Trigger: smör

Alltså fan. Nu hare hänt som inte får hända! Jag har börjat trigga på SMÖR!! 4REAL! Hur hände det liksom? 
 
När jag mådde som sämst för ett par veckor sedan så satte jag på Netflix och åt smör med tesked. Låg där i sängen med kallsvettningar och magen braka samman. KUL. SVINHÄRLIGT. not.
 
Jag är givetvis inte ensam. Jag har massa sockersystrar som har gjort samma grej. Man täpper till utloppet socker och utvecklar tvångsmässig överätning. Om man känner sig sjuk när man hetsäter godis så känner man sig SINNESSJUK när man äter smör med sked. Nej, resan tar aldrig slut. Enda dagen jag blir av med beroendeproblematiken är när jag dör. 
 
Nu lovar jag att det kommer några besserwissrar å bah: KOLLA! LCHF HJÄLPER INTE! Bah tyst. Det hjälper visst, det är den ENDA kost som hjälper. Det är den enda kost som gör att jag inte äter sönder mitt liv utan kan lägga in handbromsen när jag känner att något utlopp spårar.
 
Självklart triggar jag inte på smör i sig, jag triggar på kombon fett+salt. Vanligt bland oss beroende. Vad gör man då?
 
- Man köper osaltat smör
- Man ger fan i att hälla på kilovis med salt på maten
- Man äter inte kallt, tillsatt smör ett tag
- Man bakar in fettet genom att steka i det
- Man väljer andra fettkällor som olivolja och kokosolja
- Man erkänner det för sig själv och tar hjälp av andra som gått före
 
Detta är ju också ett äventyr och jag är övertygad om att det kommer bli bra så fort mitt liv lugnat ner sig lite.
 
KÖSS
 
 
12
Anna

Du är inte ensam. Jag älskar bregott, det är skumt men jag kan äta obegränsat utan att känna något. Självklart kommer ångesten smygande men ja. Smör triggar!

Helena

Otroligt intressant läsning! Det känns logiskt. Du är enormt inspirerande, med hela din förändring men även med ditt extremt ärliga och utelämnande sätt att dela med dig!
Tack för det. Vi andra med liknande problem får både inspiration och förståelse genom dina reflektioner.

Anonym

Igenkänning på den! Lider med dig, men ser samtidigt fram emot att få veta hur du hanterar det. Du klara detta! Du ger ju så mycket tips o hjälp !

Erik 2

Är det samma sak med klarnat smör; Gee ? Hur är det med andra mejerier ?

Anonym

Tack för din ärlighet.
Har precis "hittat" din blogg.
Känns som att du sätter ord på skamen som ingen pratar om men som många kämpar med. När man talar öppet om saker förlorar de sin " kraft " tillsammans är man starkare.

Ulrica

Så ärligt. Jag visste inte att man kunde trigga på fett och salt.. men det låter ju logiskt förstås.. att man kan trigga på det mesta :/ KRAM till dig - stora kämparnäven upp!

monica

Om det ändå funnes nån sorts hypnos!Så du/vi blev intalade, att äta/att mat är det minst viktiga i världen! Känner flera personer, som bara äter så där lite i förbifarten. Som kan äta precis det de vill-för de vill inget ha!!.. Om det ginge,att ersätta mat/äthysterin med något annat, roligare. Kunna dra en lättnadens suck och tänka:äter när jag får tid och lust. Din kropp kämpar säkert för att återfå en massa kilon. Jobbigt. Tänker på dig.

Anni

På tal om hypnos. Jag slutade röka med hjälp av det, skulle det då inte kunna hjälpa mot matberonde med då? Bara en tanke 😄

Anonym

Vill bara säga att du är en inspiration. Du har hjälpt mig genom mycket. Fortsätt att vara den du är. Önslar dig all lycka i din kamp mot beroendet. Kram

Hannahyesman

Spontan tanke. Men kommer dit liv någonsin lugna ner sig? Du är ju igång hela tiden. Inget ont alltså men en del i detta kan ju ha att göra med bristen på lugn och ro kanske, och känslan att behöva vara på gång hela tiden. Som sagt, jag känner inte dig, vet inte hur du lever ditt liv utanför instagram, jag vet bara bilden utifrån detta forumet, och då är mitt råd detta. Stanna upp, andas, kanske meditera lite, yoga. Det är faktiskt en jävligt bra medicin när man har problem med käket. Hälsningar, en fellow sockerberoende och överätare

Annie

Jag får också en känsla av att du upplever en ständig "flykt" från något, vilket skapar behovet av olika utlopp. Att äta triggers, överäta m.m. är ju egentligen bara olika sätt att "bedöva sig själv" känns det som. Jag har själv liknande problematik och vet med mig att jag kan använda tex träning eller andra strategier för att minska ångesten. Jag vet att du nämnt att du även arbetar med det inre, i samtal osv. Men kan det inte vara så att det fortfarande finns grundorsaker kvar som gör att du hela tiden har behovet av nya sätt att fly? Jag menar, snart finns det ju inget kvar som du kan äta utan att det skapar problem, och det känns inte som en långsiktigt hållbar lösning att ta bort livsmedel efter livsmedel. Jag tänker mer att början till en riktig lösning kanske inte ligger i kost/mat /nutrition, utan mer inombords?

Felicia

Går du fortfarande i terapi? (har för mig att du gjorde det för ett tag sedan iallafall) Annars kan ju en ny runda ge nya perspektiv och verktyg :) Med fokus på impulshantering och varför impulserna att hetsäta (osv) uppstår kanske?