Begär VS. Behov

När vi är sockerberoende har vi inte lärt oss skillnad mellan begär och behov. Detta grundas med all sannolikhet i barndomen. Vi hade föräldrar som var så uppe i sitt eget att de inte kunde spegla oss. För det är ju det föräldrar är till för - att spegla sina barn. Eftersom ett barn inte vet vad känslor är, än mindre var man ska göra av dem, så behöver man föräldrar som hela tiden speglar. Föräldrar skall bekräfta känslan och sedan ge den det barnet behöver. Har man en förälder som istället för att trösta barnet, ber den gå till sitt rum eller mutar den med en klubba, så får vi en skev spegling. En gång är ingen gång, men sätts detta i system så lär sig inte barnet att hantera känslan. Det kan också vara så att barnet inte får utrymme för sina känslor i hemmet. Föräldrarnas känslor kan ta så stor plats att barnet inte har rätt eller möjlighet att visa sina känslor.
 
Det blir kortslutning hos barnet. Barnet förstår inte vad känslan är och hur den ska hanteras. Detta skapar ett medberoende. Jag själv har aldrig sett mig som medberoende fram tills jag läste boken Flodhästen i vardagsrummet. Den visar på hur man anpassar sig. Senare i livet börjar ofta den medberoende droga på något. Detta för att trycka undan känslorna som vi inte lärt oss att hantera eftersom vår spegling blev skev.
 
Det är lite som min fobi för att flyga. Jag är inte rädd för att störta, jag är rädd för att jag ska bli så rädd under flygresan att jag får panik och drunknar i rädslan. Knäppt, men så är det.
 
Det vi inte lärt oss att hantera är känslorna och vi har inte lärt oss skilja på behov och begär. Låt mig illustrera.
 
Behov: Hunger. Vi behöver en måltid full med näring och nyttig mat.
Begär: En stor chokladkaka
 
Behov: Sorg. Vi behöver någon som tröstar oss, eller förmågan att trösta oss själva.
Begär: Tröstmat som Ben & Jerrys.
 
Behov: Vila. Vi behöver ta det lugnt efter en stressig arbetsdag.
Begär: Snabb energi som en Snickers.
 
När vi inte lärt oss de grundläggande behoven då vi aldrig fick de verktygen så kommer vi ta till det verktyg vi har: maten.
 
Mitt tips är att öva på när du känner sug vad behovet bakom suget är. Du kanske behöver sova, prata ut med kollegan eller faktiskt sätta bättre gränser. När du kör över dina behov kommer också suget som på beställning.
 
KÖSS
 
11
SannaMari

Grymma My!!

Svar: PUSS!!!
LCHFingenjoren

Åsa

Tack för alla underbara delningar du gör i din blogg, så många sanningar som kommer fram och jag lär mig om mig själv hela tiden genom dig. Tack

Svar: Tack att du läser den <3
LCHFingenjoren

Anonym

Men alltså. Vad gjorde dina föräldrar mot dig?

Anonym

Men alltså. Vad gjorde dina föräldrar mot dig?

Eva

Min son berättade vad han fått lära sej av sin chef. För var sak han ville köpa in så fick han skriva det på en tavla som var indelad i
NEED 2 HAVE och
NICE 2 HAVE
Allt som behövdes godkände hen, men allt som var bara nice to have fick han pitcha för. Ju onödigare, ju hårdare pitch.
Tanken var att eliminera allt som är bara 'nice'.

Svar: Villhöver är ett annat bra ord!
LCHFingenjoren

Expat

Nice to have uttrycket har jag bytt ut mot Enhancing or implementing new Tools in my toolbox! Inte businesscase utan..Tools! Nyanserar diskussionen. Och ger mera fokus on actions and results i ett personligt satt att approacha vad man vill ha.
Gillar det glada flinet jag ser i Dina fotos. Verkligen instammer i resonemanget om uppvaxt oxh foraldrar. Ser fram emot vad mera Du kommer fram till och vill dela om detta....

Svar: <3
LCHFingenjoren

nar

"Ju"... "Desto" är meningsuppbyggnaden.
JU onödigare pryl DESTO hårdare pitch.

Svar: tackitack!
LCHFingenjoren

Anonym

Du är så jävla spot on

Svar: PUSS!
LCHFingenjoren

Malinka

Åh, det där med en förälder vars känslor tar så stor plats att mina (och mina syskons) inte fick plats känner jag igen - klart och tydligt.

I kombination med den andra föräldern som stoppade i mig socker i tid och otid - som bäddat för ett missbruk... :|

Svar: <3
LCHFingenjoren

Sojka

Asså så himla bra och konkreta saker du skriver! Det för en att tänka och jag tror tyvärr jag hade många behov som inte blev täckta. Gud så sorgligt. Var kan man läsa mer om just detta?
Kram

Sojka

Asså så himla bra och konkreta saker du skriver! Det för en att tänka och jag tror tyvärr jag hade många behov som inte blev täckta. Gud så sorgligt. Var kan man läsa mer om just detta?
Kram

Svar: <3 håller med! Flodhästen i vardagsrummet kan du läsa mer om detta!
LCHFingenjoren