Relationer

Relationer är syret i livet. Relationer är bland det absolut allra viktigaste vi har. Vi är flockdjur som behöver varandra. Men relationer är också en red flag. Majoriteten av återfall sker på grund av att en viktig relation fuckar upp.
 
Innan jag börjar diskutera det här vill jag pinpointa att man inte kan ta ett återfall för ens man har varit clean i 6 månader. Innan dess är abstinensen för svajig och biokemin fortfarande uppfuckad. Faller man för sin drog innan 6 månader clean så kan man inte kalla det för återfall - man har varit drogfri på tok för kort tid.
 
Experter påpekar mer och mer att beroende egentligen är en anknytningsproblematik. Att vi anknyter till ett objekt (socker, alkohol, narkotika) eller en process (shopping, spel, hetsätning) istället för vår omgivning. Människor är luriga att anknyta till, oberäknerliga. Ett föremål vet vi alltid vad utfallet blir i vår anknytning, vilket skapar trygghet. 
 
Många beroende som tar ett återfall efter lång tids abstinens vittnar om att det är något i de nära relationerna som gått fel. Att det är så himla lätt att ta upp drogen om vi ligger i separation, upplever ptryggheten i en nyförälskelse eller någon nära oss dör. Det behöver inte ens vara så dramatiskt. Det kan vara så att vi känner oss otrygga i vad exempelvis chefen egentligen tycker om oss. Då är det lätt att anknyta till drogen där vi finner förutsägbar tröst och trygghet. 
 
Därför rekommenderar beroendebehandling att vi inte ska inleda ny eller avsluta gammal kärleksrelation innan vi har 1 års abstinens i ryggsäcken.
 
Dessutom tenderar vi beronende att få massa andra konstiga utlopp när vi väljer drogfrihet. Helt plötsligt kanske bekräftelse-, kärlek eller sex dyka upp som gubben i lådan. Vi kanske börjar flirta hejvillt eller kasta oss på vår partner. 
 
Mitt tips är att satsa på trygga relationer. Hellre några få en tusen ytliga. Och faktiskt fråga när du känner en otrygghet. "Jag känner i magen att det är något vajsing mellan oss. Är det i mitt huvud eller känner du att du behöver ge mig någon form av feedback?" är något jag alltid frågar när jag känner en otrygghet.
 
Och faktiskt be om ursäkt om du gjort något fel. Som här om veckan så satt jag och en kollega påjobbet och räknade på ett projekt med jättskumma parametrar. Jag tappade bort mig hela tiden och fattade nada. Irritationen steg och jag upplevde mig ta ut det på min omgivning. Jag hatar att inte kunna! Dagen efter förstod jag att jag gjorde fel och bad om ursäkt. Då stärker man relationen!
 
Håll dina relationer enkla. Ge kontruktiv kritik när det behövs. Fråga om feedback om du undrar. Be omursäkt när du gjort fel. Då minskar du risken betydligt för ett återfall.
 
KÖSS
 
6
Sannamari

Älskar bilden😂 Bra inlägg!💓

Svar: tack goding!
LCHFingenjoren

Jessica Högberg

Be om ursäkt är inte så svårt som det låter😉

Svar: :D
LCHFingenjoren

Andrea

Så intressant det här med problem att anknyta till omvärlden! En till bit som faller på plats.. Tack..!

Andrea

Så intressant det här med problem att anknyta till omvärlden! En till bit som faller på plats.. Tack..!

Svar: Kram!
LCHFingenjoren

Linda

Hej bästa ingenjör! Finns ditt "fuck sugar"-linne att köpa någonstans? Har försökt googla, men verkar som att köpesidan är borttagen.. :( Hade annars varit grymt om DU (och Ann-Ida ?) hade skapat en egen kollektion kaxiga träningskläder!

Svar: hahaha! det vore fasiken en bra idé! Det var Martina Johansson som gjorde det ihop med LCHFThess för ett par år sedan :) Kram!
LCHFingenjoren

fasligtsja.blogg.se

Lite Batman över den bilden =) Passande ju...

Svar: hahaha! Tack!
LCHFingenjoren