Miljöpåverkan

Fick en fråga på bloggen, som jag tänkte passa på att besvara:
 
"Hej! Är nyfiken på om du vet om lchfs miljöpåverkan ? Att din kost fungerar bra för dig osv är självklart ingenting jag vill ifrågasätta men det faktum att denna kosten är en extrem miljöpåverkan borde man vilja diskutera kring. Hur tycker och tänker du kring det ? 
Menar inget illa , eller så. Vill bara fråga dig hur du står i denna frågan"
 
Elaka svar på denna fråga undanbedes.
 
Det finns en myt som cirkulerar där ute. Att vi LCHFare bara trycker bacon och en enkilos stek till frukost. Typ så. 
 
Såhär är det: vi LCHFare äter INTE mer kött. Vi skall VERKLIGEN inte äta för mycket kött. Kött i för stora mängder ger insulinpåslag så vi ska äta lagom av proteinet, annars motverkas hela idéen med LCHF liksom. 
 
Jag själv äter betydligt mindre kött nu. Dels för jag blir mättare av fettet, men också dels för att jag inte äter frukost längre, jag äter bara 2 gånger om dagen. Som allätare var jag ett bottenlöst hål och åt säkert 3 gånger så mycket som nu. Dessutom äter jag mindre mat i övrigt, vilket leder till ännu mindre miljöpåverkan. Och om man dessutom lägger till att jag köper rena råvaror och sällan eller aldrig processade livsmedel så sparar vi på miljön ännu mer. 
 
Intressantare vore att fråga de som äter högproteinkost som nu förespråkas. Man ska bälja proteintillskott och äta mssa kött. Det är liksom inte LCHF. LCHF är mindre kolhydrater, mindre mat men mer fett.
 
Dags att slå hål på myten tycker jag. Tror det är hundrade gången jag svarar upp på denna myt.
 
KÖSS
 
8
Anonym

Man blir lite less när folk får för sig att lchf är dåligt för miljön, tvärtom, ren mat behöver inte processeras. Väljer man dessutom ekologiskt och närproducerat så långt som möjligt spelar det ingen roll om det är morötter eller kött man väljer att äta.

Svar: Samma här!
LCHFingenjoren

EoAs Mamma

Konstigt nog verkar veganer/vegetarianer som hoppar på köttätare inte förstå att läsk, godis, chips osv påverkar miljön. Och det för saker vi VERKLIGEN inte behöver...
Sitta och trycka en skål med "nyttiga" popcorn kan man göra utan minsta dåligt samvete samtidigt som man gnäller över köttätares miljöpåverkan. Och missa totalt att majsen förmodligen odlats i amerikansk öken med konstbevattning...

Svar: ONÖDIG mat är verkligen den största boven i det folk äter. Och det gör ju inte vi LCHFare!
LCHFingenjoren

Effie

Sedan likställer de också, för säkerhets skull, djurindustrikött med gräsbetat. Och då går det åt massvis med vatten (ja, det regnar på korna och deras gräs; kallas kretslopp), och korna släpper ut hur mycket metan som helst (som, såvitt jag förstått rätt, skulle producerats ändå när gräset multnar på egen hand).
Jag provsmakade häromveckan glass med extra protein (vassleprotein). Jag undrade varför. Jo, det var ju tänkt som ett nyttigare mellanmål, som mättar bra...

Svar: Så äre! Man säger ju dessutom att bilismen är den största boven. Vilket då transporterad mat bör bidra till enormt!
LCHFingenjoren

Lena i Umeå

Jag blir provocerad av föreställningen om att allt vegetariskt är neutralt för miljön och allt animaliskt är dåligt för miljön. Visst blir det enkelt för människor att se det så. Det lugnar naturligtvis det dåliga samvetet att ha en enkel formel för hur man ska leva.

Men verkligheten ser annorlunda ut. Stora odlingsarealer i världen utarmas av storskalig ensidig odling, och odlingsmarker blir för alltid obrukbara. Dessutom odlas en hel del som är helt onödigt för människors överlevnad, särskilt sockerrör, sockerbetor och även majs som ofta förädlas till onyttigheter.

Att äta kött (i lagom mängd som My beskriver) från närodlade gräsbetande djur kommer jag att fortsätta med. Jag tror också att betande djur släpper ut mindre metan än djur uppfödda på kraftfoder (som ju i sin tur kräver odlingsmark och långväga frakt).

Till och med Naturskyddsföreningen framhåller nyttan för naturen med betande boskap för att hålla landskapet öppet.

Läs gärna Vegomyten av Lierre Kieth, en bok som för mig var en ögonöppnare.

Svar: Jag också!
LCHFingenjoren

Ellie

Verkar som att många vegetarianer/veganer tror att de räddar jorden genom sin kost, men att de kör bil, flyger utomlands ett par ggr/år, och köper kläder från Asien, ja det är visst ingen fara... Suck!
Och helt rätt som någon skrev i kommentarerna; det finns väldigt mycket mer än kött som påverkar miljön vad gäller kosten. Tror veg-folket att Quorn, sojafärs och tofu skeppas till Sverige med häst och vagn eller? Otroligt tröttsamt med alla pekpinnar från folk som själva inte är perfekta.
Kan även tipsa om "Jills mat", Jill äter nästintill vegetariskt OCH low carb. Så vill man (och inte har alla allergier My har) så går det fint att äta vegetariskt nästan alla dagar i veckan trots lchf/low carb. :)

Svar: Håller helt med! Processad och transporterad mat är ett rävgift för miljön!
LCHFingenjoren

Anonym

My skrev inte ens något om vegetarian/vegankost? Verkar ju som om att minst lika många lchfare har fördomar om vegetarianer/veganer som tvärt om..

Svar: Lite trist med två läger!
LCHFingenjoren

Carin S

När man ställer en så generell fråga som miljöpåverkan så finns ju bara generella svar.
Väljer man ekologiskt o närodlat och oprocessat så bör det vara ok vad det än är vi äter.
Om man pratar om koldioxid så bör ju mer utsläpp av koldioxid vara bra för all växt- o matproduktion då CO2 är en av de tre delar som skapar alla gröna växter. Det är ljuskvanta, vatten och koldioxid. Mer koldioxid ger mer gröda.
Tjings,
Carin

Svar: Word!
LCHFingenjoren

Anonym

Bra kommenterat, Lena och Carin!

Svar: :D
LCHFingenjoren