LCHF och kött

Djurindustrin vi har idag är förjävlig. På riktigt. Riktigt jävla dålig. Man föder upp våra djur på näringslöst konstgjort foder. De får stå och trängas. Aldrig se dagsljus. Vi behandlar dem som om de vore skit. Som att de vore en hyllvara.
 
Jag som LCHF-profil får ofta en hatstorm efter mig. Då och då väljer en rabiat vegan ut mitt konto och tillkallar en hord av sina vegan-kompisar för att överösa mig med hat. De taggar mig i bilder på döda djur, skriver hastagen #meatismurder över hela kontot och går bananas. Detta brukar pågå ett par dagar innan de väljer ut ett nytt konto att överösa med hat. Under tiden sitter jag i timmar och blockar och avtaggar. Detta händer med jämna mellanrum.
 
Vad beror detta på? Alltså jag tänker inte sänka mig till nivån att jag kritiserar veganer. Att jag tycker det är skumt att man pratar om djur och miljö och ändå äter processad mat som fraktas över hela jorden. 
 
Jag tror att det är viktigt att vi får äta den mat vi tror på. Att vi äter i enighet med våra värderingar. 
 
Varför (vissa, inte alla) veganer hatar oss LCHFare lite extra mycket är för att de har köpt myten att vi sitter och äter kilovis med Eldorado-bacon varje dag. Att vi trycker döda djur mer än alla andra i samhället.
 
Så är det inte. Jag har ALDRIG ätit så lite kött som när jag började med LCHF. När jag åt kolhydrater så överåt jag konstant. Mitt ätande var en mycket större belastning på miljön än vad det är idag. Dels att jag äter 2 måltider istället för 5. Dels att jag dragit ner på mängden kött då fettet mättar. LCHF är ju inte att man ska äta mer protein, man ska äta mer fett.
 
Sedan är det ju så att min kost inte är optimal. Jag är allergisk mot bland annat fisk, ägg, skaldjur - vilket gör att det enda kött jag kan äta är rött kött som vilt, gris och ko. 
 
Jag ser också en miljömedvetenhet kring LCHFare. Vi väljer ekologiskt ofta och kött från gröna gårdar. Det är viktigt för oss. Jag säger inte att vi är perfekta, men LCHF handlar om att man väljer råvaror istället för produkter och sedan brukar ordet BRA smyga sig in allt eftersom i kosten. Man väljer BRA råvaror.
 
Håller du med?
 
KÖSS
 
19
Erik

Jättebra skrivet. Instämmer till 100 procent.

Lottsky

Håller med till fullo. Veganers "holier than thou"-attityd är otroligt tröttsam.

Lena i Umeå

Jag håller med. Jag äter inte mer kött nu med LCHF, möjligen mindre. Fisk äter jag mer av nu.

Det jag också tycker är tröttsam i miljödebatten är att man inte nyanserar när det gäller kött och grönt. Det framförs som om ALLT kött är dåligt och ALLA grönsaker är okej. Jag läste på livsmedelsverkets sajt igår om kött och miljö. Där står det bland annat att det är bra att vi i Sverige har djuruppfödning för att hålla landskapet öppet. Det tar också upp nackdelar med kött. Sen tror jag att de allmänna råden bygger på att många svenskar köper billigt importerat kött som prickar in en massa fel, medan svenskt närproducerat gräsbeteskött inte utgör någon större miljöbelastning än älg och vildsvin, som anses vara neutrala för miljön.

En mer nyanserad beskrivning av hur det ligger till tror jag kan gynna den miljövänliga svenska köttproduktionen.

Anonym

Håller inte med! De lchf-are jag känner skiter totalt i ekologiskt och om köttet är svenskt eller ej, och att bara äta grönsaker och frukt från ovan jord är ju inte heller särskilt miljövänligt om man bor i Sverige där vi inte kan odla jättemycket sånt... de vegetarianer och veganer jag känner är betydligt mer miljömedvetna, förstår inte var du får det ifrån att de äter processad mat som flugit över hela världen? De äter väl miljömedvetet om nåt, de är väl oftast därför man blir vegan/vegetarian? Till skillnad från lchf-are som du ju i 95% av fallen blir för att bli smal.

Hanna

Fast anonym, dina argument faller ju platt till marken och framstår som allmänt tyckande utan grund och din kommentar har också en onödigt otrevlig ton. Det är ju inte särskilt trovärdigt eller konstruktivt att bygga sina argument på ett fåtal människor man "känner". Varken åt ena eller andra hållet. De lchf:are som du känner, vilket teoretiskt sett inte kan vara någon stor andel av alla lågkolhydratkostanhängare som finns totalt, behöver ju inte nödvändigtvis representera genomsnittet. My känner ju högst sannolikt betydligt fler än du, i och med sin blogg, sitt nätverk, sina föreläsningar osv, så hennes uppfattning blir ju på så vis mycket mer representativ än din även om det såklart inte stämmer in på alla.

Det är klart att inte alla är medvetna om allting eller bryr sig eller läser på eller vad det nu må vara. Både bland köttätare och vegetarianer/veganer. Så är det ju med ALLT i samhället och inte bara mat. Och du kan ju inte veta att merparten av alla vegetarianer/veganer blir det av miljöskäl i huvudsak. Det finns ju förmodligen massor med orsaker. Och likadant med människor som äter lchf - det finns massor med orsaker till detta och inte bara att bli smal. Och det kan ju inte du heller veta om du inte har frågat dem. Sedan går ju många ned i vikt och det är ju jättebra för hälsan och samhället i stort! Det finns ju massor med hälsovinster av att äta lågkolhydratkost. Är man lite påläst om människokroppen och hur metabolismen fungerar så är inte det något som är svårt att förstå. Och så finns det ju faktiskt vegetarianer som äter enligt lchf också.

Eveli

Är det ett svenskt jordbruk du beskriver i första stycket?
Känner du till den svenska beteslagen?

Alexandra

Förstår hur du menar Eveli, men grisar betar inte. Får de komma ut på de storskaliga gårdarna som inte är ekologiska? I så fall är det bättre nu än när jag jobbade i lantbruket på slutet av 90-talet. För då var grisarna inne hela tiden och kossorna ute några få månader per år. Jag är LCHFare och vegeterian, har jobbat med både mjölk kor och grisar.

Anonym

Vet inte vilken bondgård My besökt, men de svenska djuren har det bra. Sen finns säkert som i alla yrkeskategorier rötägg...
Sverige behöver mer betesdjur för att hålla landskapet öppet.

Det är det importerade köttet som vi ska undvika.
Ju längre tid jag är lchfare desto mer ekologiskt handlar jag, inte bara mat utan även när det gäller andra produkter. Och äter säkert dubbelt så mycket grönsaker jämfört med tidigare, ekologiskt lokalodlat i första hand och svenskt i andra hand.

Veganerna måste nog bli lite mer nyanserad i sina resonemang kring djurhållning och köttkonsumtion.

Anonym

"jag tänker inte sänka mig till den nivån att jag kritiserar veganer" och så är det precis det du gör i halva inlägget haha

Karin

Håller med ovanstående här, du sänker dig till nivån genom att kalla dem "rabiata" och att det är en "hord" som kommer och attackerar dig.

Anonym

Jag håller med dig My.

lchfbonden

Glöm inte det goda lammköttet :-)

I övrigt lägger jag mig inte i diskussion om olika kosthållningar. Ämnet är laddad och det glöms hela tiden att varje individ har fritt val som ska respekteras.

Anonym

I princip anklaga bönder för ursel djurskötsel är inte snyggt det heller My. Majoriteten av svenska djur har det bra men självklart finns rötägg bland bönder, låt inte dem förstöra för alla bra bönder. Köp svenskt och gärna ekologiskt eller från gårdar ni vet djuren har det bra och ni kan eventuellt besöka gården.

monica

Det är inte My som kritiserar djurskötseln. Det är ett citat!!! Men föda upp djur på näringsfattig mat går inte. Då blir de inte snabbt slaktfärdiga. Så får man vara glad om korna slipper kadaverfoder och galna-ko-sjukan.

Anonym

Tycker det är problematiskt ur miljöskäl och att lite fånigt att försvara köttätande ur just den synpunkten, men tänker att just den här bördan och problemet som måste lösas kanske inte kan vila på just sockerberoende. Jag tror heller inte kritik av någons matcanor någonsin hjälpt den personen framåt. Jag tror på inspiration och uppmuntran.

Anonym

Tycker det är problematiskt ur miljöskäl och att lite fånigt att försvara köttätande ur just den synpunkten, men tänker att just den här bördan och problemet som måste lösas kanske inte kan vila på just sockerberoende. Jag tror heller inte kritik av någons matcanor någonsin hjälpt den personen framåt. Jag tror på inspiration och uppmuntran.

Anonym

Tycker det är problematiskt ur miljöskäl och att lite fånigt att försvara köttätande ur just den synpunkten, men tänker att just den här bördan och problemet som måste lösas kanske inte kan vila på just sockerberoende. Jag tror heller inte kritik av någons matcanor någonsin hjälpt den personen framåt. Jag tror på inspiration och uppmuntran. Lycka till!

Hanna Karlsson

Bra skrivet!

Anonym

Alla har rätt till att själva välja hur de vill äta såklart. Men även fast du påverkar kött/mjölk industrin mindre nu än innan du började med lchf så stödjer du ju fortfarande en industri som plågar och dödar oskyldiga djur. Hur tänker du om detta? Skulle vara spännande om du kunde ta upp det i ett inlägg.