Diagnoser

Jag kör på öppna kort. I bloggen och på Instagram så berättar jag ärligt hur min beroendesjukdom yttrar sig. Alltid kommer då någon som, med all välmening, ger en hobbydiagnos. Av mina läsare och följare så har jag fått otaliga diagnoser genom åren. Här är ett axplock:
 
- Depression
- ADHD
- Hormonrubbningar
- Utbrändhet
- Borderline
- Bipolär 
 
 
Under min tid i beroendesvängen har jag träffat hundratals andra beroende. Många utav dem har en gedigen sjukdomshistoria. De har diagnostiserats med MS, Borderline, vanföreställningar, psykos osv. De har medicinerats kraftigt med psykofarmaka och andra tunga mediciner. De har tvångsvårdats, fått elchocksbehandlingar, låsts in. När du kommer dessa människor under ytan och får höra deras historier, inser man snabbt att man är lyckligt lottad. Den dagen de börjar jobba med sitt tillfrisknande så blir de fria från sina diagnoser. Sakta men säkert slipper de sin medicin och kan aktivt arbeta med sin tillfrisknad.
 
När jag beskriver mina symptom för er så kan det vid första anblick likna en annan sjukdom. Isolerar vi ett symptom från ett annat kan de absolut ges en diagnos som ovanstående. Problemet är att det inte ger en helhetsbild, en förklaring som faktiskt kan hjälpa oss att leva i tillfrisknad. Vi bortser från kärnan från problemet. Alla symptomen samlade ger diagnosen beroende. Det är otroligt vanligt att sockerberoende blir utbrända och hamnar i djupa depressioner. Det tillhör sjukdomsbilden. Det är otroligt vanligt att beroende antingen är maniska eller depressiva, det tillhör sjukdomsbilden. Beroendemänniskor är dessutom splittrade i tankeförmåga och har en rastlöshet i kroppen. Det innebär inte att den beroende lider av utmattning, bipolär sjukdom eller ADHD. Det innebär att det är symptom i sjukdomen beroende. Lägger vi ihop symptomen tillsammans inser vi att det är beroendet som gör dessa symptomen.
 
När jag drogar blir jag depressiv, rastlös och utmattad. Jag agerar impulsivt och splittrat. Allt blir jobbigt och tungt. Enda vägen för mig att ta mig ur den onda spiralen är att sluta droga och tillföra friskfaktorer. Då behandlar jag sjukdomen på alla plan och symptomen försvinner eller mildras. 
 
Det är viktigt med ett helhetsperspektiv på sin hälsa. Att veta vad som är hönan och vad som är ägget. Att ge sig själv en ärlig chans att må bra, istället för att behandla symptom för symptom. Då kommer vi aldrig ner till kärnan.
 
KÖSS
 
 
18
Jånna

Kärt barn har många namn sägs det ju :) folk har ett tvångsaktigt beteende att ettiketera sin omgivning i sin jakt för förståelse eller projektion..
Jag skulle egentligen vilja dela med mig av ett bok tips. Mindfull eating ATT ÄTA heter boken, den är ingen quick fix till ett problemfritt liv , däremot är det en suverän bok för att bli än mer medveten om hur hjärnan o magen sammarbetar .. eller ja i mitt fall motarbeter varandra .. :)
Hejja dig du är grym tycker jag !

Anonym

Menar du att du träffat en person som feldiagnostiserats med MS och det sedan visat sig att personen istället haft en beroendeproblematik?

Gunnel - Sköldkörtelföreningen

Hej! Jag har kommenterat tidigare och jag är övertygad om att majoriteten av sockerberoende har en sköldkörtel-, och binjureproblematik i botten, det ger ett okontrollerat sockersug . Dessutom behöver många alkohol för att kicka igång på morgonen. Fruktansvärt att vården idag missar två miljoner svenskar. Beroendeterapeuter kan beroende men inte hormonobalanser. Vill ni veta mer, läs Dr Kharrazian, Why Do I Still Have Thyroid Symptoms.

Karin

Man behöver bara läsa kommentarerna ovan. Två av tre ger goda råd utifrån sina egna perspektiv, trots ditt inlägg. Har de inte förstått någonting alls?

Hanna Karlsson

Tack för att du fortsätter att skriva trots alla kommentarer du får. Heja dig!

Anna

Man kan ju fråga sig varför man har en blogg? Förr att kören av redan frälsta ska boosta ens ego och ropa halleluja till varje inlägg eller för att låta en öppen diskussion pågå om orsak och verkan och därmed låta det vara högt till tak. Frågor kopplade till sockerberoende, missbruk och diagnoser är väldigt svåra och kan inte avfärdas så enkelt. Beroendet har ju ofta sin grund i något och en orsak kan vara en diagnos, dvs problem med impulskontrolken som gör att man inte kan hejda impulsen att äta, eller shoppa eller dricka. Att avfärda det rakt av utan någon närmare analys tycker jag är dumt och visar på en okunskap om hur diagnoserna påverkar en person. Det är bevisat i forskningen att många kvinnor med en ätstörningsproblematik har en odiagnosticerad adhd. Med det sagt är det självklart upp till var och en att söka efter svar och göra det som känns bra för en själv. Kram till alla därute som kämpar!

Anna

Man kan ju fråga sig varför man har en blogg? Förr att kören av redan frälsta ska boosta ens ego och ropa halleluja till varje inlägg eller för att låta en öppen diskussion pågå om orsak och verkan och därmed låta det vara högt till tak. Frågor kopplade till sockerberoende, missbruk och diagnoser är väldigt svåra och kan inte avfärdas så enkelt. Beroendet har ju ofta sin grund i något och en orsak kan vara en diagnos, dvs problem med impulskontrolken som gör att man inte kan hejda impulsen att äta, eller shoppa eller dricka. Att avfärda det rakt av utan någon närmare analys tycker jag är dumt och visar på en okunskap om hur diagnoserna påverkar en person. Det är bevisat i forskningen att många kvinnor med en ätstörningsproblematik har en odiagnosticerad adhd. Med det sagt är det självklart upp till var och en att söka efter svar och göra det som känns bra för en själv. Kram till alla därute som kämpar!

Läkare

Eller är det så att bipolär/borderline/adhd är sjukdomen och att tvångsmässigt ärande hör till sjukdomsbilden?? Försök se saken ur olika synvinklar istället för att ständigt gå i försvarsposition och avfärda allt annat än din egen tro. För övrigt, bra kommentar av Anna ovan!

Marie

Mycket bra kommentar Anna

Lina

Med tanke på hur länge My levt drogfritt nu, och fortfarande mår dåligt, så borde det kanske ringa en klocka att det möjligen kan handla om något annat.

L

Anna: Men hon har kanske redan funderat igenom om det kan ha med ADHD eller liknande & göra, & kommit fram till att det inte har det?
Lina: Ja det har med något annat att göra ja... hon har ju sagt själv att det har med känslorna att göra. Hon dämpar känslorna med godis . Hon skrev ju ett inlägg om det för inte så länge sen. Hon har väl lärt sig att det är med godis man dämpar dåligt mående ? & det där med godis sitter väl så pass djupt inpräntat hos My så det är svårt att bli fri. & hon har inte hittat något annat att ersätta det med än ?

Lena i Umeå

Det händer något paradoxalt här. My får kommentarer som inte ligger i linje med hur hon själv ser på sin situation. Hon bemöter sådana kommentarer och gör då ungefär det de kritiska kommenterarna gör, dvs ett inlägg i något som kan ses som en debatt. Men då påstår någon att hon bara vill ha läsare som ropar halleluja? Varför tål inte kritikerna att bli emotsagda när de samtidigt menar att My ska säga ja och amen till deras kritik? Paradox!

THERESA

Hej, jag är Theresa Williams Efter att i förhållande till Anderson i flera år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville att han tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften, men han vägrade. Jag förklarade mitt problem med min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en spell caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på spell, hade jag inget annat val än att prova det, jag postas passet caster, och han berättade det var inga problem att allt kommer att bli bra innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 04:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löftet att någon jag känner som har en relation problem, skulle jag vara till hjälp för sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpte mig med min egen problem. e-post: (drogunduspellcaster@gmail.com) kan du maila honom om du behöver hans hjälp i din relation eller annan.

1) Love Spells
2) förlorad kärlek Spells
3) skilsmässa Spells
4) Förbindelse Spells
5) Bindnings Stava.
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare Lover
8.) som du vill ska främjas på kontoret / Lottery spell
9) vill att tillfredsställa din älskare
Kontakta denna stora man om du har något problem för en varaktig lösning
genom (drogunduspellcaster@gmail.com)

Anna

Huvudproblemet är att en diagnos är inget man kan själv kan "fundera på" och komma fram till att man inte har. Lika lite son kan komma på att man inte har cancer. Diagnoser ställs av läkare och psykiatriker med en lång och gedigen utbildning. Att påstå att man kan bota adhd, MS och utbrändhet genom att slopa socker är dessutom ignorant och kränkande. Var och en får bli salig på sin egen fason men jag efterlyser mindre fanatism och mer ödmjukhet inför de svårigheter livet bjuder på.

Anonym

Anna, i stort måste jag hålla med dig, diagnoser och sjukdomstillstånd ska nog fastställas/avslås av professionella. Och att ta bort socker botar nog inget men att äta så ren och oprocesserad mat som möjligt, vilket innebär att plocka bort socker, mjölprodukter, tillsatser, mejeri mm mm mår nog de flesta bättre av och får mer ork att hantera sin diagnos eller sitt sjukdomstillstånd. Sen tycker jag inte man ska förringa alla de som får bättre hälsa med lchf, mindre av olika besvär, minskar sin medicinering osv. Som du säger mindre fanatism och mer ödmjukhet, även inför de som faktiskt fått bättre hälsa genom att utesluta socker och annat onödigt.

Anonym

Så du menar att min mamma som har MS sedan 15 år tillbaka har en beroendesjukdom och borde jobba med denna för att bli frisk? Det var det mest ignoranta jag läst. Tror du inte att hon redan testat allt, kostomläggningar inkluderade, för att bli bättre.

En annan anonym

Anonym: att säga att man känner till någon (några?) beroendepersoner som blivit feldiagnosticerade med MS är väldigt långt ifrån att säga att alla som har MS (på riktigt) är beroendepersoner.

Det här är ett exempel på grundläggande logik, något som går att läsa sig till i vilken lärobok som helst i logik.

Med den insikten behöver du förhoppningsvis inte bli så kränkt.

Ytterligare anonym

Jag betvivlar inte att beroende uppstår i kombination med - eller yttrar sig som - psykisk ohälsa i olika former, men just MS kräver ju även andra symptom, tex ärrbildning, för att konstateras. Att en person fått diagnosen MS och alltså har ärrbildning på hjärnan och påverkan på nerverna visar sig ISTÄLLET ha en beroendesjukdom kändes så märkligt. Att man som MS-sjuk ÄVEN ha ett beroende är ju inte otänkbart förstås.