Salt i maten

Något som jag finner lite lustigt är att jag på senare tid har börjat äääälska salt. Jag häller mängder av salt på all mat. All mat blir så mycket godare av salt och riktigt smör. Grönsaker som man dippar i smör och vevar på salt är såå rackarns gött! Eller skivade ekologiska tomater med ringlad olivolja och flingsalt... asså dör så gott!
 
På veckorna äter jag typ samma hela tiden. Samma sak till middag hela veckan och samma sak till lunch hela veckan. På helgen blir det dock färsk lagad mat - med mycket mer salt. Ofta en biff eller bacon med salt och gött. Jag tycker om att kolla på olika faktorer - och jag har sett en rolig sak. När jag äter mycket salt: viktuppgång! Obönhörligen! haha! alltså nu snackar vi 1-2 kilo på 24 timmar. Jag provade i helgen. Åt salt som fan. Tränade, åt sista gången kl 14 och vägde mig sedan 22 timmar senare. Åt inte en kalori för mycket. 
 
Grejen är att jag har utvecklat en stor faiblesse för salt. Gärna salt och fett i en smarrig kombo! Dels tror jag det beror på att vi LCHFare har svårt att lagra vatten. Det rinner ju för fasiken rakt igenom utan kohydrater. 1g kolisar lagrar ca 3g vatten. Då kommer salt in som lösningen tycker la kroppen. Sen funderar jag på om jag triggar på salt... Någon som vet om salt kan påverka beroendehjärnan? Vore intressant i sådana fall. Just nu har jag en sjukt laid back attityd för viktnedgången. Det är ju inte direkt superbråttom att plocka de sista kilona. Det har blivit en sån där tudelad känsla. Å ena sidan: alltid kul att gå ner i vikt - då ser man att de ger resultat. Å andra sidan: MINA FINA KLÄDER HAR BLIVIT FÖR STORA!! Och jag har verkligen såå många fina klänningar som inte alls sitter bra nu...
 
Vad har du för tankar kring salt? Just detta ämne är jag inte alls påläst om så kom gärna med feedback!
 
KÖSS
 
31
Effie

Mitt sug efter salt varierar. Ibland kan jag salta mycket, några dagar senare smakar maten ettersalt utan att jag haft I särskilt mycket.
Orken varierar. Ibland studsar jag uppför en trappa utan att märka den, ibland räcker det med ett svagt lut för att det ska kännas tungt. Då ser jag till att salta, och svagheten försvinner.

Anonym

Saltsug kan ha med trötta binjurar att göra.

Anonym

Saltsug kan ha med trötta binjurar att göra.

Carro

Har läst att det kan ha med seratoninet att göra och njurarna. Men har inga exakta svar tyvärr.

TL

Jag tycker det är så himla bra att du inte jagar kilon (hörde dig när du var med i podden hos 4healt), att målet faktiskt inte är en viss vikt. Att du har insikten att målet kanske ändrats under resans gång, att din tidigare målvikt kanske inte alls är den rätta. Utan att målet kanske mer är en känsla, och att kroppen kommer säga till när du är där. Så jag blir glad av att höra det, och läsa att du inte har bråttom.

Salt. Jag vet faktiskt inte. Jag vet att rönen om att salt är faligt numera är ändrade, så jag har numera ett ganska avslappnat förhållande till salt. Håller med Effie om att brist på ork ibland försvinner med lite extra salt. Men överäta och varför - no idea!

AnnasLCHF

Jag är också saltoman. Det kanske ligger något i det du skriver.... Både på jobbet och hemma får jag höra: "Oj va du saltar maten".
Intressant om det också är något som triggar oss.
Hoppas inte för salt är typ det som gör min mat ;-)

Tina

Jag har läst att salt kan vara en bov i dramat gällande beroenden.
Så var aktsam söta du :)

Marice Eriksson

Min man och hans syster är beroende av salt (jag är sockerjunkie men helt fri med LCHF -30 kg) Dom går igång på salt och kan inte sluta och har definitivt beroende. Kolla upp om du har nån mineralbrist som kan påverka? Har också det bekymret att fina kläder, sånt man nyss köpt eller sparat och nu skulle kunna använda, är för stora helt plötsligt. Sörj en stund och sen sälj och köp nytt till våren. Härligt jobbat, detta är en helt fantastisk blogg. LOVE!!

Olsson

Det är ju också stor skillnad på om man äter fem gånger om dagen eller två. :-) Äter man näringstät, hemlagad riktig mat och inte så ofta som de flesta andra gör har man nog utrymme för (och rentav behov av) att salta lite mer på maten. Jag litar på att min kropp säger vad den behöver i det här fallet och låter smaken styra. Men jag tror inte att jag saltar särskilt mycket totalt sett, jag saltar sällan vid tillagningen utan direkt på tallriken.

Anonym

Läs om Addissons, bättte att kolla en gång för mycket!

Anonym

Läs om Addissons, bättte att kolla en gång för mycket!

Maria.M.Bergström

Jag har så lågt blodtryck så blodet knappt flyter runt i ådrorna och har alltid, alltid saltat tokmycket på maten, vilket påstås höja blodtrycket.

HelenaB

Salt kan också vara beroende framkallande särskilt i kombo med fett. Chips är den ultimata beroende produkten med kolhydrater, fett och salt i en och samma lilla skiva...

Det kan också vara så att du har en brist på magnesium.

Havssalt har den bästa balansen mellan natrium och kalium som också är viktig att den blir rätt, men det har du säkert koll på redan.

Petra

Jag brukar ta extra salt, 1/2 tsk seltin, en gång per dag. Vid behov tar jag mer. Saltet binder förmodligen en del vätska, men jag behöver inte gå på toaletten stup i kvarten, så jag antar att jag behöver det där extra saltet. Något saltsug har jag aldrig känt, utan jag har alltid "varit duktig" och varit ytterst sparsam med salt. Ta jag extra salt så mår jag bättre.

e

Jag tror att det mesta kan påverka ett beroende. Man kan utesluta en massa olika livsmedel, men det kommer alltid att dyka upp något som "triggar". Tror det viktigaste är att jobba på den psykiska faktorn till varför man överäter:)

Åsa

Så intressant att du tar upp det. Jag upplever precis samma sak och har ett tag hoppats på frågestund så jag kunde höra fina tankar!

monica

Jag kabn känna sug och inte vet om det är socker eller saltsug! Jag använder myckert sparsamt med salt, tycker inte om smaken. Har ett saltpaket ett år. Tycker det räcker med det salt som finns i smör, ost. Men köper jag nån gång ölkorv, salami eller prosciutti så vräker jag i mig det lika fort som ett paket russin eller mandlar. Salt binder mycket vatten. Minns att jag kunde väga 3 liter mer efter surströmmingskalas , haft brinnande törst och druckit mängder och var alldeles svullen i ansiktet, runt ögon och fingrarna gick inte att böja. Den vätskan försvann på ett par dagar. Det var innan LCHF tiden.

Karin

Salt kan trigga. Jag blir exempelvis mättare av naturella nötter medans salta nötter är svårare att sluta äta.

Anonym

Jag brukar sy in kläderna om jag krymper ur dem. Då kan man dessutom lägga ut dem igen om man råkar svälla upp lite :) Sparar massor med pengar!

Joel

Finns det ngn vänlig själ som kan förklara sockerberoendet, och sockrets skada/fara för kroppen i Cissi Wallins blogg på mama, i kommentarsfältet.
Jag ör inte så bra på att formulera mig.

plopp

Sy in kläningarna! :D då kan du ha dem även nu när du är smalare. Jag tror själv inte på att spara "tjockiskläder" bättre att hålla sig på mattan och ha de kläderna som är tajta så det känns när grammen smyger sig på. Funkar bra för mig i alla fall!

Rolf Löfgren

Ett tips på bra salt. På ÖoB finns havssalt från Medelhavet, från Kryddhuset i Ljung, 1 kg för ca 15 kr. Fritt från tillsatser, jag anser att antiklumpmedel är mycket skadligt. Saltet är lite grovt men passar bra i en kvarn.

Maria

Äter också sjukt mycket salt, och kan verkligen ha ett sug.
(Är har inga större problem med mat, vikt, socker eller vikten annars).
Tror själv att det är för att saltet behövs, då jag verkligen känner att behovet är "mättat" när jag ätit salt, inte att det spårar och jag suktar efter mer och mer.
Under december månad åt jag bara middag, och då hade saltet en stor roll i mitt mående på dagarna.
Utan salt säckade jag ihop, med några teskedar kvicknade jag till. Hade till slut en burk havssalt i väskan jag snackade på i pauser under dagen :)

Ingalill S

Jag hade ett blodtryck på 150/80 - min läkare gillade inte värdet och ville att jag skulle mäta trycket en gång i veckan på VC.
Jag tog provet den 25 november 2015.
Sen började jag salta på maten lite mer - ungefär som du troligen.
När jag tog blodtrycksprov den 26 januari - alltså två månader senare - så hade mitt blodtryck sjunkit till härliga värdet 110/60.
Så - din kropp säger dig nog att du SKA salta just nu.
Lycka till med blodtrycket - för det är nog det som säger att du behöver salt...

Lisa

Hej!

Satt precis hos min KBT terapeut och vi pratade just om salt då jag helt plötsligt blev vansinnigt sugen på en saltlakrits fisk. Enligt henna kan man trigga på salt, och vara saltberoende.

// Lisa

Hanna

Ingalill S: bra att blodtrycket kommit ner till rätt nivå! Men det har nog inget att göra med saltandet, tvärtom kan, OBS kan, för mycket salt höja blodtrycket.

Salt är en vanesak, ju mer man saltar, desto mer salt vill man ha. Går det för långt är det ju förstås ingen bra sak, men äter man väldigt lite mat mängdmässigt så kan den ju vara lite saltigare utan att det blir skadligt.

Malin

Jag undviker salt dar jag kan. Det finns sa mycket salt redan i det mesta.

Rolf Löfgren

Ingalill S
Intressant att blodtrycket blev utmärkt när du åt mera salt. Jag har studerat kopplingen salt - blodtryck och din erfarenhet är helt rimlig.

Tjatet om att salt höjer blodtrycket, bygger på falsk forskning.
SLV använder tjatet om salt för att vända bort fokus från socker och stärkelse, som är de stora bovarna mot hälsan.

Therese

Åh på temat om att vattnet bara rinner rakt igenom, jag är så himla törstig hela tiden, är jag ensam om det eller är det vanligt? =)

FIT by Emma Hå

Jag är ingen sockerberoende, men jag triggar sjukt mycket på salt! Jag har aldrig varit en gottegris, men kött, bacon, CHIPS, salta nötter... åh vad det är gott!! Så jag försöker att inte salta maten alls. Den smakar inte lika gott, men jag använder buljong och soja för att få upp sältan lite. Jag försöker definitivt dra ner på saltet.

Annika

Hej My!
En näringsterapeut sa till mig efter att ha sett mina prover, Oj saltar du mkt på maten?
Det gör jag/ gjorde jag! Hon sade att det har med skölkörteln att göra och att det jag/kroppen vill ha är jod. Salt är ofta berikat med jod. Jag åt länge ett preparat som heter Saltbalans. En homeopatisk medicin och det blev märkbar skilnad.
Om du tränar mycket behöver ju även kroppen reglera natrum- kalium balansen. Kram/ Annika