Korn av sanning

Vi LCHFare är revolutionärer. Vi har synat kostbluffen och går vår egen väg. Det innebär att vi är tveksamma till allt, och det är inte konstigt. När man en gång synat en massiv bluff, klart som fan man blir tveksam. Däremot så måste man inse att världen inte är svart/vit. Det finns ofta korn av sanning i påståenden.
 
"Det handlar om kalori in, kalori ut"
Ja, och nej. Energiintaget är en del av att gå ner i vikt, en parameter. Men det är inte den ENDA parametern. Du kan inte äta hur mycket som helst och ändå gå ner i vikt. Överäter du på LCHF så står du still eller får en sakta viktuppgång. Speciellt farligt är det att överäta mejerier som innehåller tillväxthormon, det kan ställa till det rejält. 
 
"Man får stå ut med att vara lite hungrig när man går ner i vikt"
Ja, och nej. I perioder överäter vi alla. Den som säger att man inte råkar äta lite för mycket ibland, tjena. Alla har gjort det någongång. När jag har haft en period som jag överäter på så är jag hungrigare än annars, magen är nog lite utträngd. Då räknar jag ett par dagar, under de dagarna ÄR jag hungrig - men efter 3 dagar försvinner hungern på LCHF, magen är återställd. Det gäller bara att härda ut de dagarna, ibland upp till en vecka - men sen återställs kroppen. På LCHF behöver man inte vara hungrig, förutom i kortare perioder efter en överätningsperiod. Om du är hungrig hela tiden, öva dig på att se skillnad mellan hunger och mental hunger. Ta bort ALLT som triggar dig. Även livsmedel som ligger inom ramarna för LCHF: mejerier och sötningsmedel triggar oss gärna.
 
"Börja träna så går du ner i vikt"
Ja, och nej. Vad jag har läst är en måttlig träning typ 2hg per kilo av viktnedgång, dvs: 20%. Det är inte helt oviktigt, det snabbar på viktnedgången. Men utan bra mat: lycka till att gå ner i vikt. Maten är grunden för allt.
 
"Du kan banta på prinsesstårta"
Ja, och nej. På miniräknaren kan du det. Men ärligt talat: vem har gått ner i vikt genom att basera hela sin föda på bakverk? Upp med en hand! Vi måste se till de mänskliga faktorn: psykologin. Går vi omkring med sockersug är det väldigt svårt att äta bra.
 
"Jag behöver kolhydrater"
Ja, och nej. Vi alla är olika. Jag är bevisligen metabolt sjuk i kroppen, annars väger man inte 170 kilo vid 20 års ålder. Lika sjuk jag blir av ägg, fisk, fågel, nötter, skaldjur - lika sjuk gör kolhydrater mig. Men alla är inte som jag, vissa kan äta mer kolhydrater - och kan man det och ändå behålla hälsa och normalvikt: kör! Då snackar jag inte om bröd, pasta, godis: jag snackar om bra kolhydrater som exempelvis potatis och svenska äpplen. 
 
"Du kan äta fritt av protein"
Ja, och nej. Vissa LCHFare som går upp i vikt äter för mycket protein. Jag ser det speciellt på mina manliga följare. Det är inte ovanligt att se en stor tallrik av ost, biff och kycklig i flödet. Bara. För mycket protein triggar viktuppgång. Jag som inte är speciellt förtjust i kött (jag triggar inte på det), kan äta "fritt". Jag fyller liksom inte hela min tallrik med kycklingvingar utan tar en bit. Går man upp oförklarigt, trots att man äter strikt, är det dags att börja räkna på proteinet. Du ska äta ca 1g protein per målvikt. Vill du väga 65 kilo, ska du äta 65g protein. Allt kött innehåller olika mängder protein, så det gäller att ha koll. 
 
KÖSS
 
 
3
Olsson

Vilken bra och insiktsfull sammanfattning. Det finns många vägar att välja för att må bra och man bör utgå från vilket resultat man eftersträvar, vilka rutiner man själv tror att man trivs bäst med, och sedan prova sig fram. Jag och min man strävar efter att komma i riktigt bra form det här året och vi gör inte riktigt likadant. Grunderna är ungefär desamma, men han tränar våldsamt mycket tyngre än vad jag gör, äter oftare och är väldigt proteinfokuserad, medan jag tränar mer måttligt, äter mer grönsaker och fett och 2-3 mål om dagen. Men vi trivs båda bra med det vi gör och det tycks fungera ungefär lika bra för oss för det vi vill åstadkomma. Man har mycket större chans att vara konsekvent och uthållig med något som man tror på och trivs med, och jag tycker det är viktigt att respektera att man kan ha olika preferenser. Särskilt om man lever ihop ;-)

Mathilda Schöfl

Mycket bra inlägg!
Du inspirerar så många <3

Fanny

Hej fina du! Jag älskar din blogg och Jag tänkte börja med Lchf! Jag har dock två frågor. Kan äta bönor och vete?
Jag är nämligen allergisk mot alla typer av mjölkprodukter och äter därför Oatly produkter som är gjorda på vete. Kan jag äta detta?
Sen älskar jag bönor så undrar om det är ok :) Jag ska köra stenhårt på detta så vill inte "fuska". Mvh Fanny