Mysslyckanden

Jag vet inte hur många gånger jag har hamnat i sockerfällan sedan jag började äta LCHF 2010. Kan inte räkna dem på mina två händer. Man känner sig så jäkla misslyckad när man hamnar där. Dessutom känns det så tryggt och varmt, man innesluts i en bubbla och vill inte punktera den. Verkligheten känns hård och skrämmande, och energin för att kliva ut ur bubblan känns för mäktig. Tänk att göra det måndag, efter måndag, efter måndag. Det finns ju tillslut ingen energi kvar.
 
Nyckeln till att lyckas är att inse att det inte är så farligt att hamna snett ibland. I varje misslyckande finns det ett lyckande. Jag hade inte klarat vara sockerfri i 8 månader om jag inte hade stora lärande poäng som jag har skaffat mig under åren. Jag vet vilka fällor som finns och vad som triggar mig. Jag är långt ifrån fullärd, men jag tycker mig ha ganska bra koll.
 
Man behöver inte hamna i sockerfällan för att klara av sin resa, det är inte det jag säger, men jag känner inte någon som aldrig slunkit dit. En resa är sällan spikrak, den går upp och ner - fram och tillbaka. Min resa idag är inte heller spikrak. Den är rakare än vad den var innan men det händer ju att jag överäter ibland, eller missar att äta på regelbundentid. Ibland äter jag även LCHF-saker som jag VET triggar mig och jag borde undvika. Men inte känner jag mig misslyckad för det. Jag anser mig lära mig saker om vad som triggar och hanterar det bättre nästa gång. 
 
Att slinka dit är inte hela världen. Men att trycka ner sig själv är inte okej, då blir det ännu jobbigare att komma på banan igen. I varje misslyckande finns ett missLYCKANDE. Glöm inte det!
 
KÖSS
 
 
13
Jenny

Tack! Det var precis vad jag behövde höra idag!

Carro

Tipsar om boken Att leva ett liv inte vinna ett krig.
Att lära sig acceptans, otroligt viktigt och ger ett väldigt lugn vid till exempel när man kört i diket med kosten.
Kram

MYLLENBERG - finalist i Top Model Worldwide

Hej! Är du inte rädd för att få diverse vällevnadssjukdomar av att äta så mycket animalisk mat? Jag läser just nu The China Study (rekommenderar oavsett vad man har för åsikt, riktigt intressant bok och studie!) och ju mer jag läser desto mer kan jag inte förstå varför LCHF skulle vara en bra diet annat än möjligtvis om man vill gå ner en del i vikt (men då finns det så många andra sätt som är så mycket hälsosammare tänker jag). Kinastudien visar bland annat att animaliskt fett och protein är en stor källa till välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer m.m. Är du inte rädd för det? Eller det spelar ingen roll så länge du håller vikten?

Vill bara tillägga att detta är seriösa frågor och jag är inte ute efter att försöka briljera/skuldbelägga/osv. Hade tyckt det vore intressant att veta hur du/ni som äter LCHF tänker? :)

Kram!

Elle

Myllenberg, du borde läsa på varför socker är inflammatoriskt ochvad det gör med allt från skelett till våra organ.

Jag äter lika "mycket/lite" kött i dag som jag gjorde innan jag började på LCHF, så hur tänker du när du skriver att man äter mycket animalisk mat, just med LCHF?

Under en vecka äter jag kanske;
köttfärsås 1-2 gånger i veckan
Kyckling en dag i veckan
2 dagar med lax eller torsk
Kålpudding
Pannkakor
Skaldjurssallad

Så det är inget mer kött än tidigare rent mängdmässigt.

Jag äter inte LCHF för att gå ner i vikt, jag äter det för mina värden som blivit väldigt väldigt bra, och så mår jag underbart och har sluppit blödande tarm. Min pappa som haft diabetes i många år är inne på sitt 3:e år med LCHF, han har väldigt bra socker nu vilket känns så tacksamt, och tar inget insulin alls längre, och då på en nedtrappning på 2 år bara.

Jag ska läsa boken, tycker sådant är väldigt intressant så jag tackar för tipset. :)
Men jag tror på att det är viktigt att om man äter kött så skall man se till att äta närproducerat och ekologiskt kött som inte är proppat med antibiotika och även från djur som är uppvuxna på bra föda.
Jag betalar hellre extra för bra kött än billigt. Jag kommer inte sluta äta kött.

Det finns flera studier som visar att just LCHF är bra för hjärtan och kärlen, i och med att man äter så rent och oprocessat fett som man gör.
Skall se vad boken heter som jag har hemma om nyttan med att äta riktigt fett för kranskärlen. Kommer inte på det nu, sitter på jobbet.

Men detta är ganska intressant;
http://www.kostdoktorn.se/75-mindre-aderforkalkning

Jag ror en missuppfattning som många gör om LCHF är att man lever i ett överflöd av en massa fett ( och då alla sorter )och kött.
Många vet inte att det handlar om att äta mat med så få e-ämnen som möjligt, Cleanfood och med mindre kolhydrater.


Frida D

China Study är välkänd i LCHF-kretsar och har fått omfattande och välbefogad kritik från, som du själv säger, olika läger av kostuppfattningar, inte minst p.g.a. av dess partiskhet. Känns mycket konstigt att inse att det 2016 finns folk som ännu tror på detta strunt. Det finns mycket info om detta på nätet. Själv hänvisar jag till boken Vego-myten till alla som köper budskapet i China Study, och övriga med. Själv läste jag på i 5 år innan jag kände mig bekväm och tillräckligt övertygad för att prova LCHF. Man får inte "vällevnadssjukdomar" av animalisk mat, utan av vegetabilisk "mat"; socker, stärkelse, mjöl orsakar diabetes typ 1, 2, 3 även känt som Alzheimers disease, demens, PCOS, depression, hjärt-kärl-problematik, höjt blodtryck, cancer, etc., och vitaminbrist, i synnerhet B12. Det finns tonvis med böcker och nät-info, börja leta hos kostdoktorn.se.

Anonym

Frida: kostdoktorn är en väldigt partisk sida och går inte att ta seriöst. Självklart är det inte nyttigt med vitt bröd osv, det tror jag de flesta håller med. Men vegetarisk mat innebär inte mjöl och socker. Det innebär att äta naturlig mat utan att någon behöver sätta livet till för de. 50 gram rött kött per dag ökar risken med cancer med 17 %

Anonym

Frida: kostdoktorn är en väldigt partisk sida och går inte att ta seriöst. Självklart är det inte nyttigt med vitt bröd osv, det tror jag de flesta håller med. Men vegetarisk mat innebär inte mjöl och socker. Det innebär att äta naturlig mat utan att någon behöver sätta livet till för de. 50 gram rött kött per dag ökar risken med cancer med 17 %

sandra

Frida: kostdoktorn är en oerhört partisk sida och går därför ej att ta seriös. Att äta vegetariskt innebär inte ett frosseri av mjöl och socker. Vegetarisk mat innebär att äta naturlig mat där ingen har behövt sätta livet till för att du ska bli mätt. 50 gram rött kött per dag ökar tex risken för cancer med 17%

Elle

Frida/Sandra och allt vad du heter.

Ja kostdoktorn är en sida om LCHF, så naturligtvis är den partisk, på samma sätt som en informationssida om Veganmat är riktad mot veganskt leverne.

Det betyder inte att allt är osanning, men det är bra att man kan hitta en del länkar till vetenskapliga studier där, eller få ett hum om vad LCHF är.
På samma sätt som man får veta mer om Vegankost om man läser på en sida om Veganer och deras levnadssätt.

Ja, Kostdoktorn (som faktiskt är en läkaren på riktigt) är "partisk", jag länkade bara till en sak där.
Men vad har du för grund för att säga att det är en oseriös sida?

Det är ingen som har sagt att man frossar i mjöl och socker för att man äter vegetariskt.

Jag har inga problem med att någon får sätta livet till för att jag äter. Jag älskar kött, fisk och skaldjur.
Så den argumentationen är nog inget du behöver påbörja i ett forum som detta, inte för att man är emot det, utan för att det är totalt ointressant.
Jag får hellre cancer av att äta köttfärs 2 gånger i veckan än att få det av Socker eller fortsätta med att blöda varje gång jag skiter på dass.

monica

Min gamle morfar, född 1878, han levde av det som gården gav och blev 100 år. Han hade inga tänder, det syntes inte under den stora mustaschen. Han fick doppa bröd i kaffe eller välling. Han var mycket liten och mager, ständigt i rörelse. Rökte lite, tog nån snaps ibland. Definitivet inga överdrifter år något håll, som nuförtiden. Han gick efter hästen istället för att åka på lasset. Han åkte cykel dit han skulle, behövde inte besöka gym . Han åt kött, frukt, grönsaker också. Allt i sparsam omfattning.

Lilly

Gick in på din blogg bara för att läsa detta inlägg igen, My. Skulle "ta tag i allt" sedan i måndags (ugh alltid en måndag eller hur?) men redan IDAG åkte jag dit brutalt, blev vrålhungrig p.g.a dålig planering och tanken att äta så lite som möjligt = bäst resultat. Så när jag kom hem tappade jag all kontroll och vräkte i mig bröd och pannkakor. Blev så ledsen efteråt! Att jag inte kunde hålla ut mer än två dagar liksom... Men tänkte på ditt inlägg och du har ju faktiskt rätt. Alla misslyckas ibland. Vad kan man lära sig? Jag försöker lära mig att jag måste planera så jag inte blir vrålhungrig, att jag inte kan ha bröd hemma, och att jag måste försöka jobba på att inte övertänka vad gäller kost. Så fort jag försöker hålla igen, och förbjuda mig vissa saker, då flippar det ur för då är det det enda jag tänker på! Helt fel taktik... Tack för tänktvärt inlägg!

kajsa

Lilly
Ett tips är att ha något hemma som du tycker är ok att äta, som är i princip färdigt. även om jag försöker planera så sätter livet i bland käppar i hjulet och då är det bra att ha något som man kan äta snabbt och lätt. Vrålhungrig blir jag med ibland. Jag försöker se till att det finns ost hemma för närvarande och gurka. I andra perioder kan jag tycka att det är ok att äta tomater, nötter eller morötter - beroende på var jag är i mitt liv. Hitta de saker som du tycker är ok att äta och se till att det finns hemma.

Tinadin

Hej My - gillar din bloggpost idag särskilt mycket. När man misslyckas att hålla sin plan så blir man så otroligt besviken. Sekundsnabbt kommer tankar som "hopplösa jag", "kan jag inte ens hålla mina egna löften", "typiskt mig"....och varje tanke borrar djupt in i sjävbilden och urholkar tron på sin egen kraft.

Jag har misslyckats stort. Gick ned 30kg med LCHF och allt var frid och fröjd - nya kläder - utrensning av allt gammalt...fina träningsvanor. Jag gick aldrig i mål, hade ca 5-10kg kvar...men jag mådde bra och kände mig så nöjd att kunna köpa jeans med snyggt snitt i en "vanlig" affär...

Så bytte jag jobb...fin titel och nya möjligheter. Längre pendlingstid och mer stress. Dag för dag, började jag slira...hinner inte träna, måste få klar rapporten - "jag skall bara...." Mitt i allt detta var det så lätt att sluta prioritera sig själv. Familjen, jobbet...inte mycket kvar av tiden till mig själv.

Jag insåg förstod inte att om jag sviker mig själv - vad är då allt det andra värt. Jag började gå upp i vikt, hg för hg...slopade bort fokus på detta - jag hade ju ändå gått ned så mycket. Till slut var all min planering som bortsopad och jag gjorde sämre och sämre matval.

Jag hade nästan förlorat hoppet om LCHF, då jag inte hade 100% fokus och lurade mig själv att jag gjorde bra matval - inkonsekvent och utan planering. Det tog mig faktiskt flera år att hitta tillbaka ut ur sockerfällan. Jag är tillbaka nu. Bestämde mig att försöka fokusera på mig själv igen, för det är jag värd. Jag gick ned 11 kg fram till jul (sept-dec)...gjorde lite avsteg under helgerna...men är tillbaka på tåget nu. Visst, jag har en resa på ca 35kg framför mig...men nu är jag lugn. Jag litar på LCHF och känner mig taggad. Planering är det som måste till och såklart att man tänker ut bra matval. Jag kan inte äta för enformigt, då blir jag knäpp och visst det tar mycket tid att vara kreativ när det gäller kosten. Det viktiga är att man hittar fokus...varför har jag valt LCHF: JO, för att jag VILL och mår BRA av det.
Kramar Tinadin