Resistent Stärkelse

Okej, jag är som vanligt typ sist i LCHFrörelsen att testa nya saker. Men det är bara för jag är så rädd för konsekvenser. Jag vågar inte mecka så mycket med mat och tillskott, rädd att väcka den varg som sover.
 
Men efter ha funderat jättelänge, läst på som bara attans och diskuterat länge och väl med experter har jag bestämt mig för att testa något lååångt utanför min comfortzone: resistent stärkelse (RS). Det har liksom poppat upp lite här och var och just nu är det verkligen en het potatis (hehe). 
 
Jag har ju egetligen aldrig varit särskillt intresserad av tarmhälsa. Tyckt det är typ trist att läsa på och ganska ointressant. Tills jag själv fick IBS i årsskiftet och min värld vändes upp och ner. Jag har aldrig egentligen reflekterat över min mage. Den sköter la sig själv. Typ så. Men det gör den inte längre. Jag har verkligen utmaningar nu med att få den att fungera optimalt. 
 
Det började med att jag satt på toa i typ en månad. Kunde knappt gå till jobbet. Det var oerhört handikappande. Var tvungen att välja tåg istället för buss då jag inte vågade åka utan en toalett i närheten. När skovet väl var över mådde jag skit. Jag drog storlek 34/36 och var helt utmärglad. Kände mig svimfärdig om jag reste mig upp för snabbt. Min kropp började då framkalla hetsätningsattacker. Den var så svulten. Då vips drog jag storlek 42 igen. 
 
Vikten är en sak, men depressionen en annan. Allt var nattsvart. Antingen grät jag eller var helt tom. Ingenting var roligt, allt var hemskt. Jag hade noll energi och jag ville inte träffa folk. 
 
Som av en slump ramlade jag över en artikel om probiotika. Hur 90% av serotoninet produceras i tarmen. Har man blivit sjuk i IBS blåses de goda bakterierna ut och plötsligt börjar de elaka dominera. Det skapar obalanser i hjärnkemin, i hela kroppen. Det påverkar humör och lyckokänsla. Och det sista en beroendepersonlighet behöver är en kropp i obalans. Så jag började äta probiotika. Och hör och häpna, mitt liv vände på en futtig vecka! Här hade jag gått och plågats i onödan.
 
Nej, det blev ingen dans på röda rosor, men det blev en markant förändring - förbättring. På jobbet sa mina kollegor: NÄMEN HEJ! DÄR ÄR HON JU! Alla i min omgivning såg en mycket mer glad My. 
 
Jag vill tro att det var av flera anledningar, inte bara magen. Jag tror det var min stressiga livssituation, mitt beroende och min sjuka mage som gjorde mig så dålig och depressiv. När jag helt plötsligt tänker tankar att jag inte vill leva, då blir jag rädd. Det var 2010 när mitt sockerberoende var som mest aktivt jag tänkte det sist. 
 
Hur som helst. Detta har öppnat ögonen för mig hur viktigt det är med en mage i balans. Och därför lyssnar jag intresserat på debatten om RS.
 
Vad är då RS? Jag tänker inte gå in allt för djupt på det. Är du nyfiken rekommenderar jag dig att läsa denna artikeln (LÄNK) som förklarar det väldigt bra. Men kort och gott: det är stärkelse som inte bryts ner i magsäcken eller i munnen. Det höjer därmed inte blodsockret. RS går direkt till tjocktarmen där de goda bakterierna får gott om mat. Restprodukten blir smörsyra som går rakt ut i blodet. Resultatet blir ett jämnare blodsocker, större insulinkänslighet, bättre tarmhälsa, mindre sötsug, större ork och mindre hunger. Jag har hört vissa människor som säger att det inte märker något alls. Andra vittnar om fantastiska resultat i form av kraftig viktnedgång, obefintligt sötsug, större ork och bättre livskvalitet.
 
Min förhoppning. Efter jag fick IBS har det hänt något med min kropp. Jag får paltkoma efter varje måltid. Trots att jag äter superstrikt. Det visar på att min kropp är superkänslig för blodsocker. Jag drabbas dessutom av ett kraftigt sötsug som inte går över. Trots att jag liksom äter typ kotlett, broccoli och osaltat smör. Jag har dessutom inte samma ork och jag blir helt väck i huvudet en timma innan lunch. Trots att jag äter superstrikt så mår jag nästan som att jag vore kolhydratsdriven. Det är resultatet av en mage i obalans. Min förhoppning är därmed att RS skulle hjälpa min kropp att balansera upp igen. Att jag orkar mer, att jag slipper dippa efter strikta måltider och att jag får ett minskat sötsug. 
 
Var hittar man RS? Du hittar RS i kalla bönor och potatis. Det skulle jag då aldrig stoppa i mig pga mitt sockerberoende. Jag äter RS såhär: 1 msk potatismjöl utrört i kallt vatten någon timma innan lunch, 1 msk mellan lunch och middag och 1 msk på kvällen. Det är nämligen viktigt att det är kallt, annars tar kroppen upp det som glukos.
 
Övergångsbesvär kan vara gasbildning och laxerande effekt. Men det avhjälps ofta genom upptrappning och om vi tillsätter probiotika.
 
Det ska bli jättespännande att se vad det ger för resultat och skriva om det här för er. Jag hoppas på att det kan vara sista pusselbiten för att jag ska må mitt allra bästa jag igen. Att bli starka, glada My igen. Att mitt recept på välmående skall vara: mentala verktyg, strikt LCHF, vila, motion och RS. Stay tuned!
 
KÖSS
 
 
13
Anonym

Har också börjat med mjölksyrabakterier på piller för en vecka sedan, probi grön förpackning, ENORM skillnad på sinnessjuka humöret från h-e FÖRSTA DAGEN redan!!! Från deprimerad, sinnessjukt förbannad osv till normal igen, efter 3 helvetesår.
Carina.

Svar: ELLER HUR! Helt sjukt effektivt!
LCHFingenjoren

JEANETTE

Kör pot mjöl sedan en knapp vecka. Bullrar rejält i tarmen de första dagarna = ju mer buller ju mer illa är det ställt.

Svar: Exakt!
LCHFingenjoren

Angelica

Vad äter du för probiotika? Kände igen mig i typ allt du skrev men har inte sökt vård eller fått IBS-diagnos men kan ju testa probiotika först tänkte jag.

Svar: Gör det! Pure Biotic Premium :)
LCHFingenjoren

Anonym

Funderar och över probiotika. Förstår att surkål funkar på samma sätt men den ska inte vars pastöriserad

Svar: Exakt! Men det tycker jag är vidrigt xD
LCHFingenjoren

Lena

Jag undrar vilken sorts probiotika ni rekommenderar??

Svar: Jag använder Pure Biotic Premium :)
LCHFingenjoren

Malinka

Så sjukt jävla intressant. Inte nödvändigtvis det som har med tarmarna att göra - där är jag också oerhört ointresserad... men effekterna av det!

Ska nog också prova - funkar det inte är det ju bara att sluta! =)

Hoppas att det funkar för dig - hoppas att du uppdaterar allt eftersom. :)

Svar: Det gör jag! Det kommer en update snart! PUSS!
LCHFingenjoren

Maria

När jag läser artikeln du länkar till uppfattar jag att man tar det en gång per dag. Hur kommer det sig att du väljer att ta det tre ggr, eller har jag missuppfattat? :)

Maria

Nu såg jag texten om intag, sorry!

Svar: :D <3
LCHFingenjoren

Tina

Testat RS men föredrar att få det från riktiga bönor någongång då och då eller möjligen om jag kommit över någon kall potät, istället för rätt hårt processat potatismjöl.
Good luck :) Magen är A och O i mående både psykiskt och fysiskt tycker jag!

Svar: Vad jag har förstått är det potatismjöl jag väljer inte hårt processat. Det är avlagringarna från potatisspad av ekologiskt odlad potatis :)
LCHFingenjoren

Ing-Marie

Bara en liten kommentar. Äter du tillräckligt med salt, havssalt? Sanna Ehdin har skrivit mycket om det på sistone.

Svar: jajjamen!!
LCHFingenjoren

Lotte Stourup

Går det at anvende Pofiber?
Jeg ved ikke om jeg kan købe potatis mjöl i dk?

Svar: Ingen aning, men tror inte det är samma sak dessvärre! Kram!
LCHFingenjoren

Britt-Inger

Jag får inte länken till artikeln att funka!

Svar: aj då :S
LCHFingenjoren

Camilla

Är jättenyfiken på om du märker skillnad på effekten av att gå från potatismjöl till bönor? Jag ogillar verkligen bönor :)