Begreppet MejerifriLCHF

Nu tar jag mig friheten att mynta ett nytt begrepp: MejerifriLCHF. Det är så mycket frågor kring detta, så jag känner att det måste definieras - en gång för alla. Sen behöver du inte hålla med mig, men från och med nu kommer jag hänvisa till detta inlägg så fort någon frågar - du kan göra det samma!
 
Vad är MejerifriLCHF?
 
- Mejerifri LCHF är ett kostupplägg som är mer effektiv för viktnedgång än traditionell LCHF. Vi äter fakir (0g kolhydrater), Strikt LCHF (max 20g kolhydrater) eller normal LCHF (max 30g kolhydrater). Mer kolhydrater än så tenderar kosten att övergå till Paleo och inte LCHF. 
 
Vad utesluter man på MejerifriLCHF jämförelsevis med traditionell LCHF?
 
 • Mjölk
 • Grädde
 • Ost
 • Kvarg
 • Créme Frâiche
 • Yoghurt
 • Smetana
 • Keso
 • Med mera
 
Vi utesluter alla mejerier förutom smör. Smör kan vi fortfarande äta fritt av inom MejerifriLCHF. Många tror att det beror på laktosen, det är fel. Det beror på mjölkproteinet kasein. Smör innehåller förhållandevis lite kasein och med tanke på mängden fett är det svårare att överäta smör. Det är få av oss som kan sitta med sked och trycka en hel förpackning smör, men många utav oss har lätt att trycka en förpackning kvarg, en bunke vispgrädde eller en stor skål youghurt.
 
Varför vill vi inte äta kasein?
 
Dels för att det höjer insulinet i kroppen (det höjer II men inte GI på samma sätt), dels för att det triggar belöningscentra så det är lätt att överäta. Vi ska inte äta mejerier. Mejerier är till för bebisar, både människobebisar och djusbebisar. Mejerier är till för tillväxt. Det ska göra bebisen stor och stark och stimulerar kroppsbygge - något vi inte vill när vi ska ner i vikt. Vi ser också beroendepotentialen i mejerier. Det är så otroligt vanligt bland LCHFare att vi överäter grädde, ost, smaksatt kvarg och youghurt. Vi ska inte äta saker vi inte kan äta lagom av. Det är så onödigt att utsätta sig för den triggern.
 
Vad är fördelarna med MejerifriLCHF?
 
Fördelarna på mejerifritt är otroligt många.
 • Du känner dig slankare efter bara någon vecka. Du kan inte ana vad mjölk plufsar till oss. Jag krympte ihop enormt på bara några dagar när jag slutade.

 • Du känner dig mindre triggad. Det blir lättare att äta lagom.

 • Eksem och konstig hy förbättras enormt eller försvinner helt. Förut hade jag stora sår på armarna av mina eksem. Nu är de betydligt bättre. Har dock massa tråkiga ärr kvar.

 • Man blir mer klar i huvudet.

 • Man håller sig mätt på maten ännu längre.

 • Men blir jämnare i humöret.

 • Man blir mindre känslig mot kolhydrater. När jag åt mejerier var jag superkänslig. Idag kan jag äta morötter och till och med lite bönor och ärtor, lite mandel och frön och ändå gå ner i vikt.
 
Vad är nackdelar med MejerifriLCHF?
 
 • Det är ännu en livsmedelsgrupp att utesluta. Det är jobbigt att byta vanor - igen.
 • Det är svårt att komma på nya maträtter utan mejerier.
 • Maten blir tristare i början.
 • Många har svårt att få upp fettet.
 
Men kom ihåg. Nackdelarna handlar alltid om vanor och fantasi. Jag äter strikt LCHF, är allergisk mot ägg, fisk, fågel, nötter, soja, skaldjur - och jag fixar det. Då fixar du som inte har några allergier det också.
 
Våra nya fettkällor:
 
Kokosolja, olivolja, rapsolja, smör, ghee, kokosgrädde. Gör eget kryddsmör. Gör dina egna maträtter men ha kokosgrädde ist för grädde. Du vänjer dig snabbt på "bismaken" av kokos. Stek i mycket smör eller ghee. Ät bea-sås, majonäs och vinegrätter. Du löser det, det handlar om att tänka nytt och bryta vanor. 
 
Du hittar många mejerifria recept i kategorin "Recept" här på bloggen!
 
LYCKA TILL!
 
 
 
24
Pylvis

Bra beskrivning! Själv slutade jag med mejerier får ett tag sedan och vågen rörde på sig för första gången på över två år.

monica

Läser just en artikel i Vårdfokus nr 4 om skörbjugg hos sjömän på 1700 talet. Man kom på att citrusfrukter, surkål hjälpte. Fakir med 0 kolhydrater låter som lite C vitamin. Äter du kosttillskott?

monica

Hm. Fortsatt läsning i Vårdfokus. Om sockerexperiment på Vipeholm, vårdinrättning för utvecklingsstörda. De tilldelades under många år näringsfattig mat och stora mängder godis, extraklibbiga kolor, ingen tandborstning.År 1945-55. Hur dessa personer och deras tänder blev, nämns inte i sockerdebatten. Och de kanske inte åt så mycket mer godis än vad dagens barn och vuxna gör! Din man har säkert tidningen

Anonym

Du har fått en hel del skit de sista dagarna. ..för mig är du en förebild! Jag hittade dig i januari och har sedan dess ätit mejeri, nöt och frukt fri lchf. Jag gnällde här en gång på alla som rasade i vikt , det gjorde inte jag. Men.nu, tre månader senare OCH 16 kg senare kan jag väl kanske säga att jag åxå gjort det☺ å jag har tagit hjälp av dig❤ Tack

Malin

Ytterligare en fördel är att mejeriproduktion är tillsammans med köttindustrin världens största miljöförstörare och en stor anledning till att så många människor svälter i världen. Mejeriproduktionen och storbönder med kor som vi egentligen inte behöver men skövlar skog och regnskog för att odla mat till är en större miljöbov än alla bilar, lastbilar och flygplan. Det ligger tyvärr så pass mycket pengar i det att ingen verkar vilja göra någonting åt det dock. Istället äter vi mer mejeriprodukter än någonsin.

Detta är inte något fanatiskt vegetarian-inlägg i debatten - jag äter själv kyckling, fisk om jag vet precis var den kommer ifrån och skaldjur, men bara en påminnelse om att man kan ta hand som sig själv, och planeten samtidigt. Vi människor är inte byggda för att leva på det som egentligen bara ska drickas av små ko-bebisar. :)

Anonym

Mejerifri LCHF är bäst. Vikten rasar, suget försvinner och mycket billigare. Heja dig My!

Frida D

Det finns ett annat skäl också, som är nog så viktigt.
Vi är många som har brist på enzymet dipeptidyl peptidas IV, som gör att vi inte kan bryta ner kasein och gluten på ett bra sätt. Många är känsliga för mjölkprotein, jag ser i affären varje dag folk som bär hem hinkvis med kvarg; de blir beroende. Men vi som saknar enzymet (gruppen autister, aspergers, adhd, add, depressiva... etc.) kan må extra psykiskt dåligt av restprodukterna som vi inte kunnat bryta ner, (exorfiner, opioida peptider) som inte bara ger en narkotisk effekt i våra hjärnor utan som också kan späda på de tråkigare egenskaperna vid nämnda besvär (koncentrationssvårigheter) och leda till svår stress, frustrationer och aggressivitet.

Mår era barn dåligt och har adhd eller autism (som jag)? Ta bort all gluten och alla mjölkprodukter (smör undantaget)! Jag har sett olika siffror på hur många autister som lider av detta, 25 %, 75 %... Psykiatrin i Sverige har ingen aning!

Moah

Superbra inlägg My! Nu blir jag bara ännu mer taggad att utesluta mejerier. Och ett tips gällande kokosmjölk/grädde: om man har i lite citronjuice så neutraliserar det smaken av kokos något. Det kanske inte passar i riktigt alla maträtter, men definitivt värt att testa! Jag tycker det är superbra, men så råkar jag gilla citron väldigt mycket. :)

Linn

Du är en grym inspiration!!! :) Dom som ifrågasätter lchf är bara tragiska och opålästa. Men däremot har jag förståelse att det kan göra mycket skada ifall omedvetna folk börjar med lchf och "enbart" lever på bacon och grädde.

Nu har jag tre frågor :)
Jag är väldigt nyfiken på vilken kokosgrädde du använder.
Och även hur du ställer dig till olika typer av "nötmjölk" (osötade).
Och sista frågan gäller proteinpulver som är gjort av soya/havre/ärta/hampa eller liknande.

Anonym

Nej. Nej. Nej. Mjölk kan inte på något vis omvandlas till morfin!
Frida D

Anonym

Nej. Nej. Nej. Mjölk kan inte på något vis omvandlas till morfin!
Frida D

Sandra

Anonym läs detta
http://4health.se/opioida-peptider-anledningen-att-mjol-och-mejeriprodukter-ar-beroendeframkallande

Anonym

Pratar vi bara mejeri från ko? Eller gäller det även feta ost med mera?

Birgitta Höglund

Ett tips om man inte är så förtjust i kokossmaken är att tillsätta lite syra från t ex lime, citron eller vinäger när man lagar maten. Då neutraliseras den smaken.

Besök gärna min blogg Birgitta Höglunds Paleo, där skrev jag ca 200 recept på MejerfriLCHF :)
https://birgittahoglundspaleo.wordpress.com/

lchfida.blogg.se

Äter endast strikt mejerifri lchf 😊 kolla in www.lchfida.blogg.se för recept eller lchfida på Instagram för inspo 😊 Du är grym!

Xiro

Mejerier från get, får samt äldre koraser, s k A2-mjölkprodukter, har väl inte samma nackdelar som mejerier från moderna kor?

Malin, kött och mejeri från naturbetande djur är väldigt bra både för miljö, klimat och hälsa. Jag bojkottar för det mesta all annan djurhållning.

Xiro

F ö är icke homogeniserade mejerier bättre än homogeniserade då dess fett inte passerar tarmväggen lika lätt utan hinner brytas ner bättre först. Och icke pastöriserad mjölk innehåller msm, organiskt svavel, som är bra.

josse

Jag hittade dig här i januari. Sedan dess har jag ätit mejerifri, nöt och frukt fri lchf. Vet att jag gnällde här att jag inte rasade i vikt som alla andra. Nu tre månader och 15 kg senare kan jag väl säga att jag åxå gjort det ☺ Tack vare dig.

Mathilda Schöfl

Super bra inlägg !

Servo

Hur många kolhydrater äter du om dagen? För lite lär det väl ändå bli. Inte helt noll?

Mattias

Kul inlägg!

Ola

Fortsätt blogga nu då!

Anneli

ANONYM
Frida D påstår inte att mjölk kan omvandlas till Morfin.
opioida peptider har en verkan som liknar opiumets (morfinets) inverkan på kroppen.

Mer information finns här: http://matochpsyke.se/sjukdomsfakta/opioida-peptider.html

Elsie

Wow jag är imponerad över att man orkar äta såhär begränsat... Jag räknar nog faktiskt hellre kalorier i så fall. Har nyligen börjat på "vanlig LCHF" och det känns helt okej, men att verkligen utesluta allt gott hade helt dödat livskvaliteten känner jag. :o