PCO

Förra året konstaterades att jag hade PCO. Min mens hade försvunnit i 3 månader och jag fattade NADA!
 
Innan jag började med LCHF så hade jag mens 2 eller 3 gånger fram till jag var 20 år gammal. Jag tänkte att det kunde bero på min extrema övervikt, och självklart har det en viss korrelation. Men efter jag började med LCHF så kom den som en klocka!
 
Jag sökte hjälp här om året då den återigen försvunnit och då konstaterades det att jag hade PCO. Och jag blev ju väldigt intresserad av ämnet såklart.
 
Vad är PCO?
PCO innebär att små cystor har satt sig runt äggstockarna så vi inte får ägglossning. Vi får ett testosteronöverskott så vi får typiska drag som ökad behåring osv. Jag känner inte igen mig så mycket i det, jag har inte så mycket behåring. Däremot får vi ett ökat sug efter kolhydrater och lägger ofta på oss kring magen. Vi löper större risk för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Kort fattat så.
 
Hur kan vi leva utan symptom?
Jag rekommenderar ALLA med PCO att de Micheal D Fox videos hos Kostdoktorns medlemssidor. Man får en månad gratis. Och jag har börjat följa hans råd med glädje. Det bakomliggande problemet är två hormoner: insulin och kortisol och där kan vi jobba aktivt. Det han säger att vi med PCO skall göra för att leva symptomfria är:
 
- Äta strikt LCHF
- Äta med kort mellanrum ca varannan timma 100-200 kcal (lowcarb)
- Ej konditionsträna. Vi ska max promenera och köra lågintensiv styrketräning.
- Sova ordentligt
- Minska stressorer i livet, bland annat skärmstress
- inte dricka kaffe/cola
 
Vill ni ha mer djupgående information om varför så rekommenderar jag helt att ni tittar på videosarna. Med hans råd har 90% av patienterna blivit sympomfria! WOW!
 
KÖSS
 
 
 
 
9
Jessica Högberg

Hur vet man om man har det??

Svar: man kollar hos gyn :) långt mellan mensen är ett symptom :)
LCHFingenjoren

monica

Det låter jobbigt att äta så tätt. Man läser om LCHF och fastetimmar. Jag tycker det är en stress att alltid påminnas om mat, bra att kunna äta var 6:e timme och koppla bort däremellan.

Svar: håller med!
LCHFingenjoren

Anonym

Jessica: det syns på ultraljud hos gynekologen samt kan märkas på vissa blodprover.

Anonym

Jessica: det syns på ultraljud hos gynekologen samt kan märkas på vissa blodprover.

Svar: exakt :)
LCHFingenjoren

Lasse

Har du gjort ändringar som Dr Fox föreslår? Slutat med kaffe o styrketräning?

Svar: Ej med styrketräning - det "får man" :D
LCHFingenjoren

Sanna

Hej, vi träffades hemma hos Martins moster förra sommaren (mina föräldrar är grannar till Martins föräldrar). Jag brukar läsa din blogg lite då och då och diggar verkligen hur du skriver. Får lite ont i magen av din beskrivning av pco dock, då jag själv vart livrädd när jag fick diagnosen.

En vanlig missuppfattning är att det rör sig om cystor (vilket iof stämmer) men dessa cystor är också äggblåsor. Med andra ord försöker våra kroppar mogna fram för många ägg på en gång. Vilket leder till hormonrubbningar och utesluten ägglossning.
Det finns dock positiva aspekter av denna typ av äggstockar;
1, kvinnor med pcos har ofta stor äggreserv och genomgår I stöttegrad lyckade ivf:er.
. 2, denna äggreserv gör att vi ofta kan fortsätta få ban upp i en högre ålder.
Har sedan jag fick diagnosen genomgått mängder av tester och utredningar för att få hjälp med att bli gravid. Väntar en liten pojke till jul 👶😍😇

PS. Nästa gång ni är på Öland är ni hjärtligt välkomna hem till oss :)
Hälsa Martin så gott :)

Svar: Hej Sanna!
Tack för en trevlig kväll hos Lotta förra året!
Tack för den positiva feedbacken! Tina berättade för ett par evckor sedan att du var gravid! GRATTIS!!

Kram!
LCHFingenjoren

Malin

Hej My! Mycket intressant. Men vart hittar man videon om PCOs? Jag är också medlem, men hittar den inte på kotsdoktorns hemsida.
//Malin

Svar: Sök på den doktorns namn som står i inlägget :)
LCHFingenjoren

Mia

Hejsan! Jag följer dig på Instagram och hamnade inne i din blogg nu på morgonen. Jag tycker att du är så inspirerande och jag imponeras av dig, du är grym som lyckats gå ner så mycket och ändrat så mycket i ditt liv. Det krävs en enorm viljekraft, du är stark som en oxe 👊🏻💪🏻.
Jag har också PCOS och har lidit av det sedan 20-års åldern. Jag har mycket kraftiga smärtor i magen i perioder runt ägglossning. Har fått det förklarat för mig att de är nog när äggblåsorna spricker. Har någon annan magsmärtor med PCOS?
Kram och kämpa på💞

Svar: <3Japp, jag har också kraftiga smärtor! Tänk va kroppen kan hålla på xD
LCHFingenjoren

M

Det är så roligt sådant där, hur olika det är. Jag åt lowcarb i många år just p.g.a PCOS och det gick väl sådär... sen fick jag nog och la om kosten. Idag äter jag 90% vegetariskt och växtbaserat och märker inte längre av min PCOS alls. För mig kom den tydligaste förbättringen när jag plockade bort alla mejeriprodukter, men också när jag slutade äta kött.

Svar: eller hur! Visar verkligen på hur kroppen är olika!
LCHFingenjoren