Myter om övervikt

Förr i tiden, när jag inte vågade faca att jag var sockerberoende, ansåg jag att det var supersmart med sk. vrålätardagar. En gång typ var 6:e vecka åt jag och min man kolhydrater. Sakta men säkert började smygsmaka dagen innan, lägga dom oftare och oftare och sedan äta i fler och fler dagar. När vi hade hetsat i oss allt hade jag gått upp mellan 6-10 kg. Helt sjukt att man kan gå upp så mycket på så kort tid. Inom 10 dagar var det "bara" 1 kg kvar. Min man däremot, han gick upp max 0.5 kg, ofta gick han till och med ner. Trots att han ätit samma mängder som mig.
 
Idag råder det en förjäkla massa myter om överviktiga. Myter som skadar vår självkänsla, som råder i den allmäna uppfattningen. Något jag tycker är förjäkla märkligt är värdegrunden samhället vilar på idag. Det är inte OK att säga något negativt om människor med utlänsk bakgrund, men det är helt okej att raljera i teve om att vi överviktiga är lata. Antingen ska det vara helt okej att bete sig som ett svin mot alla, eller så ska vi dra skarpa gränser mot kränkningar av alla slag. Jag kanske är lite svartvit men tänk om Zytomierska skulle kallat alla romer för lata, att det bara är att skaffa sig ett jobb. Vi knubbisar får därmed stå ut med kränkningar som jag inte tycker är okej.
 
Därför handlar detta inlägget om myter som cirkulerar om överviktiga. Jag vill med detta inlägg slå hål på vad folk tycker och tänker om oss knubbisar.
 
Tjocka människor är lata
Lat är ett karaktärsdrag. Lat definieras som "som i anmärkningsvärd utsträckning föredrar att vila i stället för att arbeta" enligt Wiktionary. Det finns både smala och knubbiga människor som är lata, det är inget som bara hör ihop med övervikt. Att man inte är smal innebär inte att man är latare än någon annan. Titta på människor som sitter på höga positioner i företag, hur många utav dom har en för bred midja? Ändå har de jobbat som satan för att komma upp i de positioner som det har. Det är inget som jag förknippar med lathet. Övervikt har andra grunder: ett beroende, en defekt metabolism och bristsjukdomar. Det är ingen som väljer att vara överviktig, man blir det av någon av dessa tre anledningar.
 
Tjocka människor bara äter onyttigt
Jag ber om ursäkt, men nu kommer jag vara extremt generaliserande. Min tekniska högskola hade en stor IT-inriktning och majoriteten av ingenjörerna var IT-ingenjörer av något slag. Och majoriteten ser faktiskt ut som de uppmålas på teve: antingen väääldigt smala eller rejält överviktiga med helskägg. Men de åt samma saker trots olika utfall på kroppen. Vissa stora människor äter onyttigt, men det gör smala människor också. Genetiken avgör i många fall hur kroppen reagerar på intaget. Och du och jag har lika lite att göra med vad vår kompis äter, som hur många personer den pussar på varje helg. Det är en privatsak.
 
Människor som är överviktiga äter mycket nyttigt. Samhället har gjort dessa väldigt medvetna hur fel de ser ut och de kämpar med att äta nyttigt så ofta de bara kan. Det är inte så jävla lätt att vara stor, och vi försöker äta så nyttigt det bara går. Ibland kommer vårt beroende eller vår metabolism i vägen, men vi försöker göra medvetna val, allt för att passa in.
 
Tjocka människor är svaga
Det finns inget så urstarkt som en överviktig människa. Vi kämpar varje dag mot dömande miner, blickar och kommentarer. Överallt får vi påminnelse om hur fel vi är. Det krävs en enorm urkraft för att ens orka leva i ett sånt klimat. Även när vi känner oss svaga, är vi starka. 
 
Tjocka människor saknar karaktär
Du som aldrig har haft problem att knyta skorna. Ledvärk att gå upp i trappor. Brännande blickar på gatan. Du ska fan inte uttala dig om min karaktär. Du har ingen aning om vad vi stora går igenom. Ett beroende eller en låg metabolism har ingenting med karaktär att göra. Och det spelar ingen roll vilken utbildning eller position vi har, har vi låg metabolism har vi ingen karaktär. Och det är en helt sinnessjuk inställning.
 
Lösningen = springa mer och äta mindre
Absolut! Och det är ju bara för romerna att skaffa jobb istället för att tigga. Diabetespatienter fortsätta äta som vanligt och hela tiden öka på insulinet. Bara att operera bort alla metastaser som en cancerpatient har. Trycka upp mer pengar åt de fattiga. Detta kan ju vanlig logik hitta lösningen på!
 
KÖSS
 
15
Malin

Underbart skrivet!

Caroline

👏👏👏👏 Så bra skrivet!!

monica

Vad är "nyttig" mat? Reser ragg när jag hör ordet. Alltså inte vad du och jag anser nyttigt. Livsmedelsverkets nyckelhålmärkning av fettfattig översöt fruktyoughurt i kyldiskarna..? Jag undrar över olika människors metabolism, insulinoroduktion, cortisolpåslag. Förmåga att binda vatten. Jag går upp 2-3 liter efter surströmmingsfest med mycket salt, bröd o potatis, tårta. Hör till dem som inte kan sluta äta innan godisskålen är tom. Fortsätter magra att tugga,tugga...Man kan inte jämföra människor och förakta de som inte passar i mallen.

margaretha

HELT UNDERBART

Johanna

YEAH! BRA DÄR!!!!! så jäkla uppfriskande!!!

Lena Winther

Kommer ihåg en diskussion vi hade på din sida om de där ätardagarna, skönt att du har kommit till insikk. Önskar dig all lycka i framtiden och hoppas att din klokskap sprider sig :-)

Linda

Bra skrivet! Tror det är väldigt få människor som väljer att bli tjocka. Som du skriver ligger det psykiska eller fysiska problem i botten. När folk pratar om att tjocka människor är lata och har dålig karaktär blir jag vansinnig. Hur en människa är som person sitter inte i vikten.

Nette

Oj! RYT!*hukar mig bakom skrivbordet, men håller med om allt du skriver*.
Det finns verkligen inget uthålligare och mer enträget än någon som försöker gå ner i vikt med fel verktyg. Ingen lathet där. Själv sprang jag säkert två mil i veckan utan annan effekt än att jag blev tjockare i längden. Igår lagade jag soppa från ett dietistrecept från den tiden (90-tal), apropå "nyttig" mat. En mycket god soppa, faktiskt, bestående av köttfärs, morot, gul lök och potatis( 1 st på 4 port.), som kokas i buljong, chilisås och kryddor.Som sagt, mycket god, men inte så mättande. Fast igår lade jag till 1 dl grädde och några skedar creme fraiche :), det går säkert att fetta till på annat sätt om man är känslig för mejeri.
Nej, lite ödmjukhet inför varandra är inte fel. Det går inte att döma en männika utan att veta vad den har i bagaget.
Kram!

Busmamman

Du är så j*vla braaaa, MY! <3

Frida D

Sant. Ett liknande exempel är TV4´s kampanj "NOLL RASISM", som öppnade upp för alla möjliga trakasserier, bara inte rasism (!), inklusive häxjakt på allt som skulle kunna vara i den yttersta periferin av kritik mot en människas dåliga beteende, om denne är av annan härkomst om en själv. Vi måste fokusera på mobbing/trakasserier/våld ÖVERHUVUDTAGET, oavsett VAD det handlar om och VEM som utövar det, oavsett mot VEM. Skilj på mobbing/rasism/etc., och på BEFOGAD KRITIK. Det ÄR INTE samma sak.

Och är du född på mållinjen, och ÄNDÅ har dålig självkänsla, så kan du ju alltid peka finger åt oss andra, som har mänskliga problem (utöver låg självkänsla) att tampas med, som beroende och övervikt och sjukdom. Nej tack, du. Ta saker för vad de är istället. När någon säger något som är PK, dra öronen åt er. De har så gott som alltid fel, och de har alltid en agenda, som så gott som alltid går ut på att skada och svärta ner någon annan. PK är INTE lika med godhet och snällhet och välvilja.

Själv har jag nog upplevt alla kränkningar och trakasserier och diskrimineringar som finns - UTOM just rasism. Diskriminering för att jag varit/är kvinna, ung, överviktig, arbetarklass, arbetslös, sjuk, mobbing för att jag är glasögonbärande, icke-vacker, av "avvikande åsikt", sexuella trakasserier, misshandel, vandalisering, you name it. Dessa ointelligenta människor som ploppas ut ur den fördummande svenska skolan, med lärare som låtsas som om det regnar när barn mobbas, skulle säkert få det till att jag är rasist också!

kramkram <3

I love it when you get worked up MY! KICKASS!!!

Annechatrin

Bra skrivet!
Jag tänker när jag läste om alla uttalanden om oss överviktiga att egentligen handlar uttalanden om dem själva. " titta på mig! Jag är bättre än dig, jag är smal"...fast så är det inte. Du är inte en bättre människa bara för att du är smal. Jag kallar detta Sthlmssyndromet. Att är du smal och dessutom mkt smal, är du också lyckosam. Men så är det inte. Det är en trend som jag har sett växa fram och som kommer fr staterna.
Allt detta handlar om min rätt att finnas till och att vi alla människor har ett lika värde.
Oavsett hur din kropp ser ut är du en viktig människa och du har rätten att ha ett lika värde. Så det så! :)

Maria

Hej kära My,
Du träffade huvudet på spiken med vrålätardagarna. He
Känner igen mig där.
Har nu det en två ggr i v., där jag säger till mig själv att det är ok. Men det är ju inte ok.
Din blogg får mig att inse vad jag håller på med.
Kram på dig

Khadija

Word!

Jessica

Haha, VRÅL! Håller helt med dig på alla punkter! Tänk om folk kunde öppna upp sina öron och ta in information every once in a while...

Emma

Been there, done that too!