfall. Det är en stark kraft, rutinen. Tack för ett ärligt inlägg, sådant behövs.

Anonym

Tack för bra text! Precis så känner jag...överäter galet med grädde och yoghurt! Nötter o choklad! Fy! Nä, nu har jag tömt kylen på dessa produkter och imorgon tar jag nya tag. Satsar på.smör ost ägg och avokado! Det fixar jag utan att översta! Tack för en bra sida! Du inspirerar!