Shoppingutloppet

Genom Balansekonomi fick jag en ordentlig titt på min privatekonomi, och den var K-A-T-A-S-T-R-O-F.
 
Alltså jag shoppade för så fruktansvärt mycket pengar va. 39 % (!!) av min lön gick till shopping. Helt jävla sjukt. Genom deras smarta verktyg kan jag nu tracka alla mina köp och se vart fasiken jag lägger mina pengar. Och mitt mål har varit att dra ner på shoppingen, vilket har gått så himla bra. 
 
Jag gick från 39% till 23% och nu 17%. Och då räknas allt jag shoppar liksom, om mascaran tar slut eller jag behöver nya byxor till jobbet.
 
Det känns så himla bra att ha stenkoll på ekonomin, och det är inte jobbigt alls. Jag har insett att jag köper så mycket skit som jag knappt använder. Nu istället använder jag shoppingen som ett verktyg för att nå mina matmål. Om jag hittar något jag verkligen vill ha sätter jag upp det som mål för min matplan. Varje måndag har jag målet att klara ännu en vecka på matplanen. I måndags köpte jag en rosa mugg som jag så hjärtinnerligt ville ha. Imorgon ska jag köpa en handväska som jag har kollat ut. 
 
Varje gång jag vill äta utanför matplanen tänker jag att då får jag inte köpa X. Så just nu använder jag mitt shoppingutlopp för att lägga band på mitt överätningsutlopp. Smart va?
 
KÖSS
 
 
13
Anonym

Appen Tink är gratis och kategoriserar automatiskt alla inkomster och utgifter och ger en extremt bra överblick över ens ekonomi. :) Finns inget behov av att köpa en kurs för 25000kr för att få tillgång till en bra ekonomi app.

Anonym

Håller med Anonym 1. Finns ingen nytta med att köpa dvs mata in pengar så ägarna till balansekonomi skrattar hela vägen till banken.

Kareng

Hej! Undrar hur du får plats med allt du shoppar? Alla kläder och alla saker. Vad gör du med allt som du inte använder?

Malin

Finns appar som är gratis och excel-ark fungerar också finfint. :)

Anonym

Var har du köpt muggen? Blir en bra start på dagen med det budskapet 😊

Expat

Det ar ett beteende det med, tyvarr connectat till beroende hjarnan. Allt hanger ihop.

Expat

Sallar mig till dem som ocksa gillar muggen 👍🏻😄🇦🇺

Sonja

Ja, precis, Malin, jag har en excel-ark och det funkar alldeles utmärkt!

K

Tyvärr finns det en hel del säkerhetshål gällande Tink vilket gör den till en mindre bra lösning http://www.dn.se/ekonomi/sakerhetsexpert-lamna-inte-dina-bankuppgifter-till-en-app/

Helena

Hej My.

Kanske ett fånigt tips. Ibland behöver man ersätta dåliga utlopp (överätning, shopping etc) med något som stillar suget och rastlösheten. För mig är Sudoku helt underbart. En Sudokubok kostar inte många kronor och det är många timmars stimulans där hjärnan får arbeta. Det är roligt och lustfyllt. Att lösa Sudoku hjälper min impulskontroll...istället för fikabröd så löser jag lite Sudoku till en kopp kaffe, vaknar jag på natten och inte kan sova så åker Sudokun fram. Och inte datorn som drar igång hjärnan för mycket. Sudokun ersätter shopping...stillar ett rastlöst sinne.

Det finns flera svårighetsgrader, jag blandar, tar lättare ekvationer när jag är trött o ledsen. De svårare när jag är glad och sprallig.

Det finns Sudokuböcker med flera svårighetsgrader, på internet kan man få tips om hur man löser de svårare ekvationerna. Alla gillar inte Sudoku, men många bara älskar det. Jag upplever inte heller att jag beroende av den, hjärnan blir trött efter ett tag och sinnet lugnar sig. Bra hjärngympa. Kanske ett komplement till fysträning...?!

Har du provat?

En stor kram!

Anonym

Helena; OCH vanliga korsord! Så jäkla bra att skingra tankarna med, stressa av och ändå bli stimulerad.
Som du skrev, en kopp kaffe och lite sudoku.... min räddning många gånger när livet varit mindre kul.

Anonym

K: Den varningen är gammal och gäller inte längre. Numera kan man inte logga in med en personlig kod utan måste använda mobilt bankId varje gång, vilket är mycket säkert. Så det finns inte längre någon risk att någon annan får tag i någon "kod" och kan logga in och se dina pengar,utan du måste godkänna med bankid varje gång.

Anonym

Upplever annars att det bara är positivt med app där man måste mata in allting själv - för då tvingas man rikta fokus mot det! Bestämde mig en gång för att bara logga in och kolla på kontot varje dag - hjälpte det med :D