Anledning #2: varför menskopp

Detta inlägg är ett samarbete med OrganiCup
 
Jag brinner för menskoppar och har gjort sedan jag började med menskopp för två år sedan. Jag brukar då och då påminna om VARFÖR. Detta inlägg är ännu ett VARFÖR om obalanser i underlivet och undvika blekmedel och lim i ställen där de inte hör hemma inte skulle vara nog. 
 
FÖR ATT DU SPARAR PENGAR, är anledning nummer två. En menskopp håller i 10 år. TIO ÅR! Det kostar 229 spänn. När jag använder bindor och tamponger åker det lätt upp i 100 spänn/mån. Vissa kanske klarar sig på hälften pga billigare märke och mindre blödningar. Men mitt personliga räkneexempel ser ut såhär:
 
Break Even (när man går plus minus noll): 2,33 månader. Efter inte ens ett kvartal går jag plus minus noll.
 
På tio år sparar jag:
 
Min totala kostnad för bindor och tamponger: 100 kr/mån x 12 månader x 10 år = 12 000 spänn
 
12 000 spänn - 229 spänn = 11 771. Elvatusen att göra jäkla massa roligare saker för än att lägga på menskydd.
 
Skaffa OrganiCup (du hittar den HÄR LÄNK)
 
KÖSS
 
 
9
Mia G

Jag måste tillägga att det även är det absolut smidigaste mensskyddet.

Jag är bekväm av mig, lite äckelmagad, dålig på miljötänk och slösar med mina pengar. Därför tog det ett stort antal år innan jag blev övertygad om att prova menskoppen, men sedan dess: LOVE IT.

Man behöver inte tänka på sin mens. Man behöver inte planera. Man behöver inte oroas över att ha slut på tamponger. Man behöver inte chansa med en större tampong på slutet av mensen för att de små var slut, med resultatet att det känns som man har en fastgjuten bomullstuss med svans inkörd mellan benen. Man behöver inte ha äckliga bindor och illaluktande soppåsar.

Man behöver bara sin kopp.

Dessutom himmelriket för oss med inte helt regelbunden mens. Man kan tänka någon dag tidigare -att snart kommer nog mensen så då börjar jag använda koppen. Ut och tvätta morgon och kväll, och när mensen kommer så kommer den. Ingen fara alls att börja innan eftersom koppen aldrig torkar ut slemhinnorna som en tampong utan mens skulle göra. Samma sak i slutet av mensen. Bara att använda tills man är helt säker på att de där sista små nesliga dropparna är borta också.

Alltså LOVE IT.

Sussie

Jag är nyfiken men undrar hur den funkar om man blöder väldigt mycket?
Jag gör lätt av med 70-100 genomblödda bindor, som jag får lägga omlott och ändå slår det igenom.
Vad händer när koppen blir full och man inte har toa inom räckhåll? Vissa dagar hinner jag typ bara resa mig från toan så är det dags att byta.

Malin

Jag har VÄLDIGT stark blödning i början av mensen och måste byta tampong typ varje timma. Menskoppen blir också full snabbt. Max två timmar så var det dags att ta ut och tömma trots att det är en stor storlek. Idén är fantastisk men det funkar inte till alla och jämt. Hur gör man till exempel om man är ute på stan och måste tömma och den enskilda toaletten inte har något handfat? I mitt fall så kör jag med tampong vid väldigt stark mens och kan fortsätta med koppen mot slutet av mensen. Du får helt enkelt prova och se hur det funkar för dig.

Anonym

En tampong kan ju flyga iväg om man nyser kraftigt. Hur är det med koppen, sitter den still? Det vore ju fan om en full kopp skulle sticka iväg! :O

Anonym

En tampong som är rätt isatt flyger inte iväg om man nyser!
Och även om? Ni har väl trosor på er eller byxor?

Rani

Hej!

När jag var ung på 70/80-talet fanns det redan då en menskopp, som hette Tassaway. Den slog tyvärr inte igenom då, men jag hoppas att tiden nu är mogen. Jag hade gärna använt menskopp och skulle varit jätteglad att slippa tamponger och bindor. Tamponger är väl också stor orsak till Vestibulit tror jag. Rädslan att vara ofräch gör att tampongen byts ut ofta och retar slemhinnorna.
http://www.mum.org/CupTsway.htm
My, fortsätt att lobba för menskoppen!

Annika

En tampong som flyger iväg? Är du seriös? Vad är det för science-fiction tamponger ni använt? Är den rätt insatt så kommer den inte någonstans, och den flyger absolut ingenstans.

Anonym

Ja, en tampong som inte är snustorr kan röra på sig om man nyser kraftigt. Kan ha med den individuella anatomin att göra också. Det har ingenting med isättandet eller ens tampongstorleken att göra. Och även om man bär kläder och underkläder vill man knappast få blod på dem, det förstår väl de flesta?

Erika

Håller med Mia G helt och hållet! Såå smidigt, koppen underlättar verkligen dagarna då mensen hälsar på. Den kräver ett par träningsförsök innan man hittar tekniken, men när man väl gjort det finns det inget bättre mensskydd! Självklart är det individuellt, men jag tror att om man bara ger det lite tid så kan de flesta använda menskopp, det gäller bara att öva och inte ge upp! Den jag använder kommer från www.menskopp.se, den är lite "snäppigare" i silikonet vilket jag tycker gör det lättare att få den att öppna sig. Sen har den en kula längst ner (istället för en pinne som många andra märken har). Kulan skaver inte alls, och gör det mycket lättare att få tag i koppen när man ska ta ut och tömma den. Jag är verkligen supernöjd och uppmanar alla att prova! :)