Det är samhällets fel

På mitt förra inlägg om att jag kände mig grundlurad om samhället, möttes med en del kritik. Vissa tyckte att jag inte skulle skriva "vi" (att jag ska tala för mig själv) och att jag inte kan skylla på samhället för att jag blev så fet. Det är bra att ni skriver det ni tycker, däremot står jag fast vid vad jag skriver.
 
För att bli så stor som jag blev, 170 kilo, så åt jag såklart inte enligt tallriksmodellen. Jag åt extremt mycket mer än så. I snitt kanske jag tryckte 200g choklad per dag. Jag åt inte som samhället rekommenderade mig att äta. Jag tvingades skriva matdagbok av dietisterna och den ljög jag satan i. Om jag åt de få kalorierna och den fettsnåla kost de rekommenderade mig att äta, hade jag antagligen inte varit så överviktig. 
 
Grejen är att jag försökte. Jag försökte som fasen. Jag försökte verkligen äta som de sa att jag skulle äta. Men jag kunde inte hålla mig mer än veckor, ibland dagar, innan hunger och sug blev så oerhört stort att jag trillade dit och började hetsäta utav bara satan. När jag misslyckades så kunde samhället säga "kolla, hon äter ju inte som vi har sagt. Inte konstigt att hon är fet. Hon saknar disciplin och beslutsamhet". Tänk då att jag var barn. Jag började hos en dietist när jag var under 10 år, viktväktarna som 9-åring. Tillslut hade man inget val. Jag hade så låg disciplin att enda utvägen man såg var en operation. Alla de hundratusentals kronor jag kostat samhället i form av läkarbesök, dietister, astmamediciner, skolsjuksköterska, allergichocker och sjukhusvistelser hade resulterat i att jag bara blev fetare och sjukare.
 
Sen tillslut, när jag var 20 år och hade bantat i uppskattningsvis 11 år, så började jag göra tvärtom. Istället för att äta 60% kolhydrater åt jag 10%, istället för Lätta valde jag Bregott och istället för att räkna och mäta min mat åt jag på min hunger. Jag pekade ett långt finger till samhällets kostråd, och jag bevisade att de hade haft fel hela tiden. Deras kostråd var värdelösa. De försökte anpassa en människa efter kostråden istället för kostråden för människan. Jag behövde ingen operation eller mer disciplin. Jag behövde känna mig mätt och nöjd. Helt plötsligt sjönk min belastning på samhället. Jag kunde sänka mina doser medicin till 1/10, jag behövde inte längre gå på regelbundna besök och jag har åkt in 1-2 gånger akut på snart 6 år, istället för 1 gång/månad. Hur bemöttes jag då av samhället? Man ser mig som farlig. Trots att jag inte längre är en kostnadspost, tvärtom - jag drar in oerhört till samhället eftersom jag är utbildad ingenjör samt bedriver aktivt en hälsoblogg, så bemöts jag med tveksamhet. Tjocka läkare tror att jag är en tickande bomb som när som helst kommer dö av en hjärtinfarkt, jag får råd att börja äta kolhydrater igen snarast eftersom artegen föda är livsfarlig och istället för att berömma mig så varnar man mig.
 
Man stympar hellre min kropp i en operation, än att medge att man har haft fel.
 
Och jag lackar. Samhället säger att det saknas långtidsstudier på LCHF. Men glädjande nog saknas inte det på den moderna kosten. Fetman stiger för varje år, nu är nästan 50% av befolkningen överviktiga i Sverige. Vi har en diabetesepidemi, glutenintolerans och ett cancerantal som världen inte skådat tidigare. Då är det något som är fel, riktigt fel. Vi kan inte bara lägga skulden på en ökad inaktivitet, kosten är den stora hälsoposten i samhället. 
 
Det finns de som lyckas gå ner i vikt på devisen "ät mindre spring mer". De finns de som har svårt att tappa vikt även på LCHF. Men det finns OSS, VI, som inte klarar det och som rasar i vikt på strikt LCHF. Det är de VI jag refererar till i min text. Och min kritik av att det är samhällets mossiga kostråd som gör oss feta grundar sig på:
 
- Om man inte klarar att anpassa människan till kostråden, så måste vi ändra rekommendationerna. Det spelar ingen roll om de fungerar i teorin, är det inte hållbart så måste vi revidera. Det är så man gör i alla företag när man inför nya standards. Fungerar det inte, reviderar man.
 
- Man vägrar att rekommendera LCHF, trots att människan vården möten provat kalorisnål diet i ett X antal försök. Man opererar hellre än att erbjuda en mångfald av tillvägagångssätt.
 
- De nationella kostråden är de som sjukvård och samhälle återspeglar. Är de fel, blir utfallet katastrofalt i alla nivåer.
 
- Man pekar på att de saknas långtidsstudier på LCHF. Men titta er omkring. Är den ökade fetman, sjukdomsfallen och sjukdomsepidemierna något vi kan lägga på den enskilde individens bristande moral? LCHF skyddar inte mot allt. Vi vet att LCHFare får cancer och sjukdom också, men en epidemi av detta slag måste bero på vad vi stoppar i oss. 
 
Punkt.
 
KÖSS
 
21
Ylva

Så jäkla bra skrivet! Du är grym. Sluta inte skriva. Snart, snart kommer "vi" lyckas vända elefanten i lekstugan (ett uttryck för att förändra något i samhället ;) ). Tips! Många amerikanska läkare pratar om det här, finns på youtube; John Bergman, Dr Eric Berg mfl. Kram på dig! <3

Anna

Heja My! Du är en grym skribent och inspirationskälla, glöm aldrig det!

margaretha

Jag känner igen mig i dig du skriver så jävla bra.

Anonym

MYCKET bra skrivet! Läste de tidigare kommentarerna och förstår din frustration.

Marianne Holmström

Fantastiskt bra skrivet och fantastiskt bra gjort! Jag blir så ledsen när jag hör att man stympar människor i stället för att ge riktiga råd! Du My kunde jobba tillsammans med Jonas Colting i det nya partiet: Folkhälsopartiet!!!! Jag kommer att rösta på er!

Sandra

Detta är lite off-topic från just denna inlägg men jag ville bara säga TACK. Jag har ätit lchf i drygt två år, och gått ner runt 20kg med det, men det var först för några månader som jag hittade din blogg och dig och jag har lärt mig så otroligt mycket från dig. Som nu i helgen till exempel, jag hade ett sådant extremt sockersug och det enda som jag tänkte på var "Varför får inte jag om alla andra kan äta det?" och precis allt annat som du skrivit om med sockertrollen, hade detta varit för ett par månader sedan innan jag hittade dig och din blogg hade jag sprungit till affären och köpt allt som jag inte klarar av att äta för att sedan må dåligt över det hur länge som helst. Men det gjorde jag inte, tack vare dig har jag börjat inse mer och mer hur jag fungerar med socker och allt annat skit. Så tack för att du har hjälpt mig att inse att det går att stå emot sockertrollen och för att du därigenom fått mig att må bättre. Tack :)

Maria Josefinen

Finns många fördelar med LCHF utöver att normalisera vikten.
Det hjälper mot inflammationer i kroppen, mildrar symptomen för barn med koncentrationssvårigheter, hjälper de med ledvärk...

Skönast av allt är att man inte behöver äta non-stop :)
Själv har jag blivit starkare/fått mer muskelmassa i kroppen även innan jag började träna. Jag äter mindre kcal med LCHF då det mättar bättre, och äter bättre då jag läser innehållsförteckningar och ratar sådant med onödigt socker i (även sådant socker som inte heter socker) och äter mer mångsidigt då det har blivit roligt att testa nya grönsaker och recept.

Och vad än kostråden säger, så är det lättare att äta hälsosamt om man inte hela tiden är hungrig = en överlevnads instinkt som säger åt våran reptilhjärna att jaga föda. Gärna sådan föda som kroppen tar upp fort och gärna lägger på lager ;-)

monica

Jag har arbetat inom vården sedan 1962. Slutade för 2 år sedan. Jag har varit på kurser på temat :" varför gör de (patienterna) inte som vi säger". Hela aulor fulla av folk, läkare, sjuksköterskor, kuratorer,dietister (?). Kostråd har stötts och blötts, ingen har fattat nånting. För varför fungerar inte råden!? Angående sockermissbruk borde det jämställas med alkoholmissbruk. En gång träffade jag en ung alkoholist på avdelning. Han berättade om hur han efter en längre tids abstinens hade träffat en tjej, de hade skaffat lägenhet, sparat pengar till möbler. Han skulle tapetsera, hade lagt fram tapeter, öppnat limburken. Skulle först ta en öl. Vaknade efter tre veckors, pengarna slut, limmet torkat i burken. Hur det gick sen med tjej, lägenhet osv vet jag inte. Men lika mycket samhällets fel att tillhandahålla alkohol som socker. Jag beundrar din strävan liksom jag alltid beundrat doktor Annika Dahlqvists engagemang att slåss för sin tro. Själv är jag 4:e generationen med alkoholistgener, super inte men kraftigt sug utan allt för många kilon övervikt.

Gunilla

Jag håller helt med dig. Jag åt LCHF under ett par år och tappade en heldel vikt. Tyvärr var kolhydratsuget för stort .. plus att jag fick vansinniga diarréer.. men ja.. hur som helst: JAg sade ganska bitskt att Vem ska jag stämma??! Under hela mitt liv ( i säkert 30 år) har jag försökt och försökt med "de allmänt accepterade dieterna" och bara misslyckats och blivit fetare OCH fått världens sämsta självkänsla då jag var så karaktärslös! Jag gick ju bara ner i vikt om jag åt 43 proteintabletter om dagen och drack vatten enbart.. och sprang 2-5 kilometer varannan dag. Och så kan man inte leva. Så testar jag LCHF.. är mätt, lugn i kroppen (ingen sockerdopa) OCH går långsamt ner i vikt.. och helt plötsligt är allt man lärt sig rena bluffen. Varför sa ingen nåt om detta förut? Om kolhydratkänslighet`? Nej man skulle käka morötter och springa.. och jag är dessutom allergisk mot morötter.. Tack för den, Svensson! Jag känner och kände mig grundlurad, precis som du!

Anonym

Tack för att du sprider ordet! Jag har haft väldigt tur, alla mina läkare, min husläkare på vårdcentralen, min sömnapneläkare på lungkliniken och den privatläkare jag gick till för att kolla att allt var ok efter att ha fått världens domedagsbrev från en annan läkare på lungkliniken har alla tyckt att LCHF är en jätte bra livstil ☺ privatläkaren hade länge tänkt prova själv men trodde inte att han skulle klara sig utan chips 😨 jag sa åt honom att han borde veta bättre och prova!

Anonym

Du har blivit mitt stöd i viktkampen! Känner mig lite som en stalker 😀 men du har räddat mig i flera situationer. Tycker du är toppen duktig! Josefin

Bibbi

Vet du hur vi människor med hjärtsvikt och andra svåra organsjukdomar klarar LCHF.
Jag provade själv under tre veckor men fick ordentligt tungt med andningen och tryck över bröstet så jag vågade inte fortsätta

Bibbi

Vet du hur vi människor med hjärtsvikt och andra svåra organsjukdomar klarar LCHF.
Jag provade själv under tre veckor men fick ordentligt tungt med andningen och tryck över bröstet så jag vågade inte fortsätta

Bibbi

Vet du hur vi människor med hjärtsvikt och andra svåra organsjukdomar klarar LCHF.
Jag provade själv under tre veckor men fick ordentligt tungt med andningen och tryck över bröstet så jag vågade inte fortsätta

FIT by Emma Hå

Problemet har inte att göra med hur kostråden är utformade (så och så många % kolisar etc etc) utan att de är för ENFORMIGA. För en så är LCHF enda sättet att hitta och behålla en hälsosam vikt och ett sätt att äta som funkar i längden. Men många andra behöver kolhydrater för att fungera, och inte falla i permanent dvala pga energibrist. Många klarar inte av att hålla vikten uppe på hälsosam nivå utan frukost och mellanmål, men för andra (inklusive undertecknad) så är just småätandet ett enormt stimuli för aptiten, och i längden övervikt.

Råden måste helt enkelt vara mer flexibla, och läkare måste våga ordinera olika dieter till olika patienter. Om det var så enkelt att alla råd (och alla mediciner med såklart) passade alla, då hade vi behövt någon läkare som diagnostiserade och behandlade våra problem, då hade vi kunnat göra det själva hemifrån soffan.

Anonym

Go girl!!!!

Jessica

Håller helt med dig, VI är lurade!

Isabel

Vi är nog många som känner igen oss i dina ord. Tack för dina inlägg om detta, delat på fb och det har skapat debatt även där (en välbehövlig sådan). :) Och tack för en väldigt inspirerande blogg!

Sabina

AMEN!

Malin

Så länge det finns stora industrier som livnär sig på olika sorters mat så kommer det att "rekommenderas". Titta bara på mejerier. Ingen människa i Sverige idag har ett behov av att äta ost och dricka mjölk, men vi har mjölkbönder som skal hållas med jobb och inkomst och så rekommenderas det, speciellt till barn. Samma gäller socker. Sverige som land har socker i många livsmedel för att någonting ska sockret användas i. Har ingenting med behov att göra. Svenska tallriksmodellen är sammansatt av de livsmedel det finns mycket av, inte det som man mår bäst av.

Lena

Nu ska vi ju inte glömma pengarna. Det är mycket pengar i de kostråden som samhället ger ut. Pengar för alla de livsmedelsindustrierna som tillverkar den "mat" som vi serveras på Ica/Coop. De lägger till socker för att det gör att vi äter mer, det gör att de kan ha mindre med riktiga råvaror i "maten" och det maskerar den brist på smak som uppstår när man kokar och blandar och har sig med mat, så den måste liksom piffas till för att gå att äta. Socker finns i leverpastejen, i den skivade rökta skinkan och i de färdigmarinerade köttbitarna. För att undgå sockret måste man köpa råvaror och göra allting själv. Många orkar inte det. De faller för sockret för att det är enklare.
LCHF är bra på många plan, man får i sig mindre med tillsatser och diverse tveksamma ingredienser. Man vet vad man äter. Man mår bättre. Mycket bättre!
Stå på dig, du har rätt!!