Starka känslor, stort sug

För oss beroende är det en sak som är säkert: STARKA KÄNSLOR ÄR FARLIGA!
 
Ja, det låter knäppt och crazy - men starka känslor är verkligen inget som är bra för vårt sug. Du kanske inte kopplar ihop med att du gick omkring med en stark oro igår med att du äter godis idag - men det finns samband. Vi kan inte unna oss den tveksamma lyxen att bli för arga, för rädda, egengiriga och själviska. När vi känner dessa känslor är det direkt viktigt att ta hand om dem. Är vi arga till exempel, är det viktigt att se vad det är i oss själva som är hotat. Är det vår självkänsla, stolthet eller kanske ambitioner? Och framförallt: vad är vår egen del i det? Är det att vi vill ha det på vårt sätt, att vi vägrar acceptera verkligheten för vad den är - och försöker förändra något vi inte kan förändra?
 
Känslor i sig är inte farliga, men när vi inte vet vad vi skall göra med dem så är risken stor att vi dövar dem med mat. Dumt - men helt logiskt. För mig är det läkande att titta på min känsla av ilska och konstatera att jag bär en del i den. Då gör jag av min känsla - jag behandlar min känsla med respekt och uppmärksammar att den finns där. Jag springer inte ifrån den, jag väljer att hantera den.
 
Det är inte bara negativa känslor som är "farliga", vi kan även äta på stark glädje och eufori. Jag vet inte hur många gånger jag har fallit dit bara för att jag har tänkt att ja men "nu är ju allt bra". Så är det inte, vi blir inte av med vår hjärnsjukdom bara för att vi är glada. 
 
Mitt tips är helt enkelt att kasta ett extra öga på när känslorna rusar i väg. Vår droghjärna älskar starka känslor!
 
KÖSS
 
 
2

Hur jag firar jul

I år är det tredje året jag firar en sockerfri jul. Även fast jag har ätit LCHF i 8 år så har jag inte lyckats att hålla mig sockerfri förän de senaste åren. Jag tror det beror på att vi går omkring i veckor innan och matas med intryck, både syn-, doft- och bildintryck. På jobbet bjuds det på fika hela tiden, i affärerna står pallvis med kakor och godis och våra flöden fyllt med nybakat. December är en tuff månad. Jag är ingen robot, jag påverkas. Däremot är mitt mål att komma igenom sockerfri.
 
Denna julen skall jag fira hos mina svärföräldrar. Jag kommer att ta med egen mat. I år tänker jag griljera min egen skinka, köpa bra korv hos en slaktare och göra goda julköttbullar. Jag tar med i en egen matlåda och värmer då jag vakren vill ställa till extra jobb - men också vara trygg i att jag kan äta god och mättande mat. 
Jag har inga som helst avsikter att snåla med maten i jul. Jag kommer att äta mig mätt och nöjd. Hellre för mätt än minsta hungrig, jag litar inte på mig själv då julen är så starkt förknippad med drogmat för mig. Jag vet att jag är en hal jävel och jag måste göra allt för att inte hamna i mina egna listiga fällor. Jag kommer äta både 1 och 2 gånger mer än vad jag brukar göra. Detta i syfte att kunna äta tillsammans med de andra och att hålla mig mätt. Jag har en plan för varje måltid.
 
Det är en tuff tid nu och en utmärkt tid att visa oss själva medkänsla. Det är inte konstigt om vi är lite tröttare än vanligt.
 
Hur ser din plan ut inför jul?
 
 
 
 
 
1

Mina inspiratörer

Jag och min viktresa är resultatet av att jag stötte på rätt människor i rätt tillfälle.
Det är ett resultat av att jag har fått ta del av så många kloka tankar och funderingar från människor som har gått före. Många kloka människor har jag mött privat, men många utav dem känner även du till. Därför tänkte jag passa på och tacka dessa offentliga människor som räddade mitt liv, gav mig den kunskap jag behövde just då för att ta mig framåt.
 
Tack:
 
Bitten Jonsson
För att jag läste Sockerbomben lååångt innan jag började med LCHF. Dock gick jag in i förnekelse och den bet inte riktigt på mig. Men din bok sådde ett första frö. Senare har jag tillfrisknat med hjälp av den kunskap du förmedlat till mig via andra.
 
Sten Sture Skaldeman
Du skrev den första boken om LCHF som jag läste när jag stod i kön till en Gastric bypass. Genom din bok tackade jag nej till operation och började äta LCHF istället. Utan dig hade jag aldrig upptäckt LCHF.
 
Annika Dahlqvist 
Du förmedlade LCHF på ett vetenskapligt sätt för första gången. Det var genom dig jag lärde mig om insulinhypotesen och kunde sprida det vidare till andra.
 
Kostdoktorn
Din blogg gav mig alltid nytt på fötterna och hjälpte mig även att växa LCHFingenjören. Du har alltid varit generös med utrymme och att sprida budskapet. Tillsammans är vi starka - du förmedlar ett VI-budskap.
 
Martina Johansson
Genom dig och din kunskap har jag lärt mig mer om biohacking och viktiga tillskott så jag skall må bra på riktigt. Utan dig hade inte det varit möjligt. Att du tar dig tid och energi att plöja igenom mängder med vetenskap så vi andra får det lättsmält och bra på ren svenska är ett oerhört fint bidrag till folkhälsan.
 
Mia Törnblom
Jag började jobba i 12-stegsprogrammet redan innan jag visste att jag var beroende! TACK Mia! Du har räddat min självkänsla och min livskvalité, du är en av mina allra största förebilder!
 
Maria Helander
Du hjälpte mig att inte slå på mig själv när jag gjorde misstag och åt fel. Utan dig hade jag haft ett större kroppshat och slagit på mig själv mer när jag gjort misstag.
 
Charlie Söderberg
Du gav mig mod och nya bekantskaper i och med Balansekonomi. Du hjälpte mig att ta ut nya riktningar i livet. Tack!
 
Det finns givetvis en uppsjö människor som har räddat mitt liv i min vardag. Mina sockersystrar, Renee Nilsson på Valet Recovery Center, Kicki & Ingela på Arteget, min PT Emelie på Back to Basics PT, min man med flera.
 
Jag tror det är viktigt att uttrycka sin tacksamhet till dem som har hjälpt en längst vägen. Vi mår bra och blir friska av tacksamhet! 
 
Vem eller vilka är du tacksam över?
 
KÖSS
 
 
2