Är du beroende? - Del #1

Det är många som kommer med frågan till mig: hur vet jag om jag är beroende? Det är ju så. Vi vill ju sällan erkänna oss sjuka i en hjärnsjukdom. Dessutom är det inte bara lite lättvindigt att man är beroende. Det är skillnad på beroende och skadligt bruk.
 
Att vara beroende innebär att vi inte kan sluta äta socker trots att vi vill
 
Innan jag går in djupare på detta ämne vill jag skriva om tre klasser vi kan klassificeras i. Det finns givetvis olika faser och gråzoner, men här är de tre övergripande:
 
Normalt bruk
Vi kan välja när vi vill äta och inte äta. Om vi är mätta så kan vi enkelt tacka nej till efterrätt eller en portion till. Vårt ätande ger inga konsekvenser i livet.
 
Skadligt bruk
I perioder i livet missbrukar du maten. Detta kan eskalera vid tyngre känslomässiga perioder så som skiljsmässa och olika separationer. När du dock får konsekvenser av ditt missbruk kan du med egen kraft uppbåda att sluta med ätandet och under lång tid hålla fast vid det. Du har alltså egen kraft och egen vilja nog att sluta med missbruket. Och nu snackar vi inte tre dagar utan socker.
 
Missbruk - beroende
Trots allvarliga konsekvenser (beroende på vilken fas man är i, i sitt beroende) så kan vi inte sluta äta. Vi lovar oss själva att vi ska - men strax återfaller vi igen. 
 
När jag knappt kunde knyta mina egna skor eller torka mig efter toalettbesök, slutande jag att äta? Nej
När jag tog studenten med ofullständiga betyg pga frånvare, slutade jag att äta? Nej
När läkaren sa att jag hade två år kvar att leva, slutade jag att äta? Nej
 
Vi behöver absolut inte få lika allvarliga konsekvenser som jag fick för att vara beroende. Men den röda tråden är att jag får konsekvenser både fysiskt, känslomässigt och i relationer - och kan fortfarande inte sluta äta. Vi är totalt tankebesatta på maten.
 
Mer info kommer imorgon!
 
Känner du igen dig? Det finns hjälp att få. Som sockerberoende eller tvångsmässig överätare rekommenderar jag dig att vända dig till självhjälpsgrupper. FAA.se och oasverige.org är bra stöd.
 
KÖSS 
 
 
2
Amanda

Faller inom kategorin skadligt bruk, hetsåt som bedövning under en jobbig och smärtsam period i livet. Men i samband med att jag tog mig ur det jobbiga så löste sig hetsätandet av sig självt.

Tack för att du delar med dig av så mycket, får mig att känna mig mindre ensam i min resa :-) <3

Svar: <3
LCHFingenjoren

Lina

Om man är en tvångsmässig överätare - är man då beroende av mat? Eller har man andra psykiska problem som man dämpar med mat?

Svar: Tvångsmässigt överätande är ett process beroende (som spelberoende, sexberoende osv) man är beroende av de kroppsegna hormonerna som kommer när man utför en viss grej.Sockerberoende är ett kemiskt beroende (som narkotika, alkohol osv). Man tillför en substans i kroppen som påverkar den biokemiskt för att uppnå ett rus.

Man kan vara både och :)
LCHFingenjoren