Att hitta sin högre kraft

Okej, varning för att detta inlägg låter helflum. Ni behöver inte påpeka att jag är ingenjör och att detta är låångt från vetenskapen och yada yada. Vi kan faktiskt både gilla fysik och vara andliga - samtidigt.
 
Som beroende har jag ett svart, mörkt hål som jag fyller med yttre ting. Med mat eller tvångsmässiga beteenden. Det är liksom det som är beroendesjukdomen. Hålet går aldrig att fylla och aldrig att fly från. 
 
Men jag kan fylla mitt mörka hål med något annat än mat. Jag kan fylla det med min högre kraft. 
 
Någonstans måste vi inse att vi inte klarar av att hantera maten med vår egen kraft. Att alla hundra försök som vi gjort med egen kraft misslyckats. Att vi känner oss maktlösa, att livet är ohanterligt. Efter en lång tids drogande så är vi dessutom kraftlösa. Hur ska vi orka uppbåda den kraft som krävs för att stå emot det starka suget? Vi måste sätta tillit till en kraft större än oss själva.
 
Detta handlar inte om religion. Inte om Bibeln, Koranen eller en gubbe med långt skägg i ett moln. Det handlar om dig, om vi - om oss. Om viljan att bli en bättre människa. Vi beroende är ofta kontrollfreaks. Vi vill ha det på vårt sätt och när saker går emot oss så skapar det en inre konflikt som byggs upp och tillslut äter vi på det. 
 
Jag har nog aldrig varit religös, men jag har alltid haft en tro på att det finns något som är större än mig själv. Eftersom vi alla är skapade ur Big Bang (dagens gällande hypotes), är vi alla skapade ur samma energi. Värme, rörelse, elektricitet - är energi. Materia är också energi. Vi är ett. Ett är vi. Och jag tror på en mening, att jag har ett syfte här på jorden. 
 
Min andlighet och tro handlar om vardagen. Det handlar om att stilla mig varje dag och våga lyssna inåt på hur jag bör agera. När jag lyssnar inåt hör jag tydligt hur jag bör agera. Jag får små "mail" av min kropp som säger vad den behöver eller inte vill ha. Då kan jag välja att lyssna och ge den det, eller avfärda det som skräppost. Det handlar om att jag släpper mitt kontrollbehov och sätter en tillit till att allt kommer att ordna sig. Jag använder mig av slagord för att hjälpa mig.
 
"Lev, och låt leva". När folk beter sig eller är på ett sätt som jag tycker är dumt.
"Jag kan inte förvänta mig friska saker från sjuka människor". När människor beter sig dumt mot mig.
"Guds tidtabell". När saker tar längre tid eller uteblir. Då vet jag att det kommer lösa sig när det är meningen att det skall lösa sig. Att saker skall ske när de är menade att ske.
 
Slagorden hjälper mig att stressa ner. Det är alltifrån att jag missar bussen, till att en kollega säger något ogenomtänkt eller att jag stör mig på en specifik person. Och när frustrationen försvinner så minskar sannolikheten att jag äter på det.
 
En annan del av min högre kraft är min bön. Jag ber om hjälp varje dag, fler gånger om dagen. Allt det där jag oroar mig för - pinpointar jag i min bön och ber om hjälp. Och saker löser sig alltid.
 
En tredje del av min högre kraft är att hjälpa andra. Det kan vara större saker som att lyssna på en medmänniska i nöd eller att under 12-stegsmöten fokusera på det positiva i tillfrisknandet istället för att älta negativa saker, till att plocka ut diskmaskinen på jobbet och slänga papper i papperskorgen istället för på marken. 
 
För mig är att leva med en högre kraft att leva hand-i-hand med våra värderingar. Du och jag har garanterat olika värderingar på flera punkter. Men det finns inga budord, inget som är ristat i sten. Det handlar om att leva efter vad du tror är riktigt och rätt. 
 
Vi kan kalla det högre kraft. Eller så kan vi kalla det för stresshantering, att släppa kontrollen och att leva i ärlighet mot oss själva. Välj det som passar dig och din tro. 
 
Vad är din uppfattning om högre kraft?
 
KÖSS
 
 
8
Ingela

Dina kloka ord passar så bra att starta dagen med.
Tack från en präst ;-)

Svar: <3
LCHFingenjoren

DrAnnika

När jag gick i ätstörningsteraöi pratade vi mycket om en "compassionate self" som skulle vara som vår bästa polare som sa de snälla sakerna till oss bör jag sa till
Mig själv att jag var fet etc.
Mitt "higher being" är ute i skogen, där det luktar granris och blåbärsris, ser ut som Nemi med en cigg i handen och en röst som Bonnie Tyler.
I henne hittar jag kraft när det blir jobbigt. Jag tänker på vad hon skulle säga om hon pratade med min bästa polare!! ❤️

Svar: <3
LCHFingenjoren

monica

Så oerhört förståndigt du skriver, fina du. En högre kraft att fylla någon med värme, glädje, belåtenhet. För mig är promenader i sol och blåst avledande. Som igår ett par timmar mellan regnskurarna. Sol över blåsig sjö, vackra trädgårdar, kor som råmar, tuppar som gal. Man känner livet här och nu, inget går i repris. Min stund på jorden är här och nu, gör det bästa av din tid.

Svar: <3
LCHFingenjoren

Anonym

Tack för dina kloka ord 💖 Idag tar jag vara på tiden och njuter av att vara här och nu 💗

Svar: <3
LCHFingenjoren

Rebecka

Tack för denna text jag känner igen mig så känner mig barnslig och annorlunda som måste be till nån högre makt. Men det har gjort under för min psykiska hälsa.

Rebecka

Tack för denna text jag känner igen mig så känner mig barnslig och annorlunda som måste be till nån högre makt. Men det har gjort under för min psykiska hälsa.

Svar: <3
LCHFingenjoren

Elise

Fint inlägg My! :)
Äh jag tror vi i Sverige behöver släppa synen på smart/högutbildad = ateist. Jag känner flera läkare, civilingenjörer som gick ut med typ högst betyg i hela Lund, och forskare som tror på Gud/högre mening i livet. Flera av de största vetenskapsmännen var förresten religiösa. Tycker det är så fint att du pratar om det här! Låter klokt att du tar stöttning av högre makter. Kram!

Svar: <3
LCHFingenjoren

Hanna Karlsson

Jag är kristen och har varit det sedan jag var barn. Min tro är det som tar mig genom både jobbiga saker och saker som inte är jobbiga. Jag litar helt på att Gud verkar för det bästa för mig. Den jag lyssnar på när jag tvivlar. Så jag tycker inte att ditt inlägg är helflummigt. :-)

Svar: <3
LCHFingenjoren