Droghejarklacken

Sockerberoende finns inte. Det liksom märks i samhället. Det är sanningen tycker många, det märks på människors uttalanden och ageranden. Ett sätt vi märker det på är när en sockersyster fuskar. Då kommer en hord av hejarop. "Ja man bra. Man måste unna sig" "Så skönt att du inte är en fanatiker utan passar på att njuta av livet".
 
Jag har hört det, jag har sett det på sociala medier. Jag har sett så otroligt många exempel på instagram när mina sockersystrar faller i fällan och deras följare hejar på. Det är okej att fuska ibland. Det är okej att göra avsteg. Man får hejarop och high fives. 
 
Skulle en alkoholist få det. Tänk tanken fullt ut. Skulle en alkoholist få hejarop om personen la ut en bild på en öl och bah: man måste njuta av livet. NEJ. Det skulle inte alkoholisten. Men sockerberoende, det är helt okej. Man måste unna sig.
 
Innan någon kommer med att det är skillnad - NEJ DET ÄR INGEN SKILLNAD. Okej, vi blir inte personlighetsförändrade, börjar slåss och gör kaos. MEN, vi däckar, vi blir lynninga, får blackouts, blir sjuka, blir bakfulla, får dimhjärna, prioriterar bort allt annat i livet förutom drogen, äter upp våra sparade tillgångar, blir sämre föräldrar, sjukanmäler oss, blir fixerade. Får allt utan sinnesro.
 
Ett avsteg. En påse godis. En pizza. Kan göra att vi äter i månader, år. Äter oss till diabetes, till hjärtstopp. Ändå står man där och hejar på och tycker det är skönt att vi inte är fanatiker.
 
Mitt antagande är att det beror på två saker:
 
- Folk gillar inte att droga ensamma
När alla äter skit så får man inte så dåligt samvete. Om gruppen gör det, är det okej om jag gör det. Men finns det en som tackar nej, så får man dåligt samvete över sin egen "disciplin".
 
- Folk tror ärligt inte på sockerberoende
De vet inte hur jävla illa det blir. Hur dåligt vi mår. De tror uppriktigt inte på att sockerberoende finns. Och det genomsyras ju givetvis i uttalanden och ageranden.
 
Jag sätter 100 spänn på att om jag la ut en påse godis på insta som ett socialt expriment och bara: nu unnar jag mig, så skulle jag få massa glada tillrop. Det fick jag förr i tiden. Skönt att jag inte är fanatiker liksom.........
 
När jag ser att en sockersyster har drogat och lagt ut det på sociala medier så väljer jag att inte ge respons alls. Inte skriva ngt fördömande, inte ge ngt uppmuntrande. Bara tyst scrolla vidare. Personen måste komma till insikt själv att det är skadligt.
 
KÖSS
 
 
31
Anonym

Så jävla rätt du har 🖒
Mvh / Lotta

Malinka

ja, herregud, just den typen av kommentarer får jag ofta - faktiskt från en av mina bästa vänner... :/

Anonym

Jag kan verkligen hålla med dig!
Om jag får skruva på det lite. I min värld är det ofta barnen som ber om belöningar i form av godis eller dylikt, när de gjort något bra. De får lära sig det här belöningssystemet i skolan och på andra ställen (hos sin pappa). När det ska vara mysigt är det socker som tydligen utgör fundamentet för "mysigt". Jag brukar besvara det här begäret med "eftersom ni nu har varit så duktiga så vill jag ju inte straffa er med något som är dåligt för er. Alltså socker." Istället får belöningarna bestå av fina ord, att vi kanske gör något kul eller så kanske de får någon sak de önskat sig.
Folk runt mig har slutat tycka att jag ska unna mig. Förr kom det alltid kommentarer såsom: "nu har du jobbat hårt, då kan du promenera ner till affären och köpa dig en påse dumle." Va? Enligt min åsikt är det en riktigt korkad kommentar. Men jag säger ifrån. Och nu har folk förstått. Många är numer ändå inne på spåret att sockret behöver minskas. Men det rullar ofta förbi godisskålar, tårtor och annat "mys" eller "unnande" på Facebook och instagram. Och jag gör som du, jag kommenterar inte. Det är inte mitt ansvar. För om jag inte vill att de ska lägga sig i vad jag äter så ska jag inte lägga mig i deras intag. Och dessutom har jag fullt upp med att ansvara för mig själv och mina barn.

Anonym

Exakt så gör min mamma! "Tänk vad duktig du är, men man måste faktiskt unna sig en bit choklad ibland också, tänk så tråkigt livet skulle bli annars. Man måste leva!" Och gärna när jag är som mest sårbar, till exempel nu senast när vi var på brunch och jag hade total sömnbrist pga en förkyld son och inte var helt frisk själv heller. Hur slutade det? Fortfarande i "sockerfällan" och detta var två månader sedan... :( Håller äntligen på att bli frisk efter alla hemska dagisbacillusker som sonen kommer hem med så nu känns det som att jag snart har ork att hoppa på lchf-tåget igen, jag har gjort detta flera gånger och vet att den första månaden är fruktansvärd. Men! Det är den enda vägen till framgång, åtminstone för mig. Tråkigt bara att andra ska ha så svårt att förstå detta, och särskilt personer som står mig allra närmst...

Tack för all inspo, My, du är en stjärna!

Ann-Louise VIgortsson

Riktigt bra inlägg! Räknas per definition inte som sockerberoende, men klart att jag märker skillnad om jag "unnat mig" eller gjort avsteg - då får jag också vara beredd på att ja, jag kommer vara betydligt hungrigare än vanligt i en-två dagar framåt.

Lena i Umeå

Det är ju intressant att uttrycket "unna sig" på senare tid har blivit synonymt med socker. Tragiskt.

Jag unnar mig att må bra och optimera min hälsa. Jag unnar mig också att äta fantastiskt god mat enligt mina smaklökar. Jag är inte beredd att förstöra mitt välmående ett antal dagar framöver med att äta sötsaker under några korta minuter.

Malin

Du unnar dig varje dag. :) Du unnar dig hälsa, energi, nyfikenhet när det kommer till nya recept och matkombinationer, nya workouts, mental och fysisk styrka. Du unnar dig livet, My.

Håller 100% Lena i att man inte måste unna sig socker.

Tror också precis som du att folk ofta hejar på för att det känns bättre för dem själva då de dagar de inte orkar hålla emot. Tror dock att det är skillnad på deras insats och din insats. Du fuskar inte för du är mer dedikerad till din hälsa och ditt liv än endast kampen mot godispåsen. Du förstår uppoffringen. För dig handlar det inte om att offra sockret. För dig handlar det om att INTE offra livet.

Anonym

En tredje teori: Bland tjejer och kvinnor i samhället så pågår en ständig tävling om vem som är smalast eller går ner i vikt mest och snabbast. När du är nyttig och uppenbarligen rasar i vikt så blir de stressade. Om du äter socker innebär det att du inte kommer gå ner i vikt denna vecka, du kanske troligen också går upp i vikt. De får försprång, du vinner kanske inte, yes!

Anonym

Så bra skrivet!!

Anonym

Så bra skrivet!!

Ann

Å nu kommer det tårar i mina ögon..seriöst..Det är så pip klockrent!! Önskar dig fortsatt kraft och mod

Erik 2

Mitt i prick, som vanligt!

"Att unna sig" är det mest felanvända uttryck jag vet. I samband med mat används det uteslutande som ursäkt för att stoppa i sig skadliga ämnen - göra beroendehjärnan glad. Va, unna sig att skada sin kropp och knopp, är det "att unna sig". Man ska unna sin kropp de bästa, renaste, tätaste näringsämnena som går att hitta.

Det finns ett annat uttryck som gör mig vansinnig också: "man ska äta allsidigt". Används också ofta som ursäkt för att stoppa i sig skadliga ämnen. Allsidig kost handlar om att få i sig alla de mineraler, vitaminer, fetter och aminosyror som kroppen behöver, inget annat.

Anneth

Jag håller med. Det var delvis därför som jag lämnade en lchf-facebookgrupp som jag i början trivdes jättemycket i och som nästan blev som en familj under tiden då jag viktminskade - undan för undan skapades det en acceptans för att "fuska" och folk fattade inte att de triggade varandra med sina hejarop. Och sade man till, ja då var man tråkig moraltant. Jag säger det igen: i en (från början strikt) lchf-grupp med viktnedgång som fokus var JAG boven om jag klagade på mängden pizzabilder i flödet?! :-S Nä, det kunde jag klara mig utan.

Nathalie

Ja jag håller helt med dig! Jag själv har anorexi och har haft det under några år vilket lett till att jag följer en del bloggar som handlar om den problematiken. Personerna blir påhejade likt aldrig förr när det trycks godis, glass och allt annat onyttigt. Det är som att det enda som räknas är att kunna äta det där smågodiset, helst varje dag, DÅ först är man inne på det friska spåret. Det gör ont i mig att läsa vad dietisterna säger och lär ut. Fruktansvärt! :(
Kram!!

Tina

Nu senast delas en krönika från Metro där krönikören menar att hon är minsan uppväxt på oboy och limpmackor och har inte tagit skada. De som delar är sådana som kan äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt och tycker det är "hysteriskt" detta att barn inte ska äta socker. Men varför ska man äta socker. Finns inget bra med det annat än att det är gott. Heja dig!

monica

Allt mys är socker eller vin eller både ock! Veckotidningar frossar i sockrade recept. Så får du bukt med ditt soclersug! Är cashewnötter, bär, frukt.....!😨

monica

Läser just om en sockerberoende dam , som sötar med agavesirap och kokossocker. Jaha. Så bra. För de som klarar det. Jag svär och skakar på huvet åt de, som inget begriper.

Malin

Det räcker med att ta sig en funderare omkring varför Viktväktarna själva gör och säljer bakverk, godis osv. som ska vara "nyttigare". För att tjäna pengar! Folk som inte kan låta bli att äta en vanlig chokladkaka klarar inte heller av att äta deras chokladkaka och det klirrar till i kassan. Plus att deras affärsidé vore korkad om det inte vore så att folk aldrig tog sig ur problematiken och aldrig kom tillbaka. ;) Det ligger alltså i deras eget intresse att folk fortfarande "äter allt och balanserat" fastän de inte klarar av det. Då kommer de tillbaka och betalar för medlemskapet igen.

Anneli

Väldigt bra skrivet, jag har varit sockerberoende i 30 år, efter att jag börjat med lchf har jag lyckats haft längre perioder då jag äter rätt men det är fortfarande en kamp.

Tar det väldigt personligt när "experter" påstår att man inte kan vara sockerberoende.
Jag har väldigt bra människor omkring mig, inget trugande att man ska äta någonting. Jag har inte berättat för någon hur illa ställt det har varit för mig, 2 hjärtinfarkter efter alla år med fel mat.

Ibland kommenterar jag när det blir prat om mat på jobbet, har bra arbetskamrater och jag bryr mig om dem, vill därför att de ska få fakta och en tankeställare.
Håller med om att många idag börjar känna till om hur dåligt socker är men att de missar mycket iallafall.

Anledningen till att jag skriver en kommentar är den att jag har börjat känna att vi som äter lchf borde börja säga ifrån när vi hör någonting som är helt fel, eller förklara varför vi inte tar en bulle.
Jag brukar inte göra det eftersom jag känner att jag sviker lchf eftersom jag fortfarande äter så mycket skit men jag hoppas att jag snart har en längre "nykter" period och då känner mig tillräckligt stark för att berätta varför jag inte tar en bulle.
Självklart måste man hålla sig lugn och försöka att formulera sig så att det inte låter som att man attackerar dem som sitter där med sina bullar, men att de börjar fundera.

Tack

Li

Exakt så är det. Ett avsteg och sedan viktuppgång från helvetet. Händer oftast när folk kommenterat mitt utseende och påpekar hur mycket jag gått ner och hur positivt det är för mitt utseende. Jag har sagt till att jag inte vill höra ständigt detta kommenterande när jag gått ner i vikt och därmed som jag uppfattar det en bekräftelse på att jag då är okej. Ingen säger någonsin om man gått upp i vikt och att det skulle vara sååååå positivt eller negativt.
Detta triggar mig enormt att börja äta. Jag vill bli accepterad för den jag är inte detta ständiga beroende på var min vikt är.......

Anna ML Holm

Bra! Så många som inte förstår...

Tina

I takt med att fler och fler erkänner sitt beroende så kommer fler ha anhöriga som erkänt sina beroenden och snart är beroendet en sanning, det är jag helt övertygad om. Allmänheten är rätt obildad om mat och hur det vi äter rattar med våra hormoner etc för övrigt, majoritetens kunskap om mat kommer från reklam och/eller glossiga sidor i damtidningar och kvällstidningarnas bilagor och tyvärr inte från böcker. Lägg inte energi på att övertyga folk som inte förstår, fokusera på dem som förstår och föregå med gott exempel. De som inte vill förstå lyssnar ändå inte till dina arga svar här, eller någon annanstans.

Stay strong and go on!
ps. Tack för alla goa länkar på klädställen, hittat både det ena och det andra som jag aldrig trott eller tänkt på att köpa, blir en spännande vår! ds.

Expat

Beroenden existerar. Vissa kategorier ar mer valkanda och accepterade an andra.
Social acceptans...vill vara som alla andra ar ocksa en stark kraft och fungerar som ett socialt tryck. Landet Lagom....landet 'unna sig' , because I am worth it.
Jag gillar arg-veckan My, nog det basta av det Du skrivit om pa sistone. Och jag gillar de sista fotona, det ser ut som en helt annan glod jamfort med nagra manader sedan da jag kommenterade (och inte visste om kriserna). Heja pa!

Sonja

Håller helt med dig!! Ta inte min drog annars dödar jag dig typ och om vi drogar tillsammans då är vi bästa vänner. Och sen tillkommer att livsmedelsindustrin och s.k. dietister håller myten vid liv att vi (människan) behöver kolhydrater. Om alla skulle äta artegen föda då skulle hela industrier dör ut om vi förblir friska pga artegen föda då kommer ingen tjänar pengar i stor stil av oss (läkare, farmaci, coca-cola osv osv.) till slut är det bara: vem vill du ge din hård ihopjobbade pengar?

Anonym

Sonja, du är övertygad om att den konspirationen existerar?
Jag tycker inte det är konstigt att ni ifrågasaätts när ni liksom tror på att Big Pharma är ute för att hålla oss sjuka.

Anonym

Hej, vad bra skrivet!!
Jag själv: varit matberoende, sedan socker och på sistone vin. Har nu sagt ifrån på det sista! 0-tolerans. Jag bytte bara från det ena till det andra . Kommer belöna mig med livet, bra relationer, kärlek och tiden vi har tillsammans.
Folk fattar inte att man jan inte vara ibland alkoholist, narkoman eller mat & socker beroende.

Emma Hällbacka

Jag försöker fortfarande lista ut om jag är i förnekelse av mitt sockerberoende eller överdramatiserar mitt sockerriskbruk. Dvs kan jag äta socker ibland för att jag älskar det, eller måste jag avstå helt. Och om jag måste avstå alkhol, frukt, lightläsk och annats om jag kan fortsätta med om jag bara har ett riskbruk. Så jävla svårt att veta...

Sonja

@anonym: jag har inte sagt att den är en konspiration och den är den inte iofs utan det är smmanhanget helt enkelt. om människan vore frisk och slank då finns det många helt enkelt som INTE tjänar pengar . Varför skulle annars en majoritet av läkare ännu ger insulin sina diebetes II patienter när de skulle helt enkelt slipper insulinet med bra kost? Varför stöder coca-cola diabetesforskning? därför att de behåller koll och kan styra. Reklam för artegen föda finns inte heller bara för skit. Ingen tjänar pengar av reklam för brokkoli. Osv osv, det finns många exempel.

E

Jag vill börja med att säga att jag gillar din blogg, den är intressant och du delar med dig av din fantastiska resa! :) Har även lyssnat på poddar och annat där du varit med, vilken häftig energi du har - håll hårt i den :)

Men, en sak jag reagerade på och undrar över är när du skriver "En påse godis. En pizza. Kan göra att vi äter i månader, år". Menar du verkligen att en påse godis/en pizza kan göra att man tappar kontrollen för år framöver?

Eva

E - på samma sätt som ett glas vin/sprit kan få en alkoholist att tappa kontrollen i ett år.
Det är faktiskt ingen skillnad.
Skillnaden är att man uppmundrar inte en alkoholist att "unna" sig ett glas ibland, medans vi som undviker socker ständigt får höra av omgivningen att vi skall unna oss ibland

Sture

Oj så sann artikel. & vilken bra blogg . Kanske LCHF inte är så illa ändå. Du är så duktig på att skriva & formulera dig