Energi

I år har jag valt att investera i mig själv, att maximera livet. Det har jag gjort genom att gå på Balansekonomis 8 veckors långa kurs för att skapa mig ett rikare liv. Där behandlar man inte bara ekonomi, man agerar på alla fronter. Ett rikt liv är verkligen långt ifrån bara pengar, det handlar också om resurserna tid och energi. Denna vecka handlade om energi och är så inspirerande. 
 
Ofta skyller vi på att vi inte har tillräckligt med tid. Men hur kommer det sig att vissa har tid och andra inte? Det handlar ju egentligen om resursen energi. Alla har vi 24 h/dygn, det är det enda som är rättvist i världen. När vi inte har tid, handlar det egentligen om att vi inte har ork.
 
På Balansekonomi behandlar man resursen energi så som man behandlar resursen pengar. Vi ser vad som ger in på kontot och vad som äter på kontot. Denna vecka handlar om att maximera inputen energi och minimera energibovarna. 
 
Jag gillar hur man jobbar i Balansekonomi, varje vecka har man hemuppgifter som man får stöd av sin coach att fixa, samt sin egna balansgrupp där man får bolla fram och tillbaka. Man delar och man tar hjälp av varandra. 
 
Oftast vet vi ju vad vi gör för fel. Men vi har inte modet och energin att göra det. Det finner man i gruppen och det är mycket viktigt. 
 
Jag kan verkligen rekommendera alla att iaf gå på en föreläsning. På riktigt har det gett mig väldigt mycket i livet. Helt nya synsätt och väldigt konkreta sätt att jobba på. Och jag har en känsla att jag kommer vinna ännu mer ju längre kursen går.
 
Du hittar föreläsningarna här (LÄNK)
 
KÖSS
 
4
Anonym

Och varför ska man inte lyssna på sig själv när man inte har orken till något? Varför ska det vara dåligt att veta sina begränsningar? Varför ska det vara bra att hysteriskt aktivera sig under dygnets alla vakna timmar? Det verkar helt desperat i mina ögon. Varför inte våga stanna till och släppa allt hysteriskt "självförverkligande"(verklighetsflykt)..

Sonja

Alla har vi 24 h/dygn, det är det enda som är rättvist i världen. True!!

@anonym: varifrån vet du dina begränsningar? har du testat? kankse inte vågat ut ur komfortzonen, tar bort offerkoffan?
självförverkligande är inte hysteriskt, det är att forma sitt liv och inte låt andra göra det!! det handlar om frihet!!

annan

om man inte redan insett sina begränsningar så inser man kanske dem när man övertrasserar kontot och inser att man lever över tillgångarna, om inte, sitter man till slut med skulder upp över öronen.
Då är det dags att stanna till och inse att man kan inte fylla sina 24 timmar med olika aktiviteter för ett självförverkligande utan då måste här och nu räcka, det nödvändigaste för att överleva. För skulden måste ju betalas och man måste sluta slösa, börja spara, hitta vad som ger energi och börja betala tillbaka. Kan vara en lång process beroende på skulden. Och sen får man hoppas att man lärt läxan att inte spendera mer än vad har och välja vad man spenderar på.

Bara för att man inte springer omkring och - ahh, jag måste förverkliga mig själv!! Innebär det att man per automatik inte rör sig utanför sin komfortzon och att man ser sig som ett offer???
Man kanske redan utan denna jakt nått självförverkligande? För jakten verkar inte vara frihet utan en stress.
För vad är egentligen självförverkligande? Och vad händer när har man gjort det? Och när vet man att man är klar och kan sluta jaga det?

Olsson

Det här är väldigt intressant tycker jag! Precis som med pengar så kan en liten investering/ansträngning på något område varje dag/vecka/månad ge stora resultat och i förlängningen större livsglädje och mer energi. Att göra mer kan göra att man orkar mer.

Jag tycker det är viktigt att i den mån det är möjligt inte bara flyta fram i livet med den uppgivna inställningen att "saker bara händer mig" utan aktivt välja, välja bort och ta ansvar. Och jag har också erfarenheten att just ekonomin är en viktig del i det hela. Att börja få grepp om någon del i tillvaron rent praktiskt underlättar ofta andra förändringar till det bättre.

Vi har ju alla våra problem och utmaningar i livet. De flesta av oss måste prioritera. Då gäller det att känna sig själv och veta vad man har mest glädje av. Jag tror att fler människor aktivt borde fundera på detta. Däremot behöver man ju inte gå någon kurs om man inte vill. Det går fint att bara göra en egen inventering, fundera över vad som är viktigt i livet och sedan börja någonstans, med någonting, med att ta bort eller lägga till, med vardagsrutiner eller långsiktiga projekt.

Lycka till med din investering! :-)