Förändring

Good is the enemy of great
 
Det är ett vackert citat. Ett citat som ramlat in i mitt liv på flera ställen det senaste. Först genom boken Good to Great som jag fick som gåva av min chef. Sedan genom Balansekonomi kickoff i lördags.
 
Jag tror att 95% av oss nöjer oss med bra. Att vi lever ett bra liv. Förhållandet funkar. Jobbet är OK. Fritiden är helt acceptabel. Det är la så livet ska vara? Bra.
 
Men tänk om det finns mer. Något som är bättre än bra. Som är bäst. Tänk om vi kunde få ut ännu mer av livet? Maximera det ännu mer. Faktiskt bli riktigt lyckliga, på riktigt. 
 
Då är största boven att livet funkar bra. Det är mycket enklare att påbörja en förändring när man nått botten. Att det är riktigt jävla uselt, att man måste tröttna rejält och tänka att ALDRIG MER! Men innan dess, när det bara rullar på och funkar - då är vi inte villiga att göra en förändring. Speciellt om det inte finns garantier på att det kommer att bli bäst. 
 
Tänk dig själv att du lever i en relation. Din partner är helt okej. Det funkar. Hen slår dig inte. Hen sätter mat på bordet och sköter det praktiska bra. Men ni kan inte prata. Du känner dig ensam i tvåsamheten. Och när du tittar på din partner så känner du någonstans att ni växt i sär. Att du aldrig kommer vara lycklig, men det är ändå bra. Okej. Och tanken på separation är både läskig och skrämmande. Kommer du att få leva själv resten av ditt liv? Tänk om du ångrar dig? Ska man inte vara tacksam för det man har?
 
All förändring börjar med att man blir förvirrad, förbannad eller inspirerad. Något som vänder upp och ner på ens syn på saker. Att det faktiskt är något som gör att man får känslopåslag, att man känner att man hittar en drivkraft att gå vidare och orka göra en förändring.
 
Och för att pinpointa: tacksamhet och att vilja ha ut maximalt i livet, är inte fiender. Man kan vara tacksam för det man har och ändå vilja ha mer. Redan idag är vi som är födda i Sverige promillen som har det bättre än övriga på jordklotet. Det ligger ingen skam i att vilja bli lycklig. Att gå från bra till bäst.
 
Att förändrig kräver energi och mod. Förändrig är skitläskigt. Att byta jobb, partner, bostad är en lång process som är känslomässigt upprivande. Och man får vara skiträdd under tiden. Det finns ingen som gör drastiska  förändringar som inte är rädda på vägen. Det hör liksom till. 
 
Hur övervinner vi rädslan som kommer med förändringen? Vi hämtar energi från framtiden. Ur visionen om ett bättre liv. Det är ungefär som fredagseftermiddagar. Vi är skitpeppade och glada, även fast helgen inte ens börjat. Samma sak med en förändring. Om du kan visualisera ett bättre liv, tänk på det när rädslan kommer.
 
Some day will never come - framtiden måste ske nu.
 
KÖSS
 
 
11
Marice Eriksson

TACK!! Du kan inte fatta hur perfekt detta inlägg var, rakt in i hjärtat. Kramar!!

JENNY

Det var det bästa jag läst. Någonsin! <3 <3 Så klokt, så bra .... och jag fick en spark i arslet. Förändring på två plan måste ske. NU! Kram

rsphotography.blogg.se

Grymt bra inlägg, helt sant! Jätte inspirerande blogg!

Anonym

Upplever att det är lite tvärt om.. när saker är dåliga har man sällan kraft att ändra någonting. All kraft går ut på att hålla huvudet över vattenytan. När man mår bra och saker fungerar, har man positiv energi att kunna göra extraordinära saker, tex en stor förändring :)

Anonym

Upplever att det är lite tvärt om.. när saker är dåliga har man sällan kraft att ändra någonting. All kraft går ut på att hålla huvudet över vattenytan. När man mår bra och saker fungerar, har man positiv energi att kunna göra extraordinära saker, tex en stor förändring :)

jeanette sandelin

Var kommer klänningen ifrån? Så snygg :)

Anonym

Håller med Anonym 08:40, när saker inte är topp då finns inte energin heller, man ser inte hur/vad som ska förändras utan då måste "Good enough" få vara "Great" helt enkelt.
Att sluta att hela tiden sträva uppåt och acceptera good enough då blir det great.
Tror mer på de små, små förändringarna, de är odramatiska, men de finns där, oftast utan att vi märker dem själva. Men en titt i backspegeln, då ser man dem och summan av dem över tid blir fantastiska! :)

Helena

Mycket bra skrivet. Har lärt mig mycket av dig! Du är mycket inspirerande och klarsynt. Framför allt vågar du skriva om det som går snett ibland och hur man hanterar dessa bakslag utan att ge upp. Hejja dig! Och hejja oss alla som kämpar.

Therese

Jag har gått balansekonomis hela kurs "du och din ekonomi" och den är SÅ bra! Den får en verkligen att gå utanför komfortzonen och tänka nytt!
Man får nya kontakter och nya idéer. Testa tänka en tanke du aldrig tänkt förut. Ditt fokus ligger på vart du har dina kantarell ögon fokuserade.
Kan verkligen rekommendera kursen! =)

HelenaB

Jag tror väldigt mycket handlar om vad vi säger till oss själva om oss själva. Om jag har en inre dialog som ständigt pekar ut mig själv som en förlorare, så är mina chanser att vinna försvinnande små. Men om jag tror att jag kan vinna och ser mig själv som en vinnare så ökar chanserna högs väsentligt.
De som inte är på toppen, är generellt så fast i sina föreställningar att de inte ser vilka åtgärder som möjligen skulle kunna funka. De är inte helt sälla omgivna av andra i samma sits får därmed ingen draghjälp därifrån. Det gäller självklart inte alla dock.
Jag tror att man kan leva ett good enough liv, utan att lida särskilt av det. Lika väl som du kan läsa en ok bok eller se en ok film utan att lida av det. Men om du genom att ändra på hur du ser på dig själv, prova att läsa en annan bok eller välja en annan film kan få en helt annan och bättre upplevelse? Det behöver inte vara storslagna förändringar, det kan även vara små justeringar här och var. Men man måste våga utmana sig själv till att göra något annorlunda mot tidigare och är man fast i att good enough för att man är rädd för att ändra något, då blir man kvar där.
Att vara tacksam för det man har och det man uppnått är en helt annan sak. Man behöver inte vara otacksam för att vilja ha en förändring eller förbättring.

Angie

Jag håller faktiskt inte med. Själv känner jag att strävan efter att konstant försöka göra bättre ifrån mig gör mej utmattad och missnöjd med mej själv. Allt måste faktiskt inte vara perfekt eller optimalt. Vi får en ganska skev bild av att man ska vara så himla lycklig hela tiden (jmfr Hollywood och social media). Det är klart att om man har saker man inte mår bra av att man måste förändra saker. Men många av oss behöver faktiskt lära oss att vårt liv är "good enough".