Vanlig kritik

Som vanligt när man skriver ett uppmärksammat blogginlägg trillar en hel del kritik in. Här besvarar jag den öppet, men ganska kort.
 
"Det är dina föräldrars fel att du var tjock som barn"
- Nej det är det inte. Förutom att de gav mig biologiska beroendegener, vilket de inte riktigt kan råda över. De följde kostråden till punkt och pricka och gjorde allt sjukvården bad dem om att göra. De köpte aldrig godis eller kakor, utan köpte hem lätt, light och mini. Vägde och mätte maten. Gick på samma dieter som mig. Det finns urusla föräldrar som drar med sina barn till donken varannan dag. Det var inte mina föräldrar. De matade mig så som de blev rekommenderade att mata mig.
 
"Alla går inte ner på LCHF"
- Nej de gör inte de. Men det finns massa åtgärder som gör att de flesta går ner på LCHF. MAx 20g kolisar per dag, dumpa ersättningsprodukter, kaffe, sötningsmedel, mejerier och alkohol. Periodisk fasta. Brister i kroppen. Lagom mängd mat. Osv. Äldre kvinnor har en tendens att gå ner långsamt, men det finns exempel som visar att de går för många.
 
"Jag har gått ner i vikt på lågkaloridiet"
- Det har jag också, men det höll inte. Det går för vissa, vi andra som är sockerberoende kan inte gå ner i vikt så sätt - och håller den nya vikten. Kolhydraterna underhåller sockerhjärnan. Precis samma som alkoholister inte kan dricka lite till varje måltid liksom.
 
"Man kan jojjobanta på LCHF också"
- Ja det kan man. Det har jag gjort. Men om man kollar på tangenten under dessa snart 6 år så lutar den kraftigt nedåt. Ett ätstört beteende eller ett beroende måste alltid kompletteras med mentala åtgärder, kraftfulla verktyg som hjälper oss att hålla oss på banan.
 
"Jag mådde inte bra på LCHF"
- Jag mådde inte heller bra på LCHF den första tiden. Det var inte förän efter 3 månader jag mådde toppen. Kroppen måste ha tid av avgiftas och ställa om. Sen finns det otaliga varianter på LCHF. Exprimentera och hitta din optimala variant. Många som provat en vecka och sedan ger upp. Man får ge sin kropp tid och inte börja träna den första tiden. Kroppen är helt slut då.
 
KÖSS
 
 
17
Anonym

Huvudet på spiken som vanligt Mysan!
Tänker precis som du!

Esme Vädervax

Jaa, det tog låång tid för mig att må bra på lchf. Säkert mer än 4 månader. Och vikten har inte rasat av mig. Men efter alla år av socker, light, fettfritt och otaliga pulverdieter, så tar det tid. Min kropp håller fortfarande på att ställa om sig. Och jag prövar olika saker för att hitta mitt optimala lchf. För jag är en beroende person och det är lätt att trilla dit på allt som lockar.

Anonym

Så man är en dålig förälder om man tar sina barn till Mc Donalds?
Tror verkligen inte det är det som gör en till en dålig förälder!
Är trött på dina tvärsäkra slutsatser!

Åsa

Bra sammanfattat! :-D

En fråga: rekommenderar du att man inte dricker kaffe?...

Lola

Anonym, läs minst en gång till vad hon skrev. Allt hon skrev. Snälla.

Anonym

Ja anonym, man är en rätt dålig förälder om man låter barnen äta på mc Donalds flera gånger i veckan. Eller tror du att det är hälsosamt och ger en bra matkultur inför framtiden.

Anonym

Håll på en månad. Magen mår toppen bra. Men jag är sååå trött. Kan det bero på att kroppen rensas alltså..

Frida D

Du är jättesmal med höga kindknotor i ansiktet! Jag vet att allt inte syns på bild, men jag hoppas att du njuter nu och inte har super-brådis att gå ner 15 kg till! :)
kramkram

Jessies Vardag - träning, stil, mammaliv -

Wow, vilken otrolig resa du har gjort! Beundransvärt. Och så vacker du är!
---
Mitt lilla krypin som 25:årig mamma till Oliver, tio månader. Om inredning, barnmode och vardagskladd. Om barnmat, lite träning och en massa mammaliv <3

Elle

Hör också folk som säger " Jag mådde så dåligt och fick lös mage" eller

" Ja alltså jag åt ju LCHF men jag kunde inte vara utan frukt så jag åt 1-2 frukter om dagen och började dagen med Kvarg och färska bär och på helgen tog jag något knäckebröd men LCHF fungerade inte på mig, jag gick inte ner i vikt, och frukt är ju inte dåligt socker så det tänker jag inte sluta äta!"

Ja, vad säger man..........

Eller.." Jag fick huvudvärk och blev så himla sugen så på helgen tog jag faktiskt åt åt lite potatis med resten av familjen och f´då gick det över så LCHF är nog inget för mig."

Heheheh
Man har hört allt. ;)
Sen har jag full respekt för att det inte är så lätt i början, men lite kan man väl ändå läsa på?

Lillie

Varför är det så svårt att acceptera att strikt LCHF inte är för alla? Alla kroppar är olika. Själv behöver jag gå ner 10-15 kg och provade LCHG i 1,5 år. Det jag upptäckte var att när jag körde strikt så blev mitt liv skittråkigt. Jag kände mig otroligt utanför bland vänner/sociala sammanhang och allt vad mat hette blev skittrist och repetitivt (och då är jag bra på matlagning och att vara kreativ i köket!). För mig som enbart har en liten övervikt så finns inte motivationen där att leva strikt, precis som du nämner att din man som är smal inte äter strikt, My. När jag sedan körde liberal LCHF med tillägg av mejerier och nötter, ja då njöt jag igen av kosten, MEN vikten gick inte alls neråt. Så då fanns inte heller motivationen där. För mig är det mycket mer lockande och fungerande med lågkalorikost, för den får mig att gå ner och om jag någon gång äter lite kaka så har jag inte förstört flera dagars viktminskning (ej beroende av att vara i ketos). Hur kan det vara svårt att förstå något sådant? Jag "lider" mer på strikt LCHF än på lågkalorikost, så mitt val är enkelt. Men varför försöka uppehålla bilden av att LCHF är det bästa för alla? Det är inte det. Vi är individer.

Lena

Kan inte komma på att My någon gång sagt att LCHF är det enda som fungerar? My säger ofta att detta fungerar för henne och varför hänga här inne och läsa och störa sig om du är nöjd med din lågkalori diet? Ät du din kaka och räkna kalorier och låt andra göra som de vill.

monica

Det ska gärna gnällas på det My skriver, har jag märkt ett tag nu. Men My bloggar ju om sitt liv, sin vikt, det som fungerar på henne. Inte svårt att förstå. Jag kan också tycka LCHF mat blir tråkigt ibland, men är vad jag gör det till. Det var minst lika enformigt tidigare att leva på äpplen och smörgås med gaser och diarréer.

Anonym

Du är så jäkla underbar!

Expat

Personligen tycker jag att det ar bra att det gnalls eftersom det ju ger My inspiration till nya inlagg.
Feedback innebar ju att folk engagerar sig!

Anonym

Varför ska man dumpa kaffet? Är det ut beroendesynpunkt iom att det är starkt beroendeframkallande? Eller försvårar kaffet i sig viktminskningen? Supernyfiken på dina tankar/kunskap om detta!

Biadora

"Jag mådde inte bra på LCHF"
Sen ska man inte göra som mina bekanta, som körde Nollning, absolut noll kolhydrater! då de provade. De mådde Inte bra efter ett par dagar. Man ska ju ha lite kolhydrater (även om det mesta kommer från t.ex. blomkålsmos o kött), men de körde extrem-striktvarianten. Och när jag sen snackade om LCHF tyckte han att LCHF funkade ju inte, man blev bara sjuk... x/