Resan ner

Det slår aldrig fel. Samma tid på månaden går jag upp 1,5-3 kg. Och den tiden är nu. Det händer inte lite smygandes heller, utan BAAAM! Plus 2 pannor! Ungefär som i lördags. Åt sjukt bra, sprang 60 min sen så BAM gick jag upp 1,4 pannor på 24h. 
 
Jag har vägt mig nu runt denna perioden oftare än vanligt för att hitta ett mönster. Ett mönster som jag har hittat är just detta. Varje månad någon gång mellan 15:e-22:a så säger det bara smack och kroppen lägger på sig som fan. Sen håller det i sig en vecka, tio dagar. Å samma känsla i kroppen varje gång. Uppsvälldhet som att jag ätit 1 kg lösgodis, så svullna fingrar att jag knappt får av mig vigselringen (den brukar skramla omkring på fingret, gör jag för stora rörelser riskerar jag att tappa den), seg i kroppen, beläggnigar på tänderna, stel i lederna, dåligt humör. Ärligt talat känns det som jag har gjort ett avsteg deluxe. Det har jag inte. Jag gör aldrig avsteg nu för tiden. 
 
Det känns sådär att det är just dessa dagar, mycket händer då. I november hade jag föreläsning och kroppen bestämde sig för att plussa 2 pannor lagom tills dess, på tisdag händer något riktigt stort (men hemligt än så länge) för LCHFingenjören som jag kommer berätta om framåt vårkanten och den 20:e februari är ju LCHFkryssningen. Och ja, kroppen kommer plussa tills dess också. Surt men the truth. 
 
När man går upp i vikt kan man bli helt fuckad i hjärnan. Börja leta orsaker. Jag personligen brukar äta lite mer på helgerna, vi äter ofta tillsammans med folk så det är liksom lätt hänt. Resultatet brukar inte vara så farligt. Plus minus noll, kanske ett hekto upp eller ner. Men inte kring denna tiden. Tar jag ett djupat andetag lägger jag på mig. Sen sätter det sig lätt på hjärnan - jag menar, så lite som jag väger idag vägde jag när jag var 11 år typ (jag var ju extremt överviktig som barn) ändå är det lätt att känna sig som en valross.
 
Därför är det skönt att ha kartlagt ett mönster. Jag vet att kroppen gör såhär dessa datum. En viktresa är inte spikrak, det måste man vara medveten om. Kroppen går i cykler med hormoner och annat, och dessa har extrem stor påverkan på vikten. Det är inget vi bara kan vifta bort. Vi ska inte dra förhastade slutsatser, man behöver inte ha gjort ngt fel för att gå upp i vikt. 
 
För mig är ett bra verktyg att kartlägga mönster - vad kan jag förvänta mig och när? Och jobba med självbilden. Jag är inte min vikt, jag är så mycket mer. Jag är inte bara min kropp. När vi är i en viktresa är det så jäkla lätt att blanda ihop det där. Och vi är mer värdefulla än så! Och du - blir det för mycket så släng ut vågen!
 
KÖSS
 
 
 
18
Malin

Jag brukar gå upp några kilon när jag har ägglossning, och vara extremt svullen och får precis som du problem med mina ringar.
Jag får inte alls dessa problem dagarna innan mens utan istället 14 dagar innan, kanske är du som jag?

Anonym

Jag blir också otroligt uppsvälld, molnande magvärk, PMS och nedstämd när jag har ägglossning. Hela den veckan dessutom. Men när jag har mens har jag inte alls lika svårt som underägglossningen. Även min sambo har lärt sig märka direkt när jag har ägglossning utan att jag behöversäga något om det.

Annika Schiller

Tack för den insikten. Precis så har jag det med men har inte sett mönstret förrän du beskriver det nu ☺️

Bex

Det är likadant för mig. Jag tror det är en vecka, eller så är det två, innan mensen. Då går jag upp ca 1-3 kg. Känner mig uppsvälld och otymplig (brukar också säga att jag känner mig som en valross!). Sen när mensen är slut kan jag tappa 1-3 kg.

Är faktiskt rätt duktig på att acceptera detta trots ångest över min övervikt! Tror sen jag blev frisk från mina hormonproblem så är jag mer benägen om att försöka vara snäll mot min kropp.

Anonym

Samma här,men den här gången har jag märkt att jag inte har varit sugen på nåt onyttigt. Alltid när jag ska få min mens blir jag alltid så sugen på allt, choklad bakelser fetmat ja u name it. Men inte den här gången. Har ni andra oxå upplevt detta efter lchf kost?

Expat

Mens, agglossning.....eller nanting i mat/atmonstret. Ibland kan de vara mittemellan.
Fraga....? Gor markeringar i kalendern, mens, agglossning, och sa vikt.
Det kanske kommer att visa mer info. Klocka in traningsdagarna med, samt vilodagarna. Inte allt foljer menscykeln.
Och sa elefanten i rummet som sa fa vill prata om.....preventivmedel/hormoner/etc. Detta tas liksom for naturligt av de flesta men det ar det inte alls. Inte en del av en naturlig cykel/liv. Tank pa alla som ar sa precisa med sin kost, men poppar piller av olika slag. De paverkar ocksa.

TL

Hittar jag ett par byxor jag gillar, och jag hittar dem när jag inte har PMS - så köper jag ett par i en stl större också! Så jag har 2 par byxor som åker fram när det är PMS-dags, för att slippa känna att byxorna är för små, spänner, sitter illa.

Efter en längre tid av analys, har jag kommit fram till att jag inte bara har PMS, utan lider av det. Kanske t o m att det är en lindrig form av PMDS. Efter mycket googlande, för att hitta alternativ till receptbelagd medicin som ändå inte är utformad för just PMDS, så hittade jag tips om nattljusolja, Efamol i tablettform (vilket bör kompletteras med Omega 3, då nattljusolja innehåller mycket Omega 6).

Jag har ätit det i 2 månader - och jag tycker jag känner skillnad. Jag är lika svälld, jag går upp några kilon, men humöret är bättre. Livet är inte pest och pina i några dagar, utan faktiskt helt ok. Jag ska fortsätta 2 månader till, innan jag bestämmer mig för vad jag tycker. Jag har nämligen inte samma djupa svacka varje månad, utan snarare varannan, så en testperiod på 2 månader är för kort för mig.

Elle

Jag går alltid upp 2-3 kilo 7 dagar innan mens och sen sitter det i tills mensen har satt igång. Sker nästan alltid samma tid i månaden.
Men det känns inte som något nytt, utan väldigt många kvinnor som jag känner är med om samma sak och vissa är mer medvetna om det än vad andra är.

Ibland är det ända från ägglossningen.
Ja, det är hormoner och jag mår inte dåligt av det eller vetskapen att jag svullnar, jag vet ju att det är tillfälligt. och det är bara jag som tänker på det rent fysiskt.

Jag analyserar inte viktuppgången längre vid denna tid, väger mig inte ens, vet ju orsaken.
Sen kan man ju samla på sig vatten vid musklerna de dagar man har tränat lite mer intensivt.

Kram

Olsson

Jag upplever precis samma som många andra här. Efter ägglossningen svullnar jag upp, får ont i brösten och känner mig allmänt fläbbig. Det känns ungefär som det gjorde i mina tidiga graviditeter. Jag får också mer aptit ett par dagar före mens - inget direkt sug utan jag känner mig bara mer hungrig rent allmänt och blir samtidigt liksom lite seg och trög i kroppen. Sedan släpper det när jag får mens, all svullnad rinner av och aptiten blir normal igen. Det påverkar magen också, verksamheten verkar avstanna någon dag före mens och sedan lossnar även det ;-)

Mitt rekord är fyra kilo upp på fyra dagar, och sedan ner igen på samma tid, men normalt sett är det runt 1-2 kilo. Jag är annars rätt stabil i vikten. Det är rätt jobbigt med den där svullnaden varje månad, jag känner mig obekväm i kroppen, som om jag vill krypa ut ur mitt eget skinn liksom.

Däremot har jag aldrig haft några humörsvängningar eller liknande och det är ju i alla fall skönt! :-) Jag äter egentligen inte någon uttalad lågkolhydratkost men undviker vanligen mjöl och socker, det fungerar bra för mig.

Anonym

Snälla My... Ta det lugnt med vågen .. :-) Det låter väldigt jobbigt såsom du tänker och analyserar på siffran kring vikten. Det är ju som du säger mående och hälsan som är det viktiga! Du är på bra väg!

Kram!

Hanna

Kvinnor, slappna av! Mängden vätska i kroppen varierar med menscykeln och det gör den för alla, har alltid gjort det och kommer alltid att göra det. Detta är ingen nyhet och detta behöver inte analyseras sönder till atomnivå!

Elle

Hanna - Inte så många som analyserar, My verkar inte ha varit medveten om detta och då är det ju inte så konstigt om man undrar. :)
Och det är ju hennes blogg, så hon väljer ju själv om hon vill analysera det eller inte.

Hanna

Hon har väl pratat om det här ett tag redan? Eller minns jag helt fel nu? Och hur knäppt är det inte att angsta över att vågen kommer att visa något kilo plus på ett evenemang över en månad framåt i tiden? Snacka om vikthets.

Annelie

Det är skillnad att skriva kvinnor och kvinna.
Om My inte har kopplat viktuppgången varje månad med ägglossning eller mens så är det ju inte så konstigt att hon ställer sig frågandes till detta.
Men nör du skrivor Kvinnor så är det riktat mot fler än en person och då håller jag med Elle, för det är inga som är direkt uppstressade eller analyserar detta i kommentarerna.

Hanna

Inte? Jag tycket det är ganska långa analyser ovan. :D

FIT by Emma Hå

Jag blir sugen på skit när jag har pms, och har alltid antagit att min 1 - 2 kg viktuppgång beror på att jag inte står emot suget, och att efterföljande viktnedgång beror på att jag inte är sugen längre. Men det kan ju faktiskt vara hormoner med =)

Narendra

Ingenting behöver analyseras "sönder". Med uttrycket "sönder" har du redan bestämt att det är mer analys som behövs. Det vore ju fantstiskt om våra kvinnoproblem börjar bli analyserade till atomnivå, det vore verkligen på tiden att de tas på allvar.

Klart vi ska analysera precis så mycket vi vill om våra kroppar. Mår vi kasst, hur NATURLIGT det än är, så är det ok att vilja må bättre. Kvinnor har alltid sagts åt att de ska tiga och lida, och inte prata mens och inte vilja ha smärtlindring vid förlossning för det är naturligt. Vafan.

Angsta över vikten? Det är du som fokuserar på vikt. Jag läser beskrivningen "Uppsvälldhet som att jag ätit 1 kg lösgodis, så svullna fingrar att jag knappt får av mig vigselringen [...], seg i kroppen, beläggnigar på tänderna, stel i lederna, dåligt humör."

Hur kul låter det om man ska framträda framför en massa mänskor och ha roligt?

Helen F

Har du koll på var du ligger i din menscykel när du märker detta. Kroppen lägger på sig vatten i en viss fas av menscykeln och det kanske kan bero på det.

Samkör dina listor. :)