Förändring

Good is the enemy of great
 
Det är ett vackert citat. Ett citat som ramlat in i mitt liv på flera ställen det senaste. Först genom boken Good to Great som jag fick som gåva av min chef. Sedan genom Balansekonomi kickoff i lördags.
 
Jag tror att 95% av oss nöjer oss med bra. Att vi lever ett bra liv. Förhållandet funkar. Jobbet är OK. Fritiden är helt acceptabel. Det är la så livet ska vara? Bra.
 
Men tänk om det finns mer. Något som är bättre än bra. Som är bäst. Tänk om vi kunde få ut ännu mer av livet? Maximera det ännu mer. Faktiskt bli riktigt lyckliga, på riktigt. 
 
Då är största boven att livet funkar bra. Det är mycket enklare att påbörja en förändring när man nått botten. Att det är riktigt jävla uselt, att man måste tröttna rejält och tänka att ALDRIG MER! Men innan dess, när det bara rullar på och funkar - då är vi inte villiga att göra en förändring. Speciellt om det inte finns garantier på att det kommer att bli bäst. 
 
Tänk dig själv att du lever i en relation. Din partner är helt okej. Det funkar. Hen slår dig inte. Hen sätter mat på bordet och sköter det praktiska bra. Men ni kan inte prata. Du känner dig ensam i tvåsamheten. Och när du tittar på din partner så känner du någonstans att ni växt i sär. Att du aldrig kommer vara lycklig, men det är ändå bra. Okej. Och tanken på separation är både läskig och skrämmande. Kommer du att få leva själv resten av ditt liv? Tänk om du ångrar dig? Ska man inte vara tacksam för det man har?
 
All förändring börjar med att man blir förvirrad, förbannad eller inspirerad. Något som vänder upp och ner på ens syn på saker. Att det faktiskt är något som gör att man får känslopåslag, att man känner att man hittar en drivkraft att gå vidare och orka göra en förändring.
 
Och för att pinpointa: tacksamhet och att vilja ha ut maximalt i livet, är inte fiender. Man kan vara tacksam för det man har och ändå vilja ha mer. Redan idag är vi som är födda i Sverige promillen som har det bättre än övriga på jordklotet. Det ligger ingen skam i att vilja bli lycklig. Att gå från bra till bäst.
 
Att förändrig kräver energi och mod. Förändrig är skitläskigt. Att byta jobb, partner, bostad är en lång process som är känslomässigt upprivande. Och man får vara skiträdd under tiden. Det finns ingen som gör drastiska  förändringar som inte är rädda på vägen. Det hör liksom till. 
 
Hur övervinner vi rädslan som kommer med förändringen? Vi hämtar energi från framtiden. Ur visionen om ett bättre liv. Det är ungefär som fredagseftermiddagar. Vi är skitpeppade och glada, även fast helgen inte ens börjat. Samma sak med en förändring. Om du kan visualisera ett bättre liv, tänk på det när rädslan kommer.
 
Some day will never come - framtiden måste ske nu.
 
KÖSS
 
 
11