Sinnesro

Vad är sinnesro egentligen? Många pratar just om detta, sinnesro. Att det är målet med att leva drogfritt. När vi tar bort drogen är detta steg 1, men det är stor skillnad att leva i tillfrisknad och att leva drogfritt. Att leva drogfritt kan vara ett riktigt kämpigt liv på vita knogar. För drogen är ju inte sjukdomen, drogen är bara det verktyg vi hanterar livet med. Fyller vi inte på med andra verktyg får vi ett riktigt jobbigt liv där vi dagligen får en kamp med vår tillfrisknad. Tillslut kanske vi mår så dåligt att vi inte orkar leva, eller att drogen blir så otroligt lockande. Vi kan inte hantera vårt liv helt enkelt.
 
Vad är sinnesro?
 
Sinnesro är den högst individuella känslan av att leva i balans och att må bra. Att vara i ett med livet och sig själv. Att vara befriad från sug och fylld med lycka. Det behöver inte vara en stormande känsla, det är ofta en känsla av trygghet och tillit till livet. En trygghet och tillit till sig själv.
 
Vad är INTE sinnesro?
 
Motsatsen till sinnesro är tankebesatthet. Att lägga tid och energi på hur, när och vad vi skall äta och inte äta. Att gå omkring och må dåligt är inte heller sinnesro.
 
Hur får vi sinnesro?
 
Vi får sinnesro genom abstinens från drogen. Är du matmissbrukare så kan du ju inte avstå maten. Därför så gäller det att ha en planerad och sund kost där tankebesattheten släpper. Genom att veta vad, när och hur mycket du skall äta varje dag - slipper du tankar som tar energi.
 
Men det räcker inte där. Du behöver fler komponenter. Dessa komponenter är samma för alla, men högst individuella för hur du applicerar dem på ditt liv. Det finns fler komponenter än dessa, men dessa är de som hjälper mig bäst.
 
- Lev efter dina egna värderingar, det vill säga - lev i ärlighet
- Ha tillit till att allt kommer att ordna sig till det allra bästa. Här kommer andligheten in, många sätter sin tillit till en högre kraft, så som de själva uppfattar den.
- Kartlägg dina orosmoment, be om hjälp och ta dig tid för stillhet. I 12-stegrörelsen kallas detta bön och meditation. I dagens moderna samhälle, stresshantering.
 
Sinnesro kommer i vågor. Vi har perioder som vi kan känna en stor tillfredställelse i livet, sedan kommer perioder som är en tuff utmaning.
För mig handlar insjuknandet i skoven att sinnesron gradvis försvinner. Då känner jag att jag insjuknar. Då sätter jag in gemenskap, meditation, stresshantering och kartlägger orosmoment. Det hjälper mig.
 
Hur ser du på sinnesro? Har du sinnesro nu?
 
KÖSS
 
4
Busmamman

Jag känner sinnesro idag. Är i tillfrisknande o håller fortfarande på att lära mig vad denna sjukdom har för olika uttryck.
Tack till dig o din blogg som har inspirerat mig att ta hjälp och behandling mot denna sjukdom. 💙💙💙

Svar: Kram fina du!!
LCHFingenjoren

Lars Gustafsson

Du har en mycket inspirerande bloggsida för mig som är beroende {av många olika saker} ja sinnesro.sinnesfrid nyare ibland men . Ok strävar dithän. Jag följer din sida med spänning. Jag tror vi har en del gemensamt.

Svar: Kram!
LCHFingenjoren

linnea

Hej My! och tack för en fantastisk blogg! Hur vet man om man är beroende eller har ett skadligt bruk?! Jag tror jag är beroende, men ibland känns det som det är ett skadligt bruk.. Blir galen då jag inte vet vad det kan vara!

Svar: När man bara har ett skadligt bruk kan man sluta med drogen helt av egen viljekraft :) Läs mer på hjärnfonden! Kram!
LCHFingenjoren

Hanna Karlsson

Generellt tycker jag ändå att jag har sinnesro men visst har jag mina dippar.

Svar: <3
LCHFingenjoren