Utlopp kopplat till kön?

Nu är jag tjej så jag kan bara skriva ur kvinnligt perspektiv.
 
Män ska vara stora och starka, kvinnor skall vara pipinetta och smala. Vi ska ha timglasfigur och ha smal midja. I hela mitt liv har jag hållt på och tänka på mitt utséende. Givetvis har det fäst sig på vikten. För jag har inte samma värde om jag är tjock som jag är smal. Det är det jag matats med. 
 
När grabbarna var ute och lekte med pinnar i bergen när vi var små, så höll tjejerna till med senaste Ellos-katalogen hemma. Man ville ha det senaste sminket och de olika kläderna. Berundrade vissa skådespelerskor för att de var så vackra och snygga. Själv kände vi oss som träsktroll i jämförelse.
 
Jag undrar om det kvinnliga idealet har gjort att så majoriteten sockerberoende (jag har träffat) är kvinnor. Antingen är det så att majoriteten av sockerbeorende är kvinnor, eller så är det så att majoriteten som söker hjälp är kvinnor. Vilket som så tror jag det bottnar i vårt kroppsideal, för satan vad man lär sig banta i detta samhället. Vi duger aldrig. Inte när vi jämförs med ouppnåerliga ideal. Och när vi inser att vi inte kan banta bort vår tomhet, söker vi annan hjälp. 
 
Majoriteten av de alkoholister jag har träffat är män. Dock betydligt mer jämnt fördelat där än bland matmissbrukare. Kan det bero på att det är grabbigare att dricka? Att en man minsann skall klara spriten? Jag vet inte. Men jag tror att samhällets ideal har påverkat oss mycket i vilket utlopp vi tillslut får som huvuddrog.
 
En annan intressant aspekt är ju tjockare jag blir, desto mer äter jag på det. När jag diskuterade med en stor grupp beroende så var det typ bara jag som sockerberoende som hade kroppsångest som dagen-efter-ångest! Vad jag förstod så satte det sig inte alls så på andra beroende.
 
Vad tänker du om att samhällets ideal kan påverka vilket utlopp vi har?
 
KÖSS
 
 
15
Anonym

För min del är det min mammas mantra om hur tjock och ful jag var som satt sig som socker-ångest-dagen-efterångest...och ja, eftersom hon jämförde mig,med både mina jämnåriga (Japp, när de var med) och andra okända men smala tjejer så är det lika illa som alla flickor som jämför sig själva med modeller eller kändisar...
Men du är bäst... <3

Anonym

För min del är det min mammas mantra om hur tjock och ful jag var som satt sig som socker-ångest-dagen-efterångest...och ja, eftersom hon jämförde mig,med både mina jämnåriga (Japp, när de var med) och andra okända men smala tjejer så är det lika illa som alla flickor som jämför sig själva med modeller eller kändisar...
Men du är bäst... <3

Svar: <3 <3 <3
LCHFingenjoren

Anonym

När kommer du att suga i dina egna ögon? Jag menar, du har ju nu i flera år varit inne i att gå ner i vikt och "förändring". Jag menar inte att du inte ska leva i tillfrisknande eller att du ska sluta utvecklas som människa, men när ska din kropp få vara ok? För jag får känslan av att även om du skriver att den är det, så är det bara ok utifrån hur illa det varit och utifrån vad som kommer, att den liksom inte duger om den bara är, alltså om den inte förändras mer. Kanske missuppfattar jag dig, men det är lätt att fastna i "utveckling och förändring" och så är det enda man gör att fortsätta gå i tidningarnas smala ledband...

Svar: Det är din åsikt, och den får absolut stå för dig :)
LCHFingenjoren

Carin S

Tänk att det skall vara så svårt att lära oss att vara tacksamma över det vi har - två armar, två ben, ett klokt huvud o ett stort hjärta. (nu pratar jag om oss som är missnöjda över det vi har...) Det kan vara vi själva som skapar den bilden eller via föräldrar eller yttre påverkan. Men jag känner många män som oxå vill vara smala och försöker med diverse dieter o träning. Viktigast är att man behåller hälsan och undviker att hamna i missbruk pga att man känner sig misslyckad. Sedan är det jättesvårt för en del att gå ned I vikt. Hur man än tränar, äter, inte äter, äter nåt annat, undviker nåt tredje så vill inte kroppen minska på sin vikt.
Men som du skriver, det finns många som dömmer personer utifrån vikt o utseende men det finns många fler som bara bryr sig om att du är du o duger som du är. Välj vilka du skall umgås med o lyssna på.

Svar: klokt!
LCHFingenjoren

Jessica Högberg

Men det klart att det spelar stor roll. Jag personligen tror att även våra kvinnliga hormoner "hjälper" oss till sockret...

Svar: japp, så är det definitivt!
LCHFingenjoren

Elise

Jag tror absolut inte att det är en slump att kvinnor i högre grad har ätstörningar (jo, även när man räknar med ett mörkertal hos unga män). Många av oss är itutade sedan barnsben att enbart en smal kvinna duger. Precis som anonym här ovan så har jag en mamma som hela min barndom var på mig kring vikt. Jag var lite knubbig som barn, absolut inget överdrivet, men hon var på mig konstant, gav mig mindre portioner än jag ville ha, pratade om att det är viktigt att ha mellanrum mellan låren, att kvinnor måste hålla sig vackra o.s.v... Känns helt galet såhär i efterhand och inte konstigt att jag fick otroligt konstig relation till mat. Ständigt matas vi med smalidealet. Så obehagligt!

Svar: <3
LCHFingenjoren

Emma

Jag har aldrig hört hemifrån att jag inte duger men det skämtades om att jag hade en nutella-burk under sängen som jag använde för att jag inte mådde bra, mobbad i skolan. Där var jag tjock, ful och äcklig. Fast jag kanske inte var så tjock om man tänker efter.

Sen har vi det här med idealet. Det kommer aldrig funka för mig, ändå försöker man. Och mår nästan konstant dåligt över hur kroppen ser ut. Förutom en period när man lyckats gå ner nått kilo. Verkar även vara cursed med Sveriges sämsta förbränning. Är jag inte noga med träning och vad jag stoppar i mig så börjar viktuppgången. Känns trist att inte kunna unna sig lite ibland. Så har man en bästa kompis som kan sitta och trycka i sig en hel pizza, chips, godis och läsk samma kväll. Ändå syns det inte ett dugg. Vi har uppenbarligen olika förutsättningar och det fattar inte folk.

Svar: Ja, det är så himla orättvist det där alltså :(
LCHFingenjoren

jeanette sandelin

Min pappa hatar feta personer som har mer mage än byst. Han avskyr även långhåriga.
Det är en sjuk värld vi lever i.

Svar: aj då >.<
LCHFingenjoren

jeanette sandelin

Min pappa hatar feta personer som har mer mage än byst. Han avskyr även långhåriga.
Det är en sjuk värld vi lever i.

monica

Kvinnor är utlämnade i kvinnokläder! Män, de är alltid påklädda i långärmat, långbyxor, bra skor. Kvinnor i baddräktsliv, ibland urringat nästan till naveln, kortkorta kjolar, skyhöga klackar. Är det bekvämt att sitta o en soffa i lårkort kjol och hävda jämnställdhet. De kan alltid börja med att byta kläder, kvinnor och män. Läste om en mamma, som ville köpa rosa shorts till dottern inför skolstarten. Det fanns bara rumpkorta byxor. För killa knälånga eller halvlånga shorts. Ser på idrottsmän. Killar i långa linnen, långa benkläder. Kvinnor magen bar, ofta rumpbyxor. Hoppa längdhopp, spela beachvolleyboll måste ge hela underlivet fullt i grus. Vi är vad vi tar på oss. Gubbar/killar har lov att dölja ev skavanker.

Svar: <3
LCHFingenjoren

Emma

Intressant koppling, har inte tänkt så långt när det gäller sockerberoende men du har säkert en poäng i att det kan vara kopplat till könet. Skulle vara intressant att läsa fler studier om det!

Svar: håller med <3
LCHFingenjoren

Pernilla

Helt klart spelar kön in i mycket hur vi beter och förhåller oss till allt möjligt, d v s det vi har fostrats till. Det finns t o m de som framhärdar att kön främst är en social konstruktion?! Hur det är med det tänker jag vara osagt, däremot anser jag att förväntningarna på kvinnor och män är fundamentalt olika redan från start, trots att vi i mångt och mycket är lika och eventuella olikheter faktiskt kan bero på att vi..ta da är människor och individer med olika personligheter och oavsett kön.

Vad gäller olika beroenden, så tror jag att det finns väldigt många kvinnor som är ex alkoholister, men som inte agerar utåt på samma sätt som män gör. Det är ansett som fulare att som kvinna offentligt bli packad (inte i yngre år, men i den gyllene medelåldern så..) Kvinnor tenderar också att känna mer skam över sitt beroende än män gör och lyckas därför dölja det i högre utsträckning än män, och dricker sig därför berusade hemma istället och inte på puben.

Sedan vet jag iofs många alkoholister som när de slutar dricka byter ut det mot sockerberoende och oavsett kön. Så beroendehjärnan vill tydligen kompensera. Det finns ju de som tror att LCHF-kost lindrar symtomen när en alkoholist slutar dricka, medan andra tror tvärtom att det kommer öka suget ytterligare, för beroendehjärnan kommer vilja ersätta alkoholen med annat.

Beträffande hur kvinnor och män bemöts olika är det bara att titta på ett par offentliga personer. Hur många ryggdunkningar fick Schyman när hon gjorde bort sig på fyllan? Hur många fick Borg när han gjorde bort sig?

För att återknyta till din fråga om "att samhällets ideal kan påverka vilket utlopp vi har?" Det tror jag absolut. Däremot tror jag inte att vi direkt väljer missbruk efter kön, snarare hur vi agerar på drogen. Självklart finns det också många utåtagerande kvinnor, men män är överrepresentativa när det kommer till det.

Måste också få säga att jag tycker du är så klok, så jag fattar ingenting ;) Kan säga att jag var inte som dig i din ålder.
Kram på dig MYSvar: tack för tänkvärd input! Kram <3
LCHFingenjoren

Anonym

DUGA, inte suga!!! Herregud. Ville bara förtydliga, även om det kanske framgick ändå.

PhotoJelly

Jag tror mycket på att idealen vi matas av när vi är små speglas i vårt sätt att tänka och vara, precis som du skriver. Därför får vi försöka lära ut till de yngre och försöka göra en förändring redan där. För där vi är nu är inte något att sträva efter :(

Tänkvärt inlägg!

Svar: exakt! tack!
LCHFingenjoren

Ellen

Sen har vi olika utgångspunkter i hormoner. Vad jag läst har kvinnor generellt lägre serotonin än män, vilket kan vara en anledning till att många kvinnor får ätstörningsproblem som bulimi och hetsätning. Vilket ligger väldigt nära till sockerberoende, det är svårt att veta vad som är vad... folk med lägre serotonin blir iaf sugna på sött mer än andra.

Svar: tusen tack för den smarta inputen! tack!
LCHFingenjoren