Verktyg för psykiskt hälsa

Igår skrev jag om att jag led av psykiskt ohälsa första kvartalet på 2017. Hur jag blev allt mörkare i sinnet och tappade meningen. Jag vet att jag ofta tänkte tanken "livet är meningslöst". Jätteobehagligt! Från att ha varit världens mest sprudlande powerbrud till att inte se meningen med någonting är en helt sjuk transformation. Det gjorde mig jätterädd!
 
Jag kände att jag inte var frisk, att det var något som var rejält fel. Gick till doktorn som ville skriv ut antidepp mediciner. Fast jag har aldrig ätit sånt och jag vill verkligen inte stoppa det i min kropp. Så jag tänkte, vad kan jag göra för att må bättre? Hur ser den långa och krokiga vägen tillbaka till sprudlande, härliga My ut?
 
Jag åt ju redan bra. Inga processade livsmedel. Grönsaker, fett och protein. Grunden fanns där. Men resten. Idag har jag faktiskt varit sådär äckligt lycklig i snart en månad igen. Och det beror på att jag hackade mitt eget välmående och såg vad just jag kan göra för att må bra igen. Det krävs mycket energi, men i slutändan ger det mycket energi.
 
- Återställd tarmflora
När allt var som värst, brakade min mage totalt. Jag kunde sitta på toa i timmar. Vända på väg till jobbet för att springa på toa. Det hände till och med olyckor.... Oerhört förnedrande. Jag hade en period där jag inte fick behålla någonting, allt gick rakt igenom. Jag blev sjukt mager, mina kompisar tyckte jag såg utmärglad ut. Sen när det gav sig fick jag oerhörda cravings och min kropp behöll allt och jag la på mig massa fluff. För en månad sen insåg jag att hela min tarmflora var ju utblåst. Det var total obalans i tarmen. Inga goda tarmbakterier. Jag kikade runt lite på detta. Jag har ju alltid varit väldigt ointresserad av tarmhälsa men nu tvingades jag att läsa på lite mer. Då insåg jag att må-bra-hormonet serotonin till 90% skapas i tarmen. När tarmen är i obalans så funkar liksom ingenting. Så jag läste på och började äta probiotika varje dag. En bra probiotika skall innehålla bakterier från minst 10 olika stammar och så många som möjligt. Jag började äta tillskottet (ej sponsrat) Pure Biotic premium som har en kapsel som ej bryts ner av magsyran utan kan landa i tjocktarmen. Detta skall intas ca 30 min innan måltid. På bara några dagar började jag må oerhört mycket bättre, jag trodde faktiskt aldrig att det skulle påverka mig så bra i så stor utsträckning. Jag försöker dessutom undvika för salt mat, för hårdstekt mat osv. Allt för att vara en schysst kompis till mina tarmar.
 
- Rätt mindset
Jag har lagt in 3 nya rutiner som ger mig ett positivt synsätt på livet. När jag vaknar går jag sakta med äkert igenom min dag i huvudet. "Först ska jag till jobbet. Sen ska jag ha möte med X, sen är det lunchsträning...." det ger mig en känsla av trygghet och kontroll på livet. Jag vet vad som komma skall. Sen googlar jag upp ett ljudspår på 10 min på youtube med positiva affirmationer. Hjärnan är så lättlurad. Om vi upprepar saker så kan inte hjärnan skilja på om det är så nu eller inte. Vi kan därför lura hjärnan att vi har de sakerna vi önskar oss redan nu. Detta ger en positiv känsla i livet. Sen skriver jag också BRA-bok för att summera dagen!
 
- Relationer, relationer, relationer
I relation till andra hittar jag också relationen till mig själv. Genom att prata med folk och höra av mig så mår jag bättre. Genom att inte isolera mig, som jag helst vill när jag mår dåligt så är det en friskfaktor. När vi anknyter till andra behöver vi inte anknyta till drogen. Jag satsar jättemycket på sociala aktiviteter som friskfaktorer. Fikar med härliga kollegor, smsar sockersystrar och umgås med vänner. Det ger livet mening igen, även fast man inte orkar.
 
- Levt vs. överlevt
När jag drogar så är det en dag jag bara överlever. En pinne på tavlan. En dag som jag drogar bort. En dag är ju livet. Så jag ställer mig frågan varje dag: VAD kan jag göra idag för att leva och inte bara överleva? Det kan vara att ringa en vän, åka till Ullared, ta en solskenspromenad, träna osv. Sen frågar jag mig själv varje kväll: levde jag idag eller överlevde jag idag? Jobbar konstant med feedback till mig själv.
 
Med dessa verktyg så har jag tagit mig ur en period med psykisk ohälsa. Det kommer givetvis tunga dagar, men dessa verktyg hjälper mig att höja humöret och livet med flera snäpp.
 
Vill bara påpeka att är vi tillräckligt långt ner i skiten kanske inte dessa verktyg hjälper. Ligger vi utbrända och mår extremt dåligt, kanske vård krävs. Men de gör i alla fall ingen skada. Jag hade såpass självmedvetenhet, antagligen för att jag gick in i väggen som 20-åring, så att jag visste vart min psykiska ohälsa barkade hän och kunde bromsa.
 
KÖSS
 
10
Anonym

Så jäkla glad att få ta del och lära mig av dig. Märker hur du utvecklas och tar upp massa nytt som jag lär mig av. Tack My💐💐💐

Anonym

"Utmärglad"- tillåt mig att skratta.

Rebecka

Ett tips är att köpa opastöriserad surkål, ex. Tistelvinds, det innehåller mycket mer goda bakterier än probiotika och det blir billigare i längden att köpa surkål jämfört med probiotika. ☺

Emma

Hej Allra Bästa My!
Jag har TACK VARE DIG äntligen kommit till insikt om att jag lider av samma sjukdom som du. 36 år gammal slog detta mig i ansiktet - jag är matmissbrukare och allvarligt sockerberoende. Jag har erkänt inför mig själv och inför min sambo idag. Önskar att jag hade kommit till insikt för längesedan, jag har slösat bort ca 20 år av mitt liv på en mer eller mindre konstant sockerdimma och drogande där dag bara har lagts till dag och jag inte har hunnit leva p.g.a. drogen. Har ätit LCHF-kost i flera omgångar och gått ner ca 20 kg i taget men förr eller senare är jag alltid tillbaka i sockrets makt och idag väger jag mer än jag nånsin har gjort. Tänkte anmäla mig till sockerdetox-kursen i Arlöv i augusti. Har sträckläst din blogg och tar till mig av dina kunskaper så länge. Synd att jag inte gick kursen samma år som du - du verkar vara en så härlig människa. Jag har slutligen insett att jag inte kommer att klara detta själv så jag undrar var man bäst får tag i en mentor? Ha det bäst!

Emma

Som tillägg på föregående kommentar: Tack från djupet av mitt hjärta för att du fick mig att förstå detta...

Veckomagasinet Anne von Porat

Det känns som om jag går upp i vikt om jag äter för mycket kött kan det stämma?

Anonym

Håller med Rebecca, surkål är superbra, mycket bättre än probiotikapiller. en gaffel till varje måltid kör jag.
Och så blir det billigare!

THERESA

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningsgivaren som hjälpt mig med mitt eget problem. Email: drogunduspellcaster@gmail.com du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) Kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
Genom drogunduspellcaster@gmail.com

Maria

Idag är jag 50 och önskar att jag fattade matens inverkan långt tidigare. Jag har alltid varit en sockerälskare men en smal sådan så jag tänkte inte på att det kunde vara dåligt. Dessutom har jag aldrig fått blodsockerfall så jag trodde faktiskt att jag kunde hantera det väl. Men oj så kom jag i klimakteriet och allt föll ihop. Men sedan ett år tillbaka har jag sanerat kosten och alla (åtminstone de utan förklaring) problem jag har haft med återkommande depressioner och nedstämdhet är som bortblåsta. Nu har jag varit jämn och glad i ett helt år. Härligt att ni yngre tar tag i det tidigare!

Anonym

Hej! Jag undrar om du fortf äter probiotika (kapsel) till varje måltid eller körde du en "kur" för att sedan övergå till mer naturligt intag, typ surkål? Mvh Helena