Att äta nyttigt

Det är lite roligt. Igår delades mitt inlägg på Nyheter24 om att jag anser att det är samhällets fel att vi är fetaI. Självklart kom 30 självutnämnda kostexperter och fysiker och deklarerade att man minsann skulle förklara att det handlar om energi in och energi ut. Man påpekade att jag saknade bristande kunskaper om fysikens lagar. Jag hade god lust att visa upp mina högsta betyg i fysik som jag anskaffat mig under min 5-åriga ingenjörsutbildning, men avstod. Man behöver inte bli dryg och sätta sig på en hög häst - även fast jag fler gånger per dag ibland har lust att göra så. Herregud vad många lättkränkta människor det finns där ute. Alla tror de att de har 100% koll på allt. 
 
Jag har aldrig påstått att strikt LCHF är för alla. Jag har heller aldrig påstått att man inte kan gå ner i vikt på lågkaloridiet. Däremot finns det en del saker som jag motsätter mig starkt.
 
Hur kan man argumentera för att artegen föda inte är för alla?
När maten är tillverkad i fabrik med massa konstiga kemikalier, kan det inte vara så våra kroppar är skapta för att äta den. Då hade fabrikerna funnits på stenåldern, människan som ras hade inte överlevt annars. Jag säger inte att alla behöver undvika potatis och naturliga kolhydrater - bara vi som blir tjocka av dem. Andra kan äta naturliga livsmedel även med högre kolhydratsinnehåll. Men. Ju längre innehållsförteckning - ju längre ska du hålla produkten från din magsäck. Det är något som inte bör tummas på.
 
Hur kan man tro på något så enkelt som energi in, energi ut?
Det utgår från att alla ämnen ger exakt samma reaktion i kroppen. För livsmedel är molekyler i olika uppbyggnader. Med det tankesättet borde alvedon och morfin ge exakt samma effekt. Eller vatten och alkohol. Det spelar ju ingen roll vad vi stoppar i oss, kroppen reagerar samma på allt. Naturligtvis reagerar kroppen olika på olika livsmedel. Socker ger insulinpåslag, fett ger mättnadshormoner. Det ena triggar överätning, det andra gör oss mätta snabbare.
 
Hur kan man tro att allt ligger på individen?
Självklart är jag min egen chef. Jag bestämmer om jag äter en sallad eller en pizza. Men sallad är uppebart nyttigt, pizza är uppenbart onyttigt. Men gråzonerna då? När vi tror att vi äter nyttigt. Juice är som läsk. De nyttiga flingorna är fullproppade med socker och lättprodukterna fyllda med kemikaler. Samhället har ett ansvar att visa hur vi ska äta, annars tror vi att vi äter nyttigt och blir sjuka. Samhällets rekommendationer återspeglar även kostråden i skolan, sjukvården och hos dietisterna. Det ger förödande effekter på folkhälsan. Jag bestämmer, men jag behöver rätt kunskaper för att ta rätt beslut.
 
Hur kan man skylla på datorn för den ökande folkohälsan?
Kosten är grundpelaren. Men det pumpas in oerhörda pengar från sockerlobbyisterna som leder vår uppmärksamhet till fel saker. Inaktivitet är verkligen inte bra, men det är inte bara den parametern som spelar in. Den stora boven är den moderna maten som slår ut vår naturliga viktreglering. 
 
Så till alla självutnämnda kostexperter: ät vad ni vill. Gör vad ni vill. Men jag tänker inte ge upp. Jag är bara en pytteliten individ jämfört med de stora massiva socker-, läkemedel- och bantningsföretagen. Kan jag hjälpa en enda från sjukdom, försämrad livskvalité och förtidig död med att sprida en alternativ diet, så är jag jävligt nöjd. För jag är trött på att bli grundlurad varje dag.
 
KÖSS
 
24
Kristina

Grymt My! Du har hjälpt mig, och hjälper mig med varje rad du skriver!!!
Kram

Lottsky

Precis som att såna som jag som inte har barn har alla möjliga fina teorier om barnuppfostran (som givetvis inte är baserade på någon verklighet) så finns det en drös smala därute som är "experter" på kost. Inget att bry sig om! (Dock ska sägas att jag har vett att hålla käft om mina pedagogiska teorier när det är föräldrar inte närheten för de vet ju så mycket bättre än jag hur det är att uppfostra barn...) Smala personer fattar ofta inte att gener har en stor betydelse i spelet. Själv var jag normalviktig en bra bit upp i 30-åren. Sedan började det smyga sig på. Hade jag vetat då vad jag mer än 10 år senare - banta INTE hade jag kanske sluppit mina 15 extrakilon och min stora mage. Slutade banta för mer än 10 år sedan och började se över min livsstil i stort. Inte blev jag så mycket smalare men jag känner mig ju så mycket friskare och lugnare i kroppen när jag hoppar socker, mjöl och onödiga kolhydrater. Tror benhårt på att anpassa kosten efter individen. Har en kollega på nya jobbet som är liten och smal, troligen alltid varit det - hennes kost? Mat på naturliga råvaror, inklusive potatis, rotfrukter, bröd e t c - och jag har sett hennes portioner, de är större än mina! Det är så förbannat dumt att den där kalori in-kalori ut hänger kvar. Visst går man ned i vikt av att äta mindre än man gör av med men det är inte förenat med riskfritt att äta för lite i många långa år, det kan göra hemska saker med t e x matsmältningsorgan och annat. Bry sig om sura människor som tror de kan allt och blir sura som fasen när någon tycker annat. Bara ignorerar dem, tro mig, det blir bättre i långa loppet för din sinnesfrid. Bli lite som gåsen - låt vattnet rinna av utan att bry dig. Fortsätt på din väg, strunta i surkarterna. Kritik är en sak - allt ska ju kunna granskas kritiskt på ett sakligt sätt, men sådant som liknar personliga påhopp - ignorerara!

Lottsky

Menade förstås - bry dig INTE om sura människor som tror de kan allt.

AnnasLCHF

Jag känner ingen som är så klok som du. Jag förstår inte att dessa människor orkar hata när de flesta som kommenterar inte ens läst inlägget.
DU ÄR FANTASTISK! Låt inte någon få dig att känna annat. Jag har aldrig träffat någon så öppenhjärtlig som du <3 Efter att ha varit på majoriteten av dina föreläsningar där du varje gång rört mig till tårar (till och med när du övar framför mig hemma). Du ger åskådarna en väldigt naken inblick i din barndom, din skolgång och din ätstörning. För mig är det nästintill ofattbart att du överhuvudtaget vågar lita på människor igen. Det är en av dina finaste egenskaper, låt ingen ta det ifrån dig <3

Erika

Vad menas med Artegen föda. Googlat men får inget sammanhängande svar.

Emma

Jag uppskattar dig! Glöm inte påminna dig om allt gott! :D

Anna-Maria

Tack för att du finns och för att du orkar!

jeanette sandelin

Att gå ner i vikt och att få in en lön på kontot är ungefär samma sak i folks ögon. Går man ner i vikt och är MÄTT och full med energi SAMTIDIGT går folk i taket = Man skall LIDA och vara HUNGRIG - viktigt.
Om man som jag inte jobbar alls och ändå fixar hyran med värsta självklarheten går folk i taket = man skall slita i sitt anletes svett på en arbetsplats (helst ska man otrivas oxå) för att få in en lön på kontot - viktigt.
När man går ner 25 kg och löptränar varje dag pga att det är så roligt och underbart och dessutom INTE jobbar så kan man inte räkna med enbart applåder. En och annan blir faktiskt rent förbannad för att man lyckas.
Kram fr sö Dalsland.

MagganF

Tack My! Ett sånt skarpt inlägg i kostdebatten!! Superbra! Tack för den briljanta argumentationen! Den ska jag använda när jag själv sitter med de där "energi in, energi ut"-människorna!!

Applåd till dig!!

FIT by Emma Hå

Det här med en kalori in och en kalori ut är dock fortfarande sant, vilket jag antar att du fattar. Äter du fler kalorier måste du göra av med fler kalorier för att gå ner. Äter du färre kalorier än du gör av med går du ner i vikt.

Däremot så triggar vissa typer av livsmedel en till att äta fler kalorier, vilket leder till att balansen rubbas. Insulinpåslag kan man gå ner i vikt med OM man inte äter mera pga av det. Blir du mätt av lchf så äter du färre kalorier, vilket leder till att du går ner. Det är liksom fortfarande så enkelt. En kalori är ju bara ett sätt att mäta energi med och har absolut ingenting att göra med om det är kolhydrater eller fett. För mycket energi = tjock.

Alltså: energi in, energi ut. Hur vi reagerer på vad vi äter styr hur mycket energi vi äter, och det är inte något magiskt som att kalorierna i lchf-mat "försvinner" just för att de består av fett och protein. De måste också ut. Men du är smart My, du fattar det här. Fast du förklarar det på ett väldigt underligt sätt.

monica

Läste en gång en jämförelse om viktnedgång. 1000 kcal av socker, protein eller fett. Gissa vilket gav mest viktnedgång! Kalorier är inte kalorier . Däremot kombinera socker och fett, då kan man tänka sig att leva på prinsesstårta.

kareng

Jättekonstigt att det är fler som inte håller med dig än det är de som håller med (135 - 97, när jag röstade). De kan inte ha läst det du skrev.

Jeanette

Vill bara tacka dig för all motivation och inspiration. Du ger mig styrkan att fortsätta kämpa mot mitt matmissbruk. TACK!

Anonym

Mycket bra skrivet! Jag blir alltid lika inspirerad och motiverad av det du skriver!!=)

Eva

Tack och Amen. Önskar du kunde hålla mig i handen nu när jag behöver hjälp mot sockerknarket, kan inte låta bli godiset. Jag har haft en lång dipp och tar mig inte tillbaka

Anonym

Bra skrivet som alltid!

Tina

Erika Artegen föda är mat som är naturlig föda sådan föda vi har ätit i tusentals år. Som kött fisk skaldjur vilt ägg fågel nötter grönsaker bär etc etc.

Ylva

Måste berätta om mig och mina autoimmuna sjukdomar, för LCHF ju inte alls bara fantastiskt för att hjälpa övervikt. Förra året diagnosticerades jag med både Graves och Hashimoto, alltså giftstruma och en annan autoimmun sjukdom i sköldkörteln. I juni förra året fick jag sluta med båda medicinerna för mina vita blodkroppar sjönk för mycket. Sedan dess har jag bara kört strikt lchf-kost. I fredags tog jag nya prover och idag hade jag telefontid med min läkare (överläkare på medicinmottagningen). Hon är sååå fascinerad över att mina väldigt höga antikroppar inte lyckas påverka sköldkörteln och hon vill inte släppa mig som patient för hon är så nyfiken på hur det kommer sluta. Hon tycker det är väldigt spännande och undrar vad jag gör. Alltså; höga antikroppar som försöker slå ut sköldkörteln, men den står emot. Tack för LCHF!

Sven Linder

Det är ganska konstigt!
När det gäller bilmotorer så finns det en utbredd förståelse för att man inte kan köra en dieselmotor på bensin. Alla vet att det blir stora motorskador om man tankar fel vid pumpen.
Men det borde ju gå bra eftersom energiinnehållet är ungefär detsamma, eller...? ;)
När det gäller kroppen som är en mycket mer komplex maskin än en bilmotor, då anses märkligt nog vilket bränsle som helst duga bara det innehåller energi...

Annis

WORD!
Har inget att anmärka på eller lägga till detta blogginlägg. Otroligt bra argument!

Millan

Så sant skrivet. Klok är du!

Linda

Hej!
Jag skulle bara vilja tillägga att även om socker ger insulinpåslag, så lagras det i första hand i levern och i musklerna som glukos och därefter som kroppsfett, medans fett lagras in som kroppsfett så fort det inte används som bränsle. Äter du för lite, bränner du det givetvis direkt, men ville mest påpeka att det inte riktigt är socker= fettinlagring :)

Anonym

Kunde inte sagt det bättre själv. Du är så klok!

Johanna

Tack för att du bloggar! :D <3
Du har fått mig att se mitt liv ur ett nytt perspektiv.