Fika, fika everywhere!

Nu börjas det! Pepparkakor och skumtomtar öööööverallt! Brace yourself, jul is coming!
 
Det jag störs mest av är lukterna. Det luktar ju så himla gott av murrig pepparkakskrydda, kanel och saffran. I affärerna får vi åka slalom mellan backar av julchoklad och pallar med skumtomtar.
 
Min kompis Ann-Ida brukar säga när vi går förbi ett bageri "Känner du doften av candida?". Hon är så brutal den där, älskart!
 
Det är en jobbig och utmanande månad för oss sockerberoende, vi behöver medkänsla! December månad är ingen månad vi skall banta i. Vi skall se till att vara mätta och nöjda hela tiden, annars är det lätt att råka plocka en kaka i kassan på ica. 
 
Jag själv utsätter mig inte för onödiga risksituationer. Om det är en fika överväger jag om jag verkligen vill gå. Sedan köper jag ett härligt julte att smutta på och fyler hemmet med pynt och kanelljus. Allt för att skapa en sockerfri julkänsla!
 
Det är nu du skall ta hjälp av ditt stödnät av sockersystrar. Känner du inga så ring och gå på möte. Det är viktigt att ha någon att bolla med så vi inte sätter på oss offerkoftan och tror att vi är ensamma i hela världen om att välja bort julgodis och bak. Vilka är dina bästa tips att stå emot julsockret?
 
KÖSS
 
 
6
Sarah

Angående saffran så vill jag bara tipsa om att man kan använda det i mat istället - det gör jag som inte är intresserad av bakverk och kakor men som ändå vill ta del av saffranssmaken. Det vanligaste är väl att man använder det i fiskgrytor/soppor, men jag som vegetarian använder det i grönsaks- och böngrytor, och du kan säkert använda det i köttgryta om du vill. Går finfint ihop med kokosmjölk. Vips så har du en julig middag!

Olsson

Jag tycker att det bästa sättet att inte bli sugen på julgodis och annat är att betrakta hela december som en upptakt till nästa år. Jag vill ha en fräsch och flygande start på nästa år och inte känna mig som en tradig deg i början av januari. Har inget beroende men det är ju annars lätt ändå att fastna i lussebulls- och glöggträsket och liksom tycka att det inte spelar någon roll vad man gör de här sista dagarna på året. Men det är ju fortfarande ganska många dagar kvar! Om man dessutom har planer på att göra några förändringar vid årsskiftet (vilket ju rätt många brukar ha, uttalade eller inte) är det ju utmärkt att redan nu börja fasa in goda vanor och öva sig :-) Slafsa inte bort tiden, varje dag gör skillnad! Och vill man nu ha lite godis på julafton/nyår och det liksom inte skapar några problem för en, så kan man ju spara det till just de tillfällena och skippa det alla andra gånger. Det finns många andra sätt att känna julstämning!

Jennifer

Jag försöker att göra julen mysig med så mycket annat istället för att fokusera på julgodis som jag tidigare gjort. Julen behöver inte handla om sött även om omvärlden fortfarande tycks tycka det :(.
Känner lite som du att jag inte utsätter mig för riskmoment, och håller ännu hårdare i min matplan än tidigare.

Socker och stärkelse finns ju oavsett årstid/månad. Antingen är det semlor kring fettisdagen, godis vid påsk eller kanelbullar i oktober mm, med jul upplever jag ett större problem på sociala medier och bland mina vänner som äter "vanligt" och bakar högt och lågt och fyller sina sociala medierkonton med sötsaker hela tiden. I mataffären kan jag gå därifrån, eller rentav bara undvika att gå nära, för att minimera risken för att behöva lukta eller se något. Men jag har svårt att selektera olika vänners sociala medier konton.
Tyvärr får jag då antingen minimera att kolla på sociala medier (vilket kanske är en god idé egentligen emellanåt, hehe) eller skrolla riktigt fort förbi...:P

Anonym

Socker är ett onödigt gift som köpmän och veckotidningar vill pracka på dig. Läste just att de förståndiga norrmännen ska införa sockerskatt. Och de överlyckliga och aningslösa köpmännen jublar, för nu får de sälja ännu mer lösgodis och dricka. Sockerskatt borde införas här också, men då subventionera andra livsmedel som kött, fisk, ägg .

Anna

Ditt hår! Så fint!

Anonym

Jag måste verkligen hålla hårt. Jag står å trycker in hela pepparkakspåsen i ansiktet. ”En liten bit, en smula. När ingen ser” säger jag till mig själv. Paniken ! Slänger pepparkakspåsen längst in i skafferiet. Det är Eriks pepparkakor men jag klarar nog inte motstå frestelsen snart. En morgon började jag hetsäta hans saffranscheesecake som stod i kylskåpet framför mig när jag vaknade. Jag håller med. Det är jobbigt, jul te kör jag på. Svårt att bli bortbjuden till julbak. Då börjar tanke brottningen ske. Kan ni inte sända en podd om detta?