Kaffedetox

I gårdagens inlägg skrev jag om varför vi bör undvika koffein som har PCO. Det handlar ju om kortisolet, att det påverkar stresshormonet. Koffein skapar en inre stress och motverkar viktnedgång. Dessutom så får kroppen svårare att hålla den naturliga rytmen - i längden blir vi tröttare av koffein.
 
Mitt kaffe har bara skenat iväg i mängd under semester. Ett tag var det som att jag hade en mugg i handen dygnet runt. Inte nice för stressen - när man skall återhämta sig liksom.
 
Jag har varit kaffe-fri sedan i lördags. Jag har läst fruktansvärda symptom - hur folks liv raseras ett tag. Jag har också hört skräckhistorier om att man får frossa, bli deprimerad och allmänt nere. Jag vet inte hur många gånger jag avgiftats från saker i mitt liv. Hundratals sockeravgiftningar, mejeriavgiftning, alkohol osv osv... Det är ju alltid lika obehagligt. På koffein fick jag rådet av beroendeterapeuter att inte gå "cold turkey", alltså inte sluta helt med en gång på grund av konsekvenser i form av riktig abstinens. Så jag använder 1-2 koppar koffeinfritt kaffe till min frukost som då är fettkaffe. 
 
För visste du, koffeinfritt kaffe är inte koffeinfritt? Det finns fortfarande en pytteytte mängd koffein i det. Bönan måste processas så hårt att det i princip är omöjligt att få bort allt koffein. Dock är det oerhört (!!) mycket mindre koffein i det och man får liksom ingen effekt som man får av vanligt koffein. 
 
Dag 1
Fruktansvärt huvudvärk
Tankar på drogmat
Deppig
Sov 3h mitt på dagen
 
Dag 2- Dag 6
Huvudvärk på förmiddagen
Seg i kolan - jag tänker inte lika snabbt och upplever mig själv som lite trögare
 
Men ändå känner jag mig så himla skonad. Det är inte alls så jobbigt som jag förberedde mig på. Har huvudvärk fram till lunch cirkus, men det är överkomligt. Känner mig redan mer närvarande och får inte "overklighetskänslor" som man kan få när man dricker mycket koffein. Jag har inte heller domningar eller andra obehagligheter. Summa summarum är jsg svinnöjd att ha tagit detta beslut. Jag mår redan mycket bättre. Visst "fuskar" jag lite med koffeinfritt kaffe, men det känns som en bra lösning fram till jag har hittat ett bättre substitut för mitt fettkaffe. Jag är inget big fan av te - men kanske får prova ändå. Har ni några tips?
 
På Kostdoktorns medlemssidor pratar läkaren Michael D Fox om att med den västerländska maten kom "mjöl, socker och kaffe" och därför bör vi undvika det. Det gav mig verkligen en tankeställare.
 
KÖSS
 
 
14
Marice

Kolla Martinas blogg, hon gör samma som du just nu. har dricker maskros"kaffe".

Svar: japp! Också gjort :) <3
LCHFingenjoren

Alexandra

Testa rooibos.

Svar: japp! Gjort :)
LCHFingenjoren

Jessica Högberg

Vet inte om jag kan (vill) avstå kaffet men det klart att det inte är bra...

Svar: Man gör som man själv vill givetvis:)
LCHFingenjoren

Tess

Jag dricker ibland "magic bullet chokolate" - en variant på det kanske kan fungera dör dig?

Svar: Tror dessvärre det är sötning i det :( kram!
LCHFingenjoren

Malin

Bambukaffe finns! Smakar nästan som kaffe 😊

Malin

Finns bambukaffe! Smakar nästan som kaffe 😊

Svar: jasså? Vart köper man det? :)
LCHFingenjoren

Zandra

Vad är "fettkaffe"?

Svar: Fett, exempelvis smör eller kokosolja, mixat i kaffe :)
LCHFingenjoren

Tess

Jag håller också på med Kaffedetox och har helt hookat på ett the från YOGI TEA organic som heter Classic (Ayurvedic bilen with cinnamon, cardamom, ginger). Smakar som en himmels blandning mellan glögg och pepparkakor. Naturligt koffeinfritt. :-)

Svar: tack fina du för bra tips! Kram!
LCHFingenjoren

Elisabeth G

Jag har testat fett-te istället för fettkaffe. Det var superäckligt. Dessutom har jag läst att teinet är väl så giftigt som koffeinet. Vet dock inte hur det förhåller sig.

Om jag skulle komma fram till att jag inte kan dricka min enda kopp kaffe per dag (och det blir inte alla dagar) skulle jag inte ersätta det med te eller något te-liknande preparat. Då får det bli ett par matskedar kokosolja rakt av istället för att göra fettkaffe.

Svar: hahahah!!! Ja kan man hålla det till en kopp gör det nog ingen skada!
LCHFingenjoren

Josefine

Hade ingen aning om det där med att koffeinfritt kaffe inte är helt fritt från koffein! Men alltid lär man sig något nytt!
Tycker det är kul att följa dig här i bloggen och läsa alla intressanta inlägg!

Svar: tack fina du! va du är go <3
LCHFingenjoren

Narendra

Det beror på om bönan behandlats kemiskt eller med "swiss water method". Det blir 99% koffeinfritt så. Men kaffet med vattenmetoden är mkt dyrare.

Svar: kalas! Det visste inte jag! tack!
LCHFingenjoren

monica

Efter kriget fanns många kaffesurrogat. Går säkert googla fram.rostat vete kaffe, cikoria mm. Hur det nu smakade. Blev nåt brunt i koppen.

Svar: hahaha!
LCHFingenjoren

Tess

(Svar på mitt tidigare inlägg)
"Min" magic bullet chokolate innehåller bara smör, kokosfett, ägg och rent kakaopulver :-) Vill inte heller ha sötningsmedel!

Svar: kalas! Tack! Dock äggallergiker, men annars så ! Kram!
LCHFingenjoren

Anny

Jag dricker fett-te och mitt tips är att brygga starkt te (roibos eller med kryddor) och sedan använda mindre mängd fett jämfört med kaffe. Det kommer bli blaskigare och går inte jämföra. Visst föredrar jag kaffe framför te men säger magen stopp så måste jag prioritera om.
Har även testat René Voltaire maskros te, smakar inte som kaffe enligt mig men har starkare smak som kanske kan vara ett alternativ för fett drycken.

Svar: <3
LCHFingenjoren