Egenvärde

A och O för att må bra är att ha ett starkt egenvärde. Att veta att man är värd mer än korvspad. Många utav oss går omkring och tycker att vi inte är värda mer än lort. Att vi ska vara tacksamma om någon tycker om oss och att vi måste ställa upp på allt för att folk ska vilja ha oss i vår närhet.
 
Detta är ju lite kontentan av hela grejen. Vi ställer upp på saker vi inte riktigt vill, sedan har vi en diffus känsla av ångest och sedan trycker vi bort den med mat. För att kunna bli friska måste vi faktiskt jobba på det där. Att känna att vi värderar oss själva högt. 
 
- Säg nej när du vill säga nej, säg ja när du vill säga ja
Om du inte vill, ska du inte göra det heller. Genom att säga ja när du vill säga nej, så bryts ditt egenvärde ner. Öva på att säga små små nej i vardagen.
 
- Prata ur ditt perspektiv
"När du gör X, känner jag X". Genom att kommunicera hur du känner dig när du upplever en kränkning så förmedlar du att du själv är värdefull.
 
- Acceptera aldrig en kränkning
Oftast så vill inte en annan person kränka dig, det bara blev så. Det handlar inte om att du ska bestraffa någon, det handlar om att människor måste respektera dina regler och värderingar. Välj inte att förbise, då blir oftast kränkningarna större med tiden. Välj istället att ta upp frågan så fort du insett att du känner dig kränkt. Det är lättare att förmedla mindre kränkningar än när de växt till sig till jättestora.
 
- Förlåt dig själv för dina misstag
Vi är människor, vi begår misstag. Att älta misstag gör ingen glad, istället bryter det ner vårt egenvärde. Välj istället att försöka se att du gjorde ditt allra bästa i just den situationen, men ibland blir det inte riktigt rätt. Så enkelt är det bara. 
 
- Förbjud inga känslor
Alla känslor får finnas till, vi får känna alla känslor. Det gör inte dig till en sämre person för det. Acceptera hellre att de finns där än skuldbelägga dig för att du känner vissa saker.
 
KÖSS
 
4
s a p p h o

Vilket starkt blogginlägg! Jag slet med ätstörningar över 10 år men har äntligen blivit frisk och lever ett normalt liv. Något jag aldrig trodde att jag skulle kunna! Hade behövt lite av denna insikten då. Och jättesöt grå klänning!
Har inte bloggat på länge men är tillbaka i bloggvärlden nu och tittar runt på lite för att se vad dagens bloggare skriver om! Själv är jag en musikproducent artist och label-ägare och skriver om musikindustrin, min musik, mina artister, min konst och mitt liv. Välkommen förbi!

/ s a p p h o

Hanna

Underbart att läsa!

Lottsky

Du har så rätt! Självkänslan är viktig och är det något vuxna har ett jätteansvar för mot yngre generationer så är det att hjälpa dem att utveckla och behålla sin självkänsla. Lära barn tidigt att det viktiga är vad man är, inte vad man gör. Superviktigt i dagens prestationsnödiga samhälle där yttre attribut som "fint" jobb, "fint" umgänge med mera hamnat i fokus mer än vem man är. Jag är trots allt som inte var något vidare med decenniet glad att jag växte upp under 70-talet då inre värden räknades högre än yttre status. Eller så hade jag tur med föräldrar och omgivning.

Rode

Bra tankar som vanligt :)
Sen önskar jag att jag hade din toppenhärliga klänning. Ser perfekt ut för en höstdag på kontoret, 3/4ärm så en inte fryser, mjuk och skön så en sitter/står bekvämt, snygg så en känner sig bra, stark och presentabel bland kollegor och kunder. Kram