Det är bara att bestämma sig

I mitt bloggande har jag förmånen att träffa massor av människor som kämpar med övervikt. Även privat träffar jag människor som dras runt med kilon för mycket. Jag har märkt av en sak som är väldigt genomgående för alla överviktiga och det är meningen:
 
"Bara jag bestämmer mig så går det"
 
Oftast har man då pratat om någon särskild diet som viktväktarna, nutrilett eller GI. Det är ju så. Alla överviktiga har gått ner X antal kilon via en diet minst en gång i livet. Jag kommer ihåg när jag gick ner 30 kilo på viktväktarna. Men själva viktnedgången är inte det vesäntliga. Det som har betydelse är om det är hållbart och att det inte tummar på det övriga livet för mycket. Men vi ser inte det. Vi ser bara att vi gick ner, tappade karaktären och sen gick vi upp allt och lite till.
 
 
Majoriteten av människor med övervikt lider har tillruggad självkänsla och självförtroende. De ständiga bantarförsöken äter upp oss andligt. Sen kommer någon tomte som aldrig själv varigt kraftigt överviktig eller lidigt av någon som helst beroendeproblematik och säger till oss att det är bara att bestämma sig. Det kan vara någon krönikör, gymmets PT eller kollegan som tappat 5 kg genom att sluta dricka cola varje dag. 
 
Alla vi som provat allt. Alla kurer, alla dieter, alla konstiga försök att äta mindre: vi gör det till en sanning. Vi trycker ner oss själva och gör den misslyckade viktnedgången till vår karaktärs fel. Vi är lata, misslyckade och sämre än alla andra. Det är ju det som är normen i samhället idag. Det är ju det som är sanningen: det är dig och mig det är fel på.
 
Men prova att tänka denna tanken: du är annorlunda. Du har fightats mot fel saker. Du har angripit problemet på fel sätt. Det är alltså inget fel på din karaktär, du är varken lat eller misslyckad. Du behöver bara rätt verktyg och rätt approach på problemet så kommer du nå dina mål. Det är lite som att lära sig läsa, cykla eller spela fotboll. Alla är vi barn i början och har vi en kass lärare som förmedlar fel saker, så lär vi oss fel. Du har haft fel lärare hela din viktresa. Vi beroendemänniskor (ja, jag vill påstå att alla vi som fightats med vikten och inte lyckats nå våra mål pga att bryter dieten antingen är tvångsmässiga överätare och/eller sockerberoende) har haft fel lärare. Vi kan inte lyssna på dom som inte har en beroendehjärna för dom förstår inte oss och vår problematik. För dom var maten lösningen, för oss är maten endast 10% av problemet. 
 
Vi hugger på oss själva för att våra lärare lär oss läsa när vi istället ska räkna matte. Och hur schysst är det?
 
När vi får hjälp och verkligen förstår hur vi fungerar, då lossnar det allt eftersom. Din övervikt är aldrig sjukdomen, det är symptomet på beroendesjukdomen.
 
KÖSS
 
9
monica

Så förfärligt att inte etablissemanget har godkänt sockerberoende!! Det öses över oss varor med olika sockerbenämnigar i. Lotterivinster, tårtor för att fira något, veckotidningsrecept osv i det oändliga. Som en alkoholist skulle möta öppnade sprit/vinflaskor överallt. Vinna en vinflaska. Belönas med snapsar på jobbet. Barna på dagis får en skvätt likör. Hur skulle det se ut. Usch.

Emma

Hej! Är du trött på att få gula tänder och dålig hy av cigaretter? Då har jag något för dig! Jag slutade röka tack vare ecigg, man får fräschare tänder och en underbar hy! Köpte mitt kit på http://www.electrocigarette.se , testa, jag lovar ni kommer inte ångra er! Kram :)

susanas.blogg.se

läsvärt inlägg, jag har precis börjat min resa för att gå ner 30 kilo. jag är så mentalt motiverad och peppad till detta, bara efter en vecka med lchf mår jag så mycket bättre och har redan gått ner 2 kilo. du är en stor inspiration!

misshappineess.blogg.se

Jättebra skrivet. Kämpar själv med ett sockerberoende och övervikt. Har varit utan socker i över 2 veckor nu och är superstolt över mig själv :)

Jessica

Detta är rena rama sanningen. Såhär har det varit för mig, i varje fall. Tack för ännu ett bra inlägg! :) Och btw, galet snygg outfit du har på bilden! <3

Emma

Riktigt bra skrivet! Kan inte mer än hålla med och precis vad jag behövde se just nu 😊

rode

Precis så! Det här inlägget ska jag skicka till en kompis!
Kram

Helena

Blir helt tårögd då jag läser detta... Så sant alltihop.
Varje förmiddag går jag in för att kolla om du skrivit något nytt. Varenda inlägg du skriver är helt otroligt gripande och så träffande. Varenda dag blir jag så peppad av detta och känner att nu jävlar ska jag fixa detta idag!
Trots det sitter jag och tvångsöveräter varje kväll och mår så sjukt dåligt för att bestämma mig att detta var sista gången och imorgon ska jag vända det..
Denna onda spiral har hållt på i flera månader och hatet mot mig själv för att jag inte kan bryta mönstret är enormt.
Jag har nu äntligen tagit mod till mig att kontakta Kicki på arteget efter att du rekommenderat det <3

FrökenTV, bloggen om tv och film

såå bra inlägg