Ätardagar

Många utav er har undrat hur det är med ätardagar. Är det OK eller inte? Därför tänkte jag skriva ett inlägg om det.
 
Förr i tiden, innan jag visste att jag var sockerberoende, hade jag ätardagar. Då gick jag loss på allt - kakor, glass, bullar, godis. Jag tänkte att jag fick ett utlopp för det. Planen var att ha det var 6:e vecka. Idag har jag inga ätardagar, det gick åt helvete. I början gick det bra. Jag planerade in en dag och så åt jag på den dagen. Sedan började det spåra. Jag började äta dagen innan. Sen hade jag ju saker kvar dagen efter. Då åt jag dom också. Sedan började jag lägga ätardagarna allt mer ofta. Det slutade med att jag åt fre-sön varje vecka. Ibland hela veckorna. Att ha ätardagar som sockerberoende är lika idiotiskt som att en alkoholist ska ta sig en fylla då och då.
 
Men när man har ett normalt ätbeteende då?
Jag tycker att man ska göra som man vill. Har man ett normalt ätbeteende och väljer att göra avsteg och vill äta skräp, gör det. Och jag är lite av denna tanken: när du fuskar, gör det ordentligt. Istället för att smyga in ersättningsprodukter, sötningsmedel och skräp i vardagen: ät riktigt och bra mat och lägg in planerade avsteg på något som är gott på riktigt. Ät bra 80% av tiden, så klarar du dig bra.
 
När är inte en ätardag en bra idé?
 
- När du är sockerberoende
 
- När du har en historia av att inte kunna sluta äta. Planerade du att bara ta en tårtbit en dag och det slutade med att du frossade en vecka - lägg inte in ätardagar.
 
- När du ätit strikt väldigt länge. En bekant till mig åt strikt LCHF i ett år och gjorde ett undantag med lösgodis. Han tuppade av och fick åka med ambulans till akuten. Det var direkt farligt mot hans hälsa.
 
- När du känner spontant för en ätardag. En ätardag ska vara planerad. De spontana är bara sockertrollet som lurar oss.
 
- När du inte tycker det är värt att dras med sug i ca 10 dagar efteråt.
 
- När du har en sjukdom som blir bättre av LCHF. Typ psoriasis, IBS, epilepsi, astma och allergier. Det är inte värt att må skit för.
 
KÖSS
 
 
13
Lilly

Jag åt LCHF i ungefär ett år, med lite tillägg av mandelmjöl och vad du kallar för ersättningsprodukter, vilket fungerade relativt bra. Sedan läste jag en bok av någon Tim Ferriss som förespråkade en LCHF-liknande kost, men med just ätardag en dag varje vecka. Det lät himla lockande, han hade massor av vetenskapliga belägg för att det skulle maximera viktminskning och bla bla… Så jag började med det, väldigt strikta vardagar och på lördag ordentlig ätardag. Fy fasen vad jag ångrar det! Jag kan helt ärligt säga att jag drog på mig en ätstörning (hetsätning) av den ”metoden”. Visst har jag haft tendenser att överäta och så (därför jag är överviktig ju!) men den hetsätning detta satte igång var av helt annan kaliber. Vid några tillfällen hade jag ont i halsen för att jag tryckt i mig så mycket på en gång! Usch skäms när jag tänker på det… Jag fick hoppa av hela LCHF-grejen, och långsamt har jag tagit mig bort från hetsätningen, mår idag bra. Kan väl svulla lite ibland, men absolut inte på den galna hetsätningsnivå jag var på för ett år sedan… Så där ser ni hur det kan gå om man kör med ätardagar, bara en liten varning från hur jag ställde till det genom att krångla och falla för frestelsen med ätardagar. :-/

monica

Känns rätt onödigt att ha ätardagar att trösta och locka sig med. Det har inte "vanliga" normalätande normalvägande människor. Har man hetsätarläggning får inte uppfinna sådana tillfällen. Nu får jag skärpa till mig. Ätit frukt och lussekatter hela december. Ingen nämnvärd viktuppgång men oro i själen. Igår åt jag upp en ask choklad. 100 g av en fin sort. De 3 första bitarna goda....känns att det är dags för bättre planerande.

helna

Ätardagar fungerar inte för mig heller ... har försökt ex antal ggr och slutade med att jag åt i flera dagar efteråt och när man precis tatt sig i kragen igen så kommer de dära trollet smygande i bakhövvet igen sen e man på det denna onda cirkel ... det jag nu har svårt att utesluta är mandelmjölet ... annars känner jag mig just nu väldans stark . Du är grymt bra MY !

Polly Svensson

Bra inlägg. Kram

Anonym

Jag kan köpa att ha så kallade ätardagar, men INTE med socker, mjöl eller sltningsmedel. Då menar jag att typ äta större portioner riktig mat bara för att det är gott, välja ost eller kanske lite grädde i maten då jag låter bli det till vardags. Exempelvis skulle detta kunna innebära att ha grädde i morgonkaffet och sen gå loss på en LCHF tacogratäng en lördag. DET är ätardag för mig :)

monica

Mandelmjöl.., det rörde jag ut med grädde och ev kakao, ej socker, samt slevade i mig för fullt.

Frida D

"En bekant till mig åt strikt LCHF i ett år och gjorde ett undantag med lösgodis. Han tuppade av och fick åka med ambulans till akuten."


Vad i hela friden hände då?
Alltså rent medicinskt. Om jag var i din situation My, med informativ blogg och historia som sockerberoende, hade gjort allt för att få reda på hur det kan skada en på det sättet, alltså med avsvimning, och noggrant informerat om det i bloggen!

Frida D

Nej ätardagar är en jävla kass idé som sockerdjävulen har hittat på. Det brukar urarta i ätarveckor, som blir till ätarmånader... nej fy. Som nämnts ovan, en frisk människa har inte ätardagar.

Jessica Högberg

Det var bra och enkelt förklarat! Jag tuppade oxå av när jag ätit strikt i 8 månader, en liiiten påse gott och blandat och jag bara försvann... ganska obehagligt faktiskt...

Linnea

Jag brukar äta lite naturgodis ( mandlar, cashewnötter och lite torkad banan ) Hur dåligt är det när man äter lchf / paelo. Försöker att inte äta men just nötter en gång i veckan känns så fruktansvärt gott!

Lina

Herregud vad det stämmer. Jag har kunnat frossa en hel helg bara för att jag ätit något på fredagen. Då tyckte (tycker?) jag att helgen ändå var förstörd. Jag måste inse att jag inte klarar socker och kolhydrater vidare bra :)

Åsa

Ätardagar funkar egentligen inte för mig heller. Även om jag gärna vill intala mig själv det. Men en dag blir alltid två, eller en vecka.
Jag har sämsta relationen till mat. Har haft bulimi. Därför måste jag helt enkelt lära mig att kontrollera mig själv.

Älskar din blogg! Alltid så peppande! Kram!

Åsa

Ätardagar funkar egentligen inte för mig heller. Även om jag gärna vill intala mig själv det. Men en dag blir alltid två, eller en vecka.
Jag har sämsta relationen till mat. Har haft bulimi. Därför måste jag helt enkelt lära mig att kontrollera mig själv.

Älskar din blogg! Alltid så peppande! Kram!