Powered by Jasper Roberts - Blog

Jag har ett beroende

Beroende är en dödlig sjukdom. Vi är så tvångsmässiga i vårt beteende att vi först dör själsligen och sedan fysiskt. Det är en biokemisk sjukdom som kapar hela livet. Sakta men säkert tar den allt vi allt har kärt. Relationer, jobb, fritid... tills vi tillslut drogar ihjäl oss. Detta är ingen sjukdom vi leker med. Och det går inte att vara lite beroende. Antingen är du tvångsmässig i ditt beteende kring drogen, eller inte. Sug kan alla känna, normis som beroende.
 
Vi är inte cancer. Vi har cancer. Vi är inte MS. Vi har MS. Precis samma med beroende. Vi är inte beroende, vi har beroende. Och det går att leva i tillfrisknad. Det finns de som har MS som inte haft symptom på år, men de har sjukdomen. Samma med beroende. Vi kan leva symptomfria i år.
 
Och ja, det är inte en dans på rosor att ha ett beroende. Det är riktigt tufft. Men alla har någon utmaning i livet. Mitt är mitt beroende. Att jag ständigt måste förhålla mig till det och jobba på att leva i tillfrisknad. Det är viktigt att ha rätt inställning till sin utmaning i livet. Givetvis får vi lov att må dåligt, vi ska inte bagatellisera vår utmaning. Men inte heller göra oss själva till offer. Vi måste också räkna med både medvind och motvind. Det kommer gå lätt i perioder, men också vara riktigt svårt i andra.
 
Det som är tufft med beroenden som exempelvis mat och relationer är att det inte går att vara svart/vit. Det går ju varken att klippa bort mat eller relationer ur livet. Vi måste bara förhålla oss till dessa. Vi måste lära oss att äta rätt, vilket gör att det finns hundratals gråzoner. Därför måste vi hela tiden vara schyssta mot oss själva. Vi kan inte förvänta oss att vara perfekta jämt.
 
Så en gång för alla. Du ÄR inte ditt beroende. Du HAR ett beroende.
 
KÖSS
 
6

LCHF-magasinet

Nu har sommarnumret släppts av LCHF-magasinet! Här kommer lite info om numret:
 
 

Svensk åkerareal upptas till ca en tredjedel av gluteninnehållande spannmålsodling. Bör vi därför i solidaritet med landets bönder äta spannmål? Bo Zackrisson försöker ge svar på den svåra frågan…

Vilse i glutenpannkakan

Det skrivs mycket om gluten i dessa dagar. Glutenfritt har blivit en trend – även i LCHF-kretsen. Forskare och myndigheter vill dock inte avråda från gluten. De varnar för glutenfritt och vill framställa gluten som gott och problemfritt. I min trendspaning i magasinet försöker jag förklara varför modetrenden för glutenfritt missar själva huvudpoängen. Det gäller i synnerhet oss som har förstått vitsen med att äta LCHF.

Patrik Olsson, till vänster, och Fredrik Söderlund alldeles efter målgången i Tough Viking på Stockholm Stadion 13 maj…

Team Blindstyres bragd

Under våren har LCHF-magasinet följt Team Blindstyres förberedelser inför Tough Viking. Den 13 maj i år var det skarpt läge. LCHF-magasinet var naturligtvis på plats på Stockholms Stadion för att följa Team Blindstyres Patrik Olsson och Fredrik Söderlund när de gav sig ut i det krävande loppet. Det har skrivits massor om denna bragd i de sociala medierna. Mitt bildreportage i magasinet gör att bedriften nu äntligen finns på pränt på riktigt papper.

Rakel Melki, till vänster, och Marina Olai berättar om sin spännande kunskapsresa fram till lågkolhydratkosten…

Två unga dietister träder fram

Det är glädjande är att två legitimerade dietister vågar träda fram i detta nummer. Marina Olai och Rakel Melki Joseph har efter egna erfarenheter och patientkontakter förstått att lågkolhydratkost inte är farligt att rekommendera vissa patienter. Tvärtom! Dietistkåren är sedan gammalt hårt knuten till livsmedelsindustrins kommersiella intressen via sin intresseförening Dietisternas Riksförbund. När allt fler dietister i den unga generationen nu börjar tänka själva, måste vi stödja dem i deras kamp för sanning och hälsa.

Minska risken för blodpropp

Med. Dr. Agneta Schnittger återkommer i detta nummer med en intressant artikel om hur vi på ett naturligt sätt kan minska risken för blodpropp, vilket kan vara viktigt att veta för alla med metabol ohälsa.

Våra nya och trogna medarbetare bidrar som vanligt med nya spännande artiklar och recept. Ann Fernholm, Martina Johansson, Lars-Erik Litsfeldt, My Westerdahl, Tommy Runesson och Monique Forslund är namn som borgar för kvalitet, integritet och trovärdighet. Sammanfattningsvis vill vi påstå att LCHF-magasinets sommarnummer anno 2017 är lika kunskapsberikande och underhållande som det brukar vara. Och det vill inte säga lite…

Så här enkelt är det att prenumerera

LCHF-magasinet vill vara en rik kunskapskälla att ösa ur. Vår strävan är att bevaka utvecklingen inom kost och hälsa och vaska fram det som vi tycker är viktigt. Vi hoppas att alla de tusentals personer som är intresserade av LCHF och som deltar i de sociala medierna och ibland köper ett och annat lösnummer, vill börja prenumerera på tidningen. Det är bara att gå in på www.lchfmagasinet.se och  beställa en prenumeration. Där kan du även beställa tidigare nummer.

Rutiner

Det viktigaste för en beroende är rutiner. Att ha handfasta, monotona, stabila handlingar i vardagen. Det ger beroendehjärnan lugn och trygghet och håller oss sockerfria under en längre tid. Viktigast är att sätta morgon/kvällsrutin, då blir hjärnan lugn och man sätter en bra start och avslutning på dagen. Jag har även veckorutiner som jag gör varje vecka. Såhär ser mina rutiner ut:
 
 
 
Morgonrutin
1. Vaknar vid 06.
2. Sätter på kaffebryggaren och sätter igång 10 minuters nytt slumpvis vald meditation på YouTube.
3. Gör mitt fettkaffe
4. Sminkar mig samtidigt som jag dricker kaffe.
5. Åker till jobbet.
 
Kvällsrutin
1. Preppar kaffemaskinen
2. Preppar för fettkaffe (mäter upp mängd och ställer fram mixer)
3. Tar fram matlåda ur frysen och väger upp smör och lägger i påse.
4. Ser över morgondagens schema
5. Skriver BRA-bok
- BRA: 3 bra saker jag ÄR
- TACK: 3 saker jag är tacksam för under dagen
- Friskfaktorer: Skriver 3 saker jag kan göra under morgondagen för att leva i tillfrisknad. Ex. ringa kompis, träna, sortera ett skåp osv.
- Förbättring: 1 grej jag gjorde som jag inte är så nöjd med
- Hjälp: Allt det jag behöver hjälp med eller oroas över
6. Gör någon minuts djupandning
7. Läser upp mina TACK och HJÄLP tyst i huvudet.
8. Säger godnatt
 
Veckorutin
- Lagar storkok för luncher och fryser in i matlådor.
- Planerar middagar ihop med med min kille
- Veckostädar
- Veckotvättar
- Planerar in 4 träningspass
- Ser över grovplaneringen för veckan. Vad händer när?
 
Att sätta rutiner i vardagen är oerhört viktigt för tillfrisknaden. Att känna att vi har kontroll och ordning i våra liv är av största vikt. Har du fasta rutiner? Om inte - skapa dig det.
 
KÖSS 
4