Skam och skuld

Många experter inom beroende hävdar att beroende har sin grund i skammen. Att vi drogar för att trycka bort ångest och hemska känslor som beroendet föder. Skam är ju egentligen en djupt rotad känsla av att jag inte är okej, att jag inte duger. Att jag är fel.
 
Det är skillnad på skam och skuld. Skam har att göra med vem du är. Och vi har ofta en hel del skam med oss som en ryggsäck i livet. Skuld är något du kan bli fri från. Gottgör du en skuld är du fri efter det.
 
Skam är en förvrängd skuld där det har satt sig som ett ärr i själen. Kanske har omgivningen skammat oss som barn. Berättat för oss att vi är fel, både medvetet och omedvetet. 
 
En av de stora arbeten vi skall göra som människor är att ta fram skammen i oss. Sätta den i dagsljus och syna den. Antingen är det en falsk skam, som vi kan frigöra oss från genom att inse att vi inte behöver känna någon skuld för den. Eller så skall vi omvanlda skammen till skuld och gottgöra för skulden. Då blir vi fria. Men skam är inget vi kan leva med för att leva ett lyckligt liv, det förpestar livet sakta men säkert. 
 
Vår skam sitter ofta djupt rotad och den kan vara svår att pinpointa. Därför är det en bra idé att söka proffessionell hjälp för att ta fram den i dagsljus och omvandla den till skuld.
 
KÖSS
 
 
 
3
Jessica Högberg

Det var smart!! Gör om skam till skuld och nolla... *gillar*

Svar: <3
LCHFingenjoren

Sonja

Men hur lyckas man med detta? Jag skämmas alltid för allt känns det som. Jag skämmas att jag är på jorden och tar plats. förmodligen orsakas det i barndomen. MEN när jag vill inte skämmas eller vill inte känner skam och skuld och har lite sinnesro då börjar jag drogar (alkohol mest) och då skämmas jag ännu mer dagen efter. Så det är ett evig kretslopp. Visst när jag inte dricker går det bättre, men jag har ändå så pass låg självkänsla att jag skäms att jag är där, att min kropp är äckligt, att det ser inte bra ut när jag äter, skrattar eller dyligt...om jag tänker efter då har jag alltid skämmas att jag finns...hur kan jag omvandlar den till skuld? vilket är också svårt, då jag kan tänka mig att det är ännu svårare att bli av med skuld. och skuld kan jag oxo känna att jag är här och tar plats, finns, tar ressurser osv. jag känner mig redan bestraffat för detta...

Svar: Skam och skuld behöver man psykodynamisk terapi för att att få bukt på! En bra start är att läsa Göran Larssons bok Skamfilad :) Kram!
LCHFingenjoren

Andrea

Känner igen mig i Sonja! Men ja det låter som en väldigt bra plan. Vilken professionell hjälp tänker du på? Jag känner mig själv väldigt tafatt i var jag ska vända mig.

Svar: Skam och skuld behöver man psykodynamisk terapi för att att få bukt på! En bra start är att läsa Göran Larssons bok Skamfilad :) Kram!
LCHFingenjoren