Aftonbladet debatt

Jag kunde inte hålla mig. Förra veckan var jag såå frustrerad på att LCHF sågades så hårt i diverse media. Metoden som räddade mitt liv och fick mig att må som en kung. Som hjälpte mig att slippa åka in till akuten i astma- och allergichocker minst en gång i månaden. Som hjälpte mig tappa 94 kilo. Som hjälpte mig till ett helt nytt liv. Det är inte okej att kalla oss LCHFare dietfanatiker. Inte när "dieten" har räddat så många liv.
 
Därför skrev jag en debattartikel som både publiceras på nätet och i papperstidningen.Du hittar den här (LÄNK) .
 
Lisa Söderström säger att vi ska få våra kostråd från Livsmedelsverket. Hur ska vi kunna lita på kostråd som gjort så många utav oss sjuka och feta? När vi ser med våra egna ögon hur LCHF hjälper oss att bli friska och smala? I 30 år har Livsmedelsverket gett oss kostråd. I 30 år har de misslyckats. Folk är sjukare och fetare än någonsin.
 
Det är också väldigt typiskt att smala experter ska ge kostråd till höger och vänster. Ärligt talat, hur många utav dem vet hur det är att gå ner en stor andel i vikt? Det är en milslång skillnad att äta för att behålla sin vikt, mot att äta för att tappa vikt. Ju mer du ska ner i vikt, desto mer bulletproof måste din nya livsstil vara eftersom du ska kunna behålla den under en lång period. Den måste vara human, fungera i praktiken. Gör den inte det - då fungerar den ju inte. Livsmedelverkets kostråd fungerar uppenbarligen inte. Då hade inte 50% av svenskarna varit feta eller överviktiga. Det är ett fatalt misslyckande.
 
Jag vet redan vilken kritik jag kommer att få. 
 
"Men jag har gått ner genom att äta lagom av allt". Jag påstår inte att det inte går att gå ner i vikt på de kostården. Jag påstår att vi måste våga ta in nya, individuellt anpassade. Tänk om jag opererat mig 2010, istället för att börja äta LCHF. Utsätta mig själv för massa onödiga risker, när det bara var att peta bort pastan från lunchen. 
 
"LCHF fungerar inte för alla". Nej, men för väldigt många. Och det är helt klart värt att prova, har man inte provat - har man inte rätt att uttala sig negativt. Och nu snackar jag inte 1 vecka, jag pratar om 3 månader. Efter 3 månader märker man markant skillnad i hälsa.
 
"LCHF är inte bra för hälsan". Jasså? Vems hälsa? Mina hälsomarkörer är fantastiska. Vems hälsa är det jag som individ ska kolla på förutom mina egna?
 
"Det finns ingen vetenskap bakom LCHF". De vetenskapliga bevisen är få, men det finns en väldigt bra vetenskaplig studie att titta på. Verkligheten. Fetman har ökat radikalt de senaste 30 åren. Vi kan inte enbart skylla på stillasittande. Det är bevis nog för att rådande kostråd inte fungerar för minst 50% av oss, eftersom 50% av oss är feta eller överviktiga.
 
"Allt kött ni äter är dåligt för naturen". Ärligt talat, vem äter massa kött? Jag har aldrig ätit så lite kött som nu eftersom fettet i kosten gör mig mätt snabbare och därför minskar mängden och avsaknaden av kolhydrater gör att jag äter mindre. LCHF är så mycket mer än ägg och bacon. Det är väldigt få av oss "dietfanatiker" som bara äter kött och fett, istället äter vi massa grönt. Att jag bara väljer rött kött, beror på att jag är allergisk mot ägg, fisk, fågel, skaldjur - så jag har inte så mycket annat att välja på. Däremot försöker jag vara noga med kvallen på köttet.
 
Vad tycker du om min artikel?
 
 
PS! Glöm inte att följa mig på instagram: lchfingenjoren.se för dagliga inpirerande uppdateringar! Där ser du hur viktnedgång fungerar i praktiken, inte bara i någons miniräknare.
 
KÖSS
 
 
 
 
59
Katarina

Det var en mycket bra och välskriven artikel.

Anonym

Jag tycker att den är bra skriven!

Mi

Så jäkla bra skrivet! Tack My!

Mi

Så jäkla bra skrivet! Tack My!

Alma

Så grym du är My! Så himla bra skrivet! Och tack för att ger dig in i denna strid och står upp för oss alla, beundrar dig verkligen!

Åsa

Bra skrivet, jag läser här varje inlägg, kommenterar sällan, men måste säga du är en hälsoinspiratör. Jag har bantat på de flesta sätt gått ner 20 kg och upp igen, VV 3 gånger nuttrilett 1 gång, viktklubben mm, har ätit LCHF i ca 4 år men först nu i år har jag insett att jag har ett beroende vilken lättnad nu vet jag att jag inte kan äta socker bröd pasta mm, för "fuskar" jag lite så börjar jag fuska mer och så är cirkusen igång, säger inte att de är lätt men de är på något vis tryggt att veta varför jag jag inte fixar att äta lite av varje.

Esme Vädervax

Bra skrivet. Håller med om att det är jävligt lätt för pinnsmala dietister att sitta å tala om för mig att jag ska äta mindre och att jag ser på deras min att de tror att jag fuskar när jag fortsätter att gå upp i vikt. Att de betraktar mig som en lat överviktig fast jag var ute med mina hundar varje dag. Åt och äter fortfarande mediciner som påverkar blodsocker och ämnesomsättningen negativt. Men efter 1år på lchf så orkar jag göra saker, når ner och kan knyta skorna, når ner och kan rensa i min trädgård. Har sett och ser skräckexempel på överviktsopererade som efter en fantastisk viktnedgång börjar gå upp igen. De känner skuld och skam. De följer dietistens råd och går upp mer och mer. När ska sjukvården erkänna att vi är individer och ge olika kostråd till olika människor och sluta stympa överviktiga med motiveringen att det är enda lösningen?

Irene

Fantastiskt kärnfullt formulerat. Huvudet på spiken!

monica

Dietister borde först gå upp 20-60 kg , innan de kan lära folk gå ner. Att äta för att leva. Inte leva för att äta. Att hetsa i sig allt (nästan) i matväg. Att alltid vara tvungen att välja vad man ska klara av att ha hemma. Inte bli piskad sjuk som i Viggest Loser. Själv vet jag bestämt att jag aldrig överäter rå vitkål.Dietister vet inte varför folk överäter.

Marie

Hejja dig!! Du är en kämpe!! En vältalad kämpe!! 👊🏼💪🏼

Sonja

Superbra!

Roger

Bra inlägg!
Inför nästa gång kan du ju be sockerförespråkarna reda ut när i vår evolution vi skulle ställt om våra kroppar för sockerdrift? Det är och kommer alltid att vara ett nödsystem för de jägare som inte kan få ihop tillräckligt med kött. Exempelvis då jakten slagit fel under en längre tid.
Fram för mer artnära föda!!
ps Du skriver bra och har gjort en sjujäkla häftig viktresa! Klart imponerad

Anki

Nu handlade väl inte allt precis om huruvida LCHF var riskfyllt för vuxna utan i debatten, som du också skrivit om, handlade det om barn med diabetes 1 inte var lämpade för LCHF. Om detta skrev du massa märkliga saker, du fick dessutom svar från flera föräldrar till diabetessjuka barn som du vägrat bemöta. Du har överhuvudtaget inte ens svarat dem.

Inger

Oerhört välskrivet. Och visst är det precis så som du skriver - kolhydrater triggar till överätning. Jag kan äta nästan hur mycket som helst när jag äter potatis, pasta osv och tar gärna om och om och om, men när jag håller mig till LCHF så blir jag mätt och vill inte äta mer.

E

Du är så bra!!! Jag tycker verkligen du borde läsa "Hotet mot din hjärna" med Dr Perlmutter. Han forskar mycket kring detta och i sin bok beskriver han VARFÖR för mycket kolhydrater faktiskt är FARLIGT för hjärnans hälsa osv. Tycker det vore jättebra om du tog upp det i din blogg och spred det vidare.

Anonym

Jag läste artikeln. Och jäklar va bra skrivet!! Och så himla bra avslut!! Riktigt bra!

Sanna

Bra skrivet!!

Anja

Himla bra skrivet! Jag känner igen mig jättemycket av det du skriver, att bara införa förändringar som kan hålla på lång sikt. Att hålla sig till mat som man inte vill äta stora volymer av. Dessutom ställer du frågan vem som är mest lämplig att ge råd om viktnedgång. Jag tror också att det måste upplevas, hur det är när mättnadskänslor inte fungerar riktigt som de ska bland annat. Jag minns hur jag som tonåring förvånades över kompisar som lämnade halva efterrätten - Oh, jag är så mätt! What!!? Det är med andra ord stora skillnader mellan oss människor, hur vi fungerar fysiologiskt. Självklart egentligen.

Lotta

Välskrivet och sakligt, bra jobbat! Såna här debatter brukar alltid spåra ur men ingen kan ifrågasätta din uppenbara framgång :-) Jag har följt dig rätt länge och är så glad för din skull, heja!

Anna

Tack My för en väldigt bra skriven Artikel!
Jag får alltid försvara min kost trots att jag ätit LCHF i 8 år, mest för kolleger på jobbet. Märkligt kan tyckas efter som jag är den ända på min arbetsplats som inte bantar och ändå håller en stabil vikt?
Återigen, tack för att du orkar att höja rösten och säga det många tänker när LCHF hamnar i blåsvädret (igen).

Erik 2

Tummen upp! Som vanligt ;-) Du äger.

Anna 2

Jag tror problemet är att många känner att de riskerar att bli fråntagna en diet som varit väldigt bra för just dem men jag tror absolut INTE att lchf är ett bra första val om man behöver ändra livsstil. Både hjärna och kroppen kan ta stryk om man utan att veta det har lätt för att få lågt blodsocker och/eller har ett fysiskt arbete. Problemet är att det har blivit en debatt där man sitter och dömer ut varandra istället för att ömsesidigt dra nytta av kunskaper oh erfarenheter!

Bigfuckingdifference

Följt dig i flera år och tycker du är så vettig och faktabaserad vilket är väldigt viktigt när man "sticker ut". Att det är en stor konspiration med matindustrin och läkemedel fattar ju alla hur gärna de än förnekar. Det som roar mig/samt gör mig otroligt förvånad ( trots "bevis" ) är att man blir MER upprörd över lchf eller annan livsstil man valt än att tex Coca-Cola lanserar sina drycker som nyttiga? Inte ett ljud från pöbeln. Men så är det, svensken trivs bäst i lugna trygga vatten och klarar inte av att vara fritänkande. Bättre att staten säger till oss hur vi ska äta och leva. PS kan du inte ordna bloggträff eller liknade i Gbg? Hade ju vart awesome och träffa dig :) kärlek till dig

Bigfuckingdifference

PS. Tycker dock du ska ta bort mc Donalds reklam på bloggen din. Känns lite motsägelsefullt i kampen mot hälsosammare livsstil/sockerberoende. Tänker att din blogg ska vara en fristad mot sånt / kärlek till dig

Anonym

Mycket bra skrivet! :)

Jag äter också mycket mindre kött nu än tidigare. Mindre kött och mycket mer grönt. Jag har aldrig mått bättre! När jag ser bekanta laga mat använder de lika stor andel fett plus potatis och lite bröd till maten. Men det är min kost som anses vara dålig för hälsan...

Anonym

Det är väl just det att de flesta lchf lchfare en träffar på är just fanatiska och verkar inte ha någon som helst förståelse för att andra tycker annorlunda. Ni beter er som om ni vore medlemmar i någon sorts sekt och det är högst obehagligt. Sen är lchf är både djur- och miljöovänligt hur gärna du vill få det till att du äter mindre bacon.
Men jag kan hålla med om att alla dieter inte är för alla.

Bigfuckingdifference

Verkar ju vara precis tvärtom döma av ditt inlägg. Och alla vräker inte i sig bacon och kött som du vill få det till. (Håller dock med om att köttätandet i den mängden) är problematiskt OAVSETT vilken livstil man lever) Du tillskriver och generaliserar genom att skriva "ni beter er".. Så du koketterar med att människor som äter LCHF är fanatiska när du själv valsar in på en blogg och pekar finger. Hur beter du dig?

Anonym

Har läst lite i din blogg nu och förstår mycket väl varför de kallar er fanatiker. Och din blogg fick alltså beröm för att vara "faktabaserad". Det här är felet med lchf. Ni hade kommit mycket längre om ni inte var så himla otrevliga, förkastade all vetenskap i världen förutom er egen. Det är konstigt att när riktiga forskare gjort legitima undersökningar så är det bara larv och de är "köpta" av diverse bolag. Men när du säger att det funkat för dig och en du känner så är en dum om en ifrågasätter legitimiteten. Hur vet vi att du inte är sponsrad? Du gör reklam för jävligt mycket grejer på din blogg.
Ni är precis likadana som de som dricker det där silvret och inbillar folk att det botar alla sjukdomar.

Jessica

Jättebra My, stå på dig.
Massor av Styrkekramar till dig.

Anonym

Du behövs o tack för att du kämpar 😀

Gäst

Som alltid - tummen upp för DIG!

Karin

Riktigt bra skrivet :) Jag hamnar i diskussion hela tiden med min snälla diabetessjuksköterska som tycker synd om mig som när jag någon gång dricker mjölkchoklad, alltså mjölk och bara en tsk cacao, utan socker. Jag tycker det är sött och gott. "Usch kakao som är så beskt". Hon ger alltid råd enligt Livsmedelsverkets rekommendationer och det fungerar helt enkelt inte för mig. När jag berättar om min mat, med grädde och smör, så ser hon förundrat på mig. Hon fattar helt enkelt inte att jag som är snart 60 år gammal kan gå ner ett kg i veckan, minska midjemåttet, sänka mitt blodtryck och samtidigt vara mätt och glad hela tiden. Jag äter alltså det mesta utom bröd, pasta, ris, potatis, även mejeriprodukter. För jag triggas inte av den här typen av mat utan äter alldeles lagom :)
För första gången på 15 år har jag hittat en metod som verkligen ger mig kontroll över min hälsa. Så det är viktigt att du debatterar för oss alla. Tack.

Eline

Alltid trevligt med ännu en artikel om den enorma viktresa du kämpat dig igenom, du har varit duktig och det kan ingen ta ifrån dig. DOCK, nu handlade ju inte debatten om detta, utan om huruvida det var lämpligt eller inte att barn med diabetes typ 1 äter LCHF. En fråga som du dessvärre inte verkar så medicinsk kunnig i. Vi behöver inte fler "kolla vad jag gick ner i vikt!"- argument på LCHF-sidan, så det är dags att rikta debatten åt annat håll.

Sen, trots att jag är emot de kostråd Livsmedelsverket sprider, tycker jag att det är enormt dåligt att skylla på dem för att man blivit tjock. Det är många faktorer som försvårar med sug osv, men i slutändan ÄR det karaktären och disciplinen. Sorry. Och ja, även jag har varit väldigt överviktig. Jag skyller inte ifrån mig.

Eline

Och trots att jag är väldigt för LCHF själv och tror på det, så tycker jag att du och många med dig beter sig á la aggressiv sekt. Man vinner inte diskussioner på det sättet.

iAnna

Väldigt bra skrivet och välformulerat.
Ditt liv har just börjat och Du kommer att gå långt!

Mia

Gôrbra My!

Bigfuckingdifference

@anonym när man påpekar din otrevliga ton och ditt generaliserande då fullkomligt vräker du ur dig ännu mer otrevligheter. Du tycker alltså att det är helt ok att gå på en blogg och tillskriva en viss grupp massa saker som inte är sant och sen förvänta dig att inte bli ifrågasatt. Vad är det som driver dig till detta? VARFÖR har du med flera det drivet? Finns ganska mycket fakta och avslöjanden om matindustri och läkemedelsbolag som samarbetar men tvivlar på du orkar ta reda på detta själv.

FIT by Emma Hå

Om man tittar till gemene man och inte till de som är sjuka i beroendesjukdomar och ätstörningar så tror jag att livsmedelsverkets råd är bra. Problemet är att folk inte följer dem. Livsmedelsverket rekommenderar ca 30 - 40 E% kolhydrater. De allra flesta äter mycket mer än så, och att då ta bort potatis/pasta/bröd får effekten att man faktiskt hamnar i närheten av rekommendationerna (förutsatt att man fortsätter äta frukt, bönor, grönsaker osv). De mer extrema formerna av lchf är nog mer för folk med olika metabola syndrom och liknande.

Rolf Löfgren

MY, Du är STARK, och vilken känsla att läsa ett så starkt budskap, som är så välformulerat.

Jag blir ledsen över dessa negativa troll-kommentarer. Varför kan inte människor förstå den enorma resa du gjort och alla kunskaper du har inom dig. Dessa "experter" som uttalar sig vet "nada", om den verklighet du har hanterat och många tusen med dig.

LCHF är ett vinnande koncept och det är helt naturligt, om man vet hur människans evolution ser ut. En återgång till naturlig riktig mat!

Anonym

Idag visar du att du är en av Svearnas största kämpar. Du hade rätt enligt räknaren. Tusentals håller med dig och LCHF. Men stackars etablissemanget harvar med sina 11% av AB,s läsare. Var hedrad över anonyms närvaro. Det är Lisa S. som är riktigt sur :)

Jag har noterat att räknaren ibland gör 40-rösters skutt för etablissemanget. Jag tänker att institutioner har många sammankopplade datorer med enskilda IP-adresser. Inte är 11% av vår befolkning så dumma att de tror på köpta proffessorer.

Den ondskefulla svansen

Jag glömde att säga att det är jag som är LCHF,s ondskefulla svans. Tillsammans med ovanstående. Vi är ondskefulla för vi ställer fel frågor. Jag är dessutom inte aggressionshämmad :)

Frida D

Bra My.

OT:
http://pagen.se/hejamackan/all-in-mackan/


Hahahaha! OMFG

Anonym

Det folk rasade över häromdagen var inte LCHF som sådan utan att du körde över och vägrade lyssna på föräldrar vars barn har diabetes.
Inte ett enda vettigt svar fick de från dig.
Jag anser att du börjar bli farlig ju mer plats du tar i media.

Micke

Så en psykolog måste varit psykiskt sjuk? En kriminolog måste ha suttit i Kumlabunkern? En livräddare måste ha dött? Det är din logik.

Den ondskefulla svansen

Hej Lisa Anonym. Vill bara påminna om att du och jag hade vårt samtal för en månad sedan. En månad efter din disputation, alltså! Alltså kan du inte ha haft behov av några säkerhetsvakter, för min skull!
Jag är inte farlig (småbarnsförälder), men jag hävdar numera med en åsnas envishet att du faktiskt är det som man kallar, "djävulens advokat". Sitta och ljuga i teve! Det är djupt omoraliskt att citera mig som nättrakasserare av dig, för en (1) kommentar och fråga. Vad menar du med att mättat fett är näringsfattigt? Läs livsmedelsdatabasen, docenten!

Pelle

Det är inte livsmedelsverkets kostråd som gör oss feta. Det är att folk inte följer kostråden som gör oss feta. T ex att folk äter alldeles för mycket skräpmat, godis etc. Sådant som livsmedelsverket varnar för! Men enligt LCHF så rekommenderar livsmedelsverket det. Egentligen så rekommenderar de att man äter mycket grönsaker, rotfrukter och gryn samt en mindre del kött/fisk/fågel, något som i mina ögon ses som positivt. Men när folk inte följer dessa råd så är det klart att det blir problem. Det måste vem som helst med lite hjärna kunna räkna ut.

Vidare så är det också ett problem med definitionen av lagom. Förr sågs det t ex lagom att dela 33cl läsk mellan 3 syskon. Idag delar man på 2l. Är det då själva varan eller dosen som är boven?

Jag börjar tröttna lite på LCHF rörelsens halmgubbar om vetenskapliga kostråd och rena lögner som t ex att livsmedelsverket rekommenderar "flera 100g pasta per dag". Var någonstans hittar ni detta? Inte nog med att det hittas på kostråd (eftersom ingen av lchf svansen ändå orkar kolla upp källor som inte är lchfrelaterade förutom att trasha dem) så sprids det också en generell misstro till vetenskap. All vetenskap som inte är i linje med vad LCHF säger är bara fusk och lögner enligt många LCHF förespråkare och till sist så klumpas allt "socker" ihop så att sockret som förekommer i t ex pasta är samma som raffinerat socker. Det vet ju i princip alla att så är inte fallet.

Ska man ta upp det negativa med LCHF när vi ändå är inne på det här med anekdoter så är det att jag provade LCHF, fick bröstsmärtor och la av. Det var helt enkelt inte värt att gå runt med en klump i magen och tron på att hjärtat skulle lägga av när som helst. Men kul att det funkar för dig, min kropp måste det ju uppenbarligen vara fel. Eller så är jag ingen sann skotte :)

Till sist vill jag bara på påpeka att man har inte tolkningsföreträde i frågan bara för att man har genomgått en viktresa själv. I sånt fall kan jag säga att livsmedelsverkets kostråd är ASBRA eftersom jag har gått ner 16kg med deras råd och blivit mycket friskare och piggare :)

Den ondskefulla svansen

Pelle, du är inte ensam. Ni är cirka 12% av Aftonbladets läsare. Även om jag kan konstatera att etablissemangets räknare stiger med 40 pers/gång ibland, när deras siffror blivit för låga. Frågan är om det finns så många fler engagerade matmänniskor än du? Resten är antingen LCHF eller struntar helt i frågan. Ni verkar vara en mycket liten och isolerad grupp i samhället. En karriärelit, kanske?

Pelle

Hehe vad vill du ha sagt egentligen du ondskefulla svans?

Har väldigt svårt att förstå budskapet i ditt inlägg. Skulle det vara dåligt att t ex läsa om forskning när det gäller kost? Oavsett om forskningen kritiserar LCHF eller inte? Skulle det också vara dåligt att göra karriär inom sitt yrke eller vad menar du? Avsaknaden av kolhydrater tycks ha haft en negativ inverkan på din förmåga att resonera logiskt :)

Bara för att det finns många som följer LCHF och har lyckats gå ner i vikt med den metoden behöver inte det betyda att det just är avsaknad av kolhydrater som gjort att människor gått ner i vikt. Jag själv gjorde en viktresa med livsmedelsverkets rekommendationer. Testade flera dieter bla LCHF men livsmedelsverkets tallriksmodell var det enda som funkade. Med andra ord så åt jag till en stor del kolhydrater i kosten! Så vad gjorde jag för att lyckas? Jo jag följde kostråden! Åt mycket grönsaker och rotfrukter. Var sparsam på pasta, kött, fisk, ägg och mejeriprodukter och framförallt minskade jag på godis, läsk och kakor! Men jag åt MYCKET kolhydrater och det gör jag fortfarande, med stolthet!

Jag tror knappast att vi som äter potatis och ris är en isolerad grupp i samhället, det är nog snarare tvärtom :) Till sist kan jag säga att de som kritiserar livsmedelsverkets kostråd nog bör läsa dem själv först innan de öppnar käften.

Anonym

Tror inte på att LCHF fungerar för alla. Men det fungerar för många. Att hålla ett lågt kolhydratsintag är lite som att kåta bli att dricka för alkoholister man slipper att få sug efter onyttiga födoämnen och kan behålla en balanserad diet och det är väl hälsosamt eller?

Anonym

Du är fantastisk My! 😊 ❤

Anonym

Farfar Joel här....
66 år 72 kg från 85 på 15 månader bara genom att skippa potäter, vitt mjöl, ris och socker. Har aldrig mått så bra i hela mitt liv😍.
Får du någonsin en kommentar/svar från Livsfarlighetsverket , sjuk/-friskvården eller professorerna som berättar för oss hur farligt vi lever?😂🙈
Härligt skrivet🎯👏

Anonym

Farfar Joel här....
66 år 72 kg från 85 på 15 månader bara genom att skippa potäter, vitt mjöl, ris och socker. Har aldrig mått så bra i hela mitt liv😍.
Får du någonsin en kommentar/svar från Livsfarlighetsverket , sjuk/-friskvården eller professorerna som berättar för oss hur farligt vi lever?😂🙈
Härligt skrivet🎯👏

Hanna

Håller helt och hållet med Pelle! Ni som kritiserar livsmedelsverkets råd kunde börja med att läsa dem!!! Där står inget om att äta en massa pasta, frossa i lödagsgodis eller att ge en massa saft åt barn. Om nu någon börjar frossa okontrollerat i socker i föera månader av en potatis så är det ju förstås ett stort personligt problem, men inte fasen är det livsmedelsverkets kostråds fel!

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet

Jättebra skrivet och kul att du fick in den i Aftonbladet även om jag inte läser massmedia ägd av utländska intressen som arbetar för Wall street. Jag läser ex. Annika Dahlqvists LCHF-blogg där jag hittade länken hit, Avpixlat och Newsvoice istället.

Malin

Det är så otroligt löjligt att det ens debatteras om det här hela tiden. Det kan finnas både mentala och medicinska anledningar till att man är bättre eller sämre på att hantera socker i olika former. Min mamma är nästan 60 år gammal, har ärftlig diabetes och sköter den helt och hållet med kost och träning. Hon äter 1 gång om dagen (på kvällen) och då LCHF. Detta går helt emot vad hennes diabetessköterska hade rekommenderat i normala fall men det fungerar utmärkt för henne och därför är det ingenting som debatteras. Min bästa vän har också diabetes typ 1 och har haft sedan hon var 11. Hon kan absolut inte vara utan insulin och kan inte heller bara äta en gång per dag och utan att justera insulinintaget. Hon har samma sjukdom men andra förutsättningar.

Det som alltså borde diskuteras istället är varför man klumpar ihop människor och låtsas att det som fungerar för en person, också fungerar för alla andra? Någon som äter LCHF kan vara precis lika fanatisk och aggressiv som någon som förespråkar någonting annat. Det handlar väl mer om att man borde få bort den här dömande tonen i allmänhet än om att LCHF ska "vinna" för att det fungerar för många? Det kan ju inte vara det viktigaste?

När jag tränar mycket så kan jag äta snabba kolhydrater - tränar jag inte så håller jag mig borta från dem då jag gärna samlar på mig vatten då. Stillasittande i kombination med gluten fungerar inte för mig. Jag får ont i huvudet och blir trött. Någon annan kan äta pasta och bröd bara det är i lagom mängd och tycker att det är bra. En tredje person blir otroligt triggad av snabba kolhydrater och hjärnan sätter igång ett rent mentalt krav på socker som leder till överätande av t.ex godis. Detta kan inte vara ett mysterium för folk?! Ska det verkligen debatteras hit och dit?

Även föräldrar med barn med diabetes typ 1 vet väl att inte alla barn med diabetes typ 1 reagerar helt lika på samma dos insulin eller på en macka? Precis så är det för alla andra också. Alla har rätt att prova och hitta just sin väg. Tycker att det är fint att dem som förespråkar LCHF gör recept och tips tillgängligt för andra, dem som faktiskt vill testa, men jag tror att man slösar sin tid om man söker upp andra som upplever en annan problematik eller helt enkelt inte söker efter budskapet, och lever på att övertyga andra.

Ingen kan ta dina tappade kilon ifrån dig, My. Du är stolt över att du hittat rätt metod för dig och också för att du har hjälpt och inspirerat andra. Det ska du vara tycker jag, men din resa blir inte mindre värdefull för dig eller dem du hjälper, inspirerar och motiverar för att vissa av Aftonbladets läsare inte vill hoppa på eller bli inspirerade och inte heller för att diabetes-sjukvården inte känner att dem är sugna på att alltid hålla med. Trist att det ska behövas bråkas om allt. Heja dig, du kör ditt race och det kommer gå superbra! Dem som inte är intresserade kommer heller inte bli det.

Xiro

Din artikel är superbra My, stort tack! De som inte förstår den, som lämnar snurrig kritik, får läsa igen och tänka till ordentligt!

Annika 67

Bra skrivet, My! Jag förstår mig inte på Gudiol ? Varför
överhuvudtaget med sina bloggar på KOSTDOKTORN? Läser
just nu David Perlmutter, hjärnforskare sedan lång tid , och
boken "Grain Brain", hur vår hjärna påverkas av för mycket
kolhydrater. Fantastiska forskare överallt i världen som inte
längre tror på lite fett och mkt kolhydrater!

Aily

Bra skrivet My! Du är en klippa!

Anonym

Asså ärligt talat! Jag såg all hype om dig. Började läsa kommentarer du fått... Alldeles som om du vore galen och skrev att alla andra har fel utom du. Men så var det ju inte! Du skrev din artikel riktigt bra! Och då är jag inte ens ett "fan" av lchf. Men du skriver precis så som det faktiskt fungerar, en stor poäng är suget du nämner! :) blev positivt överraskad. Helt normal funtad bra läsning, bra jobbat med det (och din resa)!